§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.73.780

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 lipca 2001 r.
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165 i Nr 40, poz. 464), po § 5 dodaje się § 5a w brzmieniu:

"§ 5a. Do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej dopuszcza się stosowanie do suchych makaronów barwników określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia «Wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych i używek, według ich funkcji technologicznych»:

1) w tabeli I. «Barwniki Organiczne Naturalne» pod lp. 2-14,

2) w tabeli II. «Barwniki Identyczne z Naturalnymi» pod lp. 2."