§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.52.272

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 marca 2011 r.
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 4 września 2008 r. w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności (Dz. U. Nr 177, poz. 1093) wprowadza się następujące zmiany:
1)
odnośnik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie:

"2) Przepisy niniejszego rozporządzenia w zakresie swojej regulacji wdrażają postanowienia:

1) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. UE L 141 z 06.06.2009, str. 3),

2) dyrektywy Komisji 2010/59/UE z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającej dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. UE L 225 z 27.08.2010, str. 10).";

2)
w § 5 uchyla się ust. 1;
3)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia w tabeli dodaje się lp. 7 w brzmieniu:
7Eter dimetylowyProdukcja odtłuszczonych białkowych produktów zwierzęcych0,009 mg/kg odtłuszczonego produktu białkowego
4)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w tabeli dodaje się lp. 11 i 12 w brzmieniu:
11Metanol1,5 mg/kg
12Propan-2-ol1 mg/kg