Zm.: rozporządzenie w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze.
Dz.U.1990.35.205
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 4 maja 1990 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze.
"§ 3. 1. Woda pod względem organoleptycznym i fizyczno-chemicznym powinna w szczególności odpowiadać warunkom określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, a pod względem bakteriologicznym - określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. Zawartość substancji promieniotwórczych w wodzie nie może przekraczać wartości stężeń tych substancji określonych odrębnymi przepisami.";
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WARUNKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYCZNO-CHEMlCZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA I NA POTRZEBY GOSPODARCZE
WARUNKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYCZNO-CHEMlCZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA I NA POTRZEBY GOSPODARCZE
Lp. | Wskaźnik Nazwa substancji | Jednostka miary | Najwyższa dopuszczalna zawartość lub przedział | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Organoleptyczne | ||||
1 | Barwa (Pt) | mg/dm3 | 20 | |
2 | Odczyn (pH) | - | 6,5-8,5 | |
3 | Mętność | mg/dm3 | 5 | |
4 | Substancje rozpuszczone | mg/dm3 | 800 | |
5 | Siarkowodór | - | zapach niewyczuwalny | |
6 | Twardość (CaCO3) | mg/dm3 | 500 | |
7 | Zapach | - | 3-naturalny nieuciążliwy dopuszczalny zapach chloru przy dezynfekcji chlorem | |
8 | Zawiesiny, organizmy wodne martwe i żywe, plamy oleju itp. | niewidoczne w szklanych naczyniach | ||
Fizyczno-chemiczne | ||||
1 | Amoniak (N) | mg/dm3 | 0,5 | |
2 | Arsen (As) | mg/dm3 | 0,05 | |
3 | Azotany (N) | mg/dm3 | 10,0 | |
4 | Benzen | mg/dm3 | 0,01 | |
5 | Benzo(a)piren | mg/dm3 | 15,0 | |
6 | Chloraminy | mg/dm3 | 2,0 | |
7 | Chlorki (Cl) | mg/dm3 | 300,0 | |
8 | Chlorobenzeny (bez hexachlorobenzenu) | mg/dm3 | 0,005 | |
9 | Chlorofenole (bez pentachlorofenolu) | - | zapach niewyczuwalny | |
10 | Chloroform | mg/dm3 | 0,03 | |
11 | Chlor wolny (Cl2) | mg/dm3 | 0,2-0,5 | w wodzie podanej do sieci |
0,05 i więcej | w końcówkach sieci | |||
12 | Chlor użyteczny w wodzie pływalni | mg/dm3 | nie mniej niż 0,2 | na odpływie |
13 | Chrom (Cr6+) | mg/dm3 | 0,01 | |
14 | Cyjanki wolne (CN) | mg/dm3 | 0,02 | |
15 | Cynk (Zn) | mg/dm3 | 5,0 | |
16 | Detergenty: | |||
anionowe | mg/dm3 | 0,2 | ||
kationowe | mg/dm3 | 0,1 | ||
niejonowe | mg/dm3 | 0,2 | ||
17 | 2,4-D (kwas dichlorofenoksyoctowy) | mg/dm3 | 0,05 | |
18 | DDT i jego metabolity | mg/dm3 | 0,001 | |
19 | 1,2-dichloroetan | mg/dm3 | 0,01 | |
20 | 1,1 -dichloroeten | mg/dm3 | 0,001 | |
21 | Fenole | - | zapach niewyczuwalny | |
22 | Fluorki (F) | mg/dm3 | 1,5 | |
wskazane nie mniej niż 0,3 | ||||
23 | Formaldehyd | mg/dm3 | 0,05 | |
24 | Glin (Al) | mg/dm3 | 0,3 | |
25 | Heptachlor i jego epoksyd | mg/dm3 | 0,0001 | |
26 | Hexachlorobenzen | ng/dm3 | 15,0 | |
27 | Kadm (Cd) | mg/dm3 | 0,005 | |
28 | Lindan (gamma HCH) | mg/dm3 | 0,005 | |
29 | Mangan (Mn) | mg/dm3 | 0,1 | |
30 | Metoksychlor | mg/dm3 | 0,03 | |
31 | Miedź (Cu) | mg/dm3 | 0,05 | |
32 | Nikiel (Ni) | mg/dm3 | 0,03 | |
33 | Ołów (Pb) | mg/dm3 | 0,05 | |
34 | Pentachlorofenol | mg/dm3 | 0,01 | |
35 | Rtęć (Hg) | mg/dm3 | 0,001 | |
36 | Selen (Se) | mg/dm3 | 0,01 | |
37 | Siarczany (SO4) | mg/dm3 | 200,0 | |
38 | Sód (Na) | mg/dm3 | 200,0 | |
39 | Srebro (Ag) | mg/dm3 | 0,05 | |
40 | Tetrachlorek węgla | mg/dm3 | 0,005 | |
41 | Tetrachloroeten | mg/dm3 | 0,01 | |
42 | Trichloroeten | mg/dm3 | 0,03 | |
43 | Żelazo (Fe) | mg/dm3 | 0,5 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA I NA POTRZEBY GOSPODARCZE
WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA I NA POTRZEBY GOSPODARCZE
Wskaźnik jakości wody | Woda z wodociągów sieciowych (publicznych, zakładowych) dezynfekowana | Woda z wodociągów sieciowych (publicznych, zakładowych) nie dezynfekowana | Woda z wodociągów lokalnych, studni publicznych, studni zakładowych | Woda z urządzeń na potrzeby własne | Woda dopływająca do basenu kąpielowego | Woda w basenie kąpielowym i na odpływie | ||
podawana do sieci | w sieci | podawana do sieci | w sieci | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Liczba bakterii grupy coli typu kałowego w 100 ml wody nie większa niż | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | x | 0 | 0 |
Liczba bakterii grupy coli w 100 ml wody nie większa niż | 0 | 1 | 1 | 2 | 2 | 10 | 2 | 5 |
Liczba kolonii bakterii na agarze odżywczym po 24 godz. w temperaturze 37°C w 1 ml wody nie większa niż | 10 | 20 | 20 | 40 | 40 | 100 | 100 | 200 |
Liczba kolonii bakterii na agarze odżywczym po 72 godz. w temperaturze 20°C w 1 ml wody nie większa niż | 50 | 100 | 100 | 200 | x | x | x | x |
Liczba gronkowców w 100 ml wody nie większa niż | x | x | x | x | x | x | 2 | 5 |
Woda z urządzeń awaryjnych powinna odpowiadać co najmniej wymaganiom określonym w rubryce 6.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »