Zm.: rozporządzenie w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.156.1525

Akt jednorazowy
Wersja od: 5 września 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 25 sierpnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną

Na podstawie art. 49 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm. 1 ) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2003 r. w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną (Dz. U. Nr 29, poz. 246) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) koszty użytych produktów leczniczych weterynaryjnych i wyrobów medycznych oraz produktów biobójczych w związku z wykonywaniem czynności określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;";

2)
załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
3)
załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp.Rodzaj czynnościOpłata w zł
123
1Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych (do dalszego chowu) przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji:
1) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w

warunkach fermowych:

a) do 3 sztuk zwierząt30,00
b) powyżej 3 sztuk - za każde następne zwierzę10,00
2) źrebięcia (wiek do 12 miesięcy), świni, owcy, kozy:
a) do 10 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę2,50
3) cielęcina (wiek do 6 miesięcy) - od 1 zwierzęcia5,00
4) jagnięcia i koźlęcia (wiek do 3 miesięcy):
a) od 1 zwierzęcia3,00
b) powyżej 50 sztuk zwierząt za każde następne zwierzę0,65
5) prosięcia (wiek do chwili odsadzenia od maciory), warchlaka

(wiek od chwili odsadzenia od maciory do osiągnięcia wagi

35-45 kg) - od 1 zwierzęcia

2,00
6) psa, kota:
a) do 4 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 4 sztuk - za każde następne zwierzę6,50
7) królika - od 1 zwierzęcia0,40
8) zwierzęcia futerkowego - od 1 zwierzęcia0,65
9) drobiu:
a) do 1.000 sztuk32,00
b) powyżej 1.000 sztuk - za każde następne rozpoczęte 1.000

sztuk zwierząt

11,00
10) ptaków łownych:
a) od 1 do 50 sztuk12,00
b) od 51 do 100 sztuk20,00
c) powyżej 100 sztuk - za każde następne rozpoczęte 100

sztuk zwierząt

10,00
11) zwierzęcia egzotycznego:
a) do 2 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 2 sztuk - za każde następne zwierzę13,00
12) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu

na ich liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym

środkiem transportu

25,00
13) strusia:
a) do 5 sztuk25,00
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę3,00
2Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji:
1) konia15,00
2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w

warunkach fermowych:

a) do 5 sztuk zwierząt10,00
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę3,00
3) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:
a) do 5 sztuk zwierząt5,00
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę1,00
4) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia, warchlaka:
a) do 3 sztuk zwierząt3,00
b) od 4 do 10 sztuk zwierząt4,50
c) od 11 do 15 sztuk zwierząt7,50
d) powyżej 15 sztuk - za każde następne zwierzę0,65
5) zająca, ptaka łownego:
a) do 200 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 200 sztuk - za każde następne zwierzę0,15
6) drobiu:
a) do 1.000 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego

1.000 sztuk zwierząt

6,50
7) królików i nutrii:
a) do 50 sztuk zwierząt3,00
b) od 51 do 100 sztuk zwierząt4,50
c) od 101 do 300 sztuk zwierząt9,00
d) od 301 do 1.000 sztuk zwierząt18,00
e) powyżej 1.000 sztuk od każdego następnego rozpoczętego

1.000 sztuk zwierząt

6,50
3Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) przy indywidualnym zgłoszeniu wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) ssaka5,40
2) ptaka1,30
4Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia - bez względu na ilość kierunków badań:
1) ssaka:
a) krwi lub mleka2,50
b) wymazu1,30
c) wypłuczyn z worka napletkowego13,00
2) ptaka:
a) krwi1,20
b) wymazu0,60
5Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową0,40
6Badanie morfologii nasienia wraz z wystawieniem świadectwa zdrowia13,00
7Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji, bez względu na ich ilość, przewożonych tym samym środkiem transportu25,00
8Badanie mięsa pozyskanego ze zwierząt rzeźnych, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych oraz produktów wytworzonych z tych mięs przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
za każdą rozpoczętą 1 tonę10,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż58,00
9Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków oraz ich produktów przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
1) do 1.000 kg23,50
2) od 1.001 do 3.000 kg58,80
3) od 3.001 do 25.000 kg153,00
4) powyżej 25.000 kg294,20
10Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków, rozładowywanych ze statku rybackiego lub statku przetwórni pływającego pod banderą Rzeczypospolitej Polskiej, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) do 50 ton, za każdą rozpoczętą tonę3,86
2) powyżej 50 ton za każdą następną rozpoczętą tonę1,93
11Badanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mięsa i produktów z niego wytworzonych, o których mowa w lp. 8, przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
za każdą rozpoczętą 1 tonę10,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż58,00
12Badanie produktów niejadalnych pochodzenia zwierzęcego przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
za każdą rozpoczętą 1 tonę10,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż58,00
13Badanie środków żywienia zwierząt przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:
za każdą rozpoczętą 1 tonę10,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż58,00
14Badanie materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego przywiezionego z zagranicy, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji, stanowiącego jedną przesyłkę58,00
15Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) bydła:
a) w wieku do 12 miesięcy życia2,50
b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia8,00
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela

utrzymywanych w warunkach fermowych

11,00
2) konia12,00
3) świni4,08
4) prosięcia2,00
5) owcy, kozy:
a) do 12 kg wagi0,70
b) od 12,1 do 18 kg wagi1,40
c) powyżej 18 kg wagi2,00
6) drobiu, królików:
a) do 2 kg wagi0,0402
b) od 2,01 do 5,0 kg wagi0,0455
c) powyżej 5 kg wagi0,089
7) nutrii1,00
16Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających technologii wymienionej w lp. 15 wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) bydła:
a) w wieku do 12 miesięcy życia3,00
b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia10,00
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela

utrzymywanych w warunkach fermowych

15,00
2) konia18,75
3) świni5,50
4) prosięcia2,20
5) owcy, kozy:
a) do 12 kg wagi0,88
b) od 12,1 do 18 kg wagi1,75
c) powyżej 18 kg wagi2,50
6) drobiu, królików:
a) do 2 kg wagi0,0502
b) od 2,01 do 5,0 kg wagi0,0568
c) powyżej 5 kg wagi0,1112
7) strusia10,00
8) nutrii1,20
17Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od 1 zwierzęcia:
1) dzika5,90
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających0,80
3) zająca0,064
4) ptaka łownego0,064
5) małego dzikiego ptactwa0,032
18Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) dzika:
a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin

tuszy, badaniu narogów i badaniu na włośnie, o których

mowa w lp. 17 pkt 1

1,50
b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w lit.

a

5,90
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających1,20
3) zająca0,096
4) ptaka łownego0,096
5) małego dzikiego ptactwa0,048
19Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne - od 1 zwierzęcia:
1) dzika12,00
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających6,00
3) zająca0,32
4) ptaka łownego0,32
5) małego dzikiego ptactwa0,16
20Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych17,00
2) strusia15,00
3) drobiu:
a) do 10 sztuk5,00
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę0,40
4) królików:
a) do 10 sztuk zwierząt5,00
b) powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę0,50
5) pozostałych gatunków zwierząt - od 1 zwierzęcia12,60
21Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik badania powtórnego potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia - od 1 zwierzęcia19,00
22Ustalenie miejsca kwarantanny albo uboju zwierząt lub miejsca składowania innych towarów sprowadzonych z zagranicy100,00
23Szczepienie w formie iniekcji - od 1 zwierzęcia:
1) bydła, konia2,00
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia1,30
3) zwierzęcia futerkowego1,30
4) ptaka, królika0,10
5) pisklęcia jednodniowego0,06
6) ryby0,03
24Podanie dla ryb weterynaryjnego produktu leczniczego w paszy, za 1 godzinę pracy43,00
25Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem zaświadczenia - od 1 zwierzęcia10,00
26Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki dla:
1) ssaka - od 1 zwierzęcia0,62
2) ptaków i królików - za każde 50 sztuk0,13
27Weterynaryjna kontrola graniczna:
1) zwierząt bez względu na gatunek, z wyjątkiem ryb żywych:
a) do 5 zwierząt - od 1 zwierzęcia20,00
b) powyżej 5 zwierząt przewożonych tym samym środkiem

transportu

120,00
2) ryb żywych przewożonych tym samym środkiem transportu60,00
3) materiału biologicznego stanowiącego jedną przesyłkę58,00
4) środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego przewożonych tym

samym środkiem transportu

58,00
5) niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia

zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu

58,00
28Weterynaryjna kontrola statku rybackiego i statku przetwórni (bez kosztów przejazdu i pobytu inspektora przeprowadzającego kontrolę) za 1 godzinę pracy43,00
29Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w punktach odbioru mleka surowego, miejscach przetwarzania mleka i przechowywania przetworów mlecznych wraz z kontrolą wprowadzanego mleka surowego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy43,00
30Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w zakładach obróbki, przetwórstwa, przechowywania ryb, skorupiaków i mięczaków lub zakładach zajmujących się jedynie przetwórstwem, schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, przechowywaniem wraz z kontrolą wprowadzanych ryb, skorupiaków i mięczaków, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy43,00
31Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w działach rozbioru, przetwórstwa i przechowywania mięsa, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu mięsnego, wraz z kontrolą mięsa wprowadzanego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy43,00
32Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w miejscach przetwarzania i przechowywania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego niewymienionych w lp. 29, 30 i 31 oraz w trakcie produkcji i przechowywania niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt oraz materiału biologicznego wraz z pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy43,00
33Weterynaryjna kontrola spędów, targów zwierząt oraz wystaw zwierząt za 1 godzinę pracy43,00
34Wystawienie zezwolenia weterynaryjnego na przywóz lub przewóz towarów z zagranicy100,00
35Wpis do rejestru podmiotów spełniających warunki weterynaryjne wymagane do prowadzenia działalności z wyłączeniem wpisu do rejestru gospodarstwa utrzymującego zwierzęta gospodarskie300,00
36Wpis do rejestru zakładów spełniających warunki weterynaryjne wymagane przy eksporcie towarów1.250,00
37Odkażanie 1 m2 powierzchni:
1) do 1.000 m20,12
2) powyżej 1.000 m20,10
38Odkażanie środka transportu:
1) samochodu bez przyczepy10,00
2) samochodu z przyczepą15,00
3) wagonu15,00
39Wystawienie decyzji dopuszczającej środek transportu do przewozu zwierząt, materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka albo do sprzedaży w handlu obwoźnym określonych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego100,00
40Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) - od 1 zwierzęcia:
1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego)80,00
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości

średniej i dużej, strusia dorosłego, płodów tych zwierząt

40,00
3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego

zwierzęcia futerkowego, strusia młodego, płodów tych

zwierząt

20,00
4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego15,00
5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia2,00
6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia5,00
7) ryby:
a) o wadze jednostkowej do 100 g1,50
b) o wadze ponad 100 g do 250 g2,00
c) o wadze jednostkowej ponad 250 g3,00

ZAŁĄCZNIK Nr  2

OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp.Rodzaj badańOpłata w zł
123
1Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłych ptaków:
1) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia10,00
2) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia25,00
2Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania - od 1 zwierzęcia:
1) zwierząt małych15,00
2) zwierząt średnich i dużych30,00
3Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków15,00
4Badanie:
1) histopatologiczne40,00
2) histochemiczne70,00
5Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego:
1) badanie bakterioskopowe6,00
2) badanie bakteriologiczne pochodzące od:
a) ssaka15,00
b) ptaka12,00
c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego9,00
3) badanie w kierunku Campylobacter foetus40,00
4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u

ssaków

30,00
6Badanie pszczół:
1) badanie 1 próbki czerwia5,00
2) badanie 1 próbki owadów dorosłych6,00
7Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella:
1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z

kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne

40,00
2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków15,00
8Badanie nasienia:
1) morfologiczne15,00
2) koncentracji plemników11,00
9Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego:
1) badanie bakterioskopowe18,00
2) badanie hodowlane50,00
3) identyfikacja prątka25,00
4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt)50,00
10Badania parazytologiczne:
1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu)25,00
2) identyfikacja rzęsistka20,00
3) wykrywanie Echinococcus12,00
4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych26,00
11Badania serologiczne i wirusologiczne:
1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB:
a) próbka pulowana25,00
b) próbka pojedyncza11,00
2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka - 1

kierunek)

14,00
3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka - 1 kierunek)25,00
4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy18,00
5) odczyn seroneutralizacji25,00
6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA:
a) z 6 serotypami12,00
b) z 16 serotypami25,00
7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID)11,00
8) próba immunofluorescencyjna (różne)35,00
9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa11,00
10) badanie metodą OWD12,00
11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni:
a) metodą makro65,00
b) metodą mikro30,00
12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja

płytowa

3,00
13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej7,00
14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy wg

Coombsa, próba merkaptoetanolowa

10,00
15) badanie nasienia z izolacją wirusa65,00
16) badanie owiec w kierunku brucelozy:
a) metodą OKAP3,50
b) metodą OWD12,00
17) badanie w kierunku wścieklizny:
a) metodą immunofluerescencji80,00
b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych)30,00
c) metodą hodowli komórkowej50,00
18) badanie w kierunku wąglika:
a) próba termoprecypitacji20,00
b) badanie hodowlane25,00
19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym120,00
12Badanie techniką PCR110,00
13Badanie mikrobiologiczne surowców i środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt i ich komponentów:
1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych16,00
2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą

grupę)

18,00
3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:
a) metodą klasyczną38,00
b) szybkimi testami90,00
4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych:
a) wykrywanie obecności14,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)30,00
c) oznaczanie liczby metodą płytkową15,00
5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli:
a) wykrywanie obecności14,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)30,00
c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową16,00
6) badanie w kierunku Escherichia coli:
a) wykrywanie obecności12,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)30,00
7) badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli

verotoksycznych

45,00
8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i

innych:

a) wykrywanie obecności30,00
b) oznaczanie liczby40,00
9) badania w kierunku Listeria monocytogenes:
a) wykrywanie obecności w 25 g90,00
b) wykrywanie obecności w 1 g18,00
c) oznaczanie liczby w 1 g22,00
10) badania w kierunku enterokoków:
a) wykrywanie obecności16,00
b) oznaczanie liczby16,00
11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii

przetrwalnikujących:

a) wykrycie obecności16,00
b) wykrycie obecności beztlenowców redukujących siarczany16,00
c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany30,00
d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą

płytkową

34,00
e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową17,00
12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych:
a) wykrywanie obecności12,00
b) oznaczanie liczby20,00
13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae20,00
14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae

metodą płytkową

16,00
15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego14,00
16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas14,00
17) wykonanie próby termostatowej8,00
18) wykonanie próby szczelności13,00
19) wykonanie próby organoleptycznej13,00
20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji

przeciwbakteryjnych:

a) w mleku surowym25,00
b) w tkankach zwierzęcych40,00
21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5200,00
22) badanie mączek paszowych w systemie N-5180,00
23) oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym25,00
14Badania radiologiczne:
1) oznaczenie całkowitej aktywności β30,00
2) oznaczenie poziomu izotopów cezu70,00
15Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt:
1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów34,00
2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (met.

Klasyczna)

60,00
3) oznaczenie zawartości polifosforanów met. HTPLC80,00
4) oznaczenie zawartości białka44,00
5) oznaczenie zawartości tłuszczu33,00
6) oznaczenie zawartości soli kuchennej25,00
7) oznaczenie zawartości histaminy65,00
8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu:
a) za 1 wskaźnik27,00
b) za 3 wskaźniki75,00
9) oznaczenie metali ciężkich - za każdy pierwiastek50,00
10) oznaczenie poziomu pozostałości pestycydów

chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych

bifenyli - za każdą grupę

99,00
11) oznaczanie poziomu kongenerów PCBs300,00
12) oznaczanie poziomu mikotoksyn - za każdą mikotoksynę:
a) metodą HPLC170,00
b) metodą powinowactwa immunologicznego130,00
13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach

ustrojowych, tkankach, wydalinach i środkach żywienia

zwierząt - za każdą grupę

220,00
14) oznaczenie obecności leków weterynaryjnych w płynach

ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w środkach żywienia

zwierząt za każdą grupę metodą HPLC

130,00
15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych:
a) jakościowe40,00
b) ilościowe78,00
16) oznaczenie zawartości skrobi:
a) w wyrobach garmażeryjnych40,00
b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059

Przetwory mięsne - wykrywanie i oznaczanie zawartości

skrobi)

190,00
17) oznaczenie zawartości wody20,00
18) oznaczanie zawartości kolagenu50,00
19) badanie na zafałszowanie mleka - oznaczanie punktu

zamarzania

20,00
16Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w środkach żywienia zwierząt metodą mikroskopową100,00
1 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450 i Nr 122, poz. 1144.