Zm.: rozporządzenie w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.144.1049

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 sierpnia 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 31 lipca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu

Na podstawie art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2003 r. w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu (Dz. U. Nr 37, poz. 327) załącznik nr 1 otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ PODDANE DZIAŁANIU PROMIENIOWANIA JONIZUJĄCEGO ORAZ JEGO MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE DAWKI

Lp.Rodzaj środka spożywczegoCel napromienieniaDawka* kGy
1Ziemniakihamowanie kiełkowania0,025-0,10
2Cebulahamowanie kiełkowaniado 0,060
3Czosnekhamowanie kiełkowania0,030-0,15
4Pieczarkizahamowanie wzrostu i starzenia się grzybów1,0
5Przyprawy suche, w tym suszone aromatyczne zioła, przyprawy korzenne i przyprawy warzywneobniżenie zanieczyszczeń biologicznych10,0
6Pieczarki suszoneobniżenie zanieczyszczeń biologicznych1,0
7Suszone warzywaobniżenie zanieczyszczeń biologicznych1,0
Objaśnienie:

* Wartość górnej granicy przedziału stanowi maksymalną dopuszczalną dawkę.