Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1994.75.341

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 lipca 1994 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 czerwca 1994 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
Ustala się preferencyjne stawki celne na przywóz towarów pochodzących z Republiki Węgierskiej, wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1993 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej (Dz. U. Nr 130, poz. 619), w wysokości określonej w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1994 r.

ZAŁĄCZNIK

PozycjaKod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celna
1234
01030103Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 92- - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie

160 kg lub większej

17,5
0103 92 19 0- - - - Pozostałe17,5
0103 92 90 0- - - Pozostałe17,5
01050105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:10
- Pozostałe:
0105 91 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
02030203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych15
0203 11 90 0- - - Pozostałe15
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki15
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki15
0203 12 90 0- - - Pozostałe15
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki15
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi15
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki15
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości15
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe15
0203 19 90 0- - - Pozostałe15
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych15
0203 21 90 0- - - Pozostałe15
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki15
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki15
0203 22 90 0- - - Pozostałe15
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki15
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi15
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki15
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości15
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe15
0203 29 90 0- - - Pozostałe15
0207 0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
0207 10- Drób nie cięty na kawałki, świeży lub chłodzony:
- - Ptactwo gatunku Gallus domesticus:
0207 10 11 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 10 15 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 10 19 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

15

minimum 0,15 ECU/kg

- - Indyki:
0207 10 31 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 10 39 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

15

minimum 0,15 ECU/kg

- Drób nie cięty na kawałki, mrożony:
0207 21- - Ptactwo gatunku Gallus domesticus:
0207 21 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 21 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 22- - Indyki:
0207 22 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 22 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

15

minimum 0,15 ECU/kg

- Drób w kawałkach i podroby (łącznie z wątrobami),

świeże lub chłodzone:

0207 39- - Pozostałe:
- - - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus:
- - - - Kawałki:
0207 39 11 0- - - - - Bez kości15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - - Z kośćmi:
0207 39 13 0- - - - - - Połówki li ćwiartki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 15 0- - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 17 0- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 21 0- - - - - - Piersi i ich kawałki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 23 0- - - - - - Nogi i ich kawałki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 25 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 27 0- - - - Podroby inne niż wątroby15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - Z indyków:
- - - - Kawałki:
0207 39 31 0- - - - - Bez kości15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - - Z kośćmi:
0207 39 33 0- - - - - - Połówki albo ćwiartki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 35 0- - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 37 0- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 41 0- - - - - - Piersi i ich kawałki15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 43 0- - - - - - - Uda i ich kawałki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 45 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 47 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 51 0- - - - Podroby inne niż wątroby15

minimum 0,15 ECU/kg

- Drób w kawałkach i podroby inne niż wątroby, mrożone:
0207 41- - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus:
- - - Kawałki:
0207 41 10 0- - - - Bez kości15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 41 11 0- - - - - Połówki i ćwiartki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 21 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 31 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 41 0- - - - - Piersi i ich kawałki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 51 0- - - - - Nogi i ich kawałki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 71 0- - - - - Pozostałe15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 90 0- - - Podroby inne niż wątroby15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42- - Z indyków:
- - - Kawałki:
0207 42 10 0- - - - Bez kości15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 42 11 0- - - - - Połówki i ćwiartki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 21 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 31 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 41 0- - - - - Piersi i ich kawałki15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 42 51 0- - - - - - Uda i ich kawałki15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 59 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 71 0- - - - - Pozostałe15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 90 0- - - Podroby inne niż wątroby15

minimum 0,15 ECU/kg

03010301Ryby żywe:
- Pozostałe ryby żywe:
0301 93 00- - Karp:
0301 93 00 1- - - Materiał zarybieniowy2,5
- - - Pozostały:
0301 93 00 5- - - - Od 15 listopada do 31 grudnia20
0301 93 00 9- - - - Pozostały5
0402 0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

15
0402 10 19 0- - - Pozostałe15
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

15
0402 10 99 0- - - Pozostałe15
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:

0402 21- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

27%:

0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt2,5
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe20
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1- - - - - - Dla niemowląt2,5
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe20
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale

nie przekraczającej 27%:

0402 21 19 1- - - - - - Dla niemowląt2,5
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt2,5
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe20
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt2,5
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe20
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

27%:

0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu

w masie powyżej 10%

5
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 19 0- - - - - Pozostałe5
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 99 0- - - - Pozostałe5
- Pozostałe:
0402 91- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

8%:

0402 91 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 91 19 0- - - - Pozostałe20
0402 91 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 91 39 0- - - - Pozostałe20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 91 59 0- - - - Pozostałe20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 91 99 0- - - - Pozostałe20
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

9,5%:

0402 99 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 99 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 99 39 0- - - - Pozostałe20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 99 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 99 99 0- - - - Pozostałe20
04050405 00Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka:
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%:
0405 00 11 0- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

20
0405 00 19 0- - Pozostałe20
0405 00 90 0- Pozostałe20
0406 0406Sery i twarogi:
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%17,5
0406 10 80 0- - Pozostały17,5
0406 20- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

17,5
0406 20 90 0- - Pozostały17,5
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako

Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej,

o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej

masy

17,5
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nie przekraczającej 48%17,5
0406 30 39 0- - - - Powyżej 48%17,5
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%17,5
0406 40- Ser z przerostami pleśni:
0406 40 10 0- - Roquefort17,5
0406 40 50 0- - Gorgonzola17,5
0406 40 90 0- - Pozostały17,5
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 11 0- - Do dojrzewania17,5
- - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - Emmentaler17,5
0406 90 15 0- - - Gruyere, Sbrinz17,5
0406 90 17 0- - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin

Mont d'Or i Tete de Moine

17,5
0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

17,5
0406 90 21 0- - - Cheddar17,5
0406 90 23 0- - - Edam17,5
0406 90 25 0- - - Tilsit17,5
0406 90 27 0- - - Butterkäse17,5
0406 90 29 0- - - Kashkaval17,5
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

17,5
0406 90 33 0- - - - Pozostałe17,5
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri17,5
0406 90 37 0- - - Finlandia17,5
0406 90 39 0- - - Jarlsberg17,5
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%, o zawartości masy wody

w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano17,5
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino17,5
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe17,5
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:
0406 90 73 0- - - - - - - Provolone17,5
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano17,5
0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti,

Maribo, Sams

17,5
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda17,5
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

17,5
0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

17,5
0406 90 82 0- - - - - - - Camembert17,5
0406 90 84 0- - - - - - - Brie17,5
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri17,5
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie

serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52%17,5
0406 90 87 0- - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62%17,5
0406 90 88 0- - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72%17,5
0406 90 93 0- - - - - - Powyżej 72%17,5
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe17,5
04070407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:12,5

minimum 0,015 ECU/szt

0407 00 90 0- Pozostałe
04080408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 20 0- - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi12,5

minimum 1,0 ECU/kg

0408 11 80 0- - - Pozostałe12,5

minimum 1,0 ECU/kg

0408 19- - Pozostałe:
0408 19 20 0- - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi12,5

minimum 0,20 ECU/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłe12,5

minimum 0,20 ECU/kg

0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi12,5

minimum 0,20 ECU/kg

- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 20 0- - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi17,5

minimum 1,0 ECU/kg

0408 91 80 0- - - Pozostałe17,5

minimum 1,0 ECU/kg

0408 99- - Pozostałe:
0408 99 20 0- - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi17,5
0408 99 80 0- - - Pozostałe17,5
04090409 00 00 0Miód naturalny17,5
07090709Inne warzywa świeże lub chłodzone:
0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0709 60 10 0- - Słodka papryka 7,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0- - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego

lub barwników oleożywicznych Capsicum

7,5
0709 60 95 0- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub

żywicznych

7,5
0709 60 99 0- - - Pozostałe7,5
08020802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
- Orzechy laskowe (Colyrus spp.):
0802 22 00 0- - Bez łupiny12,5
0802 40 00 0- Kasztany (Castanea spp.)12,5
08060806Winogrona, świeże lub suszone:
0806 10- Świeże:
- - Winogrona stołowe:
- - - Od 1 listopada do 14 lipca
0806 10 11 0- - - - Odmiany Emperor (Vitis vinifera cv.) od 1 grudnia

do 31 stycznia

7,5
0806 10 15 0- - - - Pozostałe10
0806 10 19 0- - - Od 15 lipca do 31 października12,5
- - Pozostałe:
0806 10 91 0- - - Od 1 listopada do 14 lipca10
0806 10 99 0- - - Od 15 lipca do 31 października10
08070807Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże:
0807 10- Melony (łącznie z arbuzami):
0807 10 10 0- - Arbuzy7,5
0807 10 90 0- - Pozostałe7,5
0807 20 00 0- Papaje7,5
08080808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 20- Gruszki i pigwy:
- - Gruszki:
0808 20 10 0- - - Na wino gruszkowe, luzem, od 1 sierpnia do

31 grudnia

25
- - - Pozostałe:
0808 20 31 0- - - - Od 1 stycznia do 31 marca5
0808 20 33 0- - - - Od 1 kwietnia do 15 lipca5
0808 20 35 0- - - - Od 16 lipca do 31 lipca5
0808 20 39 0- - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia25
0808 20 90 0- - Pigwy12,5
08090809Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 10 00 0- Morele12,5
0809 30- Brzoskwinie łącznie z nektarynami:
0809 30 10 0- - Nektarynki12,5
0809 30 90 0- - Pozostałe12,5
10011001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1001 10 00 0- Pszenica durum10
- - Pozostały orkisz, pszenica zwykła i mieszanka żyta

z pszenicą:

1001 90 91 0- - - Nasiona pszenicy zwykłej i mieszanki żyta

z pszenicą

10
1001 90 99 0- - - Pozostałe10
10031003 00Jęczmień:
1003 00 10 0- Nasiona10
1003 00 90 0- Pozostały10
10051005Kukurydza (ziarna):5
1005 10- Nasiona:
1005 10 90 0- - Pozostałe
12011201 00Nasiona soi, nawet łamane:
1201 00 10 0- Siewne2,5
1201 00 90 0- Pozostałe2,5
12061206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane:
1206 00 10 0- Siewne7,5
- Pozostałe:
1206 00 91 0- - Wyłuskane; w łusce w paski szaro-białe7,5
1206 00 99 0- - Pozostałe7,5
12081208Mąka i grysiki z nasion lub owoców oleistych, inne niż z gorczycy:
1208 10 00 0- Z soi7,5
1208 90 00 0- Pozostałe7,5
15121512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
- Olej słonecznikowy z krokosza balwierskiego oraz ich

frakcje:

1512 19- - Pozostałe:
1512 19 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

15
- - - Pozostałe:
1512 19 91- - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany20
1512 19 91 9- - - - - Pozostałe17,5
1512 19 99- - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany20
1512 19 99 9- - - - - Pozostałe17,5
16011601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach:
1601 00 10 0- Z wątroby17,5
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do okładania, nie gotowane17,5
1601 00 99 0- - Pozostałe17,5
16021602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych20
1602 41 90 0- - - Pozostałe20
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych20
1602 42 90 0- - - Pozostałe20
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie

z mieszankami schabów i szynek

20
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

20
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

20
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe20
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż

80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

20
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

20
1602 49 90 0- - - Pozostałe20
17011701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji20

minimum 0,085 ECU/kg

1701 12 90 0- - - Pozostały20

minimum 0,085 ECU/kg

17041704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10 0- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie

więcej niż 10% sacharozy, ale nie zawierający innych

dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0- - Biała czekolada17,5 + DCC
- - Pozostałe:
1704 90 51 0- - - Pasty, łącznie z marcepanem, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub więcej

17,5 + DCC
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i od kaszlu17,5 + DCC
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte cukrem17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0- - - - Wyroby żelowe i galaretki, łącznie z pastami

owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem17,5 + DCC
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0- - - - - Tabletki prasowane17,5 + DCC
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
1902 1902Ciasto, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
- Ciasto nie gotowane, nie nadziewane ani nie

przygotowane inaczej:

1902 11 00 0- - Zawierające jaja20
1902 19 00 0- - Pozostałe20
1902 20- Ciasta nadziewane, również gotowane lub inaczej

przygotowane:

1902 20 10 0- - Zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków,

mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych

20
1902 20 30 0- - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym

podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

20
- - Pozostałe:
1902 20 91 0- - - Gotowane20
1902 20 99 0- - - Pozostałe20
1902 30- Pozostałe ciasta:
1902 30 10 0- - Suszone20
1902 30 90 0- - Pozostałe20
1902 40- Kuskus:
1902 40 10 0- - Nie przygotowany20
1902 40 90 0- - Pozostałe20
1905 1905Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0- Chleb chrupki17,5
1905 20- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
1905 20 10 0- - Zawierający w masie poniżej 30% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

17,5 + DCC
1905 20 30 0- - Zawierający w masie 30% lub więcej, ale nie

przekraczający 50% sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

17,5 + DCC
1905 20 90 0- - Zawierający w masie 50% lub więcej sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

17,5 + DCC
1905 30- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:
- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 85 g

20 + DCC
1905 30 19 0- - - Pozostałe20 + DCC
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0- - - - Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu

z mleka

20 + DCC
- - - - Pozostałe:
1905 30 51 0- - - - - Herbatniki kanapkowe (biskwity)20 + DCC
1905 30 59 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - Wafle i opłatki:
1905 30 91 0- - - - Solone, z nadzieniem lub bez17,5 + DCC
1905 30 99 0- - - - Pozostałe20 + DCC
1905 40- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10 0- - Sucharki17,5 + DCC
1905 40 90 0- - Pozostałe17,5 + DCC
1905 90- Inne:
1905 90 10 0- - Mace12,5
1905 90 20 0- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów

farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy

i podobne produkty

12,5
- - Pozostałe:
1905 90 30 0- - - Chleb nie zawierający dodatku miodu, jajek, sera

lub owoców, a zawierający w suchej masie nie więcej

niż 5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu

12,5 + DCC
1905 90 40 0- - - Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej

10%

17,5 + DCC
1905 90 45 0- - - Herbatniki (biskwity)12,5 + DCC
1905 90 55 0- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub

solone

12,5
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0- - - - Z dodatkiem środka słodzącego20 + DCC
1905 90 90 0- - - - Pozostałe17,5
20072007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10- Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0- - O zawartości cukru w masie powyżej 13%17,5 + DCC
2007 10 90 0- - Pozostałe17,5 + DCC
- Pozostałe:
2007 99- - Pozostałe
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%:
2007 99 10 0- - - - Przecier i pasta ze śliwek w bezpośrednim

opakowaniu o zawartości netto powyżej 100 kg,

do przetwórstwa przemysłowego

17,5 + DCC
2007 99 20 0- - - - Przecier i pasta z kasztanów17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
2007 99 31 0- - - - - Z wiśni17,5 + DCC
2007 99 33 0- - - - - Z truskawek17,5 + DCC
2007 99 35 0- - - - - Z malin17,5 + DCC
2007 99 39 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%, ale nie

przekraczającej 30%:

2007 99 51 0- - - - Przecier i pasta z kasztanów17,5 + DCC
2007 99 55 0- - - - Przecier z jabłek włączając kompoty17,5 + DCC
2007 99 58 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
2007 99 91 0- - - - Przecier z jabłek, włączając kompoty17,5 + DCC
2007 99 99 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
20082008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, zmieszane

razem lub nie:

2008 11- - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 11 91 0- - - - Powyżej 1 kg17,5 + DCC
2008 11 99 0- - - - Nie przekraczającej 1 kg17,5 + DCC
2008 19- - Pozostałe, łącznie z mieszankami:
2008 19 10 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg

17,5 + DCC
2008 19 90 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

17,5 + DCC
2008 20- Ananasy:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2008 20 11 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 17%20 + DCC
2008 20 19 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg:

2008 20 31 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 19%20 + DCC
2008 20 39 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 20 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 17%17,5 + DCC
2008 20 59 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 20 71 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 19%17,5 + DCC
2008 20 79 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 20 91 0- - - - 4,5 kg lub więcej17,5
2008 20 99 0- - - - Poniżej 4,5 kg17,5
2008 30- Owoce cytrusowe:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 30 11 0- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

20 + DCC
2008 30 19 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 30 39 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 30 51 0- - - - Cząstki grejpfrutów17,5 + DCC
2008 30 55 0- - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas);

klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy

cytrusowe

17,5 + DCC
2008 30 59 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 30 71 0 - - - - Cząstki grejpfrutów17,5 + DCC
2008 30 75 0- - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas);

klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy

cytrusowe

17,5 + DCC
2008 30 79 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 30 91 0- - - - 4,5 kg lub więcej17,5
2008 30 99 0- - - - Poniżej 4,5 kg17,5
2008 40- Gruszki:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 40 11 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

20 + DCC
2008 40 19 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - - Pozostałe:
2008 40 21 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 40 29 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg:

2008 40 31 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%20 + DCC
2008 40 39 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 40 51 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%17,5 + DCC
2008 40 59 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 40 71 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%17,5 + DCC
2008 40 79 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 40 91 0- - - - 4,5 kg lub więcej17,5
2008 40 99 0- - - - Poniżej 4,5 kg17,5
2008 50- Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej

1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 50 11 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

20 + DCC
2008 50 19 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 50 39 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg:

2008 50 51 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%20 + DCC
2008 50 59 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 50 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%17,5 + DCC
2008 50 69 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 50 71 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%17,5 + DCC
2008 50 79 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 50 91 0- - - - 4,5 kg lub więcej17,5
2008 50 99 0- - - - Poniżej 4,5 kg17,5
2008 60- Wiśnie i czereśnie:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 60 11 0- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

20 + DCC
2008 60 19 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - - Pozostałe:
2008 60 31 0- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 60 39 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 60 51 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)17,5 + DCC
2008 60 59 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 60 61 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)17,5 + DCC
2008 60 69 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - 4,5 kg lub więcej:
2008 60 71 0- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)17,5
2008 60 79 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Poniżej 4,5 kg:
2008 60 91 0- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)17,5
2008 60 99 0- - - - - Pozostałe17,5
2008 70- Brzoskwinie:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 70 11 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

20 + DCC
2008 70 19 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 70 39 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2008 70 51 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%20 + DCC
2008 70 59 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%17,5 + DCC
2008 70 69 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 70 71 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%17,5 + DCC
2008 70 79 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 70 91 0- - - - 4,5 kg lub więcej17,5
2008 70 99 0- - - - Poniżej 4,5 kg17,5
2008 80- Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 80 11 0- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

20 + DCC
2008 80 19 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - - Pozostałe:
2008 80 31 0- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 80 39 0- - - - Pozostałe20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
2008 80 50 0- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg

17,5 + DCC
2008 80 70 0- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg

17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 80 91 0- - - - 4,5 kg lub więcej17,5
2008 80 99 0- - - - Poniżej 4,5 kg17,5
- Pozostałe, włącznie z mieszankami innymi niż

z podpozycji 2008 19:

2008 91 00 0- - Rdzenie palmowe17,5 + DCC
2008 92- - Mieszanki:
- - - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 92 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

20 + DCC
2008 92 19 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - - Pozostałe:
2008 92 31 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 92 39 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające dodatek cukru:
2008 92 50 0- - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg

17,5 + DCC
- - - - - - Pozostałe:
2008 92 71 0- - - - - - - Mieszanki owocowe, w których żaden

pojedynczy owoc nie przekracza 50%

całkowitej masy owoców

17,5 + DCC
2008 92 79 0- - - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 92 91 0- - - - - - 4,5 kg lub więcej17,5
2008 92 99 0- - - - - - Poniżej 4,5 kg17,5
2008 99- - Pozostałe:
- - - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - - Imbir:
2008 99 11 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 99 19 0- - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - - Winogrona:
2008 99 21 0- - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%20 + DCC
2008 99 23 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
- - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%:

2008 99 25 0- - - - - - - Passionfruit i guawy17,5 + DCC
2008 99 27 0- - - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - - - Pozostałe:
2008 99 32 0- - - - - - - Passionfruit i guawy17,5 + DCC
2008 99 34 0- - - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - - Pozostałe:
2008 99 35 0- - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 99 39 0- - - - - - Pozostałe20 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 99 41 0- - - - - Imbir17,5 + DCC
2008 99 43 0- - - - - Winogrona17,5 + DCC
2008 99 45 0- - - - - Śliwki17,5 + DCC
- - - - - Pozostałe:
2008 99 46 0- - - - - - Owoce passionfruit, guawy i tamaryndy17,5 + DCC
2008 99 48 0- - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg:

2008 99 51 0- - - - - Imbir17,5 + DCC
2008 99 53 0- - - - - Winogrona17,5 + DCC
2008 99 55 0- - - - - Śliwki17,5 + DCC
- - - - - Pozostałe:
2008 99 61 0- - - - - - Passionfruit i guawy17,5 + DCC
2008 99 69 0- - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - Nie zawierające dodatku cukru:
- - - - - Śliwki, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 99 71 0- - - - - - 4,5 kg lub więcej17,5
2008 99 79 0- - - - - - Poniżej 4,5 kg17,5
2008 99 85 0- - - - - Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays

var. saccharata)

17,5
2008 99 91 0- - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne

części roślin zawierające w masie 5% lub więcej

skrobi

17,5
2008 99 99 0- - - - - Pozostałe17,5
20092009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
2009 60- Sok z winogron (łącznie z moszczem winogronowym):
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 60 11 0- - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg

masy netto

27,5 + DCC
2009 60 19 0- - - Pozostałe27,5 + DCC
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - O wartości powyżej 18 ECU za 100 kg masy netto:
2009 60 51 0- - - - Stężony17,5 + DCC
2009 60 59 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - O wartości nie przekraczającej 18 ECU za 100 kg

masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%:
2009 60 71 0- - - - - Stężony17,5 + DCC
2009 60 79 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
2009 60 90 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
2009 70- Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 11 0- - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg

masy netto

25 + DCC
2009 70 19 0 - - - Pozostałe25 + DCC
2009 80- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub

z dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 11 0- - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg

masy netto

25 + DCC
2009 80 19 0- - - - Pozostałe25 + DCC
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości nie przekraczającej 30 ECU za 100 kg

masy netto:

2009 80 32 0- - - - - Soki z passionfruit i guawy17,5 + DCC
2009 80 34 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
2009 80 39 0- - - - Pozostałe25 + DCC
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 50 0- - - - O wartości powyżej 18 ECU za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
2009 80 61 0- - - - - Z dodatkiem cukru o zawartości powyżej 30%

w masie

17,5 + DCC
2009 80 63 0- - - - - O zawartości dodatku cukru nie przekraczającej

30% w masie

17,5 + DCC
2009 80 69 0- - - - - Nie zawierający dodatku cukru17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru:

2009 80 81 0- - - - - Sok wiśniowy17,5 + DCC
2009 80 82 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%:
2009 80 83 0- - - - - - Soki z passionfruit i guawy17,5 + DCC
2009 80 85 0- - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
2009 80 93 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie

przekraczającej 30%

17,5 + DCC
- - - - - Nie zawierający dodatku cukru:
2009 80 95 0- - - - - - Soki z owoców z gatunku Vaccinium macrocarpon17,5
2009 80 96 0- - - - - - Sok wiśniowy17,5
2009 80 98- - - - - - Pozostałe:
2009 80 98 1- - - - - - - Soki owocowe17,5
2009 80 98 9- - - - - - - Pozostałe17,5
22012201Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, nie zawierające dodatku cukru ani innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:
2201 10- Wody mineralne i wody gazowane:
- - Wody mineralne naturalne:
2201 10 11 0- - - Nie nasycone dwutlenkiem węgla10
2201 10 19 0- - - Pozostałe10
- - Pozostałe:
2201 10 91 0- - - Nie nasycone dwutlenkiem węgla10
2201 10 99 0- - - Pozostałe10
2201 90 00 0- Pozostałe10
22022202Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzyw objętych pozycją nr 2009:
2202 10 00 0- Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające

dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub

aromatyzującej

15
2202 90- Pozostałe:
2202 90 10 0 - - Nie zawierające produktów objętych pozycjami nr 0401

do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych

pozycjami nr 0401 do 0404

10
- - Pozostałe zawierające tłuszcz uzyskany z produktów

objętych pozycjami nr 0401 do 0404 w ilości:

2202 90 91 0- - - Poniżej 0,2% masy10
2202 90 95 0- - - 0,2% lub więcej, ale mniej niż 2% masy10
2202 90 99 0- - - 2% lub więcej masy10
22042204Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% objętościowych:

2204 10 11 0- - - Szampan15

minimum 21 ECU/hl

2204 10 19 0- - - Pozostałe15

minimum 21 ECU/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15

minimum 21 ECU/hl

2204 10 99 0- - - Pozostałe15

minimum 21 ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10 0- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach

z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane

inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20°C

15

minimum 21 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

rejonach:

2204 21 21 0- - - - - - Białe15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 23 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 25 0 - - - - - - Białe15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 29 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 21 31 0- - - - - - Białe15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 33 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 35 0- - - - - - Białe15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 39 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 41 0- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu

i Szamorodni) i muszkatel Setubal

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 49 0- - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 51 0- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu

i Szamorodni) i muszkatel Setubal

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 59 0- - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 90 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10 0 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach

z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone

inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20°C

12,5

minimum 21 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 21 0- - - - - - Białe12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 23 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum 2,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 25 0- - - - - - Białe12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 29 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum 2,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 31 0- - - - - - Białe12,5

minimum 3,5 ECU/hl

2204 29 33 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum 3,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 35 0- - - - - - Białe12,5

minimum 3,5 ECU/hl

2204 29 39 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum 3,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 41 0- - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 45 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 49 0- - - - - Pozostałe12,5

minimum 10,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 51 0- - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 55 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 59 0- - - - - Pozostałe15

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 90 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

22052205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej

18% obj. lub mniejszej

15

minimum 6,25 ECU/hl

2205 10 90 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej

18% obj.

37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej

18% obj. lub mniejszej

15

minimum 5 ECU/hl

2205 90 90 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej

18% obj.

37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

22082208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:
2208 10 00 0- Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów27,5

+ 1,25 ECU %/hl

2208 20- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina

z winogron lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2208 20 12 0- - - Cognac37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 20 14 0- - - Armagnac37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 20 26 0- - - Grappa37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 20 28 0- - - Pozostałe37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:
2208 20 40 0- - - Surowy destylat37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 20 64 0- - - - Armagnac37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 20 88 0- - - - Pozostałe37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:
2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej42,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry42,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

- - Whisky "pure malt", w pojemnikach zawierających:
2208 30 31 0- - - 2 litry lub mniej42,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 30 39 0- - - Więcej niż 2 litry42,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających:
2208 30 51 0- - - 2 litry lub mniej42,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 30 59 0- - - Więcej niż 2 litry42,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających:
2208 30 81 0- - - 2 litry lub mniej42,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 30 89 0- - - Więcej niż 2 litry42,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 40- Rumy:
2208 40 10 0- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej40

minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl

2208 40 90 0- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry40

minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl

2208 50- Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej42,5

minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl

2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry42,5

minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:
2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej42,5

minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl

2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry42,5

minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl

2208 90- Pozostałe:
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe,

w pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
- - - - Pozostałe:
2208 90 65 0- - - - - Likiery52,5

+ 1,25 ECU %/hl

2208 90 69 0- - - - - Pozostałe napoje alkoholowe52,5

+ 1,25 ECU %/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2208 90 79 0- - - - Likiery i inne napoje alkoholowe52,5

+ 1,25 ECU %/hl

22092209 00Ocet i namiastki octu otrzymywane z kwasu octowego:
- Ocet winny, w pojemnikach zawierających:
2209 00 11 0- - 2 litry lub mniej17,5

minimum 6,25 ECU/hl

2209 00 19 0- - Więcej niż 2 litry17,5

minimum 4,5 ECU/hl

- Pozostałe, w pojemnikach zawierających:
2209 00 91 0- - 2 litry lub mniej17,5

minimum 6,25 ECU/hl

2209 00 99 0- - Więcej niż 2 litry17,5

minimum 4,5 ECU/hl

24012401Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10- Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie

z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na

jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie

z jego hybrydami)

15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland15

minimum 0,57 ECU/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 49 0 - - - - Pozostałe15

minimum 0,57 ECU/kg

- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 60 0- - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 90 0- - - Pozostałe tytonie15

minimum 0,57 ECU/kg