Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.102.655

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 czerwca 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 4 czerwca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 119, poz. 817 oraz z 2008 r. Nr 8, poz. 51) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2:
a)
w lit. a dodaje się pkt 75 w brzmieniu:

"75) dyrektywy Komisji 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 329 z 14.12.2007, str. 40);";

b)
w lit. b dodaje się pkt 53 w brzmieniu:

"53) dyrektywy Komisji 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 329 z 14.12.2007, str. 40);";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
poz. ACETAMIPRYD otrzymuje brzmienie:
"ACETAMIPRYD

(E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna

1,0owoce cytrusoweObowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r."
1,0owoce ziarnkowe
0,1morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami
0,2wiśnie i czereśnie
0,02śliwki
0,01*pozostałe owoce pestkowe
0,01*pozostałe owoce
0,1pomidory, oberżyna
0,3papryka, dyniowate z jadalną skórką
5,0roszpunka warzywna, sałata, endywia, pietruszka-nać
0,01*pozostałe warzywa
0,02nasiona bawełny
0,01*pozostałe nasiona oleiste
0,01*orzechy
0,01*ziemniaki
0,1*herbata
0,1*chmiel
0,01*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
b)
po poz. CYPRODYNIL dodaje się poz. CYPROKONAZOL w brzmieniu:
"CYPROKONAZOL

α-(4-chlorofenylo)- α-(1-cyklopropyloetylo)-1H-1,2,4-triazolo-1-etanol

0,5Nnasiona rzepaku"
c)
poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
"DELTAMETRYNA

(cis-deltametryna)

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,05*owoce cytrusowe
0,2jabłka
0,1pozostałe owoce ziarnkowe
0,2wiśnie i czereśnie
0,1pozostałe owoce pestkowe
0,2winogrona
0,2truskawki
0,5jeżyny, maliny, porzeczki
0,2agrest, kiwi
1,0oliwki
0,05*pozostałe owoce
0,1czosnek, cebula, cebula-szalotka, cebula-dymka
0,3pomidory, oberżyna, ketmia jadalna
0,2pozostałe warzywa o jadalnych
owocach
0,2dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką
0,1brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne
0,5kapusta pekińska, jarmuż i inne
0,5sałata i podobne, szpinak i podobne, zioła
0,2warzywa strączkowe
0,1karczochy kuliste
0,2por
0,05*pozostałe warzywa
1,0jadalne nasiona roślin strączkowych
0,1nasiona rzepaku, nasiona gorczycy
0,05*pozostałe nasiona oleiste
0,05*orzechy
0,05*ziemniaki
5,0herbata
5,0chmiel
0,05*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
d)
poz. IMAZALIL otrzymuje brzmienie:
"IMAZALIL

1-(β-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo) imidazol

5,0owoce cytrusoweObowiązuje od dnia 15 września 2008 r."
2,0owoce ziarnkowe
2,0banany
0,05*pozostałe owoce
0,5pomidory
0,2dyniowate z jadalną skórką
2,0melony
0,05*pozostałe warzywa
0,05*nasiona oleiste
0,05*orzechy
3,0ziemniaki
0,1*herbata
0,1*chmiel
0,05*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
e)
poz. INDOKSAKARB otrzymuje brzmienie:
"INDOKSAKARB

(suma izomerów S i R) N[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksykarbonylo) indeno[1,2c] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylokarbonylo-4'-(trifluorometksy)karbanilan metylu

0,02*owoce cytrusoweObowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r."
0,5jabłka
0,3pozostałe owoce ziarnkowe
0,3morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami
0,02*pozostałe owoce pestkowe
2,0winogrona
0,02*truskawki
1,0porzeczki, agrest
0,2banany
0,02*pozostałe owoce
0,2rzodkiewki
0,5pomidory, oberżyna
0,3papryka
0,2dyniowate z jadalną skórką
0,1dyniowate z niejadalną skórą
0,3brokuły, kalafiory i inne
3,0kapusta głowiasta
0,2kapusta pekińska, jarmuż
1,0roszpunka warzywna
2,0sałata, endywia, szpinak, zioła
0,1karczochy kuliste
0,02*pozostałe warzywa
0,5ziarna soi
0,05*pozostałe nasiona oleiste
0,05*orzechy
0,02*ziemniaki
0,05*herbata
0,05*chmiel
0,02*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
f)
poz. PENDIMETALINA otrzymuje brzmienie:
"PENDIMETALINA

N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina

0,05*owoce cytrusoweObowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r."
0,05*pozostałe owoce
0,2marchew, chrzan, pasternak, pietruszka-korzeń
0,1seler-korzeń
0,05*pozostałe warzywa korzeniowe
0,1seler-nać
0,2warzywa strączkowe
0,05*pozostałe warzywa
0,2jadalne nasiona roślin strączkowych
0,1nasiona oleiste
0,05*orzechy
0,05*ziemniaki
0,1*herbata
0,1*chmiel
0,05*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
g)
poz. PIMETROZYNA otrzymuje brzmienie:
"PIMETROZYNA

(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno-amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-on

0,3owoce cytrusoweObowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r."
0,05morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami
0,02*pozostałe owoce pestkowe
0,5truskawki
3,0jeżyny, maliny
0,5porzeczki, agrest
0,02*pozostałe owoce
0,5pomidory, oberżyna
1,0papryka
0,5dyniowate z jadalną skórką
0,2dyniowate z niejadalną skórką
0,05kapusta głowiasta
0,2kapusta pekińska, jarmuż i inne
2,0sałata i podobne
1,0zioła
1,0warzywa strączkowe
0,02*pozostałe warzywa
0,05nasiona bawełny
0,02*pozostałe nasiona oleiste
0,02*orzechy
0,02*ziemniaki
0,1*herbata
15,0chmiel
0,02*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
h)
poz. PYRAKLOSTROBINA otrzymuje brzmienie:
"PYRAKLOSTROBINA

metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3- iloksymetylo]fenylo}(N-metoksy)karbaminian

1,0owoce cytrusoweObowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r."
0,3owoce ziarnkowe
0,2morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami
0,3wiśnie i czereśnie
0,1śliwki
0,02*pozostałe owoce pestkowe
1,0winogrona stołowe
2,0winogrona do produkcji wina
0,5truskawki
1,0jeżyny, maliny
2,0porzeczki
0,5pozostałe owoce jagodowe
0,05mango, papaja
0,02*pozostałe owoce
0,1marchew, pietruszka-korzeń, salsefia
0,3chrzan, pasternak
0,02*pozostałe warzywa korzeniowe
0,2czosnek, cebula, cebula szalotka
0,02*pozostałe warzywa cebulowe
0,2pomidory, oberżyna
0,5papryka
0,1brokuły, kalafiory i inne
0,2brukselka, kapusta głowiasta
10,0roszpunka
2,0pozostałe sałaty i podobne
2,0zioła
0,5por
0,02*pozostałe warzywa
0,3jadalne nasiona roślin strączkowych
0,02*nasiona oleiste
1,0pistacje
0,02*pozostałe orzechy
0,02*ziemniaki
0,05*herbata
10,0chmiel
0,02*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
i)
po poz. TCA dodaje się poz. TEBUFENPYRAD w brzmieniu:
"TEBUFENPYRAD

4-chloro-N-[[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]metylo]-3-etylo-1-metylo- 1H-pyrazolo-5-karboksamid

0,5N

0,1N

pomidory, papryka, oberżyna

ogórki, cukinia"

j)
poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:
"TIACHLOPRYD

(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylidenocyjanamid

0,02*owoce cytrusoweObowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r."
0,3owoce ziarnkowe
0,3morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, wiśnie i czereśnie
0,1śliwki
0,02*pozostałe owoce pestkowe
0,5truskawki
1,0owoce jagodowe inne niż dzikie
0,02*owoce jagodowe dzikie
0,5papaja
0,02*pozostałe owoce
0,5pomidory, oberżyna
1,0papryka
0,3dyniowate z jadalną skórką
0,2melony, arbuzy
0,02*pozostałe dyniowate z niejadalną skórką
2,0sałata i podobne
3,0zioła
1,0fasola w strąkach
0,02*pozostałe warzywa strączkowe
0,02*pozostałe warzywa
0,3nasiona rzepaku
0,2nasiona gorczycy
0,05*pozostałe nasiona oleiste
0,02*orzechy
0,02*ziemniaki
0,05*herbata
0,05*chmiel
0,02*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
k)
poz. TRIFLOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:
"TRIFLOKSYSTROBINA

(E)-metoksyimino-{(E)-α-[1-(α,α,α-trifluoro-m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo}octan metylu

0,3owoce cytrusoweObowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r."
0,5owoce ziarnkowe
1,0morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, wiśnie i czereśnie
0,2śliwki
0,02*pozostałe owoce pestkowe
5,0winogrona
0,5truskawki
1,0porzeczki, agrest
0,05banany
0,5mango
1,0papaja
0,02*pozostałe owoce
0,05marchew
0,02*pozostałe warzywa korzeniowe
0,5pomidory
0,3papryka
0,2dyniowate z jadalną skórką
0,3melony
0,2arbuzy
0,02*pozostałe dyniowate z niejadalną skórką
0,05brokuły, kalafiory
0,2brukselka, kapusta głowiasta i inne
0,5fasola w strąkach
0,02*pozostałe warzywa strączkowe
0,2por
0,02*pozostałe warzywa
0,05*nasiona oleiste
0,02*orzechy
0,02*ziemniaki
0,05*herbata
30,0chmiel
0,02*pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
3)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli po poz. CYAZOFAMID dodaje się poz. CYFLUFENAMID w brzmieniu:
"CYFLUFENAMID

(Z)-N-[α-(cyklopropylometoksyimino)-2,3-di-fluoro-6-(trifluorometylo)benzylo]-2-fenylo-acetamid

0,1Njęczmień
0,05Npozostałe ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).