Zm.: rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości materiału siewnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.29.173

Akt jednorazowy
Wersja od: 22 lutego 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 stycznia 2008 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości materiału siewnego2)

Na podstawie art. 48 ust. 8 i art. 53 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. z 2007 r. Nr 41, poz. 271, Nr 80, poz. 541 i Nr 191, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2007 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości materiału siewnego (Dz. U. Nr 29, poz. 189, Nr 110, poz. 764 i Nr 189, poz. 1358) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku nr 4 do rozporządzenia:
a)
w części I "Warzywa kapustne i rzepowate" w ust. 1 "Nazwy gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji" w tabeli lp. 9 i 10 otrzymują brzmienie:
9Kapusta pekińskaBrassica rapa L.C/1
10RzepaBrassica rapa L.C/1
b)
w części II "Warzywa cebulowe":
ust. 1 "Nazwy gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji" otrzymuje brzmienie:

"1. Nazwy gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji

Lp.Nazwa polskaNazwa łacińskaNajniższy stopień kwalifikacji1) dla poszczególnych gatunków
1Cebula, w tym echalionAllium cepa L. - grupa CepaC/1
2SzalotkaAllium cepa L. - grupa AggregatumC/1
3Cebula siedmiolatka (czosnek dęty) Allium fistulosum L.C/1
4Czosnek pospolityAllium sativum L.C/1
5PorAllium porrum L.C/1
6SzczypiorekAllium schoenoprasum L.C/1

Objaśnienie

1) Jeżeli w upoważnieniu dla podmiotu prowadzącego obrót materiałem siewnym hodowca nie ustalił wyższego stopnia kwalifikacji.",

ust. 3 "Ocena stanu plantacji" otrzymuje brzmienie:

"3. Ocena stanu plantacji

Liczba wymaganych ocen stanu plantacji dla poszczególnych gatunkówObowiązujący termin dokonania oceny
Dwie oceny stanu plantacji dla roślin cebulowych uprawianych metodą bezwysadkową1)
- pierwszaw fazie wegetatywnej przed wyrastaniem w pędy nasienne
- drugaw fazie pełni kwitnienia do początku wiązania nasion
Trzy oceny stanu plantacji dla roślin cebulowych uprawianych metodą tradycyjną
- pierwsza - ocena plantacji, na której wytwarzane są wysadkiw pierwszym roku uprawy przed załamywaniem szczypioru u cebuli
- druga - ocena wysadków po przechowaniuocena wysadków przed ich wysadzeniem lub zimujących w gruncie w przypadku pora
- trzeciaw fazie pełni kwitnienia do początku wiązania nasion
Dwie oceny stanu plantacji dla cebuli siedmiolatki i szczypiorku
- pierwszaw fazie dojrzałości konsumpcyjnej
- drugaw fazie od pełni kwitnienia do początku wiązania nasion
Dwie oceny stanu plantacji dla czosnku pospolitego
- pierwszaw fazie początku załamywania szczypioru
- drugapo wykopaniu i wysuszeniu - ocena cech zewnętrznych główek
W przypadku produkcji materiału siewnego odmian mieszańcowych każdy składnik ocenia się oddzielnie

Objaśnienie

1) Nasiona cebuli wytworzone metodą bezwysadkową uznaje się w najniższym stopniu kwalifikacji.",

w ust. 4 "Izolacja przestrzenna" w tabeli lp. 1 i 2 otrzymują brzmienie:
1Plantacje, na których są wytwarzane wysadki cebuli, szalotki lub czosnku, od innych upraw warzyw cebulowych rozmnażanych wegetatywnie500
2Plantacje nasienne cebuli, szalotki, cebuli siedmiolatki oraz szczypiorku od plantacji nasiennych odmian cebuli o żółtej barwie łuski (typu Wolska) oraz innych warzyw cebulowych1.000
w ust. 6 "Czystość odmianowa i gatunkowa" w tabeli lp. 1 otrzymuje brzmienie:
1Występowanie roślin innych odmian, a w przypadku cebuli, szalotki i czosnku również występowanie cebul o innej barwie łuski, na jednostce kwalifikacyjnej plantacji wysadków cebuli, cebuli siedmiolatki, szalotki, szczypiorku oraz czosnku0,30,5
w ust. 7 "Choroby i szkodniki" w tabeli wiersz drugi otrzymuje brzmienie:
Produkcja wysadków oraz materiału nasadzeniowego
c)
w części V "Warzywa psiankowate" w ust. 1 "Nazwy gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji" w tabeli lp. 1 otrzymuje brzmienie:
1PomidorLycopersicon esculentum Mill.C/1
d)
w części VII "Warzywa liściowe":
w ust. 1 "Wykaz gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji" w tabeli dodaje się lp. 9 w brzmieniu:
9RabarbarRheum rhabarbarum L.C/1
w ust. 3 "Ocena stanu plantacji" tabela otrzymuje brzmienie:
Liczba wymaganych ocen stanu plantacji dla poszczególnych gatunkówObowiązujący termin dokonania oceny
Dwie oceny stanu plantacji:
- pierwszaw okresie dojrzałości konsumpcyjnej
- drugaw okresie dojrzewania nasion, a w przypadku rabarbaru w fazie od pełni kwitnienia do początku wiązania nasion
W przypadku plantacji nasiennej sałaty prowadzonej metodą bezgłówkową zakłada się pod nadzorem wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa poletko kontrolne o powierzchni nie mniejszej niż 10 m2 z każdej wysianej partii w celu sprawdzenia wyrównania i tożsamości odmiany. Poletko kontrolne zakłada się w gospodarstwie, na terenie którego jest prowadzona kwalifikacja plantacji nasiennych obsianych materiałem siewnym z tych partii
w ust. 4 "Płodozmian" akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Plantacji nasiennych warzyw liściowych nie zakłada się na polu, na którym uprawiano rośliny z tej samej rodziny w okresie ostatnich dwóch lat, a w przypadku buraka liściowego oraz rabarbaru - czterech lat. Plantacje nasienne warzyw liściowych muszą być wolne od roślin, które są samosiewami z poprzedniej uprawy.",

e)
w części VIII "Warzywa pozostałe":
ust. 1 "Wykaz gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji" otrzymuje brzmienie:

"1. Wykaz gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji

Lp.Nazwa polskaNazwa łacińskaNajniższy stopień kwalifikacji1) dla poszczególnych gatunków
1Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajnyCynara cardunculus L.C/1
2Koper włoski (fenkuł) Foeniculum vulgare Mill.C/1
3SzparagAsparagus officinalis L.C/1
4Kukurydza cukrowaZea mays L. (partim) C/1
5Kukurydza pękającaZea mays L. (partim) C/1

Objaśnienie

1) Jeżeli w upoważnieniu dla podmiotu prowadzącego obrót materiałem siewnym hodowca nie ustalił wyższego stopnia kwalifikacji.".

ust. 2 "Ocena stanu plantacji" otrzymuje brzmienie:

"2. Ocena stanu plantacji

Liczba wymaganych ocen stanu plantacji dla poszczególnych gatunkówObowiązujący termin dokonania oceny
Jedna ocena stanu plantacji dla karczocha, kopru włoskiego i szparaga

- w okresie pełni kwitnienia do początku wiązania nasion

Trzy oceny stanu plantacji dla kukurydzy cukrowej i kukurydzy pękającej
- pierwszaw okresie poprzedzającym kwitnienie
- drugaw okresie od początku do pełni kwitnienia
- trzeciaw okresie końca kwitnienia składników rodzicielskich odmian mieszańcowych"
ust. 4 "Izolacja przestrzenna" otrzymuje brzmienie:

"4. Izolacja przestrzenna

Lp.WyszczególnienieOdległość nie mniejsza niż w metrach dla plantacji kategorii:
elitarnykwalifikowany i standard
1Dla karczocha, kopru włoskiego i szparaga odległość od źródeł pyłku z danego rodzaju500300
2Dla kukurydzy cukrowej i kukurydzy pękającej odległość plantacji, na której produkuje się nasiona:
1) składników rodzicielskich od zasiewów innej odmiany lub formy kukurydzy niż ta, której pyłkiem mają być zapylone rośliny300
2) odmian mieszańcowych od zasiewów innej odmiany lub formy kukurydzy innej niż zapylacz danego mieszańca oraz odmian ustalonych od zasiewów innej odmiany lub formy kukurydzy200"
ust. 5 "Zachwaszczenie oraz choroby i szkodniki" otrzymuje brzmienie:

"5. Zachwaszczenie oraz choroby i szkodniki:

Występowanie chwastów oraz chorób i szkodników w stopniu utrudniającym prawidłowy rozwój nasion lub uniemożliwiającym właściwe wykonanie oceny stanowi podstawę do dyskwalifikacji plantacji.

W przypadku kukurydzy cukrowej i kukurydzy pękającej niedopuszczalne jest występowanie zgnilizny fuzaryjnej lub uwiądu bakteryjnego kukurydzy.";

2)
załącznik nr 6 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia;
3)
w załączniku nr 7 do rozporządzenia:
a)
w ust. 1 "Gatunki roślin warzywnych" w tabeli:
lp. 20 otrzymuje brzmienie:
20Kapusta pekińskaBrassica rapa L.
lp. 32 otrzymuje brzmienie:
32PomidorLycopersicon esculentum Mill.
lp. 36 otrzymuje brzmienie:
36RzepaBrassica rapa L.
b)
w ust. 3 w pkt 2 w tabeli w rubryce "Gatunek":
nazwa łacińska kapusty pekińskiej otrzymuje brzmienie:

"Brassica rapa L.",

nazwa łacińska pomidora otrzymuje brzmienie:

"Lycopersicon esculentum Mill.".

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

DOPUSZCZALNA WIELKOŚĆ PARTII W OBROCIE ORAZ SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA JAKOŚCIOWE DLA MATERIAŁU SIEWNEGO ROŚLIN WARZYWNYCH

Tabela 1

Wielkość partii nasion oraz masa próby do oceny laboratoryjnej

GatunkiWielkość partii1)Minimalna masa2)3) próby
w tonachw gramach
123
Allium cepa - grupa Cepa

Cebula, w tym echalion

1025
Allium cepa - grupa Aggregatum

Szalotka

1025
Allium fistulosum

Cebula siedmiolatka (czosnek dęty)

1015
Allium sativum

Czosnek pospolity

1020
Allium schoenoprasum

Szczypiorek

1015
Allium porrum

Por

1020
Anthricus cerefolium

Trybuła ogrodowa

1020
Apium graveolens

Seler

105
Asparagus officinalis

Szparag

10100
Beta vulgaris

Burak liściowy i ćwikłowy

20100
Brassica oleracea

Kapustne, oprócz kapusty pekińskiej

1025
Brassica rapa

Kapusta pekińska

1020
Brassica rapa

Rzepa

1020
Capsicum annuum

Papryka

1040
Cichorium intybus (partim)

Cykoria liściowa

1015
Cichorium intybus (partim)

Cykoria korzeniowa

1050
Cichorium endivia

Endywia

1015
Citrullus lanatus

Kawon (arbuz)

20250
Cucumis melo

Melon

20100
Cucumis sativus

Ogórek

1025
Cucurbita maxima

Dynia olbrzymia

20250
Cucurbita pepo

Dynia zwyczajna

20150
Cynara cardunculus

Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny

1050
Daucus carota

Marchew

1010
Foeniculum vulgare

Koper włoski (fenkuł)

1025
Lactuca sativa

Sałata

1010
Lycopersicon esculentum

Pomidor

1020
Petroselinum crispum

Pietruszka

1010
Phaseolus coccineus

Fasola wielokwiatowa

251.000
Phaseolus vulgaris

Fasola zwykła

25700
Pisum sativum

Groch siewny (wyłącznie cukrowy i łuskowy)

25500
Raphanus sativus

Rzodkiew i rzodkiewka

1050
Rheum rhabarbarum

Rabarbar

10135
Scorzonera hispanica

Skorzonera (wężymord)

1030
Solanum melongena

Oberżyna

1020
Spinacia oleracea

Szpinak

1075
Valerianella locusta

Roszponka warzywna

1020
Vicia faba

Bób

251.000
Zea mays (partim)

Kukurydza cukrowa

251.000
Zea mays (partim)

Kukurydza pękająca

251.000

Objaśnienia

1) Wielkość partii nie może zostać przekroczona więcej niż o 5 % masy określonej w kolumnie 2.

2) W przypadku odmian mieszańcowych roślin warzywnych, minimalna masa próby może być zmniejszona do 1/4 podanej masy próby, jednakże próba powinna mieć masę nie mniejszą niż 5 g i zawierać co najmniej 400 nasion.

3) Masa próby materiału siewnego przeznaczonego do okresowej oceny zdolności kiełkowania powinna stanowić co najmniej 1/4 podanej masy próby.

Tabela 2

Wymagania jakościowe dla nasion roślin warzywnych wszystkich kategorii

GatunkiMinimalna czystość analitycznaMaksymalna zawartość nasion innych gatunkówMinimalna zdolność kiełkowania
% wagowy% liczbowy
1234
Allium cepa - grupa Cepa

Cebula, w tym echalion

970,570
Allium cepa - grupa Aggregatum

Szalotka

970,570
Allium porrum

Por

970,565
Allium fistulosum

Cebula siedmiolatka (czosnek dęty)

970,565
Allium sativum

Czosnek pospolity

970,565
Allium schoenoprasum

Szczypiorek

970,565
Anthriscus cerefolium

Trybuła ogrodowa

961,070
Apium graveolens

Seler

971,070
Asparagus officinalis

Szparag

960,570
Beta vulgaris

Burak liściowy

970,550

(do liczby kłębków)

Beta vulgaris

Burak ćwikłowy

970,570

(do liczby kłębków)

Brassica oleracea spp.

Warzywa kapustne, z wyjątkiem kalafiora i kapusty pekińskiej

971,075
Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis

Kalafior

971,070
Brassica rapa

Kapusta pekińska

971,075
Brassica rapa

Rzepa

971,080
Capsicum annuum

Papryka

970,565
Cichorium intybus (partim)

Cykoria liściowa

951,565
Cichorium intybus (partim)

Cykoria korzeniowa

971,080
Cichorium endivia

Endywia

951,065
Citrullus lanatus

Kawon (arbuz)

980,175
Cucumis melo

Melon

980,175
Cucumis sativus

Ogórek

980,180
Cucurbita maxima

Dynia olbrzymia

980,180
Cucurbita pepo

Dynia zwyczajna

980,175
Cynara cardunculus

Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny

960,565
Daucus carota

Marchew

951,065
Foeniculum vulgare

Koper włoski (fenkuł)

961,070
Lactuca sativa

Sałata

950,575
Lycopersicon esculentum

Pomidor

970,575
Petroselinum crispum

Pietruszka

971,065
Phaseolus coccineus

Fasola wielokwiatowa

980,180
Phaseolus vulgaris

Fasola zwykła

980,175
Pisum sativum

Groch siewny (cukrowy i łuskowy)

980,180
Raphanus sativus

Rzodkiew i rzodkiewka

971,070
Rheum rhabarbarum

Rabarbar

970,570
Scorzonera hispanica

Skorzonera (wężymord)

951,070
Solanum melongena

Oberżyna

960,565
Spinacia oleracea

Szpinak

971,075
Valerianella locusta

Roszponka warzywna

951,065
Vicia faba

Bób

980,180
Zea mays (partim)

Kukurydza cukrowa

980,185
Zea mays (partim)

Kukurydza pękająca

980,185

Wymagania dotyczące chorób i szkodników:

1) materiał siewny roślin warzywnych powinien być praktycznie wolny od organizmów szkodliwych mających wpływ na jakość oraz wolny od wszelkich szkodników magazynowych;

2) materiał siewny roślin warzywnych powinien być wolny od żywych Acarina spp.;

3) materiał siewny roślin strączkowych powinien być wolny, w szczególności od następujących żywych organizmów:

a) Acanthoscelides obtectus Sag.,

b) Bruchus affinis Froel.,

c) Bruchus atomarius L.,

d) Bruchus pisorum L.,

e) Bruchus rufimanus Boh.

______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają przepisy dyrektywy Komisji 2006/124/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 92/33/EWG w sprawie obrotu materiałem rozmnożeniowym oraz nasadzeniowym warzyw, innym niż nasiona, oraz dyrektywę Rady 2002/55/WE w sprawie obrotu materiałem siewnym warzyw (Dz. Urz. WE L 339 z 06.12.2007, str. 12).