§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.165.1120

Akt jednorazowy
Wersja od: 8 września 2010 r.
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773 oraz z 2004 r. Nr 40, poz. 370 i Nr 63, poz. 590) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu w rozumieniu ust. 1 części VIII załącznika III do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1234/2007".";

2)
po § 1 dodaje się § 1a w brzmieniu:

"§ 1a. Użyte w rozporządzeniu określenie "miód piekarniczy (przemysłowy)" oznacza "miód piekarski" w rozumieniu ust. 1 części VIII załącznika III do rozporządzenia nr 1234/2007.";

3)
§ 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2. Rozróżnia się:

1) główne rodzaje miodu, które są określone w ust. 1 części VIII załącznika III do rozporządzenia nr 1234/2007;

2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.";

4)
uchyla się § 6.