Zm.: rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.22.254

Akt jednorazowy
Wersja od: 24 marca 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 19 marca 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz.

Na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 4 oraz ust. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 17 marca 1999 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz (Dz. U. Nr 30, poz. 295 i Nr 60, poz. 649) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 11 w ust. 2 wyraz "ssaków" zastępuje się wyrazami "zwierząt, z wyjątkiem białka mleka";
2)
w § 13:
a)
w ust. 2 skreśla się wyrazy "zwłok zwierzęcych i ich części lub", a kropkę zastępuje się przecinkiem i dodaje się wyrazy "z zastrzeżeniem ust. 3.",
b)
po ust. 2 dodaje ust. 3 w brzmieniu:

"3. W zakładach przetwórczych nie mogą być przetwarzane następujące niejadalne surowce zwierzęce:

1) czaszki z gałkami ocznymi, migdałki, mózgi i rdzenie przedłużone oraz rdzenie kręgowe bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,

2) jelita bydlęce - od dwunastnicy do jelita prostego - niezależnie od wieku,

3) śledziony owiec i kóz niezależnie od wieku,

4) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej bydła, owiec i kóz,

5) zwłoki zwierzęce i ich części."

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.