Zm.: rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów jajecznych umieszczanych na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.205.2103

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 września 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 9 września 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów jajecznych umieszczanych na rynku 2

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów jajecznych umieszczanych na rynku (Dz. U. Nr 52, poz. 521) załącznik nr 2 otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

DOPUSZCZALNE POZIOMY ZANIECZYSZCZEŃ MIKROBIOLOGICZNYCH

Rodzaj bakteriiDopuszczalny poziom
Salmonellabrak w 25 g lub 25 ml
Bakterie tlenowe mezofilneM = 105 w 1 g lub 1 ml1)
EnterobacteriaceaeM = 102 w 1 g lub 1 ml
Staphylococcus aureusbrak w 1 g
1) M - wartość maksymalna liczby drobnoustrojów; wynik uznaje się za niezadowalający, jeżeli liczba drobnoustrojów w jednej lub kilku badanych próbkach ma wartość M lub ją przekracza.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2 Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 89/437/EWG z dnia 20 czerwca 1989 r. w sprawie higieny i problemów sanitarnych związanych z produkcją i umieszczaniem na rynku produktów jajecznych (Dz. Urz. WE L 212 z 22.07.89, z późn. zm.).