Zm.: rozporządzenie z dnia 29 stycznia 1929 r. o urzędowym badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1959.2.17

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 stycznia 1959 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA
z dnia 7 października 1958 r.
zmieniające rozporządzenie z dnia 29 stycznia 1929 r. o urzędowym badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.

Na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 4 i art. 41 przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa (Dz. U. z 1933 r. Nr 60, poz. 454, z 1934 r. Nr 110, poz. 976 i z 1938 r. Nr 18, poz. 132) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa z dnia 29 stycznia 1929 r. o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju (Dz. U. z 1929 r. Nr 32, poz. 305 i z 1930 r. Nr 70, poz. 555) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 23 pkt 11 otrzymuje brzmienie:

"11) drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa) - na podstawie badania bakteriologicznego (§ 21) w przypadkach wymienionych w załączniku nr 5 § 7 ust. 1 pkt 1,";

2)
w § 25 dodaje się nowy pkt 5a w brzmieniu:

"5a) drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa) lub drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze w przypadkach wymienionych w załączniku nr 5 § 7 ust. 1 pkt 2 oraz ust. 2,";

3)
w § 27:
a)
dotychczasową treść oznacza się jako ust. 1,
b)
pod lit. c) dodaje się pkt 6 w brzmieniu:

"6) drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa) lub drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze w przypadkach wymienionych w załączniku nr 5 § 7 ust. 2,",

c)
pod lit. d) skreśla się pkt 2,
d)
dodaje się ust. 2 w brzmieniu:

"2. W razie stwierdzenia drobnoustrojów z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa) mięso uznane za warunkowo zdatne może być dopuszczone do obrotu po unieszkodliwieniu wyłącznie przez przeparowanie.";

4)
w załączniku nr 5 - "Bakteriologiczne badanie mięsa" § 7 otrzymuje brzmienie:

"§ 7. 1. Za niezdatne do spożycia należy uznać:

1) całą tuszę łącznie z narządami wewnętrznymi, jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego zostaną stwierdzone w mięśniach lub w węzłach chłonnych mięśniowych drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa);

2) narządy wewnętrzne, jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego zostaną stwierdzone w narządach wewnętrznych drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze (drobnoustroje gnilne, ziarniaki, gronkowce, paciorkowce, pałeczki okrężnicy itp.).

2. Całą tuszę bez organów wewnętrznych należy uznać za warunkowo zdatną do spożycia, a organy wewnętrzne za niezdatne do spożycia, jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego zostaną stwierdzone:

1) w mięśniach lub w węzłach chłonnych mięśniowych drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze (drobnoustroje gnilne, ziarniaki, gronkowce, paciorkowce, pałeczki okrężnicy itp.),

2) tylko w narządach wewnętrznych - drobnoustroje z grupy Salmonella (zatruwacze mięsa).

3. Jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego stwierdzone zostaną tylko drobnoustroje swoiste dla zaraźliwych chorób zwierzęcych, a nie drobnoustroje, o których mowa w ust. 1 i 2, ocenę mięsa i dalsze z nim postępowanie należy uzależnić od rodzaju stwierdzonych drobnoustrojów i od wyniku urzędowego badania przed ubojem i po uboju.

4. Jeżeli w wyniku badania bakteriologicznego nie zostaną stwierdzone drobnoustroje, o których mowa w ust. 1, 2 i 3, ocenę mięsa i dalsze z nim postępowanie należy uzależnić tylko od wyniku urzędowego badania przed ubojem i po uboju".

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.