Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.150.1586

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 czerwca 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 czerwca 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 230, poz. 1933) załącznik otrzymuje brzmienie, które jest określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp.Kod CNNazwa towaruMinimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1234
10201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone0,3 t
20202Mięso z bydła, zamrożone0,3 t
30203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone0,3 t
4ex 0206 10 91Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,3 t
5ex 0206 21 00Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,3 t
6ex 0206 22 00Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,3 t
7ex 0206 29 99Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,3 t
8ex 0206 30 00Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,3 t
9ex 0206 41 00Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych0,3 t
10ex 0207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;

0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone;

0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone

0,3 t
11ex 0302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:

0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t
12ex 0303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:

0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t
130304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone0,5 t
14ex 0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego, czy są poddane obróbce cieplnej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji:0,5 t
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;

0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance

15ex 0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:0,5 t
0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego (w odniesieniu do mleka dla niemowląt);

0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

16ex 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:

0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;

0,5 t
0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko siadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
0403 90 31 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 33 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 39 - pozostała maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy
170405 10Masło0,2 t
180405 20Produkty mleczarskie do smarowania0,2 t
190406Sery i twarogi0,5 t
20ex 0407 00 30Jaja z drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi)10 tys. szt.
21ex 0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:

0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;

1 t
0408 91 20 - jaja ptasie suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie
220409 00 00Miód naturalny1 t
23ex 0504 00 00Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone0,5 t
240602 90 91Rośliny kwiatowe z pączkami lub kwiatami, rosnące w pomieszczeniach, z wyłączeniem kaktusów500 szt.
250602 90 99Pozostałe rośliny rosnące w pomieszczeniach500 szt.
260603 10Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże1.000 szt.
270701 90Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone5 t
280709 59Pozostałe grzyby świeże lub schłodzone0,3 t
29ex 0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0710 10 00 - ziemniaki;

0710 80 10 - oliwki;

0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;

0710 80 80 - karczochy;

0710 80 85 - szparagi

1 t
30ex 0711 51 00Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance1 t
31ex 0711 59 00Pozostałe grzyby, w solance1 t
32ex 0712 31 00Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone50 kg
33ex 0712 39 00Pozostałe grzyby suszone50 kg
340713 33 90Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, inna niż do siewu1 t
350713 50 00Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone1 t
36ex 0802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji: 0802 11 10 - gorzkie migdały w łupinach;

0802 12 10 - gorzkie migdały bez łupin;

0802 21 00 - orzechy laskowe (Corylus spp.) w łupinach;

0802 22 00 - orzechy laskowe (Corylus spp.) bez łupin;

0802 31 00 - orzechy włoskie w łupinach;

0802 32 00 - orzechy włoskie bez łupin;

0802 90 - pozostałe

1 t
370804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone1 t
38ex 0805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:

0805 10 - pomarańcze;

0805 20 - mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;

0805 50 10 - cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

1 t
39ex 0806Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:

0806 10 10 - winogrona stołowe

1 t
400810 20 10Maliny, świeże1 t
410810 30Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, świeże1 t
420810 40Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, świeże0,5 t
430811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego1 t
440812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia1 t
450813 10 00Morele suszone0,5 t
460813 20 00Śliwki suszone0,5 t
470813 30 00Jabłka suszone0,5 t
480901 11 00Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny0,5 t
490901 21 00Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny0,5 t
500902 30 00Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg0,5 t
510902 40 00Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana0,5 t
520904Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone0,5 t
530905 00 00Wanilia0,5 t
540906Cynamon i kwiaty cynamonowca0,5 t
550908 10 00Gałka muszkatołowa0,5 t
56ex 0909 10 00Nasiona anyżku0,5 t
570909 20 00Nasiona kolendry0,5 t
580909 40 00Nasiona kminku0,5 t
590909 50 00Nasiona kopru; jagody jałowca0,5 t
600910 10 00Imbir0,5 t
610910 20Szafran0,5 t
620910 30 00Kurkuma0,5 t
630910 40Tymianek; liście laurowe0,5 t
64ex 1001Pszenica i meslin, z wyłączeniem materiału siewnego15 t
65ex 1002 00 00Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego15 t
661003 00 90Jęczmień inny niż do siewu15 t
67ex 1004 00 00Owies, z wyłączeniem materiału siewnego15 t
681005 90 00Kukurydza inna niż do siewu15 t
691006 20Ryż łuskany (brązowy)1 t
701006 30Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany1 t
711006 40 00Ryż łamany1 t
72ex 1008 10 00Gryka, z wyłączeniem materiału siewnego1 t
73ex 1008 20 00Proso, z wyłączeniem materiału siewnego1 t
741101 00 11Mąka pszenna z pszenicy durum1 t
75ex 1101 00 15Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej1 t
761102 10 00Mąka żytnia1 t
771102 20Mąka kukurydziana1 t
781103 13Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy1 t
79ex 1104 22 90Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
80ex 1104 23 90Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
81ex 1104 29 07Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
82ex 1104 29 51Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
83ex 1104 29 55Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie1 t
841105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane1 t
851107 10 99Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki5 t
861107 20 00Słód palony5 t
87ex 1108Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)1 t
881201 00 90Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu1 t
89ex 1202Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji:

1202 10 10 - orzeszki ziemne do siewu

1 t
901205 10 90Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu5 t
911205 90 00Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu5 t
92ex 1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji:

1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu

1 t
931207 50 90Pozostałe nasiona gorczycy1 t
941207 91 90Pozostałe nasiona maku0,1 t
951210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina0,5 t
961211Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane0,5 t
971302 13 00Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu0,1 t
981501 00 19Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych0,5 t
99ex 1507 90 90Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane0,5 t
100ex 1508 90 90Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane0,5 t
1011509Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie0,5 t
102ex 1510 00 90Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych0,5 t
103ex 1512 19 90Olej słonecznikowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane0,5 t
104ex 1514 19 90Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane0,5 t
105ex 1514 99 90Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane0,5 t
106ex 1515 29 90Olej kukurydziany i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane0,5 t
1071517 10Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej0,5 t
1081517 90 10Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka0,5 t
1091601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów0,5 t
110ex 1602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji:

1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t
1111604Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:

1604 30 - kawior i namiastki kawioru

0,5 t
1121701 99 10Cukier biały5 t
1131702 90 60Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym1 t
1141801 00 00Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone1 t
1151805 00 00Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego0,5 t
116ex 2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2001 90 10 - ostry sos z mango;

2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum innych niż słodka papryka i pieprz angielski;

2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);

2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;

2001 90 60 - rdzenie palmowe;

2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne

1 t
1172002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym1 t
118ex 2003Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2003 20 00 - trufle

1 t
1192005 40 00Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony1 t
1202005 59 00Pozostała fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożona1 t
1212005 60 00Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone0,5 t
1222005 70 10Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg1 t
1232005 80 00Kukurydza slodka (Zea mays var. saccharata) przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożona1 t
1242005 90 75Kapusta kwaszona1 t
1252005 90 80Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone1 t
1262007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej1 t
1272008 20Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1282008 30Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1292008 40Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1302008 50Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1312008 60Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1322008 70Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1332008 80Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1 t
1342008 92 78Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg1 t
1352008 99 43Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg1 t
1362008 99 45Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg1 t
1372008 99 49Pozostałe owoce inaczej przetworzone, lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg1 t
1382008 99 67Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg1 t
1392008 99 72Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej1 t
1402008 99 78Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg1 t
1412008 99 99Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru1 t
1422009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej1 t
1432101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty0,5 t
1442104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane0,5 t
1452105 00Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao0,5 t
1462202 90 10Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 040410 hl
1472203 00Piwo otrzymywane ze słodu10 hl
1482204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 200910 hl
1492208 60Wódka czysta1 hl
1502208 90 48Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej1 hl
1512208 90 56Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej1 hl
1522208 90 71Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1 hl
1532208 90 77Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1 hl
1542208 90 91Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej1 hl
1552208 90 99Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry1 hl
1562302 30Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane5 t
1572302 40Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane5 t
1582402 20 90Pozostałe papierosy zawierające tytoń100 tys. szt.
1593501 10 90Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze0,5 t
1603501 90 90Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny0,5 t
1613502 11 90Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi1 t
162ex 3503 00 10Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)0,5 t
163ex 3505 10Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)1 t