§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać beczki, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych.
Dz.U.2011.217.1286
Akt jednorazowy"§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o "beczkach", należy przez to rozumieć beczki metalowe stosowane jako przyrządy pomiarowe przeznaczone do wyznaczania objętości zawartej w nich cieczy, w szczególności piwa, wina, miodu pitnego, octu.";
"3. Beczka powinna być wykonana z metalu, z zachowaniem warunków określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.4)).";
"1. Przy wzroście temperatury od 10°C do 30°C pojemność nominalna beczki nie powinna wzrastać więcej niż o 0,25%.
2. Zmiana pojemności nominalnej beczki do piwa i cieczy gazowanych, przy temperaturze 20°C oraz nadciśnieniu 0,1 MPa utrzymywanym wewnątrz beczki przez 48 godzin i powrocie do ciśnienia atmosferycznego wewnątrz beczki, nie powinna przekraczać 0,25% pojemności nominalnej beczki.";
"5) nazwa lub symbol rodzaju metalu, z którego wykonano beczkę.",
"2. Oznaczenie pojemności nominalnej powinno być wytłoczone lub wybite bezpośrednio na beczce albo wytłoczone na przymocowanych do niej tabliczkach metalowych.";
"§ 10. Błąd graniczny dopuszczalny pojemności beczki będący różnicą pojemności nominalnej i pojemności poprawnej rozumianej jako objętość cieczy w niej zawarta w temperaturze 20°C, gdy beczka jest całkowicie wypełniona do górnego ograniczenia jej pojemności będącego płaszczyzną poziomą, wyznaczoną przez dolną krawędź otworu wlewowego albo przez wskaż znajdujący się w gnieździe korka otworu wlewowego, wynosi przy zatwierdzeniu typu i legalizacji pierwotnej ± 0,5% pojemności nominalnej, lecz nie mniej niż ± 0,1 l.";
"§ 14. Przed pomiarem metodą objętościową wewnętrzne ścianki beczki należy zwilżyć wodą.";
"§ 17a. Prawna kontrola metrologiczna beczek może być przeprowadzana w miejscu ich zainstalowania lub użytkowania.".