Zm.: rozporządzenie w sprawie wprowadzenia zakazu obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1982.39.265

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 grudnia 1982 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO I USŁUG
z dnia 3 grudnia 1982 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia zakazu obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.

Na podstawie art. 1 i art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115), w związku z § 1 zarządzenia nr 31 Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 sierpnia 1981 r. w sprawie przekazania uprawnień do wydawania przepisów o gospodarowaniu mięsem i przetworami mięsnymi (Monitor Polski Nr 20, poz. 193) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 13 sierpnia 1981 r. w sprawie wprowadzenia zakazu obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego (Dz. U. Nr 21, poz. 108) § 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2. 1. Zakaz nie dotyczy:

1) rolniczych spółdzielni produkcyjnych, których członkowie nie otrzymują kart zaopatrzenia w mięso, oraz indywidualnych producentów rolnych sprzedających jednostkom gospodarki uspołecznionej zrzeszonym w:

a) Zrzeszeniu Przedsiębiorstw Przemysłu Mięsnego,

b) Centralnym Związku Spółdzielni Rolniczych "Samopomoc Chłopska",

c) "Społem" Centralnym Związku Spółdzielni Spożywców

mięso, podroby i tłuszcze wieprzowe, wołowe i cielęce pochodzące z uboju dokonanego przez te jednostki na zlecenie producenta,

2) jednostek gospodarki uspołecznionej, o których mowa w pkt 1 lit. a), b) i c), sprzedających mięso, podroby i tłuszcze oraz ich przetwory ludności - w ramach reglamentowanej sprzedaży, a na cele przetwórcze własnym zakładom gastronomicznym, garmażeryjnym i wędliniarskim - w ramach rozdzielników,

3) rzemieślników posiadających uprawnienia do wykonywania rzemiosła wędliniarstwo, sprzedających przetwory mięsne z surowców pochodzących z własnego tuczu.

2. Sposób zagospodarowywania i sprzedaży przetworów, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o zaopatrywaniu jednostek gospodarki nie uspołecznionej w artykuły mięsne i obrocie tymi artykułami."

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.