§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych umieszczanych na rynku.
Dz.U.2005.44.430
Akt jednorazowy"1) sprzedaży bezpośredniej prowadzonej przez myśliwego lub sprzedaży mięsa zwierząt łownych w punktach sprzedaży bezpośredniej, z wyjątkiem przepisów dotyczących przeprowadzania oględzin i badania mięsa przez urzędowego lekarza weterynarii;";
"5) były poddane:
a) oględzinom, o których mowa w ust. 2,
b) badaniu określonemu w § 28-33, a w przypadku drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej - badaniu wykonanemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osobę wykonującą czynności pomocnicze pod nadzorem tego lekarza na reprezentatywnej próbce zwierząt pochodzących z tego samego miejsca, przy czym w przypadku stwierdzenia choroby odzwierzęcej lub wad, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 1-3 i § 5, przeprowadza się badanie dodatkowe takiej samej ilości tusz, podczas którego uznaje się całą partię zwierząt za niezdatną do spożycia przez ludzi lub bada się każdą tuszę indywidualnie;",
"3) przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego - w przypadku drobnej zwierzyny łownej";
"4) badania, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 5 i 6 i ust. 3, potwierdziły występowanie u zwierząt łownych choroby odzwierzęcej;";
"§ 6. Mięso zwierząt łownych uznane za niezdatne do spożycia przez ludzi poddaje się unieszkodliwieniu w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1).";
"b) której mięso zostało poddane oględzinom przez urzędowego lekarza weterynarii i zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające przeprowadzenie tych oględzin, którego wzór jest określony w decyzji 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979) albo decyzji 2000/585/WE z dnia 7 września 2000 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i warunki zdrowia publicznego oraz świadectwa weterynaryjne przy przywozie mięsa zwierząt łownych, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka i mięsa króliczego z państw trzecich oraz uchylającej decyzje Komisji 97/217/WE, 97/218/WE i 97/220/WE (Dz. Urz. WE L 251 z 6.10.2000),";
"5) jest zaopatrzone w wystawione podczas załadunku przez urzędowego lekarza weterynarii świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w decyzjach, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 3 lit. b.";
"§ 14. 1. Urzędowy lekarz weterynarii prowadzi dla zwierząt łownych odpowiednio dziennik badania poubojowego mięsa zgodnie z wzorem określonym w przepisach w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, w którym zamieszcza informacje o przeprowadzonych badaniach oraz o stwierdzeniu występowania chorób zakaźnych zwierząt.
2. W przypadku stwierdzenia wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt urzędowy lekarz weterynarii przekazuje informację o miejscu pochodzenia chorego zwierzęcia powiatowemu lekarzowi weterynarii sprawującemu nadzór nad terenem, z którego pochodziło chore zwierzę.";
"1) wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt;";
"3. Wzór świadectwa zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44).";
"4. Na rynku może być umieszczane mięso zwierząt łownych oznakowane znakiem weterynaryjnym pięciokątnym, zawierającym:
1) informacje określone w dyrektywie Rady 92/45/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu mięsa zwierząt łownych (Dz. Urz. WE L 268 z 14.09.1992) w załączniku nr 1 w rozdziale VII, lub
2) symbole określające państwo trzecie, jeżeli jest ono państwem pochodzenia mięsa.";
"2) na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;";
"2) na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;";