Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów na przywóz alkoholi skażonych, niektórych napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, benzyn oraz olejów napędowych i opałowych w 1995 r.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1995.73.367

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 czerwca 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA WSPÓŁPRACY GOSPODARCZEJ Z ZAGRANICĄ
z dnia 9 czerwca 1995 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów na przywóz alkoholi skażonych, niektórych napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, benzyn oraz olejów napędowych i opałowych w 1995 r.

Na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Współpracy Gospodarczej z Zagranicą z dnia 7 grudnia 1994 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów na przywóz alkoholi skażonych, niektórych napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, benzyn oraz olejów napędowych i opałowych w 1995 r. (Dz. U. Nr 138, poz. 744) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tytule skreśla się wyrazy "alkoholi skażonych, niektórych napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych",
2)
w § 1 po wyrazach "w 1995 r." skreśla się wyrazy "alkoholi skażonych, niektórych napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych",
3)
w załączniku do rozporządzenia skreśla się pozycje towarowe określone kodem PCN, wymienione w załączniku do niniejszego rozporządzenia,
4)
skreśla się zamieszczone pod tabelą Objaśnienia do pozycji towarowych oznaczonych symbolem "*" w kolumnie Kod PCN.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1995 r.
PozycjaKod PCNWyszczególnienieWielkość kontyngentuWielkość kontyngentu
I półroczeII półrocze
12345
2103 2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 90- Pozostałe:
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne

zaprawy o objętościowej

mocy alkoholu od 44,2 do

49,2% obj., zawierające w

masie od 1,5 do 6%

goryczki, przypraw i

różnych składników oraz 4

do 10% cukru, w

pojemnikach zawierających

0,5 litra lub mniej

wielkość kontyngentu włączona do kodu 2208 10 00 0wielkość kontyngentu włączona do kodu 2208 10 00 0
2204 2204Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:3.500 hl3.500 hl
2204 10- Wino musujące:
- - 0 rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5% objętościowych:

*2204 10 11 0- - - Szampan(1)
*2204 10 19 0- - - Pozostałe(1)
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

*2204 21 10 0- - - Wina inne niż

z podpozycji

2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20°C(1)

- - - Pozostałe:
2204 21 90 0- - - - 0 rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

2204 29- - Pozostałe:
*2204 29 10 0- - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20°C(1)

- - - Pozostałe:
2204 29 90 0- - - - 0 rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

2204 30- Pozostały moszcz

winogronowy:

*2204 30 10 0- - W trakcie fermentacji lub

z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie

alkoholu(1)

- - Pozostałe:
*2204 30 99 0- - - Pozostałe(1)
2205 2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

*2205 10 90 0- - 0 rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj.(1)

2205 90- Pozostałe:
*2205 90 90 0- - 0 rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj.(1)

2206 2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
*2206 00 10 0- Wzbudzone(1)
- Pozostałe:
- - Musujące:
*2206 00 31 0- - - Z jabłek lub gruszek(1)
*2206 00 39 0- - - Pozostałe(1)
- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
*2206 00 51 0- - - - Z jabłek lub

gruszek(1)

*2206 00 59 0- - - - Pozostałe(1)
Więcej niż 2 litry:
*2206 00 81 0- - - - Z jabłek lub

gruszek(1)

50 hl50 hl
*2206 00 89 0- - - - Pozostałe(1)
2207 2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy:
2207 20 00 0- Alkohol etylowy i pozostałe

alkohole, skażone, o

dowolnej mocy

2208 2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:
2208 10 00 0- Złożone preparaty alkoholowe

w rodzaju używanych do

produkcji napojów

390.000 dm3 100% łącznie z kodem 2103 90 30 0 1.900.000 dm3 100%390.000 dm3 100% łącznie z kodem 2103 90 30 0 1.900.000 dm3 100%
2208 20- Napoje alkoholowe

otrzymywane przez destylację

wina z winogron lub wytłoków

z winogron:

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2208 20 12 0- - - Cognac
2208 20 14 0- - - Armagnac
2208 20 26 0- - - Grappa
2208 20 28 0- - - Pozostałe
- - W pojemnikach

zawierających więcej niż 2

litry:

2208 20 40 0- - - - Surowy destylat
- - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac
2208 20 64 0- - - - Armagnac
2208 20 86 0- - - - Grappa
2208 20 88 0- - - - Pozostałe
2208 30- Whisky:550.000 dm3 100%550.000 dm3 100%
- - Whisky burbońskie w

pojemnikach zawierających:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Whisky "pure malt", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 31 0- - - 2 litry lub mniej
2208 30 39 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Whisky "blended", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 51 0- - - 2 litry lub mniej
2208 30 59 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Pozostałe w pojemnikach

zawierających:

2208 30 81 0- - - 2 litry lub mniej
2208 30 89 0- - - Więcej niż 2 litry
2208 40- Rumy:148.000 dm3 100%148.000 dm3 100%
2208 40 10 0- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej

2208 40 90 0- - W pojemnikach

zawierających więcej niż 2

litry

2208 50- Giny i gin Geneva:292.000 dm3 100%292.000 dm3 100%
- - Gin w pojemnikach

zawierających:

2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej
2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej
2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry
2208 90- Pozostałe:292.000 dm3 100%292.000 dm3 100%
- - Pozostałe wódki, likiery i

inne napoje alkoholowe, w

pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
- - - - Pozostałe:
2208 90 65 0- - - - - Likiery
2208 90 69 0- - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe

- - - Więcej niż 2 litry:
2208 90 79 0- - - - Likiery i inne napoje

alkoholowe

2402 2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0- Cygara, również z obciętymi

końcami i cygaretki, z

tytoniu

10 mln szt.10 mln szt.
2402 20 00 0- Papierosy z tytoniu3 mld szt.3 mld szt.
2402 90 00 0- Pozostałe10 mln szt.10 mln szt.