Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Dz.U.2008.102.655
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 4 czerwca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
"75) dyrektywy Komisji 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 329 z 14.12.2007, str. 40);";
"53) dyrektywy Komisji 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 329 z 14.12.2007, str. 40);";
"ACETAMIPRYD (E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna | 1,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r." | |
1,0 | owoce ziarnkowe | |||
0,1 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | |||
0,2 | wiśnie i czereśnie | |||
0,02 | śliwki | |||
0,01* | pozostałe owoce pestkowe | |||
0,01* | pozostałe owoce | |||
0,1 | pomidory, oberżyna | |||
0,3 | papryka, dyniowate z jadalną skórką | |||
5,0 | roszpunka warzywna, sałata, endywia, pietruszka-nać | |||
0,01* | pozostałe warzywa | |||
0,02 | nasiona bawełny | |||
0,01* | pozostałe nasiona oleiste | |||
0,01* | orzechy | |||
0,01* | ziemniaki | |||
0,1* | herbata | |||
0,1* | chmiel | |||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"CYPROKONAZOL α-(4-chlorofenylo)- α-(1-cyklopropyloetylo)-1H-1,2,4-triazolo-1-etanol | 0,5N | nasiona rzepaku" |
"DELTAMETRYNA (cis-deltametryna) (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,05* | owoce cytrusowe | ||
0,2 | jabłka | |||
0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe | |||
0,2 | wiśnie i czereśnie | |||
0,1 | pozostałe owoce pestkowe | |||
0,2 | winogrona | |||
0,2 | truskawki | |||
0,5 | jeżyny, maliny, porzeczki | |||
0,2 | agrest, kiwi | |||
1,0 | oliwki | |||
0,05* | pozostałe owoce | |||
0,1 | czosnek, cebula, cebula-szalotka, cebula-dymka | |||
0,3 | pomidory, oberżyna, ketmia jadalna | |||
0,2 | pozostałe warzywa o jadalnych | |||
owocach | ||||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką | |||
0,1 | brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne | |||
0,5 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | |||
0,5 | sałata i podobne, szpinak i podobne, zioła | |||
0,2 | warzywa strączkowe | |||
0,1 | karczochy kuliste | |||
0,2 | por | |||
0,05* | pozostałe warzywa | |||
1,0 | jadalne nasiona roślin strączkowych | |||
0,1 | nasiona rzepaku, nasiona gorczycy | |||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | |||
0,05* | orzechy | |||
0,05* | ziemniaki | |||
5,0 | herbata | |||
5,0 | chmiel | |||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"IMAZALIL 1-(β-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo) imidazol | 5,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 września 2008 r." | |
2,0 | owoce ziarnkowe | |||
2,0 | banany | |||
0,05* | pozostałe owoce | |||
0,5 | pomidory | |||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką | |||
2,0 | melony | |||
0,05* | pozostałe warzywa | |||
0,05* | nasiona oleiste | |||
0,05* | orzechy | |||
3,0 | ziemniaki | |||
0,1* | herbata | |||
0,1* | chmiel | |||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"INDOKSAKARB (suma izomerów S i R) N[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksykarbonylo) indeno[1,2c] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylokarbonylo-4'-(trifluorometksy)karbanilan metylu | 0,02* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r." | |
0,5 | jabłka | |||
0,3 | pozostałe owoce ziarnkowe | |||
0,3 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | |||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | |||
2,0 | winogrona | |||
0,02* | truskawki | |||
1,0 | porzeczki, agrest | |||
0,2 | banany | |||
0,02* | pozostałe owoce | |||
0,2 | rzodkiewki | |||
0,5 | pomidory, oberżyna | |||
0,3 | papryka | |||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką | |||
0,1 | dyniowate z niejadalną skórą | |||
0,3 | brokuły, kalafiory i inne | |||
3,0 | kapusta głowiasta | |||
0,2 | kapusta pekińska, jarmuż | |||
1,0 | roszpunka warzywna | |||
2,0 | sałata, endywia, szpinak, zioła | |||
0,1 | karczochy kuliste | |||
0,02* | pozostałe warzywa | |||
0,5 | ziarna soi | |||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | |||
0,05* | orzechy | |||
0,02* | ziemniaki | |||
0,05* | herbata | |||
0,05* | chmiel | |||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"PENDIMETALINA N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r." | |
0,05* | pozostałe owoce | |||
0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka-korzeń | |||
0,1 | seler-korzeń | |||
0,05* | pozostałe warzywa korzeniowe | |||
0,1 | seler-nać | |||
0,2 | warzywa strączkowe | |||
0,05* | pozostałe warzywa | |||
0,2 | jadalne nasiona roślin strączkowych | |||
0,1 | nasiona oleiste | |||
0,05* | orzechy | |||
0,05* | ziemniaki | |||
0,1* | herbata | |||
0,1* | chmiel | |||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"PIMETROZYNA (E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno-amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-on | 0,3 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r." | |
0,05 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | |||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | |||
0,5 | truskawki | |||
3,0 | jeżyny, maliny | |||
0,5 | porzeczki, agrest | |||
0,02* | pozostałe owoce | |||
0,5 | pomidory, oberżyna | |||
1,0 | papryka | |||
0,5 | dyniowate z jadalną skórką | |||
0,2 | dyniowate z niejadalną skórką | |||
0,05 | kapusta głowiasta | |||
0,2 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | |||
2,0 | sałata i podobne | |||
1,0 | zioła | |||
1,0 | warzywa strączkowe | |||
0,02* | pozostałe warzywa | |||
0,05 | nasiona bawełny | |||
0,02* | pozostałe nasiona oleiste | |||
0,02* | orzechy | |||
0,02* | ziemniaki | |||
0,1* | herbata | |||
15,0 | chmiel | |||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"PYRAKLOSTROBINA metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3- iloksymetylo]fenylo}(N-metoksy)karbaminian | 1,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r." | |
0,3 | owoce ziarnkowe | |||
0,2 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | |||
0,3 | wiśnie i czereśnie | |||
0,1 | śliwki | |||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | |||
1,0 | winogrona stołowe | |||
2,0 | winogrona do produkcji wina | |||
0,5 | truskawki | |||
1,0 | jeżyny, maliny | |||
2,0 | porzeczki | |||
0,5 | pozostałe owoce jagodowe | |||
0,05 | mango, papaja | |||
0,02* | pozostałe owoce | |||
0,1 | marchew, pietruszka-korzeń, salsefia | |||
0,3 | chrzan, pasternak | |||
0,02* | pozostałe warzywa korzeniowe | |||
0,2 | czosnek, cebula, cebula szalotka | |||
0,02* | pozostałe warzywa cebulowe | |||
0,2 | pomidory, oberżyna | |||
0,5 | papryka | |||
0,1 | brokuły, kalafiory i inne | |||
0,2 | brukselka, kapusta głowiasta | |||
10,0 | roszpunka | |||
2,0 | pozostałe sałaty i podobne | |||
2,0 | zioła | |||
0,5 | por | |||
0,02* | pozostałe warzywa | |||
0,3 | jadalne nasiona roślin strączkowych | |||
0,02* | nasiona oleiste | |||
1,0 | pistacje | |||
0,02* | pozostałe orzechy | |||
0,02* | ziemniaki | |||
0,05* | herbata | |||
10,0 | chmiel | |||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"TEBUFENPYRAD 4-chloro-N-[[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]metylo]-3-etylo-1-metylo- 1H-pyrazolo-5-karboksamid | 0,5N 0,1N | pomidory, papryka, oberżyna ogórki, cukinia" |
"TIACHLOPRYD (Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylidenocyjanamid | 0,02* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r." | |
0,3 | owoce ziarnkowe | |||
0,3 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, wiśnie i czereśnie | |||
0,1 | śliwki | |||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | |||
0,5 | truskawki | |||
1,0 | owoce jagodowe inne niż dzikie | |||
0,02* | owoce jagodowe dzikie | |||
0,5 | papaja | |||
0,02* | pozostałe owoce | |||
0,5 | pomidory, oberżyna | |||
1,0 | papryka | |||
0,3 | dyniowate z jadalną skórką | |||
0,2 | melony, arbuzy | |||
0,02* | pozostałe dyniowate z niejadalną skórką | |||
2,0 | sałata i podobne | |||
3,0 | zioła | |||
1,0 | fasola w strąkach | |||
0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | |||
0,02* | pozostałe warzywa | |||
0,3 | nasiona rzepaku | |||
0,2 | nasiona gorczycy | |||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | |||
0,02* | orzechy | |||
0,02* | ziemniaki | |||
0,05* | herbata | |||
0,05* | chmiel | |||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"TRIFLOKSYSTROBINA (E)-metoksyimino-{(E)-α-[1-(α,α,α-trifluoro-m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo}octan metylu | 0,3 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r." | |
0,5 | owoce ziarnkowe | |||
1,0 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, wiśnie i czereśnie | |||
0,2 | śliwki | |||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | |||
5,0 | winogrona | |||
0,5 | truskawki | |||
1,0 | porzeczki, agrest | |||
0,05 | banany | |||
0,5 | mango | |||
1,0 | papaja | |||
0,02* | pozostałe owoce | |||
0,05 | marchew | |||
0,02* | pozostałe warzywa korzeniowe | |||
0,5 | pomidory | |||
0,3 | papryka | |||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką | |||
0,3 | melony | |||
0,2 | arbuzy | |||
0,02* | pozostałe dyniowate z niejadalną skórką | |||
0,05 | brokuły, kalafiory | |||
0,2 | brukselka, kapusta głowiasta i inne | |||
0,5 | fasola w strąkach | |||
0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | |||
0,2 | por | |||
0,02* | pozostałe warzywa | |||
0,05* | nasiona oleiste | |||
0,02* | orzechy | |||
0,02* | ziemniaki | |||
0,05* | herbata | |||
30,0 | chmiel | |||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"CYFLUFENAMID (Z)-N-[α-(cyklopropylometoksyimino)-2,3-di-fluoro-6-(trifluorometylo)benzylo]-2-fenylo-acetamid | 0,1N | jęczmień | |
0,05N | pozostałe ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »