Zm.: rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.1237

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 września 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 11 września 2014 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety 2

Na podstawie art. 27 ust. 6 i 7 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. z 2014 r. poz. 453) w załączniku nr 2 do rozporządzenia wprowadza się następujące zmiany:
1)
w ust. 2 po pkt 124 dodaje się pkt 124a w brzmieniu:

"124a) drożdże wzbogacone w chrom5a);";

2)
w objaśnieniach po odnośniku nr 5 dodaje się odnośnik nr 5a w brzmieniu:

"5a) Drożdże wzbogacone w chrom uzyskiwane w drodze hodowli Saccharomycescerevisiae w obecności chlorku chromu (III) jako źródła chromu i zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, 230-300 mg chromu/kg. Zawartość chromu (VI) nie przekracza 0,2% łącznej zawartości chromu.".

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495 i Nr 284, poz. 1672).
2 Niniejsze rozporządzenie wykonuje postanowienia rozporządzenia Komisji (UE) nr 119/2014 z dnia 7 lutego 2014 r. zmieniającego dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do drożdży wzbogaconych w chrom stosowanych w produkcji suplementów żywnościowych oraz do trój wodnego mleczanu chromu (III) dodawanego do żywności (Dz. Urz. UE L 39 z 08.02.2014, str. 44), w zakresie zmiany dyrektywy.