§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu.
Dz.U.2010.165.1120
Akt jednorazowy"§ 1. Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu w rozumieniu ust. 1 części VIII załącznika III do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1234/2007".";
"§ 1a. Użyte w rozporządzeniu określenie "miód piekarniczy (przemysłowy)" oznacza "miód piekarski" w rozumieniu ust. 1 części VIII załącznika III do rozporządzenia nr 1234/2007.";
"§ 2. Rozróżnia się:
1) główne rodzaje miodu, które są określone w ust. 1 części VIII załącznika III do rozporządzenia nr 1234/2007;
2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.";