Zm.: rozporządzenie z dnia 24 czerwca 1931 r. o konserwowaniu artykułów żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1934.61.521

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 lipca 1934 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 21 czerwca 1934 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu w sprawie zmiany rozporządzenia z dnia 24 czerwca 1931 r. o konserwowaniu artykułów żywności.

Na podstawie art. 8 punkty a), c) i e) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343), art. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 21 czerwca 1932 r. o przekazaniu zakresu działania Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawach zdrowia publicznego Ministrowi Pracy i Opieki Społecznej (Dz. U. R. P. Nr. 52, poz. 493) i art. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 12 lipca 1932 r. o wprowadzeniu nazwy "Minister Opieki Społecznej" i "Ministerstwo Opieki Społecznej" (Dz. U. R. P. Nr. 64, poz. 597) zarządza się co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r., wydanem w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu, o konserwowaniu artykułów żywności (Dz. U. R. P. Nr. 68, poz. 559) wprowadza się następujące uzupełnienia:

1. W § 4 w punkcie 2 po wyrazach "kwas mrówkowy" dodaje się przecinek i wyrazy "azotyn sodowy".

2. W § 5 dodaje się liczbę 5 treści następującej:

"5.Azotynmięso i przetwory0,02 g na 100 g
Sodowymięsneproduktu

Azotyn sodowy jest dopuszczalny do konserwowania mięsa i przetworów mięsnych jedynie pod postacią równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, zawierającej nie więcej niż 0,5% azotynu sodowego.

Mieszanina ta w sprzedaży lub innym obiegu oraz przy użyciu do konserwowania mięsa i przetworów mięsnych musi mieć na opakowaniu uwidocznione w sposób wyraźny:

a) nazwisko (firma) wytwórcy lub upoważnionego zastępcy,

b) adres wytwórni,

c) napisy: "Sól do konserwowania mięsa" i "Chronić przed wilgocią",

d) procentową zawartość azotynu sodowego oraz dwie czerwone wstęgi, całkowicie okalające naczynie, szerokości co najmniej 2 cm na naczyniach do 5 kilogramów wagi, a 5 cm na naczyniach powyżej 5 kilogramów wagi".

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.