§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie podatku akcyzowego.
Dz.U.1995.28.145
Akt jednorazowy"2. Podatnicy, którzy przed sprzedażą wyrobów winiarskich:
1) dokonują ich rozlewu,
2) poddają je leżakowaniu, kupażowaniu, tzn. mieszaniu win w celu osiągnięcia właściwych efektów barwy, smaku i aromatu, dosładzaniu, doprawianiu nalewką ziołową, nasycaniu dwutlenkiem węgla, podbarwianiu karmelem, doalkoholizowaniu lub maderyzacji, tzn. przyspieszeniu procesu dojrzewania wina przez zastosowanie oddziaływania termicznego,
mogą obniżyć podatek akcyzowy należny od sprzedaży tych wyrobów o podatek akcyzowy zawarty w cenach zakupu zużytych wyrobów winiarskich i podatek akcyzowy pobrany przez urzędy celne od surowców winiarskich.";
"§ 7. 1. Stawki podatku akcyzowego określone w poz. 14 pkt 1-3 załącznika nr 1 obniża się o:
1) 0,10 zł/l przy sprzedaży piwa w ilości do 20.000 hl w każdym roku podatkowym,
2) 0,06 zł/l przy sprzedaży piwa w ilości powyżej 20.000 hl do 200.000 hl w każdym roku podatkowym,
3) 0,11 zł/l przy sprzedaży piwa w pojemnikach cylindrycznych ze stali nierdzewnej wykonywanych według norm EURO lub DIN, z wbudowanym zaworem typu "Fiting", dostosowanych do sterylnego mycia i napełniania (pojemniki KEG i KEG+),
4) 0,05 zł/l przy sprzedaży piwa luzem w cysternach transportowych.
2. Przepis ust. 1 pkt 4 stosuje się w okresie do dnia 31 maja 1995 r.";
"2a. Przy ustalaniu stawki procentowej, o której mowa w ust. 2, nie uwzględnia się wyrobów akcyzowych, dla których stawki podatku akcyzowego zostały wyrażone w formie różnicy cen.";