Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.
Dz.U.2003.122.1145
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 9 lipca 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jednostka miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||||||||||||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów DEV | krajów LDC | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | Turcja | Chorwacja | |||||||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | ||||||||||||||||||
1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1704 10 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 6 | 6 | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 6 | ||||||||||||||||||||||||||
1704 10 19 0 | - - - Pozostała | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 8 | 8 | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 8 | ||||||||||||||||||||||||||
- - Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1704 10 91 0 | - - - Guma w paskach | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 4 | 4 | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||
1704 10 99 0 | - - - Pozostała | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 8 | 8 | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 8 | ||||||||||||||||||||||||||
1704 90 | - Pozostałe: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1704 90 10 0 | - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający więcej niż 10% masy sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | |||||||||||||||||||||||||||||
1704 90 30 0 | - - Biała czekolada | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 13 | 13 | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 13 | ||||||||||||||||||||||||||
- - Pozostałe: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1704 90 51 0 | - - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub więcej | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | |||||||||||||||||||||||||||||
1704 90 55 0 | - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 6 | 6 | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 6 | ||||||||||||||||||||||||||
1704 90 61 0 | - - - Wyroby pokryte cukrem | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | |||||||||||||||||||||||||||||
- - - Pozostałe: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1704 90 65 0 | - - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | |||||||||||||||||||||||||||||
1704 90 71 0 | - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 25* | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 25* | |||||||||||||||||||||||||||
1704 90 75 0 | - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 25* | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 25* | |||||||||||||||||||||||||||
- - - - Pozostałe: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1704 90 81 0 | - - - - - Tabletki prasowane | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | |||||||||||||||||||||||||||||
1704 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 25*a | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 25*a |
otrzymują brzmienie:
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jednostka miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów DEV | krajów LDC | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | Turcja | Chorwacja | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: | |||||||||||||||||||
1704 10 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: | |||||||||||||||||||
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | ||||||||||||||||||||
1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 6 | 6 | 12 | 12 | 12 | 12 | 6 | |||||||||
1704 10 19 0 | - - - Pozostała | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 8 | 8 | 12 | 12 | 12 | 12 | 8 | |||||||||
- - Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | ||||||||||||||||||||
1704 10 91 0 | - - - Guma w paskach | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 4 | 4 | 12 | 12 | 12 | 12 | 4 | |||||||||
1704 10 99 0 | - - - Pozostała | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 8 | 8 | 12 | 12 | 12 | 12 | 8 | |||||||||
1704 90 | - Pozostałe: | |||||||||||||||||||
1704 90 10 0 | - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający więcej niż 10% masy sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji | - | 30 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | ||||||||||||
1704 90 30 0 | - - Biała czekolada | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 13 | 13 | 12 | 12 | 12 | 12 | 13 | |||||||||
- - Pozostałe: | ||||||||||||||||||||
1704 90 51 0 | - - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub więcej | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | ||||||||||||
1704 90 55 0 | - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 6 | 6 | 12 | 12 | 12 | 12 | 6 | |||||||||
1704 90 61 0 | - - - Wyroby pokryte cukrem | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | ||||||||||||
- - - Pozostałe: | ||||||||||||||||||||
1704 90 65 0 | - - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | ||||||||||||
1704 90 71 0 | - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 25* | 12 | 12 | 12 | 12 | 25* | ||||||||||
1704 90 75 0 | - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 25* | 12 | 12 | 12 | 12 | 25* | ||||||||||
- - - - Pozostałe: | ||||||||||||||||||||
1704 90 81 0 | - - - - - Tabletki prasowane | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 12 | 12 | 12 | 12 | ||||||||||||
1704 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | - | 35 + DCC | 35 + DCC* | 25*a | 12 | 12 | 12 | 12 | 25*a |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jednostka miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów DEV | krajów LDC | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | Turcja | Chorwacja | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | |||||||||||||||||||
2002 90 | - Pozostałe: | |||||||||||||||||||
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy: | ||||||||||||||||||||
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||||||||||||||||
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg | - | 50 minimum 0,6 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
- - 0 zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy, ale nie większej niż 30% masy: | ||||||||||||||||||||
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||||||||||||||||
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg | - | 50 minimum 0,6 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
- - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy: | ||||||||||||||||||||
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||||||||||||||||
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg | - | 50 minimum 0,6 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 11 | 5 | 15 | |||||||||||
2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: | |||||||||||||||||||
- Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy): | ||||||||||||||||||||
2009 61 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30: | |||||||||||||||||||
2009 61 10 0 | - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
2009 61 90 0 | - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
2009 69 | - - Pozostałe: | |||||||||||||||||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: | ||||||||||||||||||||
2009 69 11 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto | - | 55 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
2009 69 19 0 | - - - - Pozostałe | - | 55 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67: | ||||||||||||||||||||
- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: | ||||||||||||||||||||
2009 69 51 0 | - - - - - Stężony | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
2009 69 59 0 | - - - - - Pozostały | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: | ||||||||||||||||||||
- - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy: | ||||||||||||||||||||
2009 69 71 0 | - - - - - - Stężony | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 25 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
2009 69 79 0 | - - - - - - Pozostały | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 25 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
2009 69 90 0 | - - - - - Pozostałe | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
otrzymują brzmienie:
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jednostka miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów DEV | krajów LDC | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | Turcja | Chorwacja | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | |||||||||||||||||||
2002 90 | - Pozostałe: | |||||||||||||||||||
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy: | ||||||||||||||||||||
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||||||||||||||||
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg | - | 50 minimum 0,6 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy, ale nie większej niż 30% masy: | ||||||||||||||||||||
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||||||||||||||||
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg | - | 50 minimum 0,6 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
- - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy: | ||||||||||||||||||||
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||||||||||||||||
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg | - | 50 minimum 0,6 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1kg | - | 60 minimum 0,7 EUR/kg | 76 minimum 0,8 EUR/kg | 11 | 11 | 5 | 15 | ||||||||||||
2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: | |||||||||||||||||||
- Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy): | ||||||||||||||||||||
2009 61 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30: | |||||||||||||||||||
2009 61 10 0 | - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
2009 61 90 0 | - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
2009 69 | - - Pozostałe: | |||||||||||||||||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: | ||||||||||||||||||||
2009 69 11 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto | - | 55 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
2009 69 19 0 | - - - - Pozostałe | - | 55 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67: | ||||||||||||||||||||
- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: | ||||||||||||||||||||
2009 69 51 0 | - - - - - Stężony | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
2009 69 59 0 | - - - - - Pozostały | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: | ||||||||||||||||||||
- - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy: | ||||||||||||||||||||
2009 69 71 0 | - - - - - - Stężony | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 25 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
2009 69 79 0 | - - - - - - Pozostały | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 25 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
2009 69 90 0 | - - - - - Pozostałe | - | 35 | 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »