Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.95.799

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 maja 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1
z dnia 27 maja 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 oraz z 2005 r. Nr 14, poz. 113 i Nr 90, poz. 756) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. Nr 87, poz. 826) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
pozycja 57 otrzymuje brzmienie:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"570806Winogrona, świeże lub suszone"
b)
po pozycji 61 dodaje się pozycje 61a i 61b w brzmieniu:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"61a0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
61b*0812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia3)"
c)
pozycja 104 otrzymuje brzmienie:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"104*1508Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)"
d)
pozycja 105 otrzymuje brzmienie:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"105*1509Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)"
e)
pozycja 112 otrzymuje brzmienie:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"112*1516Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone5)"
f)
po pozycji 124, po wyrazach "Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:" zamieszczonych w kolumnie "Wyszczególnienie", dodaje się pozycje 124a-124e w brzmieniu:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"124a 1905 10 00- Chleb chrupki
- - Gofry i wafle:
124b*1905 32 05- - - O zawartości wody przekraczającej 10 % masy30)
- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
124c 1905 40 90- - Pozostałe
124d 1905 90 10- - Mace
124e*1905 90 20- Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby31)"
g)
po pozycji 126 dodaje się pozycję 126a w brzmieniu:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"126a*1905 90 90- - - - Pozostałe32)"
h)
uchyla się pozycję 215,
i)
po pozycji 231 w kolumnie "Wyszczególnienie" po pkt 6 dodaje się pkt 7 w brzmieniu:

"7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt",

j)
w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN objaśnienia nr 13 i 23 otrzymują brzmienie:

"13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych"

"23) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów i telefaksów i ulotek",

k)
w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN dodaje się objaśnienia nr 30-32 w brzmieniu:

"30) wyłącznie wafle

31) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych

32) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta";

2)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
po pozycji 14 dodaje się pozycję 14a w brzmieniu:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"14a0208 20 00- Żabie udka"
b)
po pozycji 98 dodaje się pozycję 98a w brzmieniu:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"98a*1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej16)"
c)
po pozycji 99 dodaje się pozycję 99a w brzmieniu:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"99a*1506 00 00Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie17)"
d)
po pozycji 100 dodaje się pozycje 100a i 100b w brzmieniu:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"Wosk pszczeli i pozostałe woski owadzie, nawet rafinowane lub barwione:
100a1521 90 91- - - Surowe
100b1521 90 99- - - Pozostałe"
e)
po pozycji 119 dodaje się pozycje 119a-119c w brzmieniu:
PozycjaKod CNWyszczególnienie
"Pozostałe skóry i skórki, surowe (świeże lub solone, suszone, wapnione, piklowane lub inaczej konserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszej wyprawie), nawet odwłoszone lub dwojone, inne niż te wyłączone uwagą 1 lit. b) lub c) do niniejszego działu:
119a4103 20 00- Z gadów
119b4103 90 00- Pozostałe
119c4301Skóry futerkowe surowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i pozostałymi częściami lub kawałkami nadającymi się do wykorzystania w kuśnierstwie), inne niż surowe skóry i skórki objęte pozycją 4101, 4102 lub 4103"
f)
w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN objaśnienie nr 13 otrzymuje brzmienie:

"13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych",

g)
w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN dodaje się objaśnienia nr 16 i 17 w brzmieniu:

"16) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny

17) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych".

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 2005 r.
1 Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 134, poz. 1427).