§ 2. - Zm.: rozporządzenie z dnia 28 listopada 1952 r. w sprawie ustalenia norm szacunkowych dla nieruchomości nabywanych w celu realizacji narodowych planów gospodarczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1955.8.48

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 lutego 1955 r.
§  2.
W instrukcji w sprawie ustalenia wartości zasiewów, upraw i plonów, stanowiącej załącznik nr 2 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 listopada 1952 r. w sprawie ustalenia norm szacunkowych dla nieruchomości nabywanych w celu realizacji narodowych planów gospodarczych (Dz. U. Nr 52, poz. 339 i z 1953 r. Nr 12, poz. 44), wprowadza się następującą zmianę:

§ 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. 1. Wartość zasiewów, upraw i plonów szacuje się na podstawie wartości przewidywanych zbiorów, z tym że wartość tej części przewidywanych zbiorów, która podlegałaby obowiązkowi dostawy, ustala się według cen płaconych przez Państwo stosownie do przepisów o obowiązkowych dostawach ziemiopłodów, wartość zaś pozostałej części przewidywanych zbiorów - według cen kontraktacyjnych lub - w braku kontraktacji na dane ziemiopłody - według cen przeciętnych, płaconych przez państwowe organizacje handlu ziemiopłodami w okresie dwóch tygodni przed objęciem nieruchomości przez wykonawcę narodowych planów gospodarczych.

2. W przypadku gdy wykonawca narodowych planów gospodarczych nabywa więcej niż 5 działek wchodzących w skład odrębnych gospodarstw rolnych, a przy tym powierzchnia każdej z poszczególnych działek nie przekracza 500 m2 - wartość zasiewów, upraw i plonów szacuje się na podstawie wartości przewidywanych zbiorów według cen kontraktacyjnych lub w braku kontraktacji na dane ziemiopłody - według cen przeciętnych płaconych przez państwowe organizacje handlu ziemiopłodami w okresie dwóch tygodni przed objęciem nieruchomości przez wykonawcę narodowych planów gospodarczych.

3. Ustalona w sposób określony w ust. 1 i 2 wartość zasiewów, upraw i plonów równa się kosztom wszystkich nakładów (uprawiania ziemi, nawożenia, ziarna siewnego, sadzeniaków lub sadzonek, robót pielęgnacyjnych, zżęcia, wykopania lub zaorania, zwiezienia, wymłócenia itp.), poczynionych przez właściciela do chwili uzyskania plonów".