§ 2. - Zm.: rozporządzenie z dnia 10 września 1932 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 11 lipca 1932 r. o monopolu spirytusowym, opodatkowaniu kwasu octowego i drożdży oraz sprzedaży napojów alkoholowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1937.79.575

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 listopada 1937 r.
§  2.
(1)
Istniejące przed dniem 1 stycznia 1938 r. wytwórnie octu fermentacyjnego oraz esencji octowej obowiązane są do dnia 1 stycznia 1939 r. przystosować swe urządzenia do przepisów rozporządzenia Ministra Skarbu z dnia 10 września 1932 r. (Dz. U. R. P. Nr 88, poz. 746) w brzmieniu ustalonym w rozporządzeniu niniejszym, a rozlewnie octu fermentacyjnego, esencji octowej i octu z esencji octowej - do dnia 1 kwietnia 1938 r.
(2)
Rozlewnie octu fermentacyjnego, esencji octowej i octu z esencji octowej, istniejące przed dniem 1 stycznia 1938 r. obowiązane są do dnia 1 kwietnia 1938 r. zgłosić prowadzenie zakładów (§§ 214-a i 291-a wymienionego w ust. 1 rozporządzania Ministra Skarbu z dnia 10 września 1932 r.) ; jako dowód zgłoszenia rozlewnia powinna posiadać potwierdzenie odbioru zgłoszenia właściwego urzędu skarbowego.
(3)
Zapasy octu fermentacyjnego, esencji octowej i octu z esencji octowej oraz naczynia z tymi wyrobami nie odpowiadające przepisom wymienionego w ust. 1 rozporządzenia Ministra Skarbu z dnia 10 września 1932 r. mają być zlikwidowane do dnia 1 lipca 1938 r.; po tym terminie sprzedaż przez wytwórnie, rozlewnie i zakłady sprzedaży octu fermentacyjnego, esencji octowej i octu z esencji octowej nie odpowiadających pod względem zawartości kwasu octowego i rodzaju opakowania przepisom wymienionego wyżej rozporządzenia jest zabroniona.
(4)
Izby skarbowe mogą w poszczególnych przypadkach przedłużyć czasokres, podany w przepisach ust. 3, jednak nie dłużej niż na przeciąg 6 miesięcy.