Zm.: rozporządzenie w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.221.1621

Akt jednorazowy
Wersja od: 4 grudnia 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 listopada 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat

Na podstawie art. 31 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 oraz z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lutego 2005 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 38, poz. 358) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

ZAŁĄCZNIK 

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE

Lp.Rodzaj badaniaStawka w zł
123
Czynności ogólne
1Badanie sensoryczne158,00
2Badania mikroskopowe32,00
3Destylacja32,00
4Destylacja z parą wodną62,00
5Ekstrakcja32,00
6Mineralizacja na sucho43,00
7Mineralizacja na mokro75,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8Aktywność fosfatazy106,00
9Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy37,00
10Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)21,00
11Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 69,00
12Alkaliczność popiołu35,00
13Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną18,00
14Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji50,00
15Zawartość alkoholu metodą miareczkową84,00
16Zawartość alkoholu metodą piknometryczną69,00
17Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną100,00
18Zawartość alkoholu etylowego metodą GC35,00
19Zawartość alkoholu metylowego35,00
20Analiza makroskopowa69,00
21Analiza sitowa32,00
22Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych126,00
23Zawartość azotu metodą Kjeldahla82,00
24Barwa metodą spektrofotometryczną32,00
25Barwa cukru69,00
26Obecność barwników sztucznych69,00
27Barwa cukru metodą wzorców płynnych16,00
28Barwa cukru metodą wzorców stałych16,00
29Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną180,00
30Zawartość celulozy106,00
31Ciemnienie ciasta46,00
32Badania amylograficzne32,00
33Zawartość chlorków metodą Mohra35,00
34Zawartość chlorków metodą Volharda52,00
35Gęstość w stanie zsypnym35,00
36Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną161,00
37Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 90,00
38Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 53,00
39Czas scukrzania18,00
40Zawartość części nierozpuszczalnych37,00
41Czystość cukru białego lub skrobi (wyliczenie) 8,00
42Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną106,00
43Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową53,00
44Zawartość dwutlenku węgla18,00
45Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia18,00
46Dwutlenek węgla metodą destylacyjną106,00
47Dyspersja wody w maśle32,00
48Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej69,00
49Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych53,00
50Zawartość ekstraktu ogólnego18,00
51Zawartość ekstraktu refraktometrycznego18,00
52Zawartość ekstraktu resztkowego18,00
53Zawartość ekstraktu ogólnego w kremach i likierach35,00
54Energia i zdolność kiełkowania63,00
55Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC161,00
56Zawartość fosforanów160,00
57Zawartość ftalanu di-n-butylu206,00
58Zawartość fuzli metodą GC84,00
59Gęstość nasypowa23,00
60Ciężar nasypowy23,00
61Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową35,00
62Zawartość glukozynolanów metodą HPLC158,00
63Ilość glutenu35,00
64Ilość i rozpływalność glutenu40,00
65Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną35,00
66Granulacja35,00
67Zawartość trans-2-Heksenu metodą GC35,00
68Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC161,00
69Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC106,00
70Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną69,00
71Zawartość inuliny106,00
72Izolacja DNA z produktów roślinnych146,00
73Zawartość jodanu potasu140,00
74Zawartość jodku potasu140,00
75Zawartość β-karotenu140,00
76Zawartość karotenoidów i β-karotenu179,00
77Kalibracja mrożonych owoców i warzyw16,00
78Klarowność21,00
79Klasa cukru (wyliczenie) 8,00
80Zawartość kofeiny metodą HPLC106,00
81Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną285,00
82Zawartość kumaryny metodą GC106,00
83Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną97,00
84Zawartość kwasu erukowego metodą GC168,00
85Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC209,00
86Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną176,00
87Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną97,00
88Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną106,00
89Zawartość kwasu masłowego metodą GC137,00
90Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną176,00
91Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną140,00
92Obecność kwasu szczawiowego16,00
93Kwasowość37,00
94Kwasowość lotna106,00
95Kwasowość ogólna37,00
96Kwasowość plazmy69,00
97Kwasowość tłuszczu37,00
98Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych37,00
99Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów53,00
100Skład kwasów tłuszczowych metodą GC206,00
101Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC243,00
102Zawartość laktozy metodą grawimetryczną209,00
103Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną209,00
104Lepkość brzeczki słodowej16,00
105Lepkość dekstryn140,00
106Liczba diastazowa106,00
107Liczba diastazowa wg skali Schade140,00
108Liczba formolowa53,00
109Liczba Hartonga103,00
110Liczba jodowa69,00
111Liczba Kolbacha106,00
112Liczba kwasowa35,00
113Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu69,00
114Liczba Lusson-Girarda (wyliczenie)8,00
115Liczba nadtlenkowa69,00
116Liczba nadtlenkowa w olejach53,00
117Liczba opadania37,00
118Liczba zmydlania35,00
119Masa odciekniętych owoców i warzyw18,00
120Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną18,00
121Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną69,00
122Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)290,00
123Zawartość mocznika89,00
124Zawartość olejków eterycznych106,00
125Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC120,00
126Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie140,00
127Obecność dekstryn w miodzie37,00
128Obecność furfuralu w napojach spirytusowych37,00
129Obecność modyfikacji genetycznych metodą podwójnego skriningu: promotor 35s i terminator NOS, metodą PCR256,00
130Obecność modyfikacji soi Roundup Ready, metodą PCR220,00
131Obecność pojedynczej modyfikacji genetycznej metodą PCR (bez kosztu izolacji DNA) 73,00
132Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową32,00
133Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej132,00
134Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków153,00
135Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii32,00
136Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych211,00
137Oznaczanie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej325,00
138Oznaczanie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 32,00
139Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych58,00
140Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych69,00
141Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych47,00
142Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych21,00
143Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie20,00
144Zawartość patuliny metodą HPLC179,00
145Obecność pektyn18,00
146Zawartość pektyn test turbidymetryczny37,00
147Obecność peroksydazy37,00
148Oznaczanie pH18,00
149Zawartość piperyny w pieprzu150,00
150Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego37,00
151Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI106,00
152Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów53,00
153Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie21,00
154Zawartość popiołu siarczanowego53,00
155Pozorna sucha masa37,00
156Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu53,00
157Zawartość proliny140,00
158Zawartość przeciwutleniaczy264,00
159Próba Langa18,00
160Przepuszczalność18,00
161Przewodność właściwa37,00
162Przeźroczystość18,00
163Zawartość pulpy wirówkowo18,00
164Rozpraszalność35,00
165Rozpuszczalność35,00
166Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym35,00
167Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie35,00
168Zawartość sacharozy metodą chemiczną132,00
169Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną69,00
170Sedymentacja37,00
171Zawartość siarczanów53,00
172Obecność siarczanów (jakościowo) 16,00
173Siła diastatyczna285,00
174Zawartość skrobi w przetworach mięsnych243,00
175Zawartość skrobi metodą Eversa69,00
176Obecność skrobi (jakościowo) 18,00
177Skuteczność pasteryzacji37,00
178Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną140,00
179Spływ brzeczki słodowej18,00
180Stabilność koloidalna69,00
181Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC243,00
182Stopień przemiału35,00
183Stopień rozdrobnienia35,00
184Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie69,00
185Zawartość substancji niezmydlających się142,00
186Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie53,00
187Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy37,00
188Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu43,00
189Zawartość szczawianów37,00
190Szklistość ziarna37,00
191Zawartość szkodników (ilościowo)37,00
192Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)69,00
193Obecność szkodników18,00
194Temperatura mięknięcia69,00
195Temperatura topnienia69,00
196Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba140,00
197Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną53,00
198Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost53,00
199Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta120,00
200Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą90,00
201Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC172,00
202Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC232,00
203Zawartość waniliny137,00
204Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową16,00
205Zawartość węglanów69,00
206Wilgotność destylacyjnie106,00
207Wilgotność metodą Karla-Fischera106,00
208Zawartość witaminy C96,00
209Zawartość włókna surowego161,00
210Zawartość wody i substancji lotnych w olejach37,00
211Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach37,00
212Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość69,00
213Zawartość wolnego tłuszczu53,00
214Wolne kwasy w miodzie37,00
215Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP69,00
216Wskaźnik bezpieczeństwa cukru8,00
217Wskaźnik w miodzie pitnym8,00
218Wskaźnik pienistości białka37,00
219Wskaźnik rozpuszczalności37,00
220Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku21,00
221Wskaźnik trwałości piany37,00
222Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego69,00
223Współczynnik ekstynkcji106,00
224Wyliczenie stosunku glukozy do fruktozy8,00
225Wyliczenie stosunku kwasu cytrynowego do kwasu izocytrynowego8,00
226Wyliczenie uzysku cukru surowego8,00
227Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC120,00
228Zawartość aldehydów metodą GC75,00
229Zawartość chloramfenikolu w miodzie140,00
230Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC106,00
231Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną120,00
232Zawartość estru etylowego kwasu β-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym69,00
233Zawartość estrów metodą GC35,00
234Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 180,00
235Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną60,00
236Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych180,00
237Zawartość glukozy i fruktozy metodą enzymatyczną161,00
238Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym150,00
239Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku120,00
240Zawartość kwasu winowego metodą HPLC120,00
241Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego180,00
242Zawartość mleczanów176,00
243Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach kukurydzianych, metodą skriningu promotora 35s, metodą RT PCR790,00
244Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach sojowych, modyfikacja soi Roundup Ready, metodą RT PCR790,00
245Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny140,00
246Zawartość owoców i warzyw z wadami69,00
247Zawartość sacharozy metodą enzymatyczną106,00
248Zawartość słodzików metodą HPLC106,00
249Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym196,00
250Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC206,00
251Zawartość substancji neutralizujących konserwujących oraz przeciwutleniaczy w produktach tłuszczowych189,00
252Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle60,00
253Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP167,00
254Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów280,00
255Zawartość triglicerydów kwasu enantowego180,00
256Zawartość wapnia metodą miareczkową60,00
257Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie80,00
258Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej67,00
259Zawartość zanieczyszczeń chmielu50,00
260Zaziarnienie chmielu85,00
261Współczynnik załamania światła18,00
262Wyciąg wodny herbaty69,00
263Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka23,00
264Wyrównanie ziarna28,00
265Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną69,00
266Zawartość zanieczyszczeń pozostałych ferromagnetyczne35,00
267Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie palonej53,00
268Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie zielonej69,00
269Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych37,00
270Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku21,00
271Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze140,00
272Zawartość zanieczyszczeń organicznych69,00
273Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych47,00
274Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją69,00
275Zaśniecenie ziarna18,00
276Zdolność pochłaniania wody35,00
277Zmętnienie (NTU, FNU) 21,00
278Zawartość związków karbonylowych (aldehydów) 69,00
279Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu69,00
280Zawartość żółtka jaja kurzego w majonezie160,00
281Zwilżalność37,00
282Zdolność chłonięcia wody21,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
283Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych21,00
284Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej21,00
285Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych47,00
286Miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych116,00
287Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny47,00
288Oznaczanie NPL bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny106,00
289Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego47,00
290Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych47,00
291Oznaczanie liczby drożdży i pleśni47,00
292Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych51,00
293Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda53,00
294Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych51,00
295Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - bakterie mezofilne lub termofilne47,00
296Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą hodowlaną53,00
297Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych za pomocą szybkich testów80,00
298Wykrywanie obecności antybiotyków i sulfonamidów w artykułach rolno-spożywczych22,00
299Potwierdzenie obecności penicylin i oznaczanie ich stężeń80,00
300Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów w jogurcie94,00
301Inne oznaczenia fizykochemiczne i mikrobiologiczne - za 1 godzinę pracy63,00