Zm.: rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.18.95

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 stycznia 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 12 stycznia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. Nr 78, poz. 656) wprowadza się następujące zmiany:
1)
uchyla się § 3;
2)
w § 5 w ust. 1:
a)
wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:",

b)
uchyla się pkt 5;
3)
w § 7:
a)
uchyla się pkt 7,
b)
dodaje się pkt 8 w brzmieniu:

"8) sporządzenie wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Dokument) - 30 zł.";

4)
załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Do postępowań w sprawie wysokości opłat, o których mowa w rozporządzeniu wymienionym w § 1, wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

ZAŁĄCZNIK 

STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI

I. Badania fizykochemiczne
Lp.Rodzaj oznaczeniaStawka w zł
123
1Alkohol etylowy:
1) metoda piknometryczna bez destylacji51
2) metoda piknometryczna z destylacją73
3) metoda areometryczna8
4) metoda GC63
2Alkohol etylowy - fuzle:
metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym:
a) pierwsza próbka94
b) następna próbka w serii45
3Alkohol etylowy w occie:100
metoda miareczkowa
4Alkohol metylowy z destylacją:
metoda kolorymetryczna:
a) pierwsza próbka123
b) następna próbka w serii60
5Alkohol metylowy bez destylacji:
metoda kolorymetryczna:
a) pierwsza próbka110
b) następna próbka w serii30
6Alkohol metylowy:
1) oznaczanie zawartości metodą GC:
a) pierwsza próbka45
b) następna próbka w serii25
2) destylacja próbki20
7Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa):12
metoda wizualna
8Azotany i azotyny:
1) metoda spektrofotometryczna:
a) pierwsza próbka205
b) następna próbka w serii69
2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych:
a) pierwsza próbka305
b) następna próbka w serii205
9Barwa oleju:38
skala jodowa
10Barwniki:
1) wykrywanie24
2) identyfikacja - metoda chromatografii cienkowarstwowej72
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna200
11Barwniki:
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach:
a) pierwszy barwnik214
b) każdy następny barwnik w próbce139
2) w innych środkach spożywczych:
a) pierwszy barwnik247
b) każdy następny barwnik w próbce139
12Barwniki: Sudan I-IV i/lub biksyna i/lub para-Red
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka222
b) następna próbka w serii146
13Białko:80
metoda Kjeldahla
14Chlorki:
1) metoda Mohra:
a) pierwsza próbka40
b) następna próbka w serii17
2) metoda Volharda:
a) pierwsza próbka37
b) następna próbka w serii29
15Cukier:
przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona:
a) pierwsza próbka93
b) następna próbka w serii64
16Ciężar właściwy:
1) metoda areometryczna8
2) metoda piknometryczna30
17Cyjanowodór:
metoda spektrofotometryczna:
a) pierwsza próbka70
b) następna próbka w serii20
18Dwutlenek węgla:5
nasycenie
19Ekstrakt:
1) metoda piknometryczna40
2) metoda refraktometryczna30
20Gluten:38
metoda wagowa
21Glutaminian sodu:325
metoda spektrofotometryczna
22Jodek potasu:140
metoda kolorymetryczna
23Histamina:
1) metoda spektrofotometryczna250
2) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka252
b) następna próbka w serii100
24Kofeina:
1) metoda chromatograficzna HPLC:
a) w napojach:
- pierwsza próbka127
- następna próbka w serii82
b) w pozostałych środkach spożywczych:
- pierwsza próbka150
- następna próbka w serii105
2) metoda Prange-Waltera70
25Kwasowość:
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym24
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym50
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna55
4) metoda potencjometryczna18
26Konserwanty: kwas benzoesowy
1) metoda spektrofotometryczna141
2) metoda kolorymetryczna178
27Konserwanty: kwas benzoesowy
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach:
a) pierwsza próbka229
b) następna próbka w serii149
2) w pozostałych środkach spożywczych:
a) pierwsza próbka264
b) następna próbka w serii184
28Konserwanty: kwas sorbowy140
metoda spektrofotometryczna
29Konserwanty: kwas sorbowy
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach:
a) pierwsza próbka229
b) następna próbka w serii149
2) w pozostałych środkach spożywczych:
a) pierwsza próbka264
b) następna próbka w serii184
30Konserwanty: kwas sorbowy+kwas benzoesowy
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach:
a) pierwsza próbka260
b) następna próbka w serii180
2) w pozostałych środkach spożywczych:
a) pierwsza próbka295
b) następna próbka w serii215
31Konserwanty: SO2
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie73
2) metoda miareczkowa bezpośrednia53
32Konserwanty: Glutaminian sodu
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka270
b) następna próbka w serii106
33Kwas erukowy:
metoda chromatografii gazowej:
a) pierwsza próbka161
b) następna próbka w serii66
34Liczba kwasowa w tłuszczach:57
metoda miareczkowa
35Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:108
metoda miareczkowa
36Liczba jodowa w tłuszczach:47
metoda wizualna i miareczkowa
37Metale: Pb, Cd
mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek160
b) następna próbka w serii120
38Metale: Fe, Ni
metoda ASA141
(za jeden metal)
39Metale: Cu, Zn
mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek103
b) następna próbka w serii81
40Metale: Hg
1) mineralizacja mokra - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka150
b) następna próbka w serii140
2) oznaczanie metodą ASA techniką amalgamatową50
41Metale: As
1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka113
b) następna próbka w serii103
2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka138
b) następna próbka w serii79
42Metale: Sn
1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka113
b) następna próbka w serii68
2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka100
b) następna próbka w serii51
3) metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka92
b) następna próbka w serii43
4) metoda spektrofotometryczna200
43Mikroelementy: Ca, Mg
metoda ASA70
(za jeden
metal)
445-hydroksymetylofurfurol w miodzie:35
metoda spektrofotometryczna
45Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie:35
metoda wizualna
46Obecność melasy w miodzie:28
metoda wizualna
47Obecność skrobi w miodzie:20
metoda wizualna
48Liczba diastazowa w miodzie:56
metoda miareczkowa
49Mikotoksyny - ochratoksyna A:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka850
b) następna próbka w serii98
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
a) pierwsza próbka900
b) następna próbka w serii350
3) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka299
b) następna próbka w serii147
50Mikotoksyny - aflatoksyna B1:
1) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka299
b) następna próbka w serii147
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka497
b) następna próbka w serii130
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
a) pierwsza próbka700
b) następna próbka w serii282
51Mikotoksyny - aflatoksyna M1:
1) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka299
b) następna próbka w serii147
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA299
52Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2:
1) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka497
b) następna próbka w serii140
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka335
b) następna próbka w serii130
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
a) pierwsza próbka700
b) następna próbka w serii282
53Mikotoksyny - zawartość ZEA:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka590
b) następna próbka w serii75
2) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka299
b) następna próbka w serii147
54Mikotoksyny - zawartość fumonizyny:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka590
b) następna próbka w serii75
2) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka299
b) następna próbka w serii147
55Mikotoksyny - zawartość DON:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka590
b) następna próbka w serii75
2) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka299
b) następna próbka w serii147
56Mikotoksyny - patulina:
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka320
b) następna próbka w serii230
57Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem:
a) próbki od 1-5 kg12
b) próbki od 5-10 kg23
c) próbki od 10-20 kg47
d) próbki od 20-30 kg70
583-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol):1.250
metoda GC/MS
59pH:50
metoda potencjometryczna
60Popiół:
1) całkowity - metoda wagowa85
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa120
61Polifosforany dodane (bez białka):
metoda wagowa:
a) pierwsza próbka99
b) następna próbka w serii70
62Żelazocyjanek potasu (w soli):90
metoda fotokolorymetryczna
63Pestycydy fosforoorganiczne (owoce, warzywa i ich przetwory):
metoda chromatograficzna GC:
a) pierwsza próbka358
b) następna próbka w serii196
64Pestycydy z grupy syntetycznych pyretroidów i innych grup chemicznych (owoce, warzywa i ich przetwory):
metoda chromatograficzna GC:
a) pierwsza próbka218
b) następna próbka w serii93
65Pestycydy z grupy dwutiokarbaminianów:
1) metoda spektrofotometryczna UV-VIS150
2) technika GC150
66Pestycydy - z grupy benomylu lub tiabendazol:
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka445
b) następna próbka w serii340
67Pestycydy chloroorganiczne:
metoda chromatograficzna GC:
a) pierwsza próbka358
b) następna próbka w serii216
68Pestycydy - karbaminiany:
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka356
b) następna próbka w serii182
69Pestycydy - bromek metylu:
metoda chromatograficzna GC:
a) pierwsza próbka186
b) następna próbka w serii94
70Pestycydy - amitraz:
metoda chromatograficzna GC/MS:
a) pierwsza próbka222
b) następna próbka w serii179
71Pestycydy - różne grupy chemiczne:
1) metoda multi z wykorzystaniem GC/MS i LC/MS/MS:
a) pierwsza próbka583
b) następna próbka w serii346
2) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS+LC/MS/MS:
a) pierwsza próbka593
b) następna próbka w serii311
3) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS:
a) pierwsza próbka319
b) następna próbka w serii174
72Pestycydy - oksamyl, metomyl:
metoda LC/MS/MS:
a) pierwsza próbka239
b) następna próbka w serii185
73Potwierdzenie techniką GC- MS90
74Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany:
metoda chromatograficzna HPLC:
a) w napojach200
b) w pozostałych środkach spożywczych264
- za każdą
substancję
słodzącą
75Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki:
1) oznaczanie kwasowości/alkaliczności benzoesanu sodu - metoda miareczkowa60
2) oznaczanie chlorowanych związków organicznych - metoda nefelometryczna110
76Szkodniki żywnościowe:
1) obecność - metoda makroskopowa10
2) obecność - metoda mikroskopowa36
77Tłuszcz:
1) metoda Gerbera46
2) metoda Soxhleta80
3) metoda Soxhleta z hydrolizą140
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego70
5) metoda Grossfelda82
78Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA:
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w olejach:
a) pierwsza próbka370
b) następna próbka w serii215
2) w pozostałych środkach spożywczych:
a) pierwsza próbka620
b) następna próbka w serii300
79Witamina C:
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa47
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna55
3) metoda HPLC311
80Zanieczyszczenia:
1) organiczne - wykrywanie12
2) organiczne - oznaczenie metodą wagową60
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń12
4) ferromagnetyczne - wykrywanie12
5) ferromagnetyczne - oznaczenie metodą wagową60
81Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready:337
metoda PCR
82Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready:549
metoda PCR
83Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana):338
metoda PCR
84Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (wszystkie odmiany):393
metoda PCR
85Oznaczanie jakościowe DNA (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS):346
metoda PCR
86Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana):549
metoda PCR
87Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Cs-137 w żywności:150
metoda spektrometrii gamma
88Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Stront - 90 w żywności:380
metoda radiochemiczna
89Wykrywanie napromieniania żywności:
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR)256
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (OSL) screening118
3) metoda termoluminescencji (TL)557
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej330
90Jakościowe próby chemiczne25
91Oznaczanie liczby formolowej25
92Ocena organoleptyczna:
1) bezpośrednia17
2) po sporządzeniu potrawy25
93Ocena sensoryczna50
94Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym:464
metoda chromatograficzna GC
95Oznaczanie wilgotności i suchej masy25
96Ocena organoleptyczna materiałów i wyrobów przeznaczonych do 60
kontaktu z żywnością (wg PN-87/O-791 14)(za każdą
substancję
wzorcową)
97Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku:
1) do wody destylowanej97
2) do 3 % kwasu octowego99
3) do 10 % alkoholu etylowego114
4) do 50 % alkoholu etylowego159
5) do izooktanu198
6) do 95 % alkoholu etylowego258
98Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku:
1) do wody destylowanej194
2) do 3 % kwasu octowego198
3) do 10 % alkoholu etylowego228
4) do 50 % alkoholu etylowego280
5) do izooktanu395
6) do 95 % alkoholu etylowego515
99Migracja bisfenolu A:
metoda chromatograficzna HPLC:
1) do 50 % etanolu:
a) pierwsza próbka1.120
b) następna próbka w serii910
2) do wody lub 3 % kwasu octowego:
a) pierwsza próbka826
b) następna próbka w serii739
100Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:
metoda chromatograficzna HPLC:
do 3 % kwasu octowego lub wody
a) pierwsza próbka1.538
b) następna próbka w serii1.346
101Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP:53
metoda chromatografii cienkowarstwowej
102Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych:74
metoda chromatografii cienkowarstwowej
103Oznaczanie e-kaprolaktamu:
metoda chromatografii gazowej GC:
a) pierwsza próbka208
b) następna próbka w serii127
104Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów:72
metoda chromatografii cienkowarstwowej
105Formaldehyd:
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna300
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna300
106Oznaczanie uwalnianego Pb i Cd z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka78
(każdy metal)
b) następna próbka w serii48
(każdy metal)
107Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (tworzywa sztuczne):
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka78
(każdy metal)
b) następna próbka w serii48
(każdy metal)
108Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (papier, ceramika):
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka78
b) następna próbka w serii48
109Oznaczanie:
1) odporności nadruku farbami23
2) sprawdzenie przyczepności nadruku6
110Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze:
metoda kolorymetryczna:
a) pierwsza próbka146
b) następna próbka w serii117
111Związki lotne w wyrobach z silikonu:30
metoda wagowa
112Próba nieobecności baru w gumie:32
metoda wizualna
113Zawartość cynku w gumie:142
metoda miareczkowa
114Badanie gumy:
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu41
2) siarczki35
3) metale w przeliczeniu na ołów54
4) organoleptyka bezpośrednia9
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami35
(za każdą
substancję
modelową)
6) sucha pozostałość35
7) migracja globalna do wody destylowanej35
115Gramatura w papierze:23
metoda wagowa
116Badanie papieru:
1) chlorki40
2) wilgotność35
117Ocena organoleptyczna papieru (wg normy PN-EN 1230-1,2:2004)200
118Oznaczenie styrenu:
metoda chromatografii gazowej GC:
a) pierwsza próbka210
b) następna próbka w serii125
119Papier i tworzywa:40
trwałość nadruku

II. Badania mikrobiologiczne

Lp.Rodzaj oznaczeniaStawka w zł
123
1Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna62
2) identyfikacja - metoda klasyczna150
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas85
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR90
2Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa40
- potwierdzenie 1 kolonii3
2) oznaczanie liczby - metoda NPL60
- potwierdzenie 1 probówki3
3) wykrywanie obecności30
3Badanie w kierunku Escherichia coli:
1) wykrywanie obecności30
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa40
3) oznaczanie liczby - metoda NPL60
- potwierdzenie 1 probówki3
4Badanie w kierunku Escherichia coli O157:
1) wykrywanie obecności metodą Real-Time PCR137
2) metoda testowa Mini Vidas120
3) wykrywanie obecności metodą z użyciem separatora wg PN ISO105
4) potwierdzenie kolonii80
5Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa40
2) oznaczanie liczby - metoda NPL60
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR104
4) wykrywanie obecności30
5) identyfikacja 1 kolonii5
6Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii)
1) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR104
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna32
3) identyfikacja30
7Badanie w kierunku Bacillus cereus:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa55
2) identyfikacja25
8Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
1) wykrywanie obecności30
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa53
3) oznaczanie liczby - metoda NPL55
- potwierdzenie 1 probówki6
4) identyfikacja 1 kolonii6
9Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:
1) metoda testowa Mini Vidas bez zagęszczenia110
2) metoda testowa Mini Vidas z zagęszczeniem160
10Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:
1) wykrywanie obecności w 25 g80
2) wykrywanie obecności w 1 g54
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa77
4) metoda testowa Mini Vidas110
5) identyfikacja200
11Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:
1) wykrywanie obecności w 1 g65
2) wykrywanie obecności w 25 g250
3) identyfikacja100
12Badanie w kierunku Campylobacter:
1) wykrywanie obecności metodą testową Mini Vidas120
2) wykrywanie obecności metodą referencyjną (wg ISO)100
3) identyfikacja92
13Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową60
14Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby metodą płytkową50
15Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:
1) wykrywanie obecności21
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany21
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa70
4) identyfikacja65
5) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL90
16Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2 °C - metoda płytkowa36
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2 °C - metoda płytkowa36
3) badanie bakterii grupy coli:
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej35
b) potwierdzenie 1 kolonii9
4) badanie Escherichia coli:
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej35
b) potwierdzenie 1 kolonii13
5) badanie enterokoków kałowych:
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej35
b) potwierdzenie 1 płytki9
6) badanie Pseudomonas aeruginosa:
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej35
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap10
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap27
7) badanie przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny:
oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej54
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):
oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej50
17Wykonanie próby szczelności:10
metoda wizualna
18Wykonanie próby termostatowej:10
metoda wizualna
19Badanie bakterioskopowe15
20Przygotowanie próbki:
1) proste5
2) złożone10