Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1996.12.73

Akt jednorazowy
Wersja od: 6 lutego 1996 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 23 stycznia 1996 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa.

Na podstawie art. 13a ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 18 sierpnia 1993 r. w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa (Dz. U. Nr 79, poz. 374) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
po wyrazie "jadalnych" dodaje się wyrazy "dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych bądź przetworów z dodatkiem grzybów, po spełnieniu warunków określonych w § 2-13",
b)
w pkt 20 wyraz "Clitcoybe" zastępuje się wyrazem "Clitocybe",
c)
w pkt 34 skreśla się wyrazy "z przeznaczeniem do restauracji chińskich",
2)
w § 2 w ust. 2 po wyrazie "osi" dodaje się wyrazy "ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy",
3)
w § 3 w pkt 11:
a)
w lit. a) po liczbie "31" dodaje się liczbę "33",
b)
w lit. b) wyrazy "alkoholowo-mlekową" zastępuje się wyrazem "mlekową",
4)
w § 4 pkt 6 otrzymuje brzmienie:

"6) mikrobiologiczne zanieczyszczenie grzybów:

a) sterylizowanych - ogólną liczbą drobnoustrojów tlenowych przekraczającą 30/ml lub występowanie bakterii beztlenowych przetrwalnikujących w 1 ml,

b) marynowanych - ogólną liczbą drobnoustrojów tlenowych przekraczającą 15/ml lub występowanie pleśni i drożdży w 1 ml,

c) suszonych - liczbą pleśni i drożdży przekraczającą 2000/g lub występowanie bakterii z grupy Salmonella w 25 g bądź z grupy coli w 0,001 g,

d) w solance - ogólną liczbą drobnoustrojów halofilnych przekraczającą 2x104/g lub liczbą pleśni i drożdży przekraczającą 1000/g bądź występowanie bakterii beztlenowych przetrwalnikujących w 0,001 g",

5)
w § 6 w ust. 1 skreśla się wyrazy "dziko rosnących lub klasyfikatora grzybów uprawnych odpowiednio do rodzaju skupowanych grzybów",
6)
w § 7 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:

"4. Główny Inspektor Sanitarny może wyrazić zgodę na uzyskanie uprawnień, o których mowa w ust. 1, przez osoby nie spełniające wymagań określonych w ust. 2 i 3.";

7)
w § 9 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Program kursu specjalistycznego, o którym mowa w ust. 1, zatwierdza Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu.";

8)
§ 10 otrzymuje brzmienie:

"§ 10. Uprawnienia grzyboznawcy nadaje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu, po ukończeniu przez osobę ubiegającą się o uprawnienie kursu prowadzonego przez podległą mu wojewódzką stację sanitarno-epidemiologiczną oraz zdaniu przez taką osobę egzaminu przed komisją powołaną przez tego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego."

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.