§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego.
Dz.U.2005.60.527
Akt jednorazowy"f) zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);",
"3. Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, powinno być wystawione:
1) przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku;
2) na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu - w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu.
4. Wymagań określonych w ust. 1-3 nie stosuje się w przypadku świeżego mięsa drobiowego:
1) nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;
2) przeznaczonego na cele:
a) badawcze,
b) wystawowe, pod warunkiem że mięso po wystawie zostanie natychmiast zniszczone;
3) przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych.
5. Handlowy dokument identyfikacyjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, jest:
1) wystawiany:
a) w 2 egzemplarzach,
b) na podstawie otrzymanych handlowych dokumentów identyfikacyjnych dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzącej z innego zakładu - w przypadku wystawienia w zakładzie handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;
2) przechowywany przez:
a) wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania,
b) odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania.";
"4. Wzór świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa drobiowego przywożonego z państw trzecich jest określony w decyzji 94/984/EWG z dnia 20 grudnia 1994 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i świadectwa weterynaryjne dla przywozu świeżego mięsa drobiowego z niektórych państw trzecich (Dz. Urz. WE L 378 z 31.12.1994, str. 11).";
"1a. W przypadku drobiu pochodzącego z gospodarstw, w których roczna produkcja nie przekracza 20.000 sztuk kurczaków, 15.000 sztuk kaczek, 10.000 sztuk indyków oraz 10.000 sztuk gęsi, badanie przedubojowe przeprowadza się w gospodarstwie albo w rzeźni. Hodowca lub osoba upoważniona składa oświadczenie, że jego produkcja roczna nie przekracza podanych wartości.",
– wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
"Badanie przedubojowe obejmuje przegląd stanu zdrowia oraz:",
– pkt 3 otrzymuje brzmienie:
"3) badanie próbek wody i karmy, w tym sprawdzenia zgodności z okresami ich niepodawania; w przypadku karmy zakupionej u producenta karmy badań nie przeprowadza się;";