Zm.: rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku.
Dz.U.2005.37.333
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 lutego 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku2)
"b) świadectwo zdrowia - w przypadku świeżego mięsa pozyskanego w rzeźni znajdującej się na obszarze podlegającym ograniczeniom z powodu wystąpienia chorób zakaźnych zwierząt i w przypadku świeżego mięsa wysyłanego do innego państwa członkowskiego przez terytorium państw trzecich, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);",
"2. Handlowy dokument identyfikacyjny jest:
1) wystawiany w 2 egzemplarzach;
2) przechowywany przez:
a) wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od zakończenia jego składowania,
b) odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od zakończenia jego składowania;
3) przedstawiany na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii.
3. Wzór świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa będącego przedmiotem przywozu jest określony w decyzji Rady 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979).
4. Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 lit. b i ust. 3 oraz w § 6 ust. 1 pkt 3:
1) powinno być wystawione:
a) przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku,
b) na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu - w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;
2) zawiera informację dotyczącą miejsca pochodzenia mięsa - w przypadku świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa pochodzącego z przywozu;
3) stanowi pojedynczą kartkę papieru.";
"1) spełnia wymagania, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lit. c, pkt 2, 4 i 5, ust. 2 oraz § 4 i 5 albo",
"3) podczas transportu do miejsca przeznaczenia jest zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b;",
"2. Dokument handlowy, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, powinien być wystawiony na podstawie dokumentów handlowych dołączonych do partii wysyłkowych świeżego mięsa przed jego składowaniem, a w przypadku przywozu powinien zawierać informację dotyczącą miejsca jego pochodzenia.";
"c) przy przechowywaniu mięsa, określone w ust. 94, 95, 97 i 103 załącznika nr 1 do rozporządzenia,",
"2) spełniają wymagania weterynaryjne określone w ust. 1-3 załącznika nr 2 do rozporządzenia oraz wymagania weterynaryjne zapewniające przemieszczanie, wykrawanie, dalszą obróbkę i transport mięsa oraz ubocznych surowców rzeźnych w zakładzie, w sposób uniemożliwiający ich zanieczyszczenie; ",
"4) przy rozbiorze mięsa spełniają wymagania weterynaryjne określone w ust. 50-58 załącznika nr 1 do rozporządzenia, z wyjątkiem wymagania utrzymywania temperatury w pomieszczeniu, w którym dokonuje się rozbioru mięsa, określonej w ust. 56;";
"8. Przepisy ust. 2-7 do badania świń, owiec i kóz poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa, w którym są utrzymywane, jeżeli uzyskane mięso będzie wykorzystane na potrzeby własne tego gospodarstwa, stosuje się odpowiednio.";
"Mięso ze zwierząt poddanych ubojowi z konieczności poza rzeźnią, przeznaczone do spożycia przez ludzi, umieszcza się na rynku krajowym, jeżeli:";
"1) nienasiąkliwe podłogi, łatwe do czyszczenia i odkażania, zabezpieczone przed gniciem, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych, przy czym urządzenia te wyposaża się w kratki i urządzenia zabezpieczające przed wydostawaniem się zapachów, w szczególności w syfony, z tym że w przypadku:",
"25. Podmiot prowadzący rzeźnię prowadzi rejestr zawierający informacje o liczbie zwierząt poddanych ubojowi ze wskazaniem miejsca ich pochodzenia oraz rejestr zawierający informacje o ilości wysyłanego mięsa ze wskazaniem adresów jego odbiorców, które są prowadzone na podstawie danych zawartych w kopii faktury, dokumentu dostawy lub innego dokumentu towarzyszącego przesyłce.",
"4) były przewiezione, rozładowane, przemieszczane i przetrzymywane zgodnie z przepisami o ochronie zwierząt.",
"28. Zwierzęta, u których urzędowy lekarz weterynarii:
1) stwierdzi choroby, objawy lub zaburzenia ogólne, o których mowa w ust. 26 pkt 1 i 2, mogą być poddawane ubojowi w rzeźni po zakończeniu cyklu ubojowego pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, jeżeli:
a) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt nie stanowią inaczej,
b) wszystkie produkty uzyskane z tych zwierząt zostaną uznane za niezdatne do spożycia przez ludzi;
2) podejrzewa choroby, objawy lub zaburzenia ogólne, o których mowa w ust. 26 pkt 1 i 2, nie mogą zostać poddane ubojowi do czasu przeprowadzenia badań mających na celu potwierdzenie lub wykluczenie tego podejrzenia.",
"31. Zwierzęta wprowadzone do pomieszczeń ubojowych niezwłocznie poddaje się ubojowi. Urzędowy lekarz weterynarii nadzoruje spełnianie wymagań, określonych w przepisach o ochronie zwierząt, w zakresie wykonywania czynności w czasie uboju zwierząt, w szczególności czynności ogłuszania i wykrwawiania zwierząt.",
"4) badanie tchawicy, oględziny i omacywanie płuc i przełyku, nacięcie i oględziny węzłów chłonnych tchawiczno-oskrzelowych i śródpiersiowych, przecięcie tchawicy i głównych pni oskrzelowych wzdłuż ich przebiegu, nacięcie każdego płuca od strony grzbietowej poprzecznie do osi długiej w 1/3 dolnej długości płuca, a w razie potrzeby w połowie długości płuca, przy czym nacięcia płuc nie są konieczne, jeżeli płuca nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi;",
"3) oględziny płuc, tchawicy i przełyku, omacywanie płuc, zbadanie i nacięcie węzłów chłonnych tchawiczno-oskrzelowych i śródpiersiowych, przecięcie tchawicy i głównych pni oskrzelowych wzdłuż ich przebiegu, nacięcie każdego płuca od strony grzbietowej poprzecznie do osi długiej w 1/3 dolnej długości płuca, przy czym nacięcie płuc nie jest konieczne, jeżeli płuca nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi;",
"3) oględziny płuc, tchawicy i przełyku, omacywanie płuc oraz nacinanie węzłów chłonnych tchawiczno-oskrzelowych i śródpiersiowych, przecięcie tchawicy i głównych pni oskrzelowych wzdłuż ich przebiegu, nacięcie płuc poprzecznie do ich osi w 1/3 dolnej długości, przy czym nacięcie płuc nie jest konieczne, jeżeli płuca nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi;",
"3) oględziny płuc, tchawicy i przełyku, omacywanie płuc, zbadanie i nacięcie, jeżeli to konieczne, węzłów tchawiczno-oskrzelowych i śródpiersiowych, przecięcie tchawicy i głównych pni oskrzelowych wzdłuż ich przebiegu, nacięcie płuc poprzecznie do ich osi w 1/3 dolnej długości, przy czym nacięcie płuc nie jest konieczne, jeżeli płuca nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi;",
"53. Świeże mięso, które nie spełnia wymagań określonych w § 4 ust. 1 pkt 2, nie może zostać wprowadzone do zatwierdzonych zakładów rozbioru mięsa, z wyjątkiem mięsa, o którym mowa w ust. 17, chyba że będzie ono przechowywane w oddzielnym pomieszczeniu. Mięso to poddaje się rozbiorowi w innych miejscach lub w innym czasie niż mięso spełniające wymagania określone w § 4 ust. 1 pkt 2 oraz znakuje znakiem weterynaryjnym określonym w ust. 68 pkt 1 lit. b.",
"1) nienasiąkliwe podłogi, łatwe do czyszczenia i odkażania, zabezpieczone przed gniciem, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych, przy czym urządzenia te wyposaża się w kratki i urządzenia zabezpieczające przed wydostawaniem się zapachów, w szczególności w syfony;";
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy rozporządzenia wykonują postanowienia rozporządzenia Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącego przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44).
Dane dotyczące ogłoszenia powyższego aktu dotyczą jego ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.
ZAŁĄCZNIK
WZÓR
DZIENNIK BADANIA PRZEDUBOJOWEGO
WZÓR
DZIENNIK BADANIA PRZEDUBOJOWEGO
albo nazwa, siedziba i adres prowadzącego rzeźnię .........
Weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni .................
Rozpoczęto dnia .........
Zakończono dnia .........
Lp. | Data | Godzina badania przedubojowego | Miejsce pochodzenia zwierząt (imię i nazwisko posiadacza zwierząt, nazwa i adres gospodarstwa albo miejsca skupu zwierząt) | Nazwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu dostarczającego zwierzęta, jeżeli nie są one dostarczone bezpośrednio przez ich posiadacza | Numer rejestracyjny i rodzaj środka transportu | Numer identyfikacyjny zwierzęcia, paszportu w przypadku koniowatych lub świadectwa zdrowia | Decyzja o dopuszczeniu lub niedopuszczeniu do uboju | Gatunek zwierząt | Liczba zwierząt | Nr kojca | Przestrzegano przepisów o ochronie zwierząt podczas transportu, rozładunku, przetrzymywania i przemieszczania zwierząt | Podpis lekarza weterynarii | |||
ogółem | padłych | chorych lub podejrzanych o chorobę | zdrowych | ||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
WZÓR
DZIENNIK BADANIA POUBOJOWEGO MIĘSA
Imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania
albo nazwa, siedziba i adres prowadzącego rzeźnię ..........
Weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni .................
Rozpoczęto dnia .........
Zakończono dnia .........
Lp. | Gatunek zwierząt | Nazwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu dostarczającego zwierzęta albo imię i nazwisko posiadacza zwierząt, nazwa i adres gospodarstwa | Data uboju i badania | |||||||||||||
jednokopytne | bydło | owce i kozy | świnie | uwagi o gatunkach1) | ||||||||||||
w wieku powyżej 30 miesięcy | w wieku od 24 do 30 miesięcy | w wieku od 12 do 24 miesięcy | w wieku do 12 miesięcy | w wieku powyżej 12 miesięcy | w wieku do 12 miesięcy | Przestrzegano przepisów o ochronie zdrowia zwierząt w czasie oszałamiania i wykrwawiania zwierząt | ||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
1) Należy wpisać, jeżeli to konieczne.
Ocena mięsa | Powód uznania mięsa za niezdatne lub warunkowo zdatne do spożycia | Sposób wykorzystania mięsa | Badania laboratoryjne | Badania na włośnie | Podpis lekarza weterynarii | ||||||||||||||
warunkowo zdatne do spożycia | niezdatne do spożycia | data | wynik | nr pobranych próbek | data pobrania | wynik badania (słownie) | |||||||||||||
zdatne do spożycia | cała tusza, w kg | płuca, w kg | jelita, w kg | wątroba, w kg | inne narządy i części, w kg | cała tusza, w kg | płuca, w kg | jelita, w kg | wątroba, w kg | inne narządy i części, w kg | materiały szczególnego ryzyka, w kg | ||||||||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »