Zm.: rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.91.526

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 maja 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 22 kwietnia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych

Na podstawie art. 10 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2010 r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych (Dz. U. z 2011 r. Nr 2, poz. 3) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 do rozporządzenia po pkt 5 dodaje się pkt 6 i 7 w brzmieniu:

"6) dyrektywy Komisji 2010/67/UE z dnia 20 października 2010 r. zmieniającej dyrektywę 2008/84/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 277 z 21.10.2010, str. 17);

7) dyrektywy Komisji 2011/3/UE z dnia 17 stycznia 2011 r. zmieniającej dyrektywę 2008/128/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 13 z 18.01.2011, str. 59).";

2)
w załączniku do rozporządzenia:
a)
w części II "Specyfikacje i kryteria czystości dla barwników" w pkt II "Szczegółowe kryteria czystości barwników" poz. 33 otrzymuje brzmienie:

"33. E 160d LIKOPEN

1. Likopen syntetyczny:

Nazwy synonimoweLikopen otrzymywany na drodze syntezy chemicznej
DefinicjaLikopen syntetyczny, będący mieszaniną geometrycznych izomerów likopenów, otrzymuje się, poddając kondensacji Wittiga syntetyczne produkty pośrednie wykorzystywane powszechnie do produkcji innych karotenoidów stosowanych w żywności. Likopen syntetyczny składa się głównie z likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans wraz z 5-cis-likopenem i niewielkich ilości innych izomerów. Dostępne w handlu preparaty likopenu przeznaczone do stosowania w żywności mogą mieć postać zawiesin w olejach jadalnych albo proszku rozprowadzanego wodą lub rozpuszczalnego w wodzie
Nazwy chemiczneψ, ψ-karoten, likopen, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans, all-E-likopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametylo-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriaconta-tridecaen
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych207-949-1
Numer wg Colour Index75125
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,85
AnalizaNie mniej niż 96 % całkowitej zawartości likopenów (nie mniej niż 70 % likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans). E1cm1% przy 465-475 nm w heksanie (dla 100 % czystego likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans) wynosi 3450
OpisCzerwony, krystaliczny proszek
Identyfikacja
SpektrofotometriaRoztwór w heksanie wykazuje maksimum absorpcji przy ok. 470 nm
Test na obecność karotenoidówKolor roztworu próbki w acetonie znika po stopniowym dodaniu 5 % roztworu azotynu sodu i 1N kwasu siarkowego
RozpuszczalnośćNierozpuszczalny w wodzie, łatwo rozpuszczalny w chloroformie
Właściwości 1 % roztworu w chloroformiePrzejrzysty, o intensywnie czerwono-pomarańczowym zabarwieniu
Czystość
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 0,5 % (40 °C, 4 godz. przy 20 mm Hg)
Apo-12'-likopenalNie więcej niż 0,15 %
Tlenek trifenylofosfinyNie więcej niż 0,01 %
Pozostałości rozpuszczalnikówMetanol: nie więcej niż 200 mg/kg

Heksan, propan-2-ol: nie więcej niż 10 mg/kg każdy

Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg (wyłącznie w preparatach dostępnych w handlu)

OłówNie więcej niż 1 mg/kg

2. Z czerwonych pomidorów:

Nazwy synonimoweNaturalna żółcień 27
DefinicjaLikopen otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem z czerwonych pomidorów (Lycopersicon esculentum L.) z późniejszym usunięciem rozpuszczalnika. Można używać jedynie następujących rozpuszczalników: dwutlenek węgla, octan etylu, aceton, propan-2-ol, metanol, etanol, heksan. Głównym składnikiem barwiącym pomidorów jest likopen, mogą również występować małe ilości pozostałych pigmentów karotenoidowych. Oprócz pigmentów produkt może zawierać oleje, tłuszcze, woski oraz składniki smakowe naturalnie występujące w pomidorach
Nazwy chemiczneψ, ψ-karoten, likopen, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans, all-E-likopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametylo-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriaconta-tridecaen
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych207-949-1
Numer wg Colour Index75125
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,85
AnalizaE1cm1% przy 465-475 nm w heksanie (dla 100 % czystego likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans) wynosi 3450. Zawiera nie mniej niż 5% substancji barwiących ogółem
OpisCiemnoczerwona, lepka ciecz
Identyfikacja
SpektrofotometriaRoztwór w heksanie wykazuje maksimum absorpcji przy ok. 472 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalnikówOctan etylu

Metanol

Etanol

Aceton

Heksan

Propan-2-ol

)

)

)> Nie więcej niż 50 mg/kg, pojedynczo lub łącznie

)

)

)

Popiół siarczanowyNie więcej niż 1 %
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 2 mg/kg

3. Z Blakeslea trispora:

Nazwy synonimoweNaturalna żółcień 27
DefinicjaLikopen z Blakeslea trispora jest ekstrahowany z biomasy grzybów i oczyszczany poprzez krystalizację i filtrowanie. Składa się głównie z likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans. Zawiera również niewielkie ilości innych karotenoidów. Jedynymi rozpuszczalnikami stosowanymi do produkcji są izopropanol i octan izobutylu. Dostępne w handlu preparaty likopenu przeznaczone do stosowania w żywności mogą mieć postać zawiesin w olejach jadalnych albo proszku rozprowadzanego wodą lub rozpuszczalnego w wodzie
Nazwy chemiczneψ, ψ-karoten, likopen, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans, all-E-likopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametylo-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriaconta-tridecaen
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych207-949-1
Numer wg Colour Index75125
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,85
AnalizaNie mniej niż 95 % całkowitej zawartości likopenów (nie mniej niż 90 % likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans w stosunku do substancji barwiących ogółem).

E1cm1% przy 465-475 nm w heksanie (dla 100 % czystego likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans) wynosi 3450

OpisCzerwony, krystaliczny proszek
Identyfikacja
SpektrofotometriaRoztwór w heksanie wykazuje maksimum absorpcji przy ok. 470 nm
Test na obecność karotenoidówKolor roztworu próbki w acetonie znika po stopniowym dodaniu 5 % roztworu azotynu sodu i 1N kwasu siarkowego
RozpuszczalnośćNierozpuszczalny w wodzie, łatwo rozpuszczalny w chloroformie
Właściwości 1 % roztworu w chloroformiePrzejrzysty, o intensywnie czerwono-pomarańczowym zabarwieniu
Czystość
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 0,5 % (40 °C, 4 godz. przy 20 mm Hg)
Inne karotenoidyNie więcej niż 5 %
Pozostałości rozpuszczalnikówPropan-2-ol: nie więcej niż 0,1 %

Octan izobutylu: nie więcej niż 1,0 %

Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg (wyłącznie w preparatach dostępnych w handlu)

Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,3 %
OłówNie więcej niż 1 mg/kg"
b)
w części III "Specyfikacje, kryteria czystości dla dozwolonych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki":
poz. 41 otrzymuje brzmienie:

"41. E 290 DWUTLENEK WĘGLA

Nazwy synonimoweGazowy dwutlenek węgla

Suchy lód (w postaci ciała stałego)

Bezwodnik węglowy

Definicja
Nazwa chemicznaDwutlenek węgla
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych204-696-9
Wzór chemicznyCO2
Masa cząsteczkowa44,01
AnalizaZawiera nie mniej niż 99 % v/v w przeliczeniu na substancję gazową
OpisW normalnych warunkach otoczenia bezbarwny gaz o lekko gryzącym zapachu. Dwutlenek węgla jako produkt handlowy jest transportowany i sprzedawany w postaci ciekłej w butlach ciśnieniowych lub w systemie magazynowania luzem, lub jako ciało stałe w sprasowanych blokach "suchego lodu". W formie stałej (suchy lód) zawiera zazwyczaj dodane substancje, takie jak glikol propylenowy lub olej mineralny, jako substancje wiążące
Identyfikacja
A. Strącanie się (tworzenie osadu) Podczas przepuszczania strumienia próbki przez roztwór wodorotlenku baru powstaje biały osad, który musując rozpuszcza się w rozcieńczonym kwasie octowym
Czystość
Kwasowość915 ml gazu przepuszczonego przez 50 ml świeżo przegotowanej wody nie może wytworzyć więcej kwasu oznaczanego przy użyciu oranżu metylowego niż jest zawarte w 50 ml świeżo przegotowanej wody, do której dodano 1 ml kwasu chlorowodorowego (0,01 N)
Substancje redukujące, wodorofosforki i siarczki915 ml gazu przepuszczonego przez 25 ml amoniakalnego azotanu srebra, do którego dodano 3 ml amoniaku, nie może powodować zmętnienia lub sczernienia tego roztworu
Tlenek węglaNie więcej niż 10 μg/1
Zawartość olejuNie więcej niż 5 mg/kg",
po poz. 104 dodaje się poz. 104a w brzmieniu:

"104a. E 392 EKSTRAKTY Z ROZMARYNU (WYCIĄGI Z ROZMARYNU)

Nazwy synonimoweEkstrakt z liści rozmarynu (przeciwutleniacz)
DefinicjaEkstrakt z liści rozmarynu zawiera kilka składników, które, jak dowiedziono, pełnią funkcje przeciwutleniające. Składniki te należą głównie do grup kwasów fenolowych, flawonoidów i diterpenoidów. Oprócz związków przeciwutleniających ekstrakty mogą zawierać również triterpeny i substancje ulegające wyekstrahowaniu rozpuszczalnikami organicznymi szczegółowo zdefiniowanymi w poniższej specyfikacji
Nazwa chemicznaEkstrakt z rozmarynu (Rosmarinus officinalis)
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych283-291-9
OpisPrzeciwutleniacz ekstrakt liści rozmarynu otrzymuje się w procesie ekstrakcji z liści Rosmarinus officinalis przy zastosowaniu układu rozpuszczalników dopuszczonych do żywności. Następnie ekstrakty mogą być pozbawiane zapachu i odbarwiane.
Identyfikacja
Referencyjne związki przeciwutleniające: diterpeny fenoloweKwas karnozowy (C20H28O4) i karnozol (C20H26O4) (zawierające nie mniej niż 90 % diterpenów fenolowych ogółem)
Główne referencyjne substancje lotneBorneol, octan bornylu, kamfora, 1,8-cyneol, werbenon
Gęstość> 0,25 g/ml
RozpuszczalnośćNierozpuszczalne w wodzie
Czystość
Ubytek po suszeniu< 5 %
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 2 mg/kg

1. Ekstrakty z rozmarynu produkowane z suszonych liści rozmarynu poprzez ekstrakcję acetonem:

OpisEkstrakty z rozmarynu produkowane są z suszonych liści rozmarynu poprzez ekstrakcję acetonem, filtrację, oczyszczanie i odparowanie rozpuszczalnika, po których następuje suszenie i przesiewanie w celu uzyskania drobnego proszku lub płynu
Identyfikacja
Zawartość referencyjnych związków przeciwutleniających≥ 10 % m/m, wyrażona jako kwas karnozowy i karnozol ogółem
Stosunek przeciwutleniaczy do substancji lotnych(w % m/m kwasu karnozowego i karnozolu ogółem) ≥ 15 (w % m/m głównych referencyjnych substancji lotnych)*)
Pozostałości rozpuszczalnikówAceton: nie więcej niż 500 mg/kg

2. Ekstrakty z rozmarynu otrzymane poprzez ekstrakcję z suszonych liści rozmarynu za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym

Ekstrakty z rozmarynu produkowane z suszonych liści rozmarynu, ekstrahowane za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym z małą ilością etanolu jako czynnika azeotropującego

Opis
Identyfikacja
Zawartość referencyjnych związków przeciwutleniających≥ 13 % m/m, wyrażona jako kwas karnozowy i karnozol ogółem
Stosunek przeciwutleniaczy do substancji lotnych(w % m/m kwasu karnozowego i karnozolu ogółem) ≥ 15 (w % m/m głównych referencyjnych substancji lotnych)*)
Pozostałości rozpuszczalnikówEtanol: nie więcej niż 2 %

3. Ekstrakty z rozmarynu otrzymane z pozbawionego zapachu, etanolowego ekstraktu z rozmarynu

Ekstrakty z rozmarynu, które otrzymano z pozbawionego zapachu etanolowego ekstraktu z rozmarynu. Ekstrakty można poddać dalszemu oczyszczaniu, np. poprzez poddanie działaniu węgla aktywnego lub destylację molekularną. Ekstrakty mogą występować w postaci zawiesiny w odpowiednim i uznanym nośniku lub w postaci wysuszonego proszku

Identyfikacja
Zawartość referencyjnych związków przeciwutleniających≥ 5 % m/m, wyrażona jako kwas karnozowy i karnozol ogółem
Stosunek przeciwutleniaczy do substancji lotnych(w % m/m kwasu karnozowego i karnozolu ogółem) ≥ 15 (w % m/m głównych referencyjnych substancji lotnych)*)
Pozostałości rozpuszczalnikówEtanol: nie więcej niż 500 mg/kg

4. Ekstrakty z rozmarynu pozbawione zapachu i odbarwione, otrzymane w procesie dwustopniowej ekstrakcji przy użyciu heksanu i etanolu

Ekstrakty z rozmarynu otrzymane z pozbawionego zapachu etanolowego ekstraktu z rozmarynu, poddane ekstrakcji heksanem. Ekstrakt można poddać dalszemu oczyszczaniu, np. poprzez poddanie działaniu węgla aktywnego lub destylację molekularną. Mogą występować w postaci zawiesiny w odpowiednim i uznanym nośniku lub w postaci wysuszonego proszku

Identyfikacja
Zawartość referencyjnych związków przeciwutleniających≥ 5 % m/m, wyrażona jako kwas karnozowy i karnozol ogółem
Stosunek przeciwutleniaczy do substancji lotnych(w % m/m kwasu karnozowego i karnozolu ogółem) ≥ 15 (w % m/m głównych referencyjnych substancji lotnych)*)
Pozostałości rozpuszczalnikówHeksan: nie więcej niż 25 mg/kg

Etanol: nie więcej niż 500 mg/kg",

*) wyrażonych jako procent substancji lotnych ogółem w ekstrakcie, oznaczanych metodą chromatografii gazowej ze spektrometrią mas "GC/MS"

poz. 128 otrzymuje brzmienie:

"128. E 426 HEMICELULOZA SOJOWA

Nazwy synonimowe
DefinicjaHemiceluloza sojowa jest oczyszczonym, rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem uzyskiwanym z naturalnych włókien sojowych za pomocą ekstrakcji gorącą wodą. Nie stosuje się innych organicznych środków strącających niż etanol
Nazwy chemiczneRozpuszczalne w wodzie polisacharydy sojowe

Rozpuszczalne w wodzie włókna sojowe

AnalizaNie mniej niż 74 % węglowodanów
OpisSypki proszek o barwie białej lub żółtawobiałej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność

pH 1 % roztworu

Rozpuszczalny w gorącej i zimnej wodzie, nie tworzy żelu

5,5 ± 1,5

B. Lepkość 10 % roztworuNie więcej niż 200 mPa·s
Czystość
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 7 % (105 °C, 4 godziny)
BiałkoNie więcej niż 14 %
Popiół całkowityNie więcej niż 9,5 % (600 °C, 4 godziny)
ArsenNie więcej niż 2 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojówNie więcej niż 3.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnieNie więcej niż 100 kolonii w 1 gramie
E. coliNieobecne w 10 g
EtanolNie więcej niż 2 %",
po poz. 128 dodaje się poz. 128a w brzmieniu:

"128a. E 427 GUMA KASJA

Nazwy synonimowe
DefinicjaGuma kasja to mielone, oczyszczone bielmo nasion Cassia tora i Cassia obtusifoli (Leguminosae) zawierające mniej niż 0,05 % Cassia occidentalis. Guma kasja składa się głównie z polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, zbudowanych głównie z liniowego łańcucha jednostek 1,4-β-D-mannopiranozy połączonych z jednostkami 1,6-α-D-galaktopiranozy. Stosunek mannozy do galaktozy wynosi około 5:1.

W procesie produkcji nasiona obłuszcza się i odkiełkowuje, poddając obróbce termomechanicznej; następnie bielmo miele się i przesiewa. Mielone bielmo poddawane jest dalszemu oczyszczaniu poprzez ekstrakcję izopropanolem

AnalizaNie mniej niż 75 % galaktomannanu
OpisBezwonny proszek o barwie jasnożółtej do zbliżonej do białej
Identyfikacja
RozpuszczalnośćNierozpuszczalna w etanolu. Łatwo dysperguje w zimnej wodzie, tworząc roztwór koloidalny
Tworzenie żelu przy użyciu boranuDo zdyspergowanej w wodzie próbki dodać wystarczającą ilość roztworu boranu sodu (roztwór testowy TS) w celu podniesienia poziomu pH do wartości ponad 9; tworzy się żel.
Tworzenie żelu przy użyciu gumy ksantanowejOdważyć 1,5 g próbki i 1,5 g gumy ksantanowej i zmieszać je. Dodać tę mieszaninę (szybko mieszając) do 300 ml wody o temperaturze 80 °C w zlewce o pojemności 400 ml. Mieszać do rozpuszczenia mieszaniny, a po rozpuszczeniu mieszać przez dodatkowe 30 minut (w czasie mieszania utrzymywać temperaturę powyżej 60 °C). Przestać mieszać i studzić mieszaninę w temperaturze pokojowej przynajmniej dwie godziny. Po obniżeniu temperatury poniżej 40 °C tworzy się zwarty, lepkoelastyczny żel; taki żel nie powstaje w podobnie przygotowanym 1 % roztworze kontrolnym samej gumy kasja lub gumy ksantanowej
LepkośćMniej niż 500 mPa·s (25 °C, 2 godz., 1 % roztwór) odpowiadająca średniej masie cząsteczkowej wynoszącej 200 000-300 000 Da
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w kwasachNie więcej niż 2,0 %
pH5,5-8 (1 % roztwór wodny)
Tłuszcz surowyNie więcej niż 1 %
BiałkaNie więcej niż 7 %
Popiół całkowityNie więcej niż 1,2 %
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 12 % (5 godz., 105 °C)
Antrachinony ogółemNie więcej niż 0,5 mg/kg (granica wykrywalności)
Pozostałości rozpuszczalnikaAlkoholu izopropylowego nie więcej niż 750 mg/kg
OłówNie więcej niż 1 mg/kg
Kryteria mikrobiologiczne
Ogólna liczba drobnoustrojówNie więcej niż 5 000 jednostek tworzących kolonie w 1 gramie
Drożdże i pleśnieNie więcej niż 100 jednostek tworzących kolonie w 1 gramie
Salmonella spp.Nieobecne w 25 g
E. coliNieobecne w 1 g",
poz. 157 otrzymuje brzmienie:

"157. E 463 HYDROKSYPROPYLOCELULOZA

Nazwy synonimoweEter hydroksypropylowy celulozy
DefinicjaHydroksypropyloceluloza jest celulozą otrzymaną bezpośrednio z naturalnych odmian włóknistego surowca roślinnego i częściowo eteryfikowaną grupami hydroksypropylowymi
Nazwa chemicznaEter hydroksypropylowy celulozy
Wzór chemicznyPolimery zawierające podstawione jednostki anhydroglukozy o następującym wzorze ogólnym:

C6H7O2(OR1)(OR2)(OR3) gdzie R1, R2, R3 mogą zamiennie oznaczać jeden z

następujących podstawników:

- H

- CH2CHOHCH3

- CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3

- CH2CHO[CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3]CH3

Masa cząsteczkowaOd około 30.000 do 1.000.000
AnalizaZawiera nie więcej niż 80,5 % grup hydroksypropyloksylowych (-OCH2CHOHCH3), co stanowi odpowiednik nie więcej niż 4,6 grup hydroksypropyloksylowych na jednostkę bezwodnej glukozy, w przeliczeniu na suchą masę
OpisLekko higroskopijny włóknisty lub ziarnisty proszek, barwa biała, jasnożółta lub szarawa, bez smaku i bez zapachu
Identyfikacja
A. RozpuszczalnośćPęcznieje w wodzie, tworząc przezroczysty do opalizującego, lepki roztwór koloidalny. Rozpuszczalna w etanolu. Nierozpuszczalna w eterze
B. Chromatografia gazowaOznaczyć podstawniki metodą chromatografii gazowej
Czystość
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 10 % (105 °C, 3 godziny)
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,5 % po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
pH 1 % roztworu koloidalnegoNie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 8,0
Chlorohydryny propylenuNie więcej niż 0,1 mg/kg
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb) Nie więcej niż 20 mg/kg",
poz. 278 otrzymuje brzmienie:

"278. E 949 WODÓR

Definicja
Nazwa chemicznaWodór
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych215-605-7
Wzór chemicznyH2
Masa cząsteczkowa2
AnalizaZawiera nie mniej niż 99,9 %
OpisBezbarwny, bezwonny, łatwo palny gaz
Czystość
WodaNie więcej niż 0,005 % obj.
TlenNie więcej niż 0,001 % obj.
AzotNie więcej niż 0,07 % obj.",
po poz. 293 dodaje się poz. 293a w brzmieniu:

"293a. E 1203 ALKOHOL POLIWINYLOWY

Nazwy synonimowePolimer alkoholu winylowego, PVOH
DefinicjaAlkohol poliwinylowy jest żywicą syntetyczną powstałą na skutek polimeryzacji octanu winylu, a następnie częściowej hydrolizy estru w obecności katalizatora alkalicznego. Właściwości fizyczne produktu zależą od stopnia polimeryzacji i stopnia hydrolizy
Nazwa chemicznaEtenol, homopolimer
Wzór chemiczny(C2H30R)n gdzie R = H lub COCH3
OpisBezwonny, pozbawiony smaku, półprzezroczysty, granulowany proszek, biały lub kremowy
Identyfikacja
RozpuszczalnośćRozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Reakcja strąceniowaPodgrzewając, rozpuścić 0,25 g próbki w 5 ml wody i ostudzić roztwór do temperatury pokojowej. Dodanie to tego roztworu 10 ml etanolu powoduje wytrącenie się białego, mętnego lub kłaczkowatego osadu
Reakcja barwnaPodgrzewając, rozpuścić 0,01 g próbki w 100 ml wody i ostudzić roztwór do temperatury pokojowej. Niebieski kolor powstanie poprzez dodanie (do 5 ml roztworu) jednej kropli roztworu testowego jodu (TS) i kilku kropli roztworu kwasu borowego. Podgrzewając, rozpuścić 0,5 g próbki w 10 ml wody i ostudzić roztwór do temperatury pokojowej. Po dodaniu jednej kropli roztworu jodu (TS) do 5 ml roztworu otrzymuje się kolor od ciemnoczerwonego do niebieskiego
LepkośćMiędzy 4,8 a 5,8 mPa·s (4 % roztwór, w temperaturze 20 °C) odpowiadająca średniej masie cząsteczkowej wynoszącej 26000 - 30000 Da
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzieNie więcej niż 0,1 %
Liczba estrowaMiędzy 125 a 153 mg KOH/g
Stopień hydrolizyMiędzy 86,5 a 89,0 %
Liczba kwasowaNie wyższa niż 3,0
Pozostałości rozpuszczalnikaNie więcej niż 1,0 % metanolu, 1,0 % octanu metylu
pHMiędzy 5,0 a 6,5 (roztwór 4 %)
Ubytek po suszeniuNie więcej niż 5,0 % (105 °C, 3 godz.)
Pozostałość po prażeniuNie więcej niż 1,0 %
OłówNie więcej niż 2,0 mg/kg",
poz. 312 otrzymuje brzmienie:

"312. E 1521 GLIKOLE POLIETYLENOWE

Nazwy synonimowePEG, Makrogol, tlenek polietylenu
DefinicjaPolimery addycyjne tlenku etylenu i wody, zazwyczaj oznaczone numerem odpowiadającym w przybliżeniu masie cząsteczkowej
Nazwa chemicznaα-hydro-ω-hydroksypoli(oksy-1,2-etanodiol)
Wzór chemicznyHOCH2-(CH2-O-CH2)n-CH2OH
Średnia masa cząsteczkowa380 do 9 000 Da
AnalizaPEG 400: nie mniej niż 95 % i nie więcej niż 105 %
PEG 3000: nie mniej niż 90 % i nie więcej niż 110 %
PEG 3350: nie mniej niż 90 % i nie więcej niż 110 %
PEG 4000: nie mniej niż 90 % i nie więcej niż 110 %
PEG 6000: nie mniej niż 90 % i nie więcej niż 110 %
PEG 8000: nie mniej niż 87,5 % i nie więcej niż 112,5 %
OpisPEG 400 jest klarowną, lepką, bezbarwną lub prawie bezbarwną higroskopijną cieczą
PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 i PEG 8000 są białymi lub prawie białymi substancjami stałymi, przypominającymi z wyglądu wosk lub parafinę
Identyfikacja
Temperatura topnieniaPEG 400: 4-8 °C
PEG 3000: 50-56 °C
PEG 3350: 53-57 °C
PEG 4000: 53-59 °C
PEG 6000: 55-61 °C
PEG 8000: 55-62 °C
LepkośćPEG 400: 105 do 130 mPa·s w 20 °C
PEG 3000: 75 do 100 mPa·s w 20 °C
PEG 3350: 83 do 120 mPa·s w 20 °C
PEG 4000: 110 do 170 mPa·s w 20 °C
PEG 6000: 200 do 270 mPa·s w 20 °C
PEG 8000: 260 do 510 mPa·s w 20 °C
Dla glikoli polietylenowych o średniej masie cząsteczkowej większej niż 400 lepkość ustalana jest za pomocą 50 % roztworu m/m danej substancji w wodzie
RozpuszczalnośćPEG 400 miesza się z wodą, bardzo dobrze rozpuszczalny w acetonie, alkoholu i chlorku metylenu, praktycznie nierozpuszczalny w tłuszczach ciekłych i olejach mineralnych

PEG 3000 i PEG 3350: bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie i chlorku metylenu, bardzo słabo rozpuszczalne w alkoholu, praktycznie nierozpuszczalne w tłuszczach ciekłych i olejach mineralnych PEG 4000, PEG 6000 i PEG 8000: bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie i chlorku metylenu, praktycznie nierozpuszczalne w alkoholu, tłuszczach ciekłych i olejach mineralnych.

Czystość
Kwasowość lub zasadowośćRozpuścić 5,0 g w 50 ml wody wolnej od dwutlenku węgla i dodać 0,15 ml roztworu błękitu bromotymolowego. Roztwór jest żółty lub zielony. Do zmiany koloru wskaźnika na niebieski jest potrzebne nie więcej niż 0,1 ml

0,1 M wodorotlenku sodu

Liczba hydroksylowaPEG 400: 264-300
PEG 3000: 34-42
PEG 3350: 30-38
PEG 4000: 25-32
PEG 6000: 16-22
PEG 8000: 12-16
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,2 %
1,4-dioksanNie więcej niż 10 mg/kg
Tlenek etylenuNie więcej niż 0,2 mg/kg
Glikol etylenowy i glikol dietylenowyOgółem nie więcej niż 0,25 % m/m, pojedynczo lub łącznie
OłówNie więcej niż 1 mg/kg".
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).