§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.282.2810

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 grudnia 2004 r.
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1735) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 4 w ust. 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) o których mowa w § 1 pkt 1-4, jeżeli wyroby te nie są wytworzone z gruszek lub winogron, można dodawać cukry w ilości wyrażonej jako sucha masa:

a) nie większej niż 15 g na litr soku - w celu korekcji smaku kwaśnego,

b) nie większej niż 150 g na litr soku - w celu dosłodzenia;";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w części "Soki owocowe" ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Soki owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz niesfermentowanymi, otrzymanymi z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców, posiadającymi barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z danego gatunku owoców." ,

b)
w części "Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego" w ust. 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) przywrócenie aromatu oraz, gdy jest to wskazane, miazgi i komórek miąższu, usuniętych z soku, lecz odzyskanych w procesie wytwarzania danego soku lub soku tego samego rodzaju.".