§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Dz.U.2014.975
Akt jednorazowy"§ 2a. 1. Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa, w celu produkcji mięsa, świń utrzymywanych w gospodarstwie podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, wydanym w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej afrykańskiego pomoru świń u dzików lub wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium państwa trzeciego lub państwa członkowskiego Unii Europejskiej, graniczących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pod warunkiem że były one utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a ponadto gdy:
1) świnie te zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń przeprowadzonemu, w sposób określony w części A rozdziału IV sekcji IV załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 854/2004" - w przypadku gdy ubój świń jest dokonywany w gospodarstwie położonym na obszarze, o którym mowa w ust. 2 w części II załącznika do decyzji wykonawczej Komisji 2014/178/UE z dnia 27 marca 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich (Dz. Urz. UE L 95 z 29.03.2014, str. 47), zwanej dalej "decyzją nr 2014/178/UE";
2) mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu.
2. Próbki do badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń pobiera się przy przeprowadzaniu:
1) badania przedubojowego świń albo badania poubojowego mięsa - w przypadku gdy ubój świń jest dokonywany w gospodarstwie położonym na obszarze, o którym mowa w ust. 2 w części II załącznika do decyzji nr 2014/178/UE;
2) badania poubojowego mięsa - w przypadku gdy ubój świń jest dokonywany w gospodarstwie położonym na obszarze, o którym mowa w ust. 2 w części I załącznika do decyzji nr 2014/178/UE, i istnieje podejrzenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń.";
"§ 8. 1. Mięso zwierząt poddanych ubojowi oraz mięso zwierząt łownych odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu poubojowemu przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii, w sposób właściwy dla danego gatunku zwierząt, określony w sekcji IV załącznika I do rozporządzenia nr 854/2004, na wniosek i na koszt:
1) posiadacza tego mięsa lub
2) podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym został dokonany ubój - w przypadku uboju zwierząt, o którym mowa w § 5 ust. 1.
2. W przypadku dokonywania uboju świń, o którym mowa w § 2a, badanie przedubojowe świń i poubojowe mięsa oraz pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w kierunku afrykańskiego pomoru świń przeprowadza się:
1) z urzędu;
2) na koszt posiadacza mięsa - w przypadku badania poubojowego mięsa.".