§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.122.1145

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 lipca 2003 r.
§  1.
W Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469 i Nr 108, poz. 1010) w części drugiej: Tabela Stawek Celnych wprowadza się następujące zmiany:
1)
w dziale 17 - Cukry i wyroby cukiernicze - pozycje towarowe określone kodami PCN 1704, w brzmieniu:
Kod PCNWyszczególnienieJednostka miaryStawki celneStawki celne pref. dlaStawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomicznekonwencyjnekrajów DEVkrajów LDCUEEFTACzechy i SłowacjaWęgrySłoweniaRumuniaBułgariaLitwaŁotwaEstoniaIzraelWyspy OwczeTurcjaChorwacja
123456789101112131415161718192021
1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10- Guma do żucia, nawet

pokryta cukrem:

- - Zawierająca mniej

niż 60% masy

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach-30 + DCC35 + DCC*6612121212126
1704 10 19 0- - - Pozostała-30 + DCC35 + DCC*8812121212128
- - Zawierająca 60%

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach-30 + DCC35 + DCC*4412121212124
1704 10 99 0- - - Pozostała-30 + DCC35 + DCC*8812121212128
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10 0- - Wyciąg (ekstrakt)

z lukrecji

zawierający więcej

niż 10% masy

sacharozy, ale

niezawierający

innych dodanych

substancji

-30 + DCC35 + DCC*1212121212
1704 90 30 0- - Biała czekolada-35 + DCC35 + DCC*1313121212121213
- - Pozostałe:
1704 90 51 0- - - Pasty, włącznie

z marcepanem, w

bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

1 kg lub więcej

-35 + DCC35 + DCC*1212121212
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu

gardła i dropsy

od kaszlu

-35 + DCC35 + DCC*6612121212126
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte

cukrem

-35 + DCC35 + DCC*1212121212
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0- - - - Wyroby żelowe

i galaretki,

włącznie z

pastami

owocowymi, w

postaci wyrobów

cukierniczych

-35 + DCC35 + DCC*1212121212
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy

gotowanej,

również z

nadzieniem

-35 + DCC35 + DCC*25*121212121225*
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi,

karmelki i

podobne

-35 + DCC35 + DCC*25*121212121225*
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0- - - - - Tabletki

prasowane

-35 + DCC35 + DCC*1212121212
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe-35 + DCC35 + DCC*25*a121212121225*a

otrzymują brzmienie:

Kod PCNWyszczególnienieJednostka miaryStawki celneStawki celne pref. dlaStawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomicznekonwencyjnekrajów DEVkrajów LDCUEEFTACzechy i SłowacjaWęgrySłoweniaRumuniaBułgariaLitwaŁotwaEstoniaIzraelWyspy OwczeTurcjaChorwacja
123456789101112131415161718192021
1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10- Guma do żucia, nawet

pokryta cukrem:

- - Zawierająca mniej

niż 60% masy

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach-30 + DCC35 + DCC*66121212126
1704 10 19 0- - - Pozostała-30 + DCC35 + DCC*88121212128
- - Zawierająca 60%

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach-30 + DCC35 + DCC*44121212124
1704 10 99 0- - - Pozostała-30 + DCC35 + DCC*88121212128
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10 0- - Wyciąg (ekstrakt)

z lukrecji

zawierający więcej

niż 10% masy

sacharozy, ale

niezawierający

innych dodanych

substancji

-30 + DCC35 + DCC*12121212
1704 90 30 0- - Biała czekolada-35 + DCC35 + DCC*13131212121213
- - Pozostałe:
1704 90 51 0- - - Pasty, włącznie

z marcepanem,

w bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

1 kg lub więcej

-35 + DCC35 + DCC*12121212
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu

gardła i dropsy

od kaszlu

-35 + DCC35 + DCC*66121212126
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte

cukrem

-35 + DCC35 + DCC*12121212
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0- - - - Wyroby żelowe

i galaretki,

włącznie z

pastami

owocowymi, w

postaci wyrobów

cukierniczych

-35 + DCC35 + DCC*12121212
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy

gotowanej,

również z

nadzieniem

-35 + DCC35 + DCC*25*1212121225*
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi,

karmelki i

podobne

-35 + DCC35 + DCC*25*1212121225*
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0- - - - - Tabletki

prasowane

-35 + DCC35 + DCC*12121212
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe-35 + DCC35 + DCC*25*a1212121225*a
2)
w dziale 20 - Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin - pozycje towarowe określone kodami PCN 2002 90, 2009 61 oraz 2009 69, w brzmieniu:
Kod PCNWyszczególnienieJednostka miaryStawki celneStawki celne pref. dlaStawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomicznekonwencyjnekrajów DEVkrajów LDCUEEFTACzechy i SłowacjaWęgrySłoweniaRumuniaBułgariaLitwaŁotwaEstoniaIzraelWyspy OwczeTurcjaChorwacja
123456789101112131415161718192021
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy mniejszej niż

12% masy:

2002 90 11- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50 minimum 0,6 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
- - 0 zawartości suchej

masy nie mniejszej

niż 12% masy, ale

nie większej niż

30% masy:

2002 90 31- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50 minimum 0,6 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
- - O zawartości suchej

masy większej niż

30% masy:

2002 90 91- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej 1

kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50 minimum 0,6 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok z winogron

(włączając moszcz

winogronowy):

2009 61- - O liczbie Brixa

nieprzekraczającej

30:

2009 61 10 0- - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
2009 61 90 0- - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
2009 69- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

67:

2009 69 11 0- - - - O wartości

nieprzekraczającej

22 EUR za 100 kg

masy netto

-5544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
2009 69 19 0- - - - Pozostałe-5544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

30, ale

nieprzekraczającej

67:

- - - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100

kg masy netto:

2009 69 51 0- - - - - Stężony-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
2009 69 59 0- - - - - Pozostały-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
- - - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości

dodatku cukru

przekraczającej

30% masy:

2009 69 71 0- - - - - - Stężony-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*25444444
2009 69 79 0- - - - - - Pozostały-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*25444444
2009 69 90 0- - - - - Pozostałe-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444

otrzymują brzmienie:

Kod PCNWyszczególnienieJednostka miaryStawki celneStawki celne pref. dlaStawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomicznekonwencyjnekrajów DEVkrajów LDCUEEFTACzechy i SłowacjaWęgrySłoweniaRumuniaBułgariaLitwaŁotwaEstoniaIzraelWyspy OwczeTurcjaChorwacja
123456789101112131415161718192021
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy mniejszej niż

12% masy:

2002 90 11- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
- - O zawartości suchej

masy nie mniejszej

niż 12% masy, ale

nie większej niż

30% masy:

2002 90 31- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
- - O zawartości suchej

masy większej niż

30% masy:

2002 90 91- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok z winogron

(włączając moszcz

winogronowy):

2009 61- - O liczbie Brixa

nieprzekraczającej

30:

2009 61 10 0- - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
2009 61 90 0- - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
2009 69- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

67:

2009 69 11 0- - - - O wartości

nieprzekraczającej

22 EUR za 100 kg

masy netto

-5544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
2009 69 19 0- - - - Pozostałe-5544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

30, ale

nieprzekraczającej

67:

- - - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100

kg masy netto:

2009 69 51 0- - - - - Stężony-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
2009 69 59 0- - - - - Pozostały-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
- - - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości

dodatku cukru

przekraczającej

30% masy:

2009 69 71 0- - - - - - Stężony-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*2544444
2009 69 79 0- - - - - - Pozostały-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*2544444
2009 69 90 0- - - - - Pozostałe-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444