Zm.: rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.153.1032

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 sierpnia 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 9 sierpnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych

Na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 17, poz. 96) w § 5 w tabeli 3 pozycja dotycząca środka spożywczego "Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l" otrzymuje brzmienie:
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/lE 242Dimetylodiwęglan200 mg/l

ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).