Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt podlegających notyfikacji w Unii Europejskiej oraz zakresu, sposobu i terminów przekazywania informacji o tych chorobach.
Dz.U.2013.850
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 24 czerwca 2013 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt podlegających notyfikacji w Unii Europejskiej oraz zakresu, sposobu i terminów przekazywania informacji o tych chorobach 2
"1) wyznaczeniu pierwotnego ogniska chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 1 pkt 1-24 i ust. 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia oraz wygaszeniu ostatniego ogniska i zniesieniu środków podjętych w celu zwalczania chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,",
"2. Główny Lekarz Weterynarii każdego pierwszego roboczego dnia tygodnia przesyła Komisji Europejskiej powiadomienie zawierające informacje o wyznaczeniu wtórnego ogniska chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 1 pkt 1-24 załącznika nr 1 do rozporządzenia, opracowane na podstawie danych zebranych z tygodnia poprzedzającego dzień wysłania powiadomienia.",
"3. Główny Lekarz Weterynarii przesyła Komisji Europejskiej oraz innym państwom członkowskim Unii Europejskiej powiadomienie zawierające informacje o wyznaczeniu pierwotnego lub wtórnego ogniska chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 1 pkt 25-27 załącznika nr 1 do rozporządzenia, w sposób określony w ust. 3 załącznika nr 4 do rozporządzenia.
4. Główny Lekarz Weterynarii przesyła Komisji Europejskiej oraz innym państwom członkowskim Unii Europejskiej powiadomienie zawierające informacje o wyznaczeniu pierwotnego lub wtórnego ogniska chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, w sposób określony w ust. 4 załącznika nr 4 do rozporządzenia.";
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT PODLEGAJĄCYCH NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ
WYKAZ CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT PODLEGAJĄCYCH NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ
1) pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD);
2) księgosusz (Rinderpest);
3) wąglik (Anthrax);
4) zakażenie wirusem wścieklizny (Rabbies);
5) zaraza płucna bydła (Contagious bovine pleuropneumonia - CBPP);
6) choroba niebieskiego języka (Bluetongue);
7) choroba pęcherzykowa świń (Swine vesicular disease - SVD);
8) klasyczny pomór świń (Classical swine fever - CSF, Hog cholera);
9) afrykański pomór świń (African swine fever - ASF);
10) grypa ptaków (Avian influenza), w tym:
a) wysoce zjadliwa grypa ptaków w przypadku drobiu, ptaków żyjących w niewoli i dzikiego ptactwa,
b) nisko zjadliwa grypa ptaków w przypadku drobiu i ptaków żyjących w niewoli;
11) rzekomy pomór drobiu (Newcastle disease - ND);
12) afrykański pomór koni (African horse sickness);
13) pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej (Vesicular stomatitis);
14) pomór małych przeżuwaczy (Peste des petits ruminants - PPR);
15) gorączka doliny Rift (Rift valley fever);
16) choroba guzowatej skóry bydła (Lumpy skin disease - LSD);
17) ospa owiec i ospa kóz (Sheep pox and goat pox);
18) gąbczasta encefalopatia bydła (Bovine spongiform encephalopathy - BSE);
19) mały chrząszcz ulowy (Aethina tumida);
20) roztocze Tropilaelaps;
21) zaraza stadnicza (Dourine);
22) wirusowe zapalenia mózgu i rdzenia koni (Equine encephalomyelitis), w tym:
a) wenezuelskie zapalenie mózgu i rdzenia koni (Venezuelan equine encephalomyelitis),
b) wschodnie zapalenie mózgu i rdzenia koni,
c) zachodnie zapalenie mózgu i rdzenia koni,
d) japońskie zapalenie mózgu koni,
e) gorączka zachodniego Nilu;
23) niedokrwistość zakaźna koni (Equine infectious anaemia);
24) nosacizna (Glanders);
25) bruceloza u bydła, kóz i owiec (B. abortus, B. melitensis);
26) gruźlica bydła (Bovine tuberculosis);
27) enzootyczna białaczka bydła (Enzootic bovine leucosis - EBL).
2. Choroby zakaźne zwierząt akwakultury:
1) zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis - IHN);
2) zakaźna anemia łososi (Infectious salmon anaemia - ISA);
3) wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia - VHS);
4) zakażenie herpeswirusem koi (Koi herpes virus - KHV);
5) marteilioza (Marteilia refringens);
6) bonamioza (Bonamia ostreae);
7) zespół WSS (White Spot Syndrome);
8) epizootyczna martwica układu krwiotwórczego (Epizootic haematopoietic necrosis - EHN);
9) bonamioza (Bonamia exitiosa);
10) perkinsoza (Perkinsus marinus);
11) mikrocytoza (Microcytos mackini);
12) zespół Taura (Taura syndrome);
13) choroba żółtej głowy (Yellowhead disease).
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR
RAPORT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII O PODEJRZENIU WYSTĄPIENIA/WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA/WYGASZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYGASZENIU WTÓRNEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA*) CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ
WZÓR
RAPORT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII O PODEJRZENIU WYSTĄPIENIA/WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA/WYGASZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYGASZENIU WTÓRNEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA*) CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ
Telefon: .................................................
Faks: .....................................................
Numer raportu: ..............
Data i godzina przekazania raportu | |
Kod powiatu | |
Nazwa choroby zakaźnej zwierząt i typ wirusa (jeżeli dotyczy) | |
Numer ogniska (w kolejności występowania) | |
Rodzaj ogniska (pierwotne, wtórne) | |
W przypadku ogniska wtórnego podać numer ogniska, z którego choroba została przeniesiona | |
Adres i położenie geograficzne ogniska (długość i szerokość geograficzna) | |
Obszar objęty ograniczeniami (zapowietrzony, zagrożony) | |
Data podejrzenia wystąpienia choroby | |
Data stwierdzenia wystąpienia choroby | |
Przypuszczalna data wprowadzenia czynnika zakaźnego do gospodarstwa | |
Źródło choroby | |
Środki zastosowane w celu zwalczenia choroby | |
Liczba zwierząt w gospodarstwie podatnych na daną chorobę: | a) bydło ....................................................................................... b) świnie ..................................................................................... c) owce ....................................................................................... d) kozy ........................................................................................ e) drób ......................................................................................... f) koniowate ................................................................................ g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt) ..................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) .............................. ..................................................................................................... i) liczba rodzin pszczelich ........................................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................... |
Liczba zwierząt z klinicznymi objawami choroby w gospodarstwie: | a) bydło ...................................................................................... b) świnie ..................................................................................... c) owce ....................................................................................... d) kozy ........................................................................................ e) drób ........................................................................................ f) koniowate ............................................................................... g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt) ..................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ............................... ...................................................................................................... i) liczba rodzin pszczelich ........................................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) .................................... |
Liczba zwierząt, które padły w gospodarstwie: | a) bydło ........................................................................................ b) świnie ...................................................................................... c) owce ......................................................................................... d) kozy .......................................................................................... e) drób .......................................................................................... f) koniowate .................................................................................. g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt) ...................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ............................... ....................................................................................................... i) liczba rodzin pszczelich .......................................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ............... |
Liczba zwierząt poddanych ubojowi lub zabitych: | a) bydło ....................................................................................... b) świnie ...................................................................................... c) owce ........................................................................................ d) kozy ......................................................................................... e) drób ......................................................................................... f) koniowate ................................................................................. g) zwierzęta akwakultury w stosownych przypadkach (tylko dla skorupiaków i ryb masa lub liczba x 1000 zwierząt) ....................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................ ...................................................................................................... i) liczba rodzin pszczelich ........................................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................... |
Liczba unieszkodliwionych zwłok zwierzęcych: | a) bydło ....................................................................................... b) świnie ....................................................................................... c) owce ......................................................................................... d) kozy ......................................................................................... e) drób .......................................................................................... f) koniowate ................................................................................. g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba zwierząt, które usunięto lub których się pozbyto x 1000 zwierząt) ..................... ....................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................ ...................................................................................................... i) liczba unieszkodliwionych rodzin pszczelich .......................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) .................................... |
Przewidywana data uboju lub zabicia/data zakończenia uboju lub zabicia*' (dzień, miesiąc, rok) | |
Przewidywana data unieszkodliwiania zwłok/data zakończenia unieszkodliwiania zwłok*' (dzień, miesiąc, rok) | |
Data wygaszenia ogniska choroby | |
Data zniesienia środków podjętych w celu zwalczania choroby | |
Informacje dodatkowe**) | |
W przypadku klasycznego pomoru świń | |
Odległość ogniska choroby od najbliższego gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie | |
Ogólna liczba świń w ognisku choroby: | a) maciory, loszki, knury (łącznie) ............................................. b) tuczniki ................................................................................... c) prosięta (do 3 miesiąca życia) ................................................ |
Liczba świń w ognisku choroby z objawami klinicznymi choroby: | a) maciory, loszki, knury (łącznie) ............................................. b) tuczniki ................................................................................... c) prosięta (do 3 miesiąca życia) .................................................. |
Chorobę rozpoznano przy użyciu metod | |
Miejsce stwierdzenia choroby, jeżeli nie było to gospodarstwo (rzeźnia, środek transportu) | |
Potwierdzenie pierwotnych przypadków klasycznego pomoru świń u dzików***) | |
Informacje dodatkowe |
Objaśnienia:
*) Niepotrzebne skreślić,
**) W przypadku chorób zakaźnych zwierząt akwakultury w zgłoszeniu podaje się także nazwę i opis strefy lub enklawy; w przypadku gruźlicy bydła, brucelozy u bydła, kóz i owiec w zgłoszeniu podaje się także nazwę czynnika chorobotwórczego, o ile jest ona znana.
***) Przypadek pierwotny pomoru świń u dzików oznacza przypadki mające miejsce na obszarach wolnych od choroby, to jest poza obszarem objętym ograniczeniami w odniesieniu do klasycznego pomoru świń u dzików.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WZÓR
RAPORT WOJEWÓDZKIEGO LEKARZA WETERYNARII O PODEJRZENIU WYSTĄPIENIA/WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA/WYGASZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYGASZENIU WTÓRNEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA*) CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ
WZÓR
RAPORT WOJEWÓDZKIEGO LEKARZA WETERYNARII O PODEJRZENIU WYSTĄPIENIA/WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA/WYGASZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA/WYGASZENIU WTÓRNEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA*) CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ
Telefon: ..................................................
Faks: ......................................................
Numer raportu: .......................
Data i godzina przekazania raportu | |
Kod województwa | |
Nazwa choroby zakaźnej zwierząt i typ wirusa (jeżeli dotyczy) | |
Numer ogniska (w kolejności występowania) | |
Rodzaj ogniska (pierwotne, wtórne) | |
W przypadku ogniska wtórnego podać numer ogniska, z którego choroba została przeniesiona | |
Adres i położenie geograficzne ogniska (długość i szerokość geograficzna) | |
Obszar objęty ograniczeniami (zapowietrzony, zagrożony) | |
Data podejrzenia wystąpienia choroby | |
Data stwierdzenia wystąpienia choroby | |
Przypuszczalna data wprowadzenia czynnika zakaźnego do gospodarstwa | |
Źródło choroby | |
Środki zastosowane w celu zwalczenia choroby | |
Liczba zwierząt w gospodarstwie podatnych na daną chorobę: | a) bydło ...................................................................................... b) świnie .................................................................................... c) owce ....................................................................................... d) kozy ....................................................................................... e) drób ........................................................................................ f) koniowate ............................................................................... g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt) ...................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ............................... ...................................................................................................... i) liczba rodzin pszczelich .......................................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) .................................. |
Liczba zwierząt z klinicznymi objawami choroby w gospodarstwie: | a) bydło ....................................................................................... b) świnie ..................................................................................... c) owce ....................................................................................... d) kozy ........................................................................................ e) drób ......................................................................................... f) koniowate ................................................................................ g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt) ..................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) .............................. ..................................................................................................... i) liczba rodzin pszczelich .......................................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................. |
Liczba zwierząt, które padły w gospodarstwie: | a) bydło ....................................................................................... b) świnie ...................................................................................... c) owce ........................................................................................ d) kozy ......................................................................................... e) drób ......................................................................................... f) koniowate ................................................................................ g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt) ...................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ............................... ..................................................................................................... i) liczba rodzin pszczelich .......................................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) ................................ |
Liczba zwierząt poddanych ubojowi lub zabiciu: | a) bydło ...................................................................................... b) świnie .................................................................................... c) owce ...................................................................................... d) kozy ....................................................................................... e) drób ........................................................................................ f) koniowate ............................................................................... g) zwierzęta akwakultury w stosownych przypadkach (tylko dla skorupiaków i ryb masa lub liczba x 1000 zwierząt) ..................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ............................. .................................................................................................... i) liczba rodzin pszczelich ......................................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) .................................. |
Liczba unieszkodliwionych zwłok zwierzęcych: | a) bydło ....................................................................................... b) świnie ...................................................................................... c) owce ........................................................................................ d) kozy ........................................................................................ e) drób ......................................................................................... f) koniowate ................................................................................ g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba zwierząt x 1000 zwierząt), które usunięto lub których się pozbyto .................... ..................................................................................................... h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków) ............................... ...................................................................................................... i) liczba zniszczonych rodzin pszczelich .................................... j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków) .................................. |
Przewidywana data uboju lub zabicia/data zakończenia uboju lub zabicia*' (dzień, miesiąc, rok) | |
Przewidywana data unieszkodliwiania zwłok/data zakończenia unieszkodliwiania zwłok*' (dzień, miesiąc, rok) | |
Data wygaszenia ogniska choroby | |
Data zniesienia środków podjętych w celu zwalczania choroby | |
Informacje dodatkowe**) | |
W przypadku klasycznego pomoru świń | |
Odległość ogniska choroby od najbliższego gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie | |
Ogólna liczba świń w ognisku choroby: | a) maciory, loszki, knury (łącznie) ............................................. b) tuczniki ................................................................................. c) prosięta (do 3 miesiąca życia) ................................................. |
Liczba świń w ognisku choroby z objawami klinicznymi choroby: | a) maciory, loszki, knury (łącznie) ............................................. b) tuczniki ................................................................................... c) prosięta (do 3 miesiąca życia) ................................................ |
Chorobę rozpoznano przy użyciu metod | |
Miejsce stwierdzenia choroby, jeżeli nie było to gospodarstwo (rzeźnia, środek transportu) | |
Potwierdzenie pierwotnych przypadków klasycznego pomoru świń u dzików***) | |
Informacje dodatkowe |
Objaśnienia:
**) Niepotrzebne skreślić.
**) W przypadku chorób zwierząt akwakultury w zgłoszeniu podaje się także nazwę i opis strefy lub enklawy; w przypadku gruźlicy bydła, brucelozy u bydła, kóz i owiec w zgłoszeniu podaje się także nazwę czynnika chorobotwórczego, o ile jest ona znana.
***) Przypadek pierwotny pomoru świń u dzików oznacza przypadki mające miejsce na obszarach wolnych od choroby, to jest poza obszarem objętym ograniczeniami w odniesieniu do klasycznego pomoru świń u dzików.
ZAŁĄCZNIK Nr 4
INFORMACJE, KTÓRE POWINNY ZOSTAĆ ZAWARTE W POWIADOMIENIU O WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA, WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA, WYGASZENIU OSTATNIEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ
INFORMACJE, KTÓRE POWINNY ZOSTAĆ ZAWARTE W POWIADOMIENIU O WYZNACZENIU PIERWOTNEGO OGNISKA, WYZNACZENIU WTÓRNEGO OGNISKA, WYGASZENIU OSTATNIEGO OGNISKA I ZNIESIENIU ŚRODKÓW PODJĘTYCH W CELU ZWALCZANIA CHOROBY ZAKAŹNEJ ZWIERZĄT PODLEGAJĄCEJ NOTYFIKACJI W UNII EUROPEJSKIEJ
1) data przekazania informacji;
2) godzina przekazania informacji;
3) państwo pochodzenia;
4) nazwa choroby i rodzaj wirusa - jeżeli dotyczy;
5) numer porządkowy ogniska choroby;
6) rodzaj ogniska choroby (pierwotne/wtórne);
7) numer przypisany ognisku choroby wynikający z łańcucha epizootycznego;
8) powiat i położenie geograficzne gospodarstwa;
9) inny powiat objęty ograniczeniami;
10) data stwierdzenia choroby;
11) data powzięcia podejrzenia wystąpienia choroby;
12) przypuszczalna data pierwszego zakażenia;
13) miejsce pochodzenia źródła zakażenia;
14) działania podjęte w celu zwalczenia choroby zakaźnej;
15) liczba zwierząt w gospodarstwie podatnych na daną chorobę:
a) bydło,
b) świnie,
c) owce,
d) kozy,
e) drób,
f) koniowate,
g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt),
h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),
i) liczba rodzin pszczelich,
j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);
16) liczba zwierząt z klinicznymi objawami choroby w gospodarstwie:
a) bydło,
b) świnie,
c) owce,
d) kozy,
e) drób,
f) koniowate,
g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt),
h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),
i) liczba rodzin pszczelich,
j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);
17) liczba zwierząt, które padły w gospodarstwie:
a) bydło,
b) świnie,
c) owce,
d) kozy,
e) drób,
f) koniowate,
g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt),
h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),
i) liczba rodzin pszczelich,
j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);
18) liczba zwierząt poddanych ubojowi lub zabiciu:
a) bydło,
b) świnie,
c) owce,
d) kozy,
e) drób,
f) koniowate,
g) zwierzęta akwakultury w stosownych przypadkach (tylko dla skorupiaków i ryb masa lub liczba x 1000 zwierząt),
h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),
i) liczba rodzin pszczelich,
j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);
19) liczba unieszkodliwionych zwłok zwierzęcych:
a) bydło,
b) świnie,
c) owce,
d) kozy,
e) drób,
f) koniowate,
g) zwierzęta akwakultury (masa lub liczba x 1000 zwierząt),
h) dzikie zwierzęta (z podaniem gatunków),
i) liczba rodzin pszczelich,
j) inne zwierzęta (z podaniem gatunków);
20) przewidywana data zakończenia zabijania lub uboju;
21) przewidywana data zakończenia unieszkodliwiania zwłok zwierząt.
2. W przypadku stwierdzenia klasycznego pomoru świń w powiadomieniu, o którym mowa w ust. 1, umieszcza się dodatkowo następujące informacje:
1) odległość ogniska choroby od najbliższego gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie;
2) ogólną liczbę i przeznaczenie hodowlane świń znajdujących się w ognisku choroby (do rozrodu, tuczu, prosięta do 3 miesiąca życia);
3) liczbę i przeznaczenie hodowlane świń z objawami klinicznymi w ognisku choroby (do rozrodu, tuczu oraz prosięta do 3 miesiąca życia);
4) metody diagnozowania choroby;
5) w przypadku gdy choroba nie została stwierdzona w gospodarstwie, wskazuje się miejsce stwierdzenia choroby - w środkach transportu albo w rzeźni;
6) stwierdzenie pierwotnych przypadków * wystąpienia klasycznego pomoru świń u dzików.
3. W przypadku chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 1 pkt 25-27 załącznika nr 1 do rozporządzenia:
1) jako pierwotne ognisko choroby zgłasza się:
a) potwierdzenie każdego wystąpienia ogniska choroby, zakażenia lub obecności czynnika chorobotwórczego, w stadzie lub w gospodarstwie, urzędowo wolnym lub wolnym od tej choroby, znajdującym się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w regionie położonym na tym terytorium, urzędowo wolnym od tej choroby, które jest niezwiązane epidemiologicznie z poprzednim ogniskiem choroby, lub
b) cofnięcie statusu urzędowo wolnego od choroby stadu lub gospodarstwu, znajdującemu się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w regionie położonym na tym terytorium, urzędowo wolnym od tej choroby, w związku z wynikami badań laboratoryjnych lub epidemiologicznych niezwiązanymi epidemiologicznie z poprzednim ogniskiem choroby;
2) o pierwotnych ogniskach choroby powiadamia się Komisję Europejską oraz inne państwa członkowskie Unii Europejskiej w terminie jednego tygodnia od dnia ich potwierdzenia;
3) jako wtórne ognisko choroby zgłasza się:
a) potwierdzenie każdego wystąpienia ogniska choroby, zakażenia lub obecności czynnika chorobotwórczego, innego niż określone w pkt 1 lit. a, lub
b) cofnięcie statusu urzędowo wolnego od choroby stadu lub gospodarstwu, znajdującemu się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w regionie położonym na tym terytorium, urzędowo wolnym od tej choroby, w związku z wynikami badań laboratoryjnych lub epidemiologicznych;
4) o wtórnych ogniskach choroby powiadamia się Komisję Europejską oraz inne państwa członkowskie Unii Europejskiej raz w miesiącu;
5) w przypadku gruźlicy bydła, brucelozy u bydła, kóz i owiec, w powiadomieniu podaje się nazwę gatunku czynnika chorobotwórczego, o ile jest ona znana.
4. W przypadku chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w ust. 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia:
1) jako pierwotne ognisko choroby zgłasza się potwierdzenie każdego wystąpienia ogniska choroby egzotycznej oraz ogniska choroby nieegzotycznej, w państwach członkowskich Unii Europejskiej, w strefach lub enklawach uznanych za wolne od choroby;
2) jako wtórne ognisko choroby zgłasza się ogniska chorób inne niż określone w pkt 1;
3) o wtórnych ogniskach choroby powiadamia się Komisję Europejską oraz inne państwa członkowskie Unii Europejskiej raz w miesiącu; w powiadomieniu podaje się nazwę i opis strefy lub enklawy.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »