Zm.: rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.
Dz.U.2011.18.95
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 12 stycznia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
"Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:",
"8) sporządzenie wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Dokument) - 30 zł.";
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
ZAŁĄCZNIK
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Alkohol etylowy: | |
1) metoda piknometryczna bez destylacji | 51 | |
2) metoda piknometryczna z destylacją | 73 | |
3) metoda areometryczna | 8 | |
4) metoda GC | 63 | |
2 | Alkohol etylowy - fuzle: | |
metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym: | ||
a) pierwsza próbka | 94 | |
b) następna próbka w serii | 45 | |
3 | Alkohol etylowy w occie: | 100 |
metoda miareczkowa | ||
4 | Alkohol metylowy z destylacją: | |
metoda kolorymetryczna: | ||
a) pierwsza próbka | 123 | |
b) następna próbka w serii | 60 | |
5 | Alkohol metylowy bez destylacji: | |
metoda kolorymetryczna: | ||
a) pierwsza próbka | 110 | |
b) następna próbka w serii | 30 | |
6 | Alkohol metylowy: | |
1) oznaczanie zawartości metodą GC: | ||
a) pierwsza próbka | 45 | |
b) następna próbka w serii | 25 | |
2) destylacja próbki | 20 | |
7 | Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): | 12 |
metoda wizualna | ||
8 | Azotany i azotyny: | |
1) metoda spektrofotometryczna: | ||
a) pierwsza próbka | 205 | |
b) następna próbka w serii | 69 | |
2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych: | ||
a) pierwsza próbka | 305 | |
b) następna próbka w serii | 205 | |
9 | Barwa oleju: | 38 |
skala jodowa | ||
10 | Barwniki: | |
1) wykrywanie | 24 | |
2) identyfikacja - metoda chromatografii cienkowarstwowej | 72 | |
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna | 200 | |
11 | Barwniki: | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
1) w napojach: | ||
a) pierwszy barwnik | 214 | |
b) każdy następny barwnik w próbce | 139 | |
2) w innych środkach spożywczych: | ||
a) pierwszy barwnik | 247 | |
b) każdy następny barwnik w próbce | 139 | |
12 | Barwniki: Sudan I-IV i/lub biksyna i/lub para-Red | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 222 | |
b) następna próbka w serii | 146 | |
13 | Białko: | 80 |
metoda Kjeldahla | ||
14 | Chlorki: | |
1) metoda Mohra: | ||
a) pierwsza próbka | 40 | |
b) następna próbka w serii | 17 | |
2) metoda Volharda: | ||
a) pierwsza próbka | 37 | |
b) następna próbka w serii | 29 | |
15 | Cukier: | |
przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona: | ||
a) pierwsza próbka | 93 | |
b) następna próbka w serii | 64 | |
16 | Ciężar właściwy: | |
1) metoda areometryczna | 8 | |
2) metoda piknometryczna | 30 | |
17 | Cyjanowodór: | |
metoda spektrofotometryczna: | ||
a) pierwsza próbka | 70 | |
b) następna próbka w serii | 20 | |
18 | Dwutlenek węgla: | 5 |
nasycenie | ||
19 | Ekstrakt: | |
1) metoda piknometryczna | 40 | |
2) metoda refraktometryczna | 30 | |
20 | Gluten: | 38 |
metoda wagowa | ||
21 | Glutaminian sodu: | 325 |
metoda spektrofotometryczna | ||
22 | Jodek potasu: | 140 |
metoda kolorymetryczna | ||
23 | Histamina: | |
1) metoda spektrofotometryczna | 250 | |
2) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 252 | |
b) następna próbka w serii | 100 | |
24 | Kofeina: | |
1) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) w napojach: | ||
- pierwsza próbka | 127 | |
- następna próbka w serii | 82 | |
b) w pozostałych środkach spożywczych: | ||
- pierwsza próbka | 150 | |
- następna próbka w serii | 105 | |
2) metoda Prange-Waltera | 70 | |
25 | Kwasowość: | |
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym | 24 | |
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym | 50 | |
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna | 55 | |
4) metoda potencjometryczna | 18 | |
26 | Konserwanty: kwas benzoesowy | |
1) metoda spektrofotometryczna | 141 | |
2) metoda kolorymetryczna | 178 | |
27 | Konserwanty: kwas benzoesowy | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
1) w napojach: | ||
a) pierwsza próbka | 229 | |
b) następna próbka w serii | 149 | |
2) w pozostałych środkach spożywczych: | ||
a) pierwsza próbka | 264 | |
b) następna próbka w serii | 184 | |
28 | Konserwanty: kwas sorbowy | 140 |
metoda spektrofotometryczna | ||
29 | Konserwanty: kwas sorbowy | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
1) w napojach: | ||
a) pierwsza próbka | 229 | |
b) następna próbka w serii | 149 | |
2) w pozostałych środkach spożywczych: | ||
a) pierwsza próbka | 264 | |
b) następna próbka w serii | 184 | |
30 | Konserwanty: kwas sorbowy+kwas benzoesowy | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
1) w napojach: | ||
a) pierwsza próbka | 260 | |
b) następna próbka w serii | 180 | |
2) w pozostałych środkach spożywczych: | ||
a) pierwsza próbka | 295 | |
b) następna próbka w serii | 215 | |
31 | Konserwanty: SO2 | |
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie | 73 | |
2) metoda miareczkowa bezpośrednia | 53 | |
32 | Konserwanty: Glutaminian sodu | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 270 | |
b) następna próbka w serii | 106 | |
33 | Kwas erukowy: | |
metoda chromatografii gazowej: | ||
a) pierwsza próbka | 161 | |
b) następna próbka w serii | 66 | |
34 | Liczba kwasowa w tłuszczach: | 57 |
metoda miareczkowa | ||
35 | Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: | 108 |
metoda miareczkowa | ||
36 | Liczba jodowa w tłuszczach: | 47 |
metoda wizualna i miareczkowa | ||
37 | Metale: Pb, Cd | |
mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek | 160 | |
b) następna próbka w serii | 120 | |
38 | Metale: Fe, Ni | |
metoda ASA | 141 | |
(za jeden metal) | ||
39 | Metale: Cu, Zn | |
mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek | 103 | |
b) następna próbka w serii | 81 | |
40 | Metale: Hg | |
1) mineralizacja mokra - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 150 | |
b) następna próbka w serii | 140 | |
2) oznaczanie metodą ASA techniką amalgamatową | 50 | |
41 | Metale: As | |
1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 113 | |
b) następna próbka w serii | 103 | |
2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 138 | |
b) następna próbka w serii | 79 | |
42 | Metale: Sn | |
1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 113 | |
b) następna próbka w serii | 68 | |
2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 100 | |
b) następna próbka w serii | 51 | |
3) metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 92 | |
b) następna próbka w serii | 43 | |
4) metoda spektrofotometryczna | 200 | |
43 | Mikroelementy: Ca, Mg | |
metoda ASA | 70 | |
(za jeden | ||
metal) | ||
44 | 5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: | 35 |
metoda spektrofotometryczna | ||
45 | Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: | 35 |
metoda wizualna | ||
46 | Obecność melasy w miodzie: | 28 |
metoda wizualna | ||
47 | Obecność skrobi w miodzie: | 20 |
metoda wizualna | ||
48 | Liczba diastazowa w miodzie: | 56 |
metoda miareczkowa | ||
49 | Mikotoksyny - ochratoksyna A: | |
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | ||
a) pierwsza próbka | 850 | |
b) następna próbka w serii | 98 | |
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | ||
a) pierwsza próbka | 900 | |
b) następna próbka w serii | 350 | |
3) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 299 | |
b) następna próbka w serii | 147 | |
50 | Mikotoksyny - aflatoksyna B1: | |
1) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 299 | |
b) następna próbka w serii | 147 | |
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | ||
a) pierwsza próbka | 497 | |
b) następna próbka w serii | 130 | |
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | ||
a) pierwsza próbka | 700 | |
b) następna próbka w serii | 282 | |
51 | Mikotoksyny - aflatoksyna M1: | |
1) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 299 | |
b) następna próbka w serii | 147 | |
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA | 299 | |
52 | Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2: | |
1) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 497 | |
b) następna próbka w serii | 140 | |
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | ||
a) pierwsza próbka | 335 | |
b) następna próbka w serii | 130 | |
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | ||
a) pierwsza próbka | 700 | |
b) następna próbka w serii | 282 | |
53 | Mikotoksyny - zawartość ZEA: | |
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | ||
a) pierwsza próbka | 590 | |
b) następna próbka w serii | 75 | |
2) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 299 | |
b) następna próbka w serii | 147 | |
54 | Mikotoksyny - zawartość fumonizyny: | |
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | ||
a) pierwsza próbka | 590 | |
b) następna próbka w serii | 75 | |
2) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 299 | |
b) następna próbka w serii | 147 | |
55 | Mikotoksyny - zawartość DON: | |
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | ||
a) pierwsza próbka | 590 | |
b) następna próbka w serii | 75 | |
2) metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 299 | |
b) następna próbka w serii | 147 | |
56 | Mikotoksyny - patulina: | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 320 | |
b) następna próbka w serii | 230 | |
57 | Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem: | |
a) próbki od 1-5 kg | 12 | |
b) próbki od 5-10 kg | 23 | |
c) próbki od 10-20 kg | 47 | |
d) próbki od 20-30 kg | 70 | |
58 | 3-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol): | 1.250 |
metoda GC/MS | ||
59 | pH: | 50 |
metoda potencjometryczna | ||
60 | Popiół: | |
1) całkowity - metoda wagowa | 85 | |
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa | 120 | |
61 | Polifosforany dodane (bez białka): | |
metoda wagowa: | ||
a) pierwsza próbka | 99 | |
b) następna próbka w serii | 70 | |
62 | Żelazocyjanek potasu (w soli): | 90 |
metoda fotokolorymetryczna | ||
63 | Pestycydy fosforoorganiczne (owoce, warzywa i ich przetwory): | |
metoda chromatograficzna GC: | ||
a) pierwsza próbka | 358 | |
b) następna próbka w serii | 196 | |
64 | Pestycydy z grupy syntetycznych pyretroidów i innych grup chemicznych (owoce, warzywa i ich przetwory): | |
metoda chromatograficzna GC: | ||
a) pierwsza próbka | 218 | |
b) następna próbka w serii | 93 | |
65 | Pestycydy z grupy dwutiokarbaminianów: | |
1) metoda spektrofotometryczna UV-VIS | 150 | |
2) technika GC | 150 | |
66 | Pestycydy - z grupy benomylu lub tiabendazol: | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 445 | |
b) następna próbka w serii | 340 | |
67 | Pestycydy chloroorganiczne: | |
metoda chromatograficzna GC: | ||
a) pierwsza próbka | 358 | |
b) następna próbka w serii | 216 | |
68 | Pestycydy - karbaminiany: | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) pierwsza próbka | 356 | |
b) następna próbka w serii | 182 | |
69 | Pestycydy - bromek metylu: | |
metoda chromatograficzna GC: | ||
a) pierwsza próbka | 186 | |
b) następna próbka w serii | 94 | |
70 | Pestycydy - amitraz: | |
metoda chromatograficzna GC/MS: | ||
a) pierwsza próbka | 222 | |
b) następna próbka w serii | 179 | |
71 | Pestycydy - różne grupy chemiczne: | |
1) metoda multi z wykorzystaniem GC/MS i LC/MS/MS: | ||
a) pierwsza próbka | 583 | |
b) następna próbka w serii | 346 | |
2) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS+LC/MS/MS: | ||
a) pierwsza próbka | 593 | |
b) następna próbka w serii | 311 | |
3) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS: | ||
a) pierwsza próbka | 319 | |
b) następna próbka w serii | 174 | |
72 | Pestycydy - oksamyl, metomyl: | |
metoda LC/MS/MS: | ||
a) pierwsza próbka | 239 | |
b) następna próbka w serii | 185 | |
73 | Potwierdzenie techniką GC- MS | 90 |
74 | Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
a) w napojach | 200 | |
b) w pozostałych środkach spożywczych | 264 | |
- za każdą | ||
substancję | ||
słodzącą | ||
75 | Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki: | |
1) oznaczanie kwasowości/alkaliczności benzoesanu sodu - metoda miareczkowa | 60 | |
2) oznaczanie chlorowanych związków organicznych - metoda nefelometryczna | 110 | |
76 | Szkodniki żywnościowe: | |
1) obecność - metoda makroskopowa | 10 | |
2) obecność - metoda mikroskopowa | 36 | |
77 | Tłuszcz: | |
1) metoda Gerbera | 46 | |
2) metoda Soxhleta | 80 | |
3) metoda Soxhleta z hydrolizą | 140 | |
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego | 70 | |
5) metoda Grossfelda | 82 | |
78 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
1) w olejach: | ||
a) pierwsza próbka | 370 | |
b) następna próbka w serii | 215 | |
2) w pozostałych środkach spożywczych: | ||
a) pierwsza próbka | 620 | |
b) następna próbka w serii | 300 | |
79 | Witamina C: | |
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa | 47 | |
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna | 55 | |
3) metoda HPLC | 311 | |
80 | Zanieczyszczenia: | |
1) organiczne - wykrywanie | 12 | |
2) organiczne - oznaczenie metodą wagową | 60 | |
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń | 12 | |
4) ferromagnetyczne - wykrywanie | 12 | |
5) ferromagnetyczne - oznaczenie metodą wagową | 60 | |
81 | Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: | 337 |
metoda PCR | ||
82 | Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: | 549 |
metoda PCR | ||
83 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): | 338 |
metoda PCR | ||
84 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (wszystkie odmiany): | 393 |
metoda PCR | ||
85 | Oznaczanie jakościowe DNA (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): | 346 |
metoda PCR | ||
86 | Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): | 549 |
metoda PCR | ||
87 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Cs-137 w żywności: | 150 |
metoda spektrometrii gamma | ||
88 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Stront - 90 w żywności: | 380 |
metoda radiochemiczna | ||
89 | Wykrywanie napromieniania żywności: | |
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) | 256 | |
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (OSL) screening | 118 | |
3) metoda termoluminescencji (TL) | 557 | |
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej | 330 | |
90 | Jakościowe próby chemiczne | 25 |
91 | Oznaczanie liczby formolowej | 25 |
92 | Ocena organoleptyczna: | |
1) bezpośrednia | 17 | |
2) po sporządzeniu potrawy | 25 | |
93 | Ocena sensoryczna | 50 |
94 | Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym: | 464 |
metoda chromatograficzna GC | ||
95 | Oznaczanie wilgotności i suchej masy | 25 |
96 | Ocena organoleptyczna materiałów i wyrobów przeznaczonych do | 60 |
kontaktu z żywnością (wg PN-87/O-791 14) | (za każdą | |
substancję | ||
wzorcową) | ||
97 | Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku: | |
1) do wody destylowanej | 97 | |
2) do 3 % kwasu octowego | 99 | |
3) do 10 % alkoholu etylowego | 114 | |
4) do 50 % alkoholu etylowego | 159 | |
5) do izooktanu | 198 | |
6) do 95 % alkoholu etylowego | 258 | |
98 | Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku: | |
1) do wody destylowanej | 194 | |
2) do 3 % kwasu octowego | 198 | |
3) do 10 % alkoholu etylowego | 228 | |
4) do 50 % alkoholu etylowego | 280 | |
5) do izooktanu | 395 | |
6) do 95 % alkoholu etylowego | 515 | |
99 | Migracja bisfenolu A: | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
1) do 50 % etanolu: | ||
a) pierwsza próbka | 1.120 | |
b) następna próbka w serii | 910 | |
2) do wody lub 3 % kwasu octowego: | ||
a) pierwsza próbka | 826 | |
b) następna próbka w serii | 739 | |
100 | Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych: | |
metoda chromatograficzna HPLC: | ||
do 3 % kwasu octowego lub wody | ||
a) pierwsza próbka | 1.538 | |
b) następna próbka w serii | 1.346 | |
101 | Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: | 53 |
metoda chromatografii cienkowarstwowej | ||
102 | Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: | 74 |
metoda chromatografii cienkowarstwowej | ||
103 | Oznaczanie e-kaprolaktamu: | |
metoda chromatografii gazowej GC: | ||
a) pierwsza próbka | 208 | |
b) następna próbka w serii | 127 | |
104 | Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: | 72 |
metoda chromatografii cienkowarstwowej | ||
105 | Formaldehyd: | |
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna | 300 | |
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna | 300 | |
106 | Oznaczanie uwalnianego Pb i Cd z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne: | |
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 78 | |
(każdy metal) | ||
b) następna próbka w serii | 48 | |
(każdy metal) | ||
107 | Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (tworzywa sztuczne): | |
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 78 | |
(każdy metal) | ||
b) następna próbka w serii | 48 | |
(każdy metal) | ||
108 | Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (papier, ceramika): | |
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | ||
a) pierwsza próbka | 78 | |
b) następna próbka w serii | 48 | |
109 | Oznaczanie: | |
1) odporności nadruku farbami | 23 | |
2) sprawdzenie przyczepności nadruku | 6 | |
110 | Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: | |
metoda kolorymetryczna: | ||
a) pierwsza próbka | 146 | |
b) następna próbka w serii | 117 | |
111 | Związki lotne w wyrobach z silikonu: | 30 |
metoda wagowa | ||
112 | Próba nieobecności baru w gumie: | 32 |
metoda wizualna | ||
113 | Zawartość cynku w gumie: | 142 |
metoda miareczkowa | ||
114 | Badanie gumy: | |
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu | 41 | |
2) siarczki | 35 | |
3) metale w przeliczeniu na ołów | 54 | |
4) organoleptyka bezpośrednia | 9 | |
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami | 35 | |
(za każdą | ||
substancję | ||
modelową) | ||
6) sucha pozostałość | 35 | |
7) migracja globalna do wody destylowanej | 35 | |
115 | Gramatura w papierze: | 23 |
metoda wagowa | ||
116 | Badanie papieru: | |
1) chlorki | 40 | |
2) wilgotność | 35 | |
117 | Ocena organoleptyczna papieru (wg normy PN-EN 1230-1,2:2004) | 200 |
118 | Oznaczenie styrenu: | |
metoda chromatografii gazowej GC: | ||
a) pierwsza próbka | 210 | |
b) następna próbka w serii | 125 | |
119 | Papier i tworzywa: | 40 |
trwałość nadruku |
II. Badania mikrobiologiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: | |
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 62 | |
2) identyfikacja - metoda klasyczna | 150 | |
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 85 | |
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 90 | |
2 | Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: | |
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 | |
- potwierdzenie 1 kolonii | 3 | |
2) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 | |
- potwierdzenie 1 probówki | 3 | |
3) wykrywanie obecności | 30 | |
3 | Badanie w kierunku Escherichia coli: | |
1) wykrywanie obecności | 30 | |
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 | |
3) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 | |
- potwierdzenie 1 probówki | 3 | |
4 | Badanie w kierunku Escherichia coli O157: | |
1) wykrywanie obecności metodą Real-Time PCR | 137 | |
2) metoda testowa Mini Vidas | 120 | |
3) wykrywanie obecności metodą z użyciem separatora wg PN ISO | 105 | |
4) potwierdzenie kolonii | 80 | |
5 | Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: | |
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 | |
2) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 | |
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 104 | |
4) wykrywanie obecności | 30 | |
5) identyfikacja 1 kolonii | 5 | |
6 | Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) | |
1) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 104 | |
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 32 | |
3) identyfikacja | 30 | |
7 | Badanie w kierunku Bacillus cereus: | |
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 55 | |
2) identyfikacja | 25 | |
8 | Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: | |
1) wykrywanie obecności | 30 | |
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 53 | |
3) oznaczanie liczby - metoda NPL | 55 | |
- potwierdzenie 1 probówki | 6 | |
4) identyfikacja 1 kolonii | 6 | |
9 | Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: | |
1) metoda testowa Mini Vidas bez zagęszczenia | 110 | |
2) metoda testowa Mini Vidas z zagęszczeniem | 160 | |
10 | Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: | |
1) wykrywanie obecności w 25 g | 80 | |
2) wykrywanie obecności w 1 g | 54 | |
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 77 | |
4) metoda testowa Mini Vidas | 110 | |
5) identyfikacja | 200 | |
11 | Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: | |
1) wykrywanie obecności w 1 g | 65 | |
2) wykrywanie obecności w 25 g | 250 | |
3) identyfikacja | 100 | |
12 | Badanie w kierunku Campylobacter: | |
1) wykrywanie obecności metodą testową Mini Vidas | 120 | |
2) wykrywanie obecności metodą referencyjną (wg ISO) | 100 | |
3) identyfikacja | 92 | |
13 | Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową | 60 |
14 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby metodą płytkową | 50 |
15 | Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: | |
1) wykrywanie obecności | 21 | |
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 21 | |
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 70 | |
4) identyfikacja | 65 | |
5) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL | 90 | |
16 | Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: | |
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2 °C - metoda płytkowa | 36 | |
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2 °C - metoda płytkowa | 36 | |
3) badanie bakterii grupy coli: | ||
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 35 | |
b) potwierdzenie 1 kolonii | 9 | |
4) badanie Escherichia coli: | ||
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 35 | |
b) potwierdzenie 1 kolonii | 13 | |
5) badanie enterokoków kałowych: | ||
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 35 | |
b) potwierdzenie 1 płytki | 9 | |
6) badanie Pseudomonas aeruginosa: | ||
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 35 | |
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap | 10 | |
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap | 27 | |
7) badanie przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny: | ||
oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 54 | |
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami): | ||
oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 50 | |
17 | Wykonanie próby szczelności: | 10 |
metoda wizualna | ||
18 | Wykonanie próby termostatowej: | 10 |
metoda wizualna | ||
19 | Badanie bakterioskopowe | 15 |
20 | Przygotowanie próbki: | |
1) proste | 5 | |
2) złożone | 10 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »