Zm.: rozporządzenie w sprawie preferencyjnych stawek celnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1976.42.254

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 grudnia 1976 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU ZAGRANICZNEGO I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 29 grudnia 1976 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie preferencyjnych stawek celnych.

Na podstawie art. 15 ust. 4 ustawy z dnia 26 marca 1975 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 10, poz. 56) oraz § 4 pkt 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 listopada 1975 r. w sprawie ceł na towary przywożone w handlowym obrocie towarowym z zagranicą (Dz. U. Nr 40, poz. 210) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej z dnia 1 grudnia 1975 r. w sprawie preferencyjnych stawek celnych (Dz. U. Nr 43, poz. 224) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 1 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. 1. Ustala się preferencyjne stawki celne na niektóre towary pochodzące z krajów rozwijających się, zakupione i przywożone bezpośrednio z kraju pochodzenia. Za towary przywożone bezpośrednio uważa się towary:

1) wywiezione z kraju pochodzenia z zamiarem dostarczenia do Polski,

2) których transport odbywał się nawet przez terytoria kilku krajów, również wówczas gdy towary te były przeładowane, magazynowane lub przepakowane, pod warunkiem że pozostawały one pod dozorem celnym i nie były dopuszczone do obrotu lub użycia w kraju przewozu.",

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia ustala się na niżej wymienione towary preferencyjne stawki celne w wysokości:
Nr poz. taryfy celnejNazwa towaruStawka celna w % od wartości celnej
02.01Mięso i podroby jadalne zwierząt objętych pozycjami od nr 01.01 do nr 01.04 - świeże, chłodzone lub mrożone:
1) mięso:
b) wołowe i cielęcebez cła
c) wieprzowebez cła
02.05Słonina, z wyjątkiem boczku, tłuszcz wieprzowy i tłuszcz z drobiu: nie wyciskane, nie wytapiane, nie ekstrahowane rozpuszczalnikami - świeże, chłodzone, mrożone, solone lub w solance, suszone lub wędzone:
1) słoninabez cła
2) tłuszcz wieprzowybez cła
08.01Daktyle, banany, ananasy, mango, mangowce, gruszki adwokackie, guawa, orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca (cajou lub anacacde), świeże lub suszone, w łupinie lub bez łupiny:
1) daktyle, banany, ananasy:
a) nadające się do bezpośredniego spożyciabez cła
b) pozostałebez cła
2) pozostałe:
a) nadające się do bezpośredniego spożyciabez cła
b) pozostałebez cła
08.02Owoce cytrusowe świeże lub suszone:
1) pomarańcze, mandarynki i klementynkibez cła
2) grejpfrutybez cła
4) pozostałebez cła
09.01Kawa, nawet palona lub pozbawiona kofeiny; łupiny i osłonki ziaren kawowych, namiastki kawy zawierające kawę naturalną, bez względu na jej proporcję w mieszance:
1) kawa:
a) palonabez cła
b) pozostałabez cła
2) pozostałebez cła
09.02Herbata:
1) w opakowaniu do 500 g nettobez cła
2) pozostałabez cła
10.07Gryka, proso, ostrzyca i sorgo, inne zboża:
1) sorgobez cła
2) pozostałe:
b) pastewnebez cła
c) pozostałebez cła
11.02Kasze, grysiki, ziarna łuszczone, polerowane, rozdrobnione, miażdżone (łącznie z płatkami), z wyjątkiem ryżu łuszczonego, gładzonego, polerowanego lub łamanego; ziarno zbożowe całe, zgniatane, zmielone lub w płatkach:
1) kasza, ziarno łamane, płatkibez cła
2) kiełki zbóżbez cła
14.01Materiały roślinne do produkcji wyrobów koszykarskich i plecionych (wiklina, sitowie, bambus, trzcinka, rafia, słoma oczyszczona, bielona lub barwiona, łyko lipowe itp.):
1) wiklina, sitowie i trzcinabez cła
15.01Smalec i inne tłuszcze wieprzowe, tłuszcze z drobiu - topione lub ekstrahowane:
1) smalec i inne tłuszcze wieprzowe:
a) konsumpcyjnebez cła
b) pozostałebez cła
23.01Mąki i mączki z mięsa, podrobów mięsnych, ryb, skorupiaków i mięczaków, nie nadające się do spożycia; skwarki:
1) mączka rybnabez cła
2) pozostałebez cła
23.02Otręby, przemysłowe odpady młynarskie oraz inne uboczne produkty odsiewu, przemiału lub innych obróbek ziarna zbóż i warzyw strączkowych:
1) otręby jęczmiennebez cła
2) pozostałebez cła
31.03Nawozy fosforowe mineralne i otrzymywane w drodze syntezy chemicznejbez cła
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1977 r.