Zm.: rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych.
Dz.U.2004.276.2738
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 17 grudnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych
"1) naturalna woda mineralna - wodę podziemną wydobywaną jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czystą pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzującą się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi, określonymi według wymagań i kryteriów, o których mowa w § 4 i 5;
2) naturalna woda źródlana - wodę podziemną wydobywaną jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czystą pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nieróżniącą się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonymi w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę;",
"4) otwór - miejsce czerpania naturalnej wody mineralnej lub naturalnej wody źródlanej;
5) ujęcie - zespół urządzeń służących do eksploatacji i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem wody podziemnej.",
"2) odpowiada przynajmniej jednemu z kryteriów określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia.",
"5. Wymagania dotyczące analiz składników określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.";
"5) określenia obszaru ochrony bezpośredniej ujęcia lub innych środków jego ochrony przed zanieczyszczeniami.",
"1) zatwierdzonych zasobów eksploatacyjnych ujęcia;
2) temperatury wody przy ujęciu oraz temperatury otoczenia w czasie pobierania próbek wody do badań, o których mowa w ust. 3;",
"5) przewodności lub oporności elektrycznej w określonej temperaturze pomiaru;",
"8) zawartości składników niezjonizowanych;",
"11) izotopów tlenu (16O-18O) i wodoru (prot - wodór lekki, deuter - wodór ciężki, tryt - wodór promieniotwórczy) oraz proporcji pomiędzy tymi izotopami;
12) braku organicznych składników antropogenicznych, takich jak: pestycydy, detergenty, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, polichlorowane bifenyle.",
"3. Badania mikrobiologiczne wody przy ujęciu mają na względzie stwierdzenie:
1) braku pasożytów i drobnoustrojów chorobotwórczych;
2) braku bakterii z grupy coli w 250 ml w temperaturze 37 °C;
3) braku Escherichia coli w 250 ml w temperaturze 44,5 °C;
4) braku paciorkowców kałowych w 250 ml;
5) braku Clostridium redukujących siarczyny w 50 ml;
6) braku Pseudomonas aeruginosa w 250 ml;
7) ogólnej liczby bakterii w 1 ml wody w temperaturze:
a) 20-22 °C w czasie 72 godzin na agarze w ilości nie większej niż 20,
b) 37 °C w czasie 24 godzin na agarze w ilości nie większej niż 5.",
"5. Wzrost ogólnej liczby bakterii na agarze badany w czasie 12 godzin od rozlania wody do opakowań jednostkowych nie może być wynikiem zanieczyszczenia wody w procesie produkcji i nie powinien przekraczać 100 w 1 ml wody w temperaturze 20-22 °C po 72 godzinach i 20 w temperaturze 37 °C po 24 godzinach. Przez okres 12 godzin woda przechowywana jest w temperaturze 4 °C.
6. Woda w opakowaniu jednostkowym po 12 godzinach od rozlania do opakowań jednostkowych musi spełniać wymagania mikrobiologiczne określone w ust. 3 pkt 1-6.";
"§ 8. 1. Naturalne wody źródlane podlegają ocenie i kwalifikacji rodzajowej, o której mowa w § 7 ust. 1 i 2.
2. Naturalne wody źródlane przy ujęciu i w opakowaniu jednostkowym muszą spełniać wymagania:
1) mikrobiologiczne, o których mowa w § 5 ust. 3-6;
2) chemiczne i fizyczno-chemiczne określone dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
3. W znakowaniu naturalnych wód źródlanych podaje się informację "naturalna woda źródlana" oraz informacje, o których mowa w § 17 ust. 2 pkt 2-7, § 18 i § 19 ust. 1-3 i 6.";
"§ 9. 1. Wody stołowe w opakowaniach jednostkowych muszą spełniać wymagania określone w § 8 ust. 2 dla naturalnych wód źródlanych.
2. Wody stołowe podlegają ocenie i kwalifikacji rodzajowej, o której mowa w § 7 ust. 1 i 2.
3. Do wód stołowych stosuje się przepisy § 11-16 i § 19 ust. 1-3 i 6.
4. W znakowaniu wód stołowych w opakowaniach jednostkowych podaje się informację "woda stołowa" oraz informacje, o których mowa w § 17 ust. 2 pkt 1-7, lub rodzaj i stężenie składników mineralnych dodawanych do określonej naturalnej wody źródlanej.";
"Naturalna woda mineralna i naturalna woda źródlana z ujęcia może być poddawana wyłącznie następującym procesom:",
"4. Procesy traktowania naturalnych wód mineralnych i naturalnych wód źródlanych powietrzem wzbogaconym w ozon w celu usunięcia składników, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, mogą być stosowane po uprzednim powiadomieniu przez przedsiębiorcę właściwego państwowego inspektora sanitarnego oraz pod warunkiem, że:
1) stosowanie takich procesów jest uzasadnione składem chemicznym danej wody;
2) przedsiębiorca będzie w stanie zapewnić, że procesy te będą skuteczne i bezpieczne ze względu na jakość zdrowotną danej wody;
3) woda z ujęcia spełnia wymagania mikrobiologiczne określone w § 5 ust. 3.",
"3) dodawania do naturalnej wody mineralnej innych składników niż dwutlenek węgla.";
"a) w przypadku wód zawierających powyżej 1,5 mg F/l - napis "Zawiera ponad 1,5 mg/l fluorków. Nie powinna być spożywana przez dzieci poniżej 7 roku życia",",
"4. W odniesieniu do wód, o których mowa w ust. 2 pkt 8 lit. a, oznakowanie musi zawierać informację, naniesioną czytelną czcionką obok nazwy handlowej danej wody, o oznaczonej w tej wodzie zawartości fluorku.";
"2. Oznakowania na opakowaniach naturalnej wody źródlanej lub wody stołowej nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd informacjami, które sugerowałyby, że woda ta jest naturalną wodą mineralną, w szczególności nie mogą zawierać oznaczenia "woda mineralna".",
"5. Na zasadzie określonej w ust. 4 dopuszcza się znakowanie naturalnych wód mineralnych informacjami: "pobudza trawienie", "może polepszyć funkcje wątrobowo-żółciowe" lub podobnymi oznaczeniami.";
"§ 21. 1. Wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia stosuje się od dnia 1 stycznia 2006 r., a dla fluorków i niklu - od dnia 1 stycznia 2008 r.
2. Naturalne wody mineralne, naturalne wody źródlane i wody stołowe mogą spełniać następujące wymagania dotyczące maksymalnych dopuszczalnych stężeń:
1) do dnia 1 stycznia 2006 r.:
a) azotanów - 10,00 mg/l dla naturalnych wód mineralnych i wód stołowych i 20,00 mg/l dla naturalnych wód źródlanych,
b) azotynów - 0,02 mg/l,
c) pozostałych składników wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia - wymagania określone dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
2) do dnia 1 stycznia 2008 r.:
a) fluorków - 1,5 mg/l dla naturalnych wód źródlanych i 2,5 mg/l dla naturalnych wód mineralnych i wód stołowych,
b) niklu - 0,02 mg/l.";
"2. Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
1) wody nienasycone dwutlenkiem węgla - niegazowane;
2) wody niskonasycone dwutlenkiem węgla - do stężenia 1.500 mg/l CO2;
3) wody średnionasycone dwutlenkiem węgla - od 1.500 do 4.000 mg/l CO2;
4) wody wysokonasycone dwutlenkiem węgla - powyżej 4.000 mg/l CO2.";
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 128, poz. 1408, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362, z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 130, poz. 1187, Nr 199, poz. 1938 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 33, poz. 288 i Nr 96, poz. 959.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »