§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie warunków, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia w jednostkach organizacyjnych Policji przeznaczone dla osób zatrzymanych lub doprowadzonych w celu wytrzeźwienia, oraz regulaminu pobytu w tych pomieszczeniach.
Dz.U.2005.68.607
Akt jednorazowy"2) otrzymywania trzy razy dziennie posiłku, w tym co najmniej jednego gorącego, napojów w celu zaspokojenia pragnienia, a gdy wymaga tego stan zdrowia tej osoby - diety według wskazań lekarza, przy czym:
a) wartość energetyczna posiłków powinna wynosić nie mniej niż:
- 2.600 kcal - według normy szkolnej Sz w wymiarze 60 %,
- 3.200 kcal dla kobiet w ciąży i osób, które nie ukończyły 18 lat - według normy szkolnej Sz w wymiarze 75 %,
ustalonej w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 12 września 2002 r. w sprawie przypadków otrzymywania przez policjanta wyżywienia oraz norm tego wyżywienia (Dz. U. Nr 166, poz. 1366),
b) gdy zatrzymane osoby przebywają w konwoju ponad 6 godzin, wysokość norm wskazanych w lit. a ulega powiększeniu o 50 %,
c) w przypadku gdy posiłki dla osób zatrzymanych są przygotowywane w zakładach karnych i aresztach śledczych podległych Ministrowi Sprawiedliwości, stosuje się normy określone w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 2 września 2003 r. w sprawie określenia wartości dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osobom osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych (Dz. U. Nr 167, poz. 1633 oraz z 2005 r. Nr 48, poz. 457),
d) posiłki wydaje się po upływie minimum 6 godzin od chwili zatrzymania w następujących godzinach:
- śniadanie 700-800,
- obiad 1200-1400,
- kolacja 1800-1900,
e) nie otrzymuje posiłku osoba zatrzymana w stanie nietrzeźwości, której pobyt w pomieszczeniu nie przekracza 12 godzin,
f) osoba doprowadzona w celu wytrzeźwienia otrzymuje tylko napój do zaspokojenia pragnienia, w szczególności: herbatę, kawę lub wodę;".