Zm.: rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.30.251

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 lutego 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 12 lutego 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe

Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 4 maja 1998 r. w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe (Dz. U. Nr 59, poz. 378, z 1999 r. Nr 3, poz. 27 i Nr 16, poz. 151, z 2000 r. Nr 9, poz. 124, z 2001 r. Nr 20, poz. 241 oraz z 2002 r. Nr 16, poz. 152) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, NA KTÓRE MOGĄ BYĆ NAŁOŻONE OPŁATY CELNE DODATKOWE

KOD PCNNazwa towaru
12
0102Bydło żywe:
0102 90- Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0- - - O masie nieprzekraczającej 80 kg
- - - O masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0- - - - Rzeźne
0102 90 29 0- - - - Pozostałe
- - - O masie przekraczającej 300 kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0- - - - - Rzeźne
0102 90 69 0- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0- - - - - Rzeźne
0102 90 79 0- - - - - Pozostałe
0103Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91- - O masie mniejszej niż 50 kg:
0103 91 10 0- - - Gatunki domowe
0103 92- - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie nie

mniejszej niż 160 kg

0103 92 19 0- - - - Pozostałe
0104Owce i kozy, żywe:
0104 10- Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0- - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 80 0- - - Pozostałe
0104 20- Kozy:
0104 20 90 0- - Pozostałe
0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim

pokoleniu:

0105 11 11 0- - - - Nioski
0105 11 19 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioski
0105 11 99 0- - - - Pozostałe
0105 12 00 0- - Indyki
0105 19- - Pozostałe:
0105 19 20 0- - - Gęsi
0105 19 90 0- - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie większej niż

2.000 g

0105 93 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie większej niż 2.000 g
0105 99- - Pozostałe:
0105 99 10 0- - - Kaczki
0105 99 20 0- - - Gęsi
0105 99 30 0- - - Indyki
0105 99 50 0- - - Perliczki
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0- Tusze i półtusze
0201 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0- - Pozostałe
0201 30 00 0- Bez kości
0202Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0- Tusze i półtusze
0202 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0- - Pozostałe
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części,

a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane"

w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą

lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć

tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku

0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0- - Pozostałe
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki

83%"

0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątróbki
0207 13 99 0- - - - Pozostałe
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątróbki
0207 14 99 0- - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątróbki
0207 26 99 0- - - - Pozostałe
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątróbki
0207 27 99 0- - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub

inaczej prezentowane

0207 32 90 0- - - Perliczki
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub

inaczej prezentowane

0207 33 90 0- - - Perliczki
0207 34- - Otłuszczone wątróbki, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0- - - Z gęsi
0207 34 90 0- - - Z kaczek
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątróbki drobiowe, inne niż otłuszczone wątróbki
0207 35 99 0- - - - Pozostałe
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątróbki kacze
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe
0207 36 90 0- - - - Pozostałe
0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0401 10- O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1% masy:
0401 10 10 0- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 10 90 0- - Pozostałe
0401 20- O zawartości tłuszczu przekraczającej 1% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy:

- - Nieprzekraczającej 3% masy:
0401 20 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 20 19 0- - - Pozostałe
- - Przekraczającej 3% masy:
0401 20 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 20 99 0- - - Pozostałe
0401 30- O zawartości tłuszczu przekraczającej 6% masy:
- - Nieprzekraczającej 21% masy:
0401 30 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 19 0- - - Pozostałe
- - Przekraczającej 21% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy:
0401 30 31 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 39 0- - - Pozostałe
- - Przekraczającej 45% masy:
0401 30 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 99 0- - - Pozostałe
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0402 10 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0402 21- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 21 11- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy:
0402 21 17 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 21 91- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0- - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 29 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0- - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 8% masy:
0402 91 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 19 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 8% masy, ale

nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 39 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 59 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 91 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 99 0- - - - Pozostałe
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5% masy:
0402 99 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 19 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 39 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 99 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 99 0- - - - Pozostałe
0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10- Jogurt:
- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub

kakao:

- - - Niezawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu:

0403 10 11 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 13 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 19 0- - - - Przekraczającej 6% masy
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu:
0403 10 31 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 33 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 39 0- - - - Przekraczającej 6% masy
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu mlecznego:

0403 10 51 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 10 53 0- - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
0403 10 59 0- - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 10 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 93 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 99 0- - - - Przekraczającej 6% masy
0403 90- Pozostałe:
- - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci:
- - - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu:

0403 90 11 0- - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 13 0- - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
0403 90 19 0- - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 31 0- - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 33 0- - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
0403 90 39 0- - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe:
- - - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu:

0403 90 51 0- - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 53 0- - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 59 0- - - - - Przekraczającej 6% masy
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 61 0- - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 63 0- - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 69 0- - - - - Przekraczającej 6% masy
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu mlecznego:

0403 90 71 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 73 0- - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
0403 90 79 0- - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 90 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 93 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 99 0- - - - Przekraczającej 6% masy
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0405 10 19 0- - - - Pozostałe
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0- - - Masło z serwatki
0405 10 90 0- - Pozostałe
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0- - O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż 60%

masy

0405 20 30 0- - O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale

nieprzekraczającej 75% masy

0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż

80% masy

0405 90- Pozostałe:
0405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości

wody nieprzekraczającej 0,5% masy

0405 90 90 0- - Pozostałe
0406Sery i twarogi:
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i

twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy
0406 10 80 0- - Pozostały
0406 20- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 20 90 0- - Pozostały
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:
0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler,

Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie

nieprzekraczającej 56% masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nieprzekraczającej 48% masy
0406 30 39 0- - - - Przekraczającej 48% masy
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy
0406 40- Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0- - Roquefort
0406 40 50 0- - Gorgonzola
0406 40 90 0- - Pozostały
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 01 0- - Do przetworzenia (topienia)
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 02 0- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62

EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i

większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0406 90 03 0- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej

masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0406 90 04 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub

większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco

granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w

suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez

trzy miesiące lub dłużej

0406 90 05 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1kg lub

większej i w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej

masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0406 90 06 0- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w

cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej

499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i

większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w

opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis

sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler
0406 90 15 0- - - - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17 0- - - - - Bergkäse, Appenzell
0406 90 18 0- - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine
0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21 0- - - Cheddar
0406 90 23 0- - - Edam
0406 90 25 0- - - Tilsit
0406 90 27 0- - - Butterkäse
0406 90 29 0- - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0406 90 33 0- - - - Pozostałe
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0- - - Finlandia
0406 90 39 0- - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów, w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o

zawartości wody, w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72%

masy:

0406 90 73 0- - - - - - - Provolone
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samso
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin,

Taleggio

0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double

Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 82 0- - - - - - - Camembert
0406 90 84 0- - - - - - - Brie
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 52%

masy

0406 90 87 0- - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej 62%

masy

0406 90 88 0- - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej 72%

masy

0406 90 93 0- - - - - - Przekraczającej 72% masy
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11- - - Indycze lub gęsie:
0407 00 11 1- - - - Indycze
0407 00 11 9- - - - Gęsie
0407 00 19 0- - - Pozostałe
0407 00 30 0- - Pozostałe
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 80 0- - - Pozostałe
0408 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłe
0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi
- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 80 0- - - Pozostałe
0408 99- - Pozostałe:
0408 99 80 0- - - Pozostałe
0409 00 00 0Miód naturalny
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe
0504 00 00 9- Pozostałe
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
0603 10 10- - Róże:
0603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 20- - Goździki:
0603 10 20 1- - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 20 9- - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 50- - Chryzantemy:
0603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 maja
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2- Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3- Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5- Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7- Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8- Od 1 do 31 października
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia
0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone:
0703 10- Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0- - - Dymka
0703 10 19 0- - - Pozostałe
0703 10 90 0- - Szalotka
0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 10 00- Kalafiory i brokuły głowiaste:
0704 10 00 1- - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3- - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 10 00 5- - Od 1 czerwca do 30 listopada
0704 10 00 9- - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0704 20 00 0- Brukselka
0704 90- Pozostałe:
0704 90 10 0- - Biała kapusta i czerwona kapusta
0704 90 90 0- - Pozostałe
0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone:
- Sałata:
0705 11 00- - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1- - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3- - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 11 00 9- - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0705 19 00 0- - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0- - Cykoria warzywna (cykoria brukselska) (Cichorium intybus var.

foliosum)

0705 29 00 0- - Pozostała
0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone:
0706 10 00 0- Marchew i rzepa
0706 90- Pozostałe:
0706 90 10 0- - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 90 30 0- - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0- - Pozostałe
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6- - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0- Korniszony
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
0710 10 00 0- Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0- - Groch siewny (Pisum sativum)
0710 22 00 0- - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0- - Pozostałe
0710 30 00 0- Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0710 80- Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 51 0- - - Słodka papryka
0710 80 59 0- - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0- - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0- - - Pozostałe
0710 80 70 0- - Pomidory
0710 80 85 0- - Szparagi
0710 80 95 0- - Pozostałe
0710 90 00 0- Mieszanki warzyw
0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone:
0712 20 00 0- Cebula
- Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) i

trufle:

0712 31 00 0- - Grzyby z rodzaju Agaricus
0712 32 00 0- - Uszaki (Auricularia spp.)
0712 33 00 0- - Trzęsaki (Tremella spp.)
0712 39 00 0- - Pozostałe
0712 90- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0- - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej

nieprzetworzone

- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):
0712 90 11 0- - - Odmiany siewne
0712 90 19 0- - - Pozostałe
0712 90 30 0- - Pomidory
0712 90 50 0- - Marchew
0712 90 90 0- - Pozostałe
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia
- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 5- - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50- - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 5- - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90- - - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 5- - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20- Wiśnie i czereśnie:
0809 20 05- - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1- - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 05 5- - - Od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 05 9- - - Od 16 lipca do 31 grudnia
0809 20 95 0- - Pozostaje
0809 40- Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05- - Śliwki:
0809 40 05 1- - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0809 40 05 5- - - Od 1 lipca do 30 września
0809 40 05 9- - - Od 1 października do 31 grudnia
0810Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00- Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1- - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 10 00 3- - Od 1 maja do 31 lipca
0810 10 00 9- - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0810 20- Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami:
0810 20 10 0- - Maliny
0810 20 90 0- - Pozostałe
0810 30- Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest:
0810 30 10 0- - Czarne porzeczki
0810 30 30 0- - Czerwone porzeczki
0810 30 90 0- - Pozostałe
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10- Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 11 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy
0811 10 19 0- - - Pozostałe
0811 10 90 0- - Pozostałe
0811 20- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne,

białe lub czerwone porzeczki i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 20 11 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy
0811 20 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0- - - Maliny
0811 20 39 0- - - Czarne porzeczki
0811 20 51 0- - - Czerwone porzeczki
0811 20 59 0- - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0- - - Pozostałe
0811 90- Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
0811 90 19 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0- - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium

angustifolium

- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)
0811 90 80 0- - - - Pozostałe
0811 90 95 0- - - Pozostałe
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9- - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0- - - Pozostałe
1002 00 00 0Żyto
1003 00Jęczmień:
1003 00 10 0- Nasiona
1003 00 90 0- Pozostały
1004 00 00 0Owies
1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0- Gryka
1008 20 00 0- Proso
1008 90- Pozostałe zboża:
1008 90 10 0- - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0- - Pozostałe
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0- Mąka żytnia
1103Kasze, mączki i granulki zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 11- - Z pszenicy:
1103 11 10 0- - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0- - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 13- - Z kukurydzy:
1103 13 10 0- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy
1103 13 90 0- - - Pozostałe
1103 19- - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0- - - Z żyta
1103 19 30 0- - - Z jęczmienia
1103 19 40 0- - - Z owsa
1103 19 50 0- - - Z ryżu
1103 19 90 0- - - Pozostałe
1103 20- Granulki:
1103 20 10 0- - Z żyta
1103 20 20 0- - Z jęczmienia
1103 20 30 0- - Z owsa
1103 20 40 0- - Z kukurydzy
1103 20 50 0- - Z ryżu
1103 20 60 0- - Z pszenicy
1103 20 90 0- - Pozostałe
1105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane:
1105 10 00 0- Mąka, mączka i proszek
1105 20 00 0- Płatki i granulki
1107Słód, nawet palony:
1107 10- Niepalony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0- - - Pozostałe
1108Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydziana
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana
1205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:
1205 10- Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego:
1205 10 10 0- - Do siewu
1205 10 90 0- - Pozostałe
1205 90 00- Pozostałe:
1205 90 00 1- - Do siewu
1205 90 00 9- - Pozostałe
1209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:
- Nasiona roślin pastewnych:
1209 23- - Nasiona kostrzewy:
1209 23 11 0- - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0- - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0- - - Pozostałe
1209 24 00 0- - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.)
1209 25- - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.):
1209 25 10 0- - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (włącznie z rajgrasem

westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.)

1209 25 90 0- - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.)
1209 26 00 0- - Nasiona tymotki
1209 29- - Pozostałe:
1209 29 10 0- - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny z rodzaju Poa (Poa palustris

L., Poa trivalis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata

L.); nasiona mietlicy (Agrostis)

1209 29 80 0- - - Pozostałe
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0- Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie

granulek

1210 20- Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina:

1210 20 10 0- - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek,

z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina

1210 20 90 0- - Pozostałe
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0- - Z chmielu
1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
1507 10- Olej surowy, nawet odgumowany:
1507 10 10 0- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1507 10 90 0- - Pozostałe
1507 90- Pozostałe:
1507 90 10 0- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1507 90 90- - Pozostałe:
1507 90 90 1- - - Rafinowane, konfekcjonowane
1507 90 90 9- - - Pozostałe
1512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 11- - Olej surowy:
1512 11 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 11 91 0- - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0- - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19- - Pozostałe:
1512 19 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 19 91- - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 91 9- - - - - Pozostały
1512 19 99- - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 99 9- - - - - Pozostały
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21- - Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol:
1512 21 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 21 90 0- - - Pozostały
1512 29- - Pozostałe:
1512 29 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 29 90 0- - - Pozostałe
1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego

oraz ich frakcje:

1514 11- - Olej surowy:
1514 11 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 11 90 0- - - Pozostały
1514 19- - Pozostały:
1514 19 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 19 90- - - Pozostały:
1514 19 90 1- - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1514 19 90 9- - - - Pozostały
- Pozostały:
1514 91- - Olej surowy:
1514 91 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 91 90 0- - - Pozostały
1514 99- - Pozostały:
1514 99 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 99 90- - - Pozostały:
1514 99 90 1- - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1514 99 90 9- - - - Pozostały
1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10 0- - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy

tłuszczów z mleka

1517 10 90 0- - Pozostałe
1517 90- Pozostałe:
1517 90 10 0- - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy

tłuszczów z mleka

- - Pozostałe:
1517 90 91 0- - - Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane
1517 90 93 0- - - Jadalne mieszaniny lub preparaty w rodzaju stosowanych jako

preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy

1517 90 99 0- - - Pozostałe
1601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:
1601 00 10 0- Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
1601 00 99 0- - Pozostałe
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane
1602 20- Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0- - - Zawierające 75% masy lub więcej otłuszczonej wątroby
1602 20 19 0- - - Pozostałe
1602 20 90 0- - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31- - Z indyków:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów1):
1602 31 11 0- - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze
1602 31 19 0- - - - Pozostałe
1602 31 30 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów1)

1602 31 90 0- - - Pozostałe
1602 32- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów1):
1602 32 11 0- - - - Niegotowane
1602 32 19 0- - - - Pozostałe
1602 32 30 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów1)

1602 32 90 0- - - Pozostałe
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów1):
1602 39 21 0- - - - Niegotowane
1602 39 29 0- - - - Pozostałe
1602 39 40 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

drobiowego lub podrobów1)

1602 39 80 0- - - Pozostałe
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych
1602 41 90 0- - - Pozostałe
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych
1602 42 90 0- - - Pozostałe
1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z

mieszankami schabów lub szynek

1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i

łopatek

1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby

lub karki oraz ich części

1602 49 19 0- - - - - Pozostałe
1602 49 30 0- - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy

mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

1602 49 50 0- - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

1602 49 90 0- - - Pozostałe
1602 50- Z wołowiny:
1602 50 10 0- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z

niegotowanym mięsem lub podrobami

- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Wołowina peklowana ("corned beef")
1602 50 39 0- - - - Pozostałe
1602 50 80 0- - - Pozostałe
1602 90- Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0- - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z

niegotowanym mięsem lub podrobami

1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani

barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji
1701 12 90 0- - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier biały
1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające

w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy:

1702 30 10 0- - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy lub więcej glukozy:
1702 30 51 0- - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 59 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 99 0- - - - Pozostałe
1702 40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym, co

najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem

cukru inwertowanego:

1702 40 10 0- - Izoglukoza
1702 40 90 0- - Pozostałe
1702 60- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym

więcej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 60 10 0- - Izoglukoza
1702 60 80 0- - Syrop inulinowy
1702 60 95 0- - Pozostałe
1702 90- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz

mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50%

masy fruktozy:

1702 90 30 0- - Izoglukoza
1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 20 00 0- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych

pozycją 1905

1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0- - - O zawartości suchego ekstraktu 90% masy lub większej
1901 90 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0- - - Niezawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy ani skrobi, lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z

mleka, 5% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub

izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów

spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od

0401 do 0404

1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż

lub produktów zbożowych:

1904 10 10 0- - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0- - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0- - Pozostałe
1904 20- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub

z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków

zbożowych lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10 0- - Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych
- - Pozostałe:
1904 20 91 0- - - Otrzymywane z kukurydzy
1904 20 95 0- - - Otrzymywane z ryżu
1904 20 99 0- - - Pozostałe
1904 30 00 0- Pszenica spęczniona
1904 90- Pozostałe:
1904 90 10 0- - Ryż
1904 90 80 0- - Pozostałe
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10- Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0- - Bez skórek
2002 10 90 0- - Pozostałe
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy:
2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy, ale nie

większej niż 30% masy:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy:
2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok jabłkowy:
2009 71- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
2009 71 10 0- - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

- - - Pozostały:
2009 71 91 0- - - - Zawierający dodatek cukru
2009 71 99 0- - - - Niezawierający dodatku cukru
2009 79- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 79 19 0- - - - Pozostały
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
2009 79 30 0- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

- - - - Pozostały:
2009 79 91 0- - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy
2009 79 93 0- - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30% masy
2009 79 99 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru
2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0- - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy

lub skrobi lub zawierające mniej niż 1,5% masy tłuszczu mleka,

5% masy sacharozy lub izoglukozy, 5% masy glukozy lub skrobi

2106 90 98 0- - - Pozostałe
2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10- Kukurydziane:
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy
2302 10 90 0- - Pozostałe
2302 20- Ryżowe:
2302 20 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy
2302 20 90 0- - Pozostałe
2302 30- Pszenne:
2302 30 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy

całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito,

zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy

produkt

2302 30 90 0- - Pozostałe
2302 40- Z pozostałych zbóż:
2302 40 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy

całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito,

zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy

produkt

2302 40 90 0- - Pozostałe
2302 50 00 0- Z roślin strączkowych
2309Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:
2309 10- Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej:
- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0

do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub

produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy lub mniej

skrobi:

2309 10 11 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 13 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

2309 10 15 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

2309 10 19 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych
- - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy

skrobi:

2309 10 31 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 33 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

2309 10 39 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
- - - - Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi:
2309 10 51 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 53 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

2309 10 59 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
2309 10 70 0- - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca

produkty mleczne

2309 10 90 0- - Pozostała
2309 90- Pozostałe:
2309 90 10 0- - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
2309 90 20 0- - Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5

do niniejszego działu

- - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 0

do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub

produkty mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy,

maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy lub mniej

skrobi:

2309 90 31- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 31 1- - - - - - - Przedmieszki
2309 90 31 9- - - - - - - Pozostałe
2309 90 33 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 35 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75%

masy produktów mlecznych

2309 90 39 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych
- - - - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30%

masy skrobi:

2309 90 41- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 41 1- - - - - - - Przedmieszki
2309 90 41 9- - - - - - - Pozostałe
2309 90 43 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 49 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
- - - - - Zawierające więcej niż 30% masy skrobi:
2309 90 51- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 51 1- - - - - - - Przedmieszki
2309 90 51 9- - - - - - - Pozostałe
2309 90 53 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 59 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
2309 90 70 0- - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające

produkty mleczne

- - - Pozostałe:
2309 90 91 0- - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy
- - - - Pozostałe:
2309 90 95- - - - - Zawierające 49% masy lub więcej chlorku choliny, na bazie

organicznej lub nieorganicznej:

2309 90 95 1- - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 95 9- - - - - - Pozostałe
2309 90 99- - - - - Pozostałe:
2309 90 99 1- - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 99 3- - - - - - Przedmieszki
2309 90 99 9- - - - - - Pozostałe
2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10- Tytoń nieodżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na

jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony powietrzem

na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego

hybrydami)

2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0- - - Pozostały tytoń
2401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na

jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony powietrzem

na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego

hybrydami)

2401 20 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0- - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu
2401 20 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0- - - Pozostały tytoń
2401 30 00 0- Odpady tytoniu
3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek z serwatki, zawierające więcej niż 80% masy białka serwatki, w przeliczeniu na suchą masę), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
3502 11 90 0- - - Pozostała
3505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:
3505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10 0- - Dekstryny
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0- - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane
3505 10 90 0- - - Pozostałe
3505 20- Kleje:
3505 20 10 0- - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub dekstryn, lub

pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 30 0- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 55% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 50 0- - Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 90 0- - Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub

pozostałych modyfikowanych skrobi

1) Przy określaniu procentowej zawartości mięsa drobiowego masa kości jest pomijana.