Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.122.1145

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 lipca 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 9 lipca 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej

Na podstawie art. 13 § 6 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
W Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469 i Nr 108, poz. 1010) w części drugiej: Tabela Stawek Celnych wprowadza się następujące zmiany:
1)
w dziale 17 - Cukry i wyroby cukiernicze - pozycje towarowe określone kodami PCN 1704, w brzmieniu:
Kod PCNWyszczególnienieJednostka miaryStawki celneStawki celne pref. dlaStawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomicznekonwencyjnekrajów DEVkrajów LDCUEEFTACzechy i SłowacjaWęgrySłoweniaRumuniaBułgariaLitwaŁotwaEstoniaIzraelWyspy OwczeTurcjaChorwacja
123456789101112131415161718192021
1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10- Guma do żucia, nawet

pokryta cukrem:

- - Zawierająca mniej

niż 60% masy

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach-30 + DCC35 + DCC*6612121212126
1704 10 19 0- - - Pozostała-30 + DCC35 + DCC*8812121212128
- - Zawierająca 60%

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach-30 + DCC35 + DCC*4412121212124
1704 10 99 0- - - Pozostała-30 + DCC35 + DCC*8812121212128
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10 0- - Wyciąg (ekstrakt)

z lukrecji

zawierający więcej

niż 10% masy

sacharozy, ale

niezawierający

innych dodanych

substancji

-30 + DCC35 + DCC*1212121212
1704 90 30 0- - Biała czekolada-35 + DCC35 + DCC*1313121212121213
- - Pozostałe:
1704 90 51 0- - - Pasty, włącznie

z marcepanem, w

bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

1 kg lub więcej

-35 + DCC35 + DCC*1212121212
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu

gardła i dropsy

od kaszlu

-35 + DCC35 + DCC*6612121212126
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte

cukrem

-35 + DCC35 + DCC*1212121212
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0- - - - Wyroby żelowe

i galaretki,

włącznie z

pastami

owocowymi, w

postaci wyrobów

cukierniczych

-35 + DCC35 + DCC*1212121212
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy

gotowanej,

również z

nadzieniem

-35 + DCC35 + DCC*25*121212121225*
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi,

karmelki i

podobne

-35 + DCC35 + DCC*25*121212121225*
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0- - - - - Tabletki

prasowane

-35 + DCC35 + DCC*1212121212
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe-35 + DCC35 + DCC*25*a121212121225*a

otrzymują brzmienie:

Kod PCNWyszczególnienieJednostka miaryStawki celneStawki celne pref. dlaStawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomicznekonwencyjnekrajów DEVkrajów LDCUEEFTACzechy i SłowacjaWęgrySłoweniaRumuniaBułgariaLitwaŁotwaEstoniaIzraelWyspy OwczeTurcjaChorwacja
123456789101112131415161718192021
1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10- Guma do żucia, nawet

pokryta cukrem:

- - Zawierająca mniej

niż 60% masy

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach-30 + DCC35 + DCC*66121212126
1704 10 19 0- - - Pozostała-30 + DCC35 + DCC*88121212128
- - Zawierająca 60%

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach-30 + DCC35 + DCC*44121212124
1704 10 99 0- - - Pozostała-30 + DCC35 + DCC*88121212128
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10 0- - Wyciąg (ekstrakt)

z lukrecji

zawierający więcej

niż 10% masy

sacharozy, ale

niezawierający

innych dodanych

substancji

-30 + DCC35 + DCC*12121212
1704 90 30 0- - Biała czekolada-35 + DCC35 + DCC*13131212121213
- - Pozostałe:
1704 90 51 0- - - Pasty, włącznie

z marcepanem,

w bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

1 kg lub więcej

-35 + DCC35 + DCC*12121212
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu

gardła i dropsy

od kaszlu

-35 + DCC35 + DCC*66121212126
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte

cukrem

-35 + DCC35 + DCC*12121212
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0- - - - Wyroby żelowe

i galaretki,

włącznie z

pastami

owocowymi, w

postaci wyrobów

cukierniczych

-35 + DCC35 + DCC*12121212
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy

gotowanej,

również z

nadzieniem

-35 + DCC35 + DCC*25*1212121225*
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi,

karmelki i

podobne

-35 + DCC35 + DCC*25*1212121225*
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0- - - - - Tabletki

prasowane

-35 + DCC35 + DCC*12121212
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe-35 + DCC35 + DCC*25*a1212121225*a
2)
w dziale 20 - Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin - pozycje towarowe określone kodami PCN 2002 90, 2009 61 oraz 2009 69, w brzmieniu:
Kod PCNWyszczególnienieJednostka miaryStawki celneStawki celne pref. dlaStawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomicznekonwencyjnekrajów DEVkrajów LDCUEEFTACzechy i SłowacjaWęgrySłoweniaRumuniaBułgariaLitwaŁotwaEstoniaIzraelWyspy OwczeTurcjaChorwacja
123456789101112131415161718192021
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy mniejszej niż

12% masy:

2002 90 11- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50 minimum 0,6 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
- - 0 zawartości suchej

masy nie mniejszej

niż 12% masy, ale

nie większej niż

30% masy:

2002 90 31- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50 minimum 0,6 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
- - O zawartości suchej

masy większej niż

30% masy:

2002 90 91- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej 1

kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50 minimum 0,6 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60 minimum 0,7 EUR/kg76 minimum 0,8 EUR/kg111111515
2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok z winogron

(włączając moszcz

winogronowy):

2009 61- - O liczbie Brixa

nieprzekraczającej

30:

2009 61 10 0- - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
2009 61 90 0- - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
2009 69- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

67:

2009 69 11 0- - - - O wartości

nieprzekraczającej

22 EUR za 100 kg

masy netto

-5544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
2009 69 19 0- - - - Pozostałe-5544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

30, ale

nieprzekraczającej

67:

- - - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100

kg masy netto:

2009 69 51 0- - - - - Stężony-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
2009 69 59 0- - - - - Pozostały-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444
- - - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości

dodatku cukru

przekraczającej

30% masy:

2009 69 71 0- - - - - - Stężony-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*25444444
2009 69 79 0- - - - - - Pozostały-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*25444444
2009 69 90 0- - - - - Pozostałe-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*0444444

otrzymują brzmienie:

Kod PCNWyszczególnienieJednostka miaryStawki celneStawki celne pref. dlaStawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomicznekonwencyjnekrajów DEVkrajów LDCUEEFTACzechy i SłowacjaWęgrySłoweniaRumuniaBułgariaLitwaŁotwaEstoniaIzraelWyspy OwczeTurcjaChorwacja
123456789101112131415161718192021
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy mniejszej niż

12% masy:

2002 90 11- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
- - O zawartości suchej

masy nie mniejszej

niż 12% masy, ale

nie większej niż

30% masy:

2002 90 31- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
- - O zawartości suchej

masy większej niż

30% masy:

2002 90 91- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

-50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1kg

-60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg1111515
2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok z winogron

(włączając moszcz

winogronowy):

2009 61- - O liczbie Brixa

nieprzekraczającej

30:

2009 61 10 0- - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
2009 61 90 0- - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
2009 69- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

67:

2009 69 11 0- - - - O wartości

nieprzekraczającej

22 EUR za 100 kg

masy netto

-5544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
2009 69 19 0- - - - Pozostałe-5544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

30, ale

nieprzekraczającej

67:

- - - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100

kg masy netto:

2009 69 51 0- - - - - Stężony-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
2009 69 59 0- - - - - Pozostały-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
- - - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości

dodatku cukru

przekraczającej

30% masy:

2009 69 71 0- - - - - - Stężony-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*2544444
2009 69 79 0- - - - - - Pozostały-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*2544444
2009 69 90 0- - - - - Pozostałe-3544 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC*044444
1.
Do towarów objętych kontraktami zawartymi nie później niż przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się stawki celne określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469 i Nr 108, poz. 1010), jeżeli stawka określona w niniejszym rozporządzeniu jest wyższa albo kraj lub jego region pochodzenia towaru był objęty preferencjami celnymi, które zostały ograniczone lub zniesione na mocy niniejszego rozporządzenia, pod warunkiem że towarom tym nadano przeznaczenie celne w terminie miesiąca od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
2.
Przez kontrakty, o których mowa w ust. 1, rozumie się kontrakty potwierdzone fakturami wystawionymi nie później niż w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.