Zm.: rozporządzenie w sprawie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.62.318

Akt jednorazowy
Wersja od: 22 marca 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 10 marca 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych

Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 72, poz. 424) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH

Lp.Wykaz produktów i grup produktówMinimalna roczna wielkość produkcji towarowej (w tonach, sztukach, hektarach, złotych)Minimalna liczba
dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiegodla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiegodla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiegoczłonków grupy producentów rolnych
123456
1Konie żywe, mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone24 sztuki5
2Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone50 sztuk80 sztuk80 sztuk5
3Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone2000 sztuk4000 sztuk4000 sztuk5
4Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone) 200 sztuk400 sztuk600 sztuk5
5Drób żywy (bez wzgledu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone:
kurczaki lub500 000 sztuk5
kaczki, lub4000 sztuk5
gęsi, lub4000 sztuk5
indyki, lub4000 sztuk5
przepiórki, lub4000 sztuk5
perliczki, lub4000 sztuk5
strusie1)500 sztuk5
6Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone4000 sztuk5
7Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone) 2000 sztuk5
8Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone) 1000 sztuk5
9Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone) 2000 sztuk4000 sztuk5000 sztuk5
10Jaja ptasie500 000 sztuk5
11Mleko:
krowie,100 000 litrów100 000 litrów100 000 litrów5
owcze lub kozie30 000 litrów60 000 litrów90 000 litrów5
12Miód naturalny lub inne produkty pszczele50.000 zł5
13Kwiaty świeże - cięte, doniczkowe800.000 zł5
14Ziemniaki świeże lub chłodzone250 ton500 ton750 ton5
15Ziarno zbóż200 ton400 ton600 ton5
16Nasiona roślin oleistych300 ton600 ton900 ton5
17Ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych400 ton800 ton1200 ton5
18Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej2)200.000 zł5
19Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin - sadowniczych i ozdobnych, rozsada roślin warzywnych500.000 zł1.000.000 zł1.500.000 zł5
20Buraki cukrowe2000 ton4000 ton6000 ton5
21Len lub konopie - uprawiane na włókno10 hektarów20 hektarów20 hektarów5
22Szyszki chmielowe45 hektarów7
23Liście tytoniu suszone380 ton50
24Materiał siewny lub sadzeniaki300.000 zł600.000 zł900.000 zł5
25Rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego50.000 zł5
26Produkty rolnictwa ekologicznego40.000 zł5
27Owoce i warzywa3)200.000 zł5
28Owoce3)200.000 zł5
29Warzywa3)200.000 zł5
30Owoce przeznaczone dla przetwórstwa3)200.000 zł5
31Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3)200.000 zł5
32Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3)200.000 zł5
33Produkty rolne, zarejestrowane w Komisji Europejskiej, zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych100.000 zł5
34Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich500 000 sztuk5
35Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone) 40.000 zł5
1) Jeżeli grupa zrzesza producentów drobiu ze względu na różne gatunki, ilość sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.

2) Z wyłączeniem bazylii, melisy, mięty, Origanum vulgare (lebiodka pospolita/dziki majeranek), rozmarynu, szałwii, tymianku i szafranu.

3) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup przed dniem 1 maja 2004 r.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 229, poz. 2273, z 2004 r. Nr 162, poz. 1694, z 2005 r. Nr 175, poz. 1462, z 2006 r. Nr 251, poz. 1847 oraz z 2008 r. Nr 98, poz. 634.