Zm.: rozporządzenie w sprawie preferencyjnych stawek celnych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1976.42.254
Akt jednorazowy Wersja od: 31 grudnia 1976 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU ZAGRANICZNEGO I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 29 grudnia 1976 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie preferencyjnych stawek celnych.
Na podstawie art. 15 ust. 4 ustawy z dnia 26 marca 1975 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 10, poz. 56) oraz § 4 pkt 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 listopada 1975 r. w sprawie ceł na towary przywożone w handlowym obrocie towarowym z zagranicą (Dz. U. Nr 40, poz. 210) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej z dnia 1 grudnia 1975 r. w sprawie preferencyjnych stawek celnych (Dz. U. Nr 43, poz. 224) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 1 ust. 1 otrzymuje brzmienie:"§ 1. 1. Ustala się preferencyjne stawki celne na niektóre towary pochodzące z krajów rozwijających się, zakupione i przywożone bezpośrednio z kraju pochodzenia. Za towary przywożone bezpośrednio uważa się towary:
1) wywiezione z kraju pochodzenia z zamiarem dostarczenia do Polski,
2) których transport odbywał się nawet przez terytoria kilku krajów, również wówczas gdy towary te były przeładowane, magazynowane lub przepakowane, pod warunkiem że pozostawały one pod dozorem celnym i nie były dopuszczone do obrotu lub użycia w kraju przewozu.",
2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia ustala się na niżej wymienione towary preferencyjne stawki celne w wysokości:Nr poz. taryfy celnej | Nazwa towaru | Stawka celna w % od wartości celnej |
02.01 | Mięso i podroby jadalne zwierząt objętych pozycjami od nr 01.01 do nr 01.04 - świeże, chłodzone lub mrożone: | |
1) mięso: | ||
b) wołowe i cielęce | bez cła | |
c) wieprzowe | bez cła | |
02.05 | Słonina, z wyjątkiem boczku, tłuszcz wieprzowy i tłuszcz z drobiu: nie wyciskane, nie wytapiane, nie ekstrahowane rozpuszczalnikami - świeże, chłodzone, mrożone, solone lub w solance, suszone lub wędzone: | |
1) słonina | bez cła | |
2) tłuszcz wieprzowy | bez cła | |
08.01 | Daktyle, banany, ananasy, mango, mangowce, gruszki adwokackie, guawa, orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca (cajou lub anacacde), świeże lub suszone, w łupinie lub bez łupiny: | |
1) daktyle, banany, ananasy: | ||
a) nadające się do bezpośredniego spożycia | bez cła | |
b) pozostałe | bez cła | |
2) pozostałe: | ||
a) nadające się do bezpośredniego spożycia | bez cła | |
b) pozostałe | bez cła | |
08.02 | Owoce cytrusowe świeże lub suszone: | |
1) pomarańcze, mandarynki i klementynki | bez cła | |
2) grejpfruty | bez cła | |
4) pozostałe | bez cła | |
09.01 | Kawa, nawet palona lub pozbawiona kofeiny; łupiny i osłonki ziaren kawowych, namiastki kawy zawierające kawę naturalną, bez względu na jej proporcję w mieszance: | |
1) kawa: | ||
a) palona | bez cła | |
b) pozostała | bez cła | |
2) pozostałe | bez cła | |
09.02 | Herbata: | |
1) w opakowaniu do 500 g netto | bez cła | |
2) pozostała | bez cła | |
10.07 | Gryka, proso, ostrzyca i sorgo, inne zboża: | |
1) sorgo | bez cła | |
2) pozostałe: | ||
b) pastewne | bez cła | |
c) pozostałe | bez cła | |
11.02 | Kasze, grysiki, ziarna łuszczone, polerowane, rozdrobnione, miażdżone (łącznie z płatkami), z wyjątkiem ryżu łuszczonego, gładzonego, polerowanego lub łamanego; ziarno zbożowe całe, zgniatane, zmielone lub w płatkach: | |
1) kasza, ziarno łamane, płatki | bez cła | |
2) kiełki zbóż | bez cła | |
14.01 | Materiały roślinne do produkcji wyrobów koszykarskich i plecionych (wiklina, sitowie, bambus, trzcinka, rafia, słoma oczyszczona, bielona lub barwiona, łyko lipowe itp.): | |
1) wiklina, sitowie i trzcina | bez cła | |
15.01 | Smalec i inne tłuszcze wieprzowe, tłuszcze z drobiu - topione lub ekstrahowane: | |
1) smalec i inne tłuszcze wieprzowe: | ||
a) konsumpcyjne | bez cła | |
b) pozostałe | bez cła | |
23.01 | Mąki i mączki z mięsa, podrobów mięsnych, ryb, skorupiaków i mięczaków, nie nadające się do spożycia; skwarki: | |
1) mączka rybna | bez cła | |
2) pozostałe | bez cła | |
23.02 | Otręby, przemysłowe odpady młynarskie oraz inne uboczne produkty odsiewu, przemiału lub innych obróbek ziarna zbóż i warzyw strączkowych: | |
1) otręby jęczmienne | bez cła | |
2) pozostałe | bez cła | |
31.03 | Nawozy fosforowe mineralne i otrzymywane w drodze syntezy chemicznej | bez cła |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »