Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt podlegających notyfikacji w Unii Europejskiej oraz zakresu, sposobu i terminów przekazywania informacji o tych chorobach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2013.850

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 lipca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 24 czerwca 2013 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt podlegających notyfikacji w Unii Europejskiej oraz zakresu, sposobu i terminów przekazywania informacji o tych chorobach 2

Na podstawie art. 51 ust. 7 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2006 r. w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt podlegających notyfikacji w Unii Europejskiej oraz zakresu, sposobu i terminów przekazywania informacji o tych chorobach (Dz. U. Nr 24, poz. 182 oraz z 2009 r. Nr 23, poz. 139) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 7:
a)
w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) wyznaczeniu pierwotnego ogniska chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 1 pkt 1-24 i ust. 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia oraz wygaszeniu ostatniego ogniska i zniesieniu środków podjętych w celu zwalczania chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,",

b)
ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Główny Lekarz Weterynarii każdego pierwszego roboczego dnia tygodnia przesyła Komisji Europejskiej powiadomienie zawierające informacje o wyznaczeniu wtórnego ogniska chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 1 pkt 1-24 załącznika nr 1 do rozporządzenia, opracowane na podstawie danych zebranych z tygodnia poprzedzającego dzień wysłania powiadomienia.",

c)
dodaje się ust. 3 i 4 w brzmieniu:

"3. Główny Lekarz Weterynarii przesyła Komisji Europejskiej oraz innym państwom członkowskim Unii Europejskiej powiadomienie zawierające informacje o wyznaczeniu pierwotnego lub wtórnego ogniska chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 1 pkt 25-27 załącznika nr 1 do rozporządzenia, w sposób określony w ust. 3 załącznika nr 4 do rozporządzenia.

4. Główny Lekarz Weterynarii przesyła Komisji Europejskiej oraz innym państwom członkowskim Unii Europejskiej powiadomienie zawierające informacje o wyznaczeniu pierwotnego lub wtórnego ogniska chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, w sposób określony w ust. 4 załącznika nr 4 do rozporządzenia.";

2)
załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
3)
załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia;
4)
załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 3 do niniejszego rozporządzenia;
5)
załącznik nr 4 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 4 do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT PODLEGAJĄCYCH NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ

1. Choroby zakaźne zwierząt lądowych:

1) pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD);

2) księgosusz (Rinderpest);

3) wąglik (Anthrax);

4) zakażenie wirusem wścieklizny (Rabbies);

5) zaraza płucna bydła (Contagious bovine pleuropneumonia - CBPP);

6) choroba niebieskiego języka (Bluetongue);

7) choroba pęcherzykowa świń (Swine vesicular disease - SVD);

8) klasyczny pomór świń (Classical swine fever - CSF, Hog cholera);

9) afrykański pomór świń (African swine fever - ASF);

10) grypa ptaków (Avian influenza), w tym:

a) wysoce zjadliwa grypa ptaków w przypadku drobiu, ptaków żyjących w niewoli i dzikiego ptactwa,

b) nisko zjadliwa grypa ptaków w przypadku drobiu i ptaków żyjących w niewoli;

11) rzekomy pomór drobiu (Newcastle disease - ND);

12) afrykański pomór koni (African horse sickness);

13) pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej (Vesicular stomatitis);

14) pomór małych przeżuwaczy (Peste des petits ruminants - PPR);

15) gorączka doliny Rift (Rift valley fever);

16) choroba guzowatej skóry bydła (Lumpy skin disease - LSD);

17) ospa owiec i ospa kóz (Sheep pox and goat pox);

18) gąbczasta encefalopatia bydła (Bovine spongiform encephalopathy - BSE);

19) mały chrząszcz ulowy (Aethina tumida);

20) roztocze Tropilaelaps;

21) zaraza stadnicza (Dourine);

22) wirusowe zapalenia mózgu i rdzenia koni (Equine encephalomyelitis), w tym:

a) wenezuelskie zapalenie mózgu i rdzenia koni (Venezuelan equine encephalomyelitis),

b) wschodnie zapalenie mózgu i rdzenia koni,

c) zachodnie zapalenie mózgu i rdzenia koni,

d) japońskie zapalenie mózgu koni,

e) gorączka zachodniego Nilu;

23) niedokrwistość zakaźna koni (Equine infectious anaemia);

24) nosacizna (Glanders);

25) bruceloza u bydła, kóz i owiec (B. abortus, B. melitensis);

26) gruźlica bydła (Bovine tuberculosis);

27) enzootyczna białaczka bydła (Enzootic bovine leucosis - EBL).

2. Choroby zakaźne zwierząt akwakultury:

1) zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis - IHN);

2) zakaźna anemia łososi (Infectious salmon anaemia - ISA);

3) wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia - VHS);

4) zakażenie herpeswirusem koi (Koi herpes virus - KHV);

5) marteilioza (Marteilia refringens);

6) bonamioza (Bonamia ostreae);

7) zespół WSS (White Spot Syndrome);

8) epizootyczna martwica układu krwiotwórczego (Epizootic haematopoietic necrosis - EHN);

9) bonamioza (Bonamia exitiosa);

10) perkinsoza (Perkinsus marinus);

11) mikrocytoza (Microcytos mackini);

12) zespół Taura (Taura syndrome);

13) choroba żółtej głowy (Yellowhead disease).

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR

RAPORT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII O PODEJRZENIU WYSTĄPIENIA/WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA/WYGASZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYGASZENIU WTÓRNEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA*) CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ

Powiatowy Lekarz Weterynarii w ..........

Telefon: .................................................

Faks: .....................................................

Numer raportu: ..............

Data i godzina przekazania raportu
Kod powiatu
Nazwa choroby zakaźnej zwierząt i typ wirusa (jeżeli dotyczy)
Numer ogniska (w kolejności występowania)
Rodzaj ogniska (pierwotne, wtórne)
W przypadku ogniska wtórnego podać numer ogniska, z którego choroba została przeniesiona
Adres i położenie geograficzne ogniska (długość i szerokość geograficzna)
Obszar objęty ograniczeniami (zapowietrzony, zagrożony)
Data podejrzenia wystąpienia choroby
Data stwierdzenia wystąpienia choroby
Przypuszczalna data wprowadzenia czynnika zakaźnego do gospodarstwa
Źródło choroby
Środki zastosowane w celu zwalczenia choroby
Liczba zwierząt w gospodarstwie podatnych na daną chorobę:a) bydło .......................................................................................

b) świnie .....................................................................................

c) owce .......................................................................................

d) kozy ........................................................................................

e) drób .........................................................................................

f) koniowate ................................................................................

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt)

.....................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ..............................

.....................................................................................................

i) liczba rodzin pszczelich ...........................................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ...................................

Liczba zwierząt z klinicznymi objawami choroby w gospodarstwie:a) bydło ......................................................................................

b) świnie .....................................................................................

c) owce .......................................................................................

d) kozy ........................................................................................

e) drób ........................................................................................

f) koniowate ...............................................................................

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt)

.....................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ...............................

......................................................................................................

i) liczba rodzin pszczelich ...........................................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ....................................

Liczba zwierząt, które padły w gospodarstwie:a) bydło ........................................................................................

b) świnie ......................................................................................

c) owce .........................................................................................

d) kozy ..........................................................................................

e) drób ..........................................................................................

f) koniowate ..................................................................................

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt)

......................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ...............................

.......................................................................................................

i) liczba rodzin pszczelich ..........................................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ...............

Liczba zwierząt poddanych ubojowi lub zabitych:a) bydło .......................................................................................

b) świnie ......................................................................................

c) owce ........................................................................................

d) kozy .........................................................................................

e) drób .........................................................................................

f) koniowate .................................................................................

g) zwierzęta akwakultury w stosownych przypadkach (tylko dla skorupiaków i ryb masa lub liczba x 1000 zwierząt)

.......................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................

......................................................................................................

i) liczba rodzin pszczelich ...........................................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ...................................

Liczba unieszkodliwionych zwłok zwierzęcych:a) bydło .......................................................................................

b) świnie .......................................................................................

c) owce .........................................................................................

d) kozy .........................................................................................

e) drób ..........................................................................................

f) koniowate .................................................................................

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba zwierząt, które usunięto lub których się pozbyto x 1000 zwierząt) .....................

.......................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................

......................................................................................................

i) liczba unieszkodliwionych rodzin pszczelich ..........................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ....................................

Przewidywana data uboju lub zabicia/data zakończenia uboju lub zabicia*' (dzień, miesiąc, rok)
Przewidywana data unieszkodliwiania zwłok/data zakończenia unieszkodliwiania zwłok*' (dzień, miesiąc, rok)
Data wygaszenia ogniska choroby
Data zniesienia środków podjętych w celu zwalczania choroby
Informacje dodatkowe**)
W przypadku klasycznego pomoru świń
Odległość ogniska choroby od najbliższego gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie
Ogólna liczba świń w ognisku choroby:a) maciory, loszki, knury (łącznie) .............................................

b) tuczniki ...................................................................................

c) prosięta (do 3 miesiąca życia) ................................................

Liczba świń w ognisku choroby z objawami klinicznymi choroby:a) maciory, loszki, knury (łącznie) .............................................

b) tuczniki ...................................................................................

c) prosięta (do 3 miesiąca życia) ..................................................

Chorobę rozpoznano przy użyciu metod
Miejsce stwierdzenia choroby, jeżeli nie było to gospodarstwo (rzeźnia, środek transportu)
Potwierdzenie pierwotnych przypadków klasycznego pomoru świń u dzików***)
Informacje dodatkowe

Objaśnienia:

*) Niepotrzebne skreślić,

**) W przypadku chorób zakaźnych zwierząt akwakultury w zgłoszeniu podaje się także nazwę i opis strefy lub enklawy; w przypadku gruźlicy bydła, brucelozy u bydła, kóz i owiec w zgłoszeniu podaje się także nazwę czynnika chorobotwórczego, o ile jest ona znana.

***) Przypadek pierwotny pomoru świń u dzików oznacza przypadki mające miejsce na obszarach wolnych od choroby, to jest poza obszarem objętym ograniczeniami w odniesieniu do klasycznego pomoru świń u dzików.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WZÓR

RAPORT WOJEWÓDZKIEGO LEKARZA WETERYNARII O PODEJRZENIU WYSTĄPIENIA/WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA/WYGASZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYGASZENIU WTÓRNEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA*) CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ

Wojewódzki Lekarz Weterynarii w ..........

Telefon: ..................................................

Faks: ......................................................

Numer raportu: .......................

Data i godzina przekazania raportu
Kod województwa
Nazwa choroby zakaźnej zwierząt i typ wirusa (jeżeli dotyczy)
Numer ogniska (w kolejności występowania)
Rodzaj ogniska (pierwotne, wtórne)
W przypadku ogniska wtórnego podać numer ogniska, z którego choroba została przeniesiona
Adres i położenie geograficzne ogniska (długość i szerokość geograficzna)
Obszar objęty ograniczeniami (zapowietrzony, zagrożony)
Data podejrzenia wystąpienia choroby
Data stwierdzenia wystąpienia choroby
Przypuszczalna data wprowadzenia czynnika zakaźnego do gospodarstwa
Źródło choroby
Środki zastosowane w celu zwalczenia choroby
Liczba zwierząt w gospodarstwie podatnych na daną chorobę:a) bydło ......................................................................................

b) świnie ....................................................................................

c) owce .......................................................................................

d) kozy .......................................................................................

e) drób ........................................................................................

f) koniowate ...............................................................................

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt)

......................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ...............................

......................................................................................................

i) liczba rodzin pszczelich ..........................................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ..................................

Liczba zwierząt z klinicznymi objawami choroby w gospodarstwie:a) bydło .......................................................................................

b) świnie .....................................................................................

c) owce .......................................................................................

d) kozy ........................................................................................

e) drób .........................................................................................

f) koniowate ................................................................................

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt)

.....................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ..............................

.....................................................................................................

i) liczba rodzin pszczelich ..........................................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) .................................

Liczba zwierząt, które padły w gospodarstwie:a) bydło .......................................................................................

b) świnie ......................................................................................

c) owce ........................................................................................

d) kozy .........................................................................................

e) drób .........................................................................................

f) koniowate ................................................................................

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt)

......................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ...............................

.....................................................................................................

i) liczba rodzin pszczelich ..........................................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................

Liczba zwierząt poddanych ubojowi lub zabiciu:a) bydło ......................................................................................

b) świnie ....................................................................................

c) owce ......................................................................................

d) kozy .......................................................................................

e) drób ........................................................................................

f) koniowate ...............................................................................

g) zwierzęta akwakultury w stosownych przypadkach (tylko dla skorupiaków i ryb masa lub liczba x 1000 zwierząt)

.....................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) .............................

....................................................................................................

i) liczba rodzin pszczelich .........................................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ..................................

Liczba unieszkodliwionych zwłok zwierzęcych:a) bydło .......................................................................................

b) świnie ......................................................................................

c) owce ........................................................................................

d) kozy ........................................................................................

e) drób .........................................................................................

f) koniowate ................................................................................

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba zwierząt x 1000 zwierząt), które usunięto lub których się pozbyto ....................

.....................................................................................................

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ...............................

......................................................................................................

i) liczba zniszczonych rodzin pszczelich ....................................

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ..................................

Przewidywana data uboju lub zabicia/data zakończenia uboju lub zabicia*' (dzień, miesiąc, rok)
Przewidywana data unieszkodliwiania zwłok/data zakończenia unieszkodliwiania zwłok*' (dzień, miesiąc, rok)
Data wygaszenia ogniska choroby
Data zniesienia środków podjętych w celu zwalczania choroby
Informacje dodatkowe**)
W przypadku klasycznego pomoru świń
Odległość ogniska choroby od najbliższego gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie
Ogólna liczba świń w ognisku choroby:a) maciory, loszki, knury (łącznie) .............................................

b) tuczniki .................................................................................

c) prosięta (do 3 miesiąca życia) .................................................

Liczba świń w ognisku choroby z objawami klinicznymi choroby:a) maciory, loszki, knury (łącznie) .............................................

b) tuczniki ...................................................................................

c) prosięta (do 3 miesiąca życia) ................................................

Chorobę rozpoznano przy użyciu metod
Miejsce stwierdzenia choroby, jeżeli nie było to gospodarstwo (rzeźnia, środek transportu)
Potwierdzenie pierwotnych przypadków klasycznego pomoru świń u dzików***)
Informacje dodatkowe

Objaśnienia:

**) Niepotrzebne skreślić.

**) W przypadku chorób zwierząt akwakultury w zgłoszeniu podaje się także nazwę i opis strefy lub enklawy; w przypadku gruźlicy bydła, brucelozy u bydła, kóz i owiec w zgłoszeniu podaje się także nazwę czynnika chorobotwórczego, o ile jest ona znana.

***) Przypadek pierwotny pomoru świń u dzików oznacza przypadki mające miejsce na obszarach wolnych od choroby, to jest poza obszarem objętym ograniczeniami w odniesieniu do klasycznego pomoru świń u dzików.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

INFORMACJE, KTÓRE POWINNY ZOSTAĆ ZAWARTE W POWIADOMIENIU O WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA, WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA, WYGASZENIU OSTATNIEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ

1. Informacje, które powinny zostać zawarte w powiadomieniu o wyznaczeniu pierwotnego ogniska, wyznaczeniu wtórnego ogniska, wygaszeniu ostatniego ogniska i zniesieniu środków podjętych w celu zwalczania choroby zakaźnej zwierząt podlegającej notyfikacji w Unii Europejskiej:

1) data przekazania informacji;

2) godzina przekazania informacji;

3) państwo pochodzenia;

4) nazwa choroby i rodzaj wirusa - jeżeli dotyczy;

5) numer porządkowy ogniska choroby;

6) rodzaj ogniska choroby (pierwotne/wtórne);

7) numer przypisany ognisku choroby wynikający z łańcucha epizootycznego;

8) powiat i położenie geograficzne gospodarstwa;

9) inny powiat objęty ograniczeniami;

10) data stwierdzenia choroby;

11) data powzięcia podejrzenia wystąpienia choroby;

12) przypuszczalna data pierwszego zakażenia;

13) miejsce pochodzenia źródła zakażenia;

14) działania podjęte w celu zwalczenia choroby zakaźnej;

15) liczba zwierząt w gospodarstwie podatnych na daną chorobę:

a) bydło,

b) świnie,

c) owce,

d) kozy,

e) drób,

f) koniowate,

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt),

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),

i) liczba rodzin pszczelich,

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);

16) liczba zwierząt z klinicznymi objawami choroby w gospodarstwie:

a) bydło,

b) świnie,

c) owce,

d) kozy,

e) drób,

f) koniowate,

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt),

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),

i) liczba rodzin pszczelich,

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);

17) liczba zwierząt, które padły w gospodarstwie:

a) bydło,

b) świnie,

c) owce,

d) kozy,

e) drób,

f) koniowate,

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt),

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),

i) liczba rodzin pszczelich,

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);

18) liczba zwierząt poddanych ubojowi lub zabiciu:

a) bydło,

b) świnie,

c) owce,

d) kozy,

e) drób,

f) koniowate,

g) zwierzęta akwakultury w stosownych przypadkach (tylko dla skorupiaków i ryb masa lub liczba x 1000 zwierząt),

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),

i) liczba rodzin pszczelich,

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);

19) liczba unieszkodliwionych zwłok zwierzęcych:

a) bydło,

b) świnie,

c) owce,

d) kozy,

e) drób,

f) koniowate,

g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt),

h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),

i) liczba rodzin pszczelich,

j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);

20) przewidywana data zakończenia zabijania lub uboju;

21) przewidywana data zakończenia unieszkodliwiania zwłok zwierząt.

2. W przypadku stwierdzenia klasycznego pomoru świń w powiadomieniu, o którym mowa w ust. 1, umieszcza się dodatkowo następujące informacje:

1) odległość ogniska choroby od najbliższego gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie;

2) ogólną liczbę i przeznaczenie hodowlane świń znajdujących się w ognisku choroby (do rozrodu, tuczu, prosięta do 3 miesiąca życia);

3) liczbę i przeznaczenie hodowlane świń z objawami klinicznymi w ognisku choroby (do rozrodu, tuczu oraz prosięta do 3 miesiąca życia);

4) metody diagnozowania choroby;

5) w przypadku gdy choroba nie została stwierdzona w gospodarstwie, wskazuje się miejsce stwierdzenia choroby - w środkach transportu albo w rzeźni;

6) stwierdzenie pierwotnych przypadków * wystąpienia klasycznego pomoru świń u dzików.

3. W przypadku chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 1 pkt 25-27 załącznika nr 1 do rozporządzenia:

1) jako pierwotne ognisko choroby zgłasza się:

a) potwierdzenie każdego wystąpienia ogniska choroby, zakażenia lub obecności czynnika chorobotwórczego, w stadzie lub w gospodarstwie, urzędowo wolnym lub wolnym od tej choroby, znajdującym się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w regionie położonym na tym terytorium, urzędowo wolnym od tej choroby, które jest niezwiązane epidemiologicznie z poprzednim ogniskiem choroby, lub

b) cofnięcie statusu urzędowo wolnego od choroby stadu lub gospodarstwu, znajdującemu się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w regionie położonym na tym terytorium, urzędowo wolnym od tej choroby, w związku z wynikami badań laboratoryjnych lub epidemiologicznych niezwiązanymi epidemiologicznie z poprzednim ogniskiem choroby;

2) o pierwotnych ogniskach choroby powiadamia się Komisję Europejską oraz inne państwa członkowskie Unii Europejskiej w terminie jednego tygodnia od dnia ich potwierdzenia;

3) jako wtórne ognisko choroby zgłasza się:

a) potwierdzenie każdego wystąpienia ogniska choroby, zakażenia lub obecności czynnika chorobotwórczego, innego niż określone w pkt 1 lit. a, lub

b) cofnięcie statusu urzędowo wolnego od choroby stadu lub gospodarstwu, znajdującemu się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w regionie położonym na tym terytorium, urzędowo wolnym od tej choroby, w związku z wynikami badań laboratoryjnych lub epidemiologicznych;

4) o wtórnych ogniskach choroby powiadamia się Komisję Europejską oraz inne państwa członkowskie Unii Europejskiej raz w miesiącu;

5) w przypadku gruźlicy bydła, brucelozy u bydła, kóz i owiec, w powiadomieniu podaje się nazwę gatunku czynnika chorobotwórczego, o ile jest ona znana.

4. W przypadku chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia:

1) jako pierwotne ognisko choroby zgłasza się potwierdzenie każdego wystąpienia ogniska choroby egzotycznej oraz ogniska choroby nieegzotycznej, w państwach członkowskich Unii Europejskiej, w strefach lub enklawach uznanych za wolne od choroby;

2) jako wtórne ognisko choroby zgłasza się ogniska chorób inne niż określone w pkt 1;

3) o wtórnych ogniskach choroby powiadamia się Komisję Europejską oraz inne państwa członkowskie Unii Europejskiej raz w miesiącu; w powiadomieniu podaje się nazwę i opis strefy lub enklawy.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2 Niniejsze rozporządzenie wdraża decyzję wykonawczą Komisji 2012/737/UE z dnia 27 listopada 2012 r. zmieniającą załączniki I i II do dyrektywy Rady 82/894/EWG w sprawie zgłaszania chorób zwierząt we Wspólnocie (Dz. Urz. UE L 329 z 29.11.2012, str. 19).
* Przypadek pierwotny pomoru świń u dzików oznacza przypadki mające miejsce na obszarach wolnych od choroby, to jest poza obszarem objętym ograniczeniami w odniesieniu do klasycznego pomoru świń u dzików.