§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i sposobu współdziałania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością zdrowotną żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.118.1242

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 maja 2004 r.
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków i sposobu współdziałania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością zdrowotną żywności (Dz. U. Nr 6, poz. 76) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 2:
a)
pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) przekazują sobie nawzajem informacje i niezbędne materiały dotyczące stwierdzonych, w związku ze sprawowaniem urzędowej kontroli żywności, uchybień stanowiących zagrożenie zdrowia lub życia człowieka i bezpieczeństwa żywności, w tym o przypadkach stwarzających zagrożenie chorób odzwierzęcych, jeżeli uchybienia te dotyczą przestrzegania przepisów:

a) ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia,

b) ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. o weterynaryjnej kontroli granicznej (Dz. U. Nr 165, poz. 1590 oraz z 2004 r. Nr 69, poz. 625),

c) ustawy z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 145),

d) ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287 i Nr 91, poz. 877),

e) ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288),

f) ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625);",

b)
uchyla się pkt 4,
2)
§ 4 otrzymuje brzmienie:

"§ 4. Organy Inspekcji Weterynaryjnej współdziałają z Głównym Inspektorem Sanitarnym kierującym systemem wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF) określonym w przepisach art. 40b ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia w zakresie uregulowanym przepisami rozporządzenia 178/2002/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002)4).".