Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.96.859

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 lipca 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 20 czerwca 2002 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 4 ust. 2 i 2a ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 2 kwietnia 2002 r. w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy (Dz. U. Nr 38, poz. 355) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH, OBJĘTYCH OBOWIĄZKIEM POBIERANIA OPŁATY CELNEJ DODATKOWEJ

Kod PCNWyszczególnienie
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami ł łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 99 0- - - - Pozostałe
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 99 0- - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 99 0- - - - Pozostałe
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 99 0- - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami

i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0- - - Perliczki
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0- - - Perliczki
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 99 0- - - - Pozostałe
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 36 90 0- - - - Pozostałe
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 80 0- - - Pozostałe
- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 80 0- - - Pozostałe
0408 99- - Pozostałe:
0408 99 80 0- - - Pozostałe
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
0603 10 10- - Róże:
0603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 50- - Chryzantemy:
0603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 maja
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 2- Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3- Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5- Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7- Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8- Od 1 do 31 października
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6- - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudnia
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90- Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z

pszenicą (meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0- Mąka żytnia
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10- Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0- - Bez skórek
2002 10 90 0- - Pozostałe
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12%:
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie

większej niż 30%:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy większej niż 30%:
2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1

kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
- - - Pozostałe:
2106 90 59 0- - - - Pozostałe