§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.88.579

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 maja 2010 r.
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1735, z 2004 r. Nr 282, poz. 2810 oraz z 2009 r. Nr 114, poz. 953) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);";

2)
w § 8 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

"3. Minimalne wartości w skali Brixa dla soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.";

3)
w załączniku nr 1:
a)
w części "Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego" ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Dodana woda stosowana przy odtwarzaniu spełnia wymagania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. Nr 61, poz. 417 oraz z 2010 r. Nr 72, poz. 466). Otrzymany sok owocowy posiada cechy organoleptyczne i analityczne odpowiadające co najmniej średniej jakości soku owocowego uzyskanego z owoców tego samego rodzaju.",

b)
w części "Surowce" po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

"3a. Odtworzony przecier owocowy - produkt uzyskany z zagęszczonego przecieru owocowego przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania, dla którego minimalne wartości w skali Brixa są takie same jak dla soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego.";

4)
dodaje się załącznik nr 3 w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.