Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.192.1422

Akt jednorazowy
Wersja od: 24 października 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 16 października 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 w lit. a dodaje się pkt 53-60 w brzmieniu:

"53) dyrektywy Komisji 2006/4/WE z dnia 26 stycznia 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości karbofuranu (Dz. Urz. UE L 23 z 27.01.2006, str. 69);

54) dyrektywy Komisji 2006/9/WE z dnia 23 stycznia 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dikwatu (Dz. Urz. UE L 22 z 26.01.2006, str. 24);

55) dyrektywy Komisji 2006/30/WE z dnia 13 marca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości grupy benomylu (Dz. Urz. UE L 75 z 14.03.2006, str. 7);

56) dyrektywy Komisji 2006/53/WE z dnia 7 czerwca 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tlenku fenbutatinu, fenheksamidu, cyjazofamidu, linuronu, triadimefonu/triadimenolu, pimetrozyny i pyraklostrobiny (Dz. Urz. UE L 154 z 8.06.2006, str. 11);

57) dyrektywy Komisji 2006/59/WE z dnia 28 czerwca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu (Dz. Urz. UE L 175 z 29.06.2006, str. 61);

58) dyrektywy Komisji 2006/60/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości trifloksystrobiny, tiabendazolu, abamektyny, benomylu, karbendazymu, tiofanatu metylowego, mychlobutanilu, glifosatu, trimetylosulfonium, fenpropimorfu i chlormekwatu (Dz. Urz. UE L 206 z 27.07.2006, str. 1);

59) dyrektywy Komisji 2006/61/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, fentionu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i trazofosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 12);

60) dyrektywy Komisji 2006/62/WE z dnia 12 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości desmedifamu, fenmedifamu i chlorfenwinfosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 27).";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w tabeli:
poz. 2 otrzymuje brzmienie:
"2. ABAMEKTYNA0,01owoce cytrusowe
(suma awermekcyny B1a, awermekcyny B1b i0,1truskawki, jeżyny, maliny
izomeru delta-8,9 awermekcyny B1a)0,01pozostałe owoce
mieszanina w stosunku 4:1:0,02pomidory, oberżyna
(10E, 14E, 16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R, 0,02ogórki i dyniowate z jadalną skórką
12S,13S,20R,21R,24S)-6'[(s)-sec-0,05papryka
butylo]-21,24-dihydroksy-5',11,13,22-0,1sałata i podobne, w tym endywia
tetrametylo-2-okso-3,7,19-trioksatetracyklo-0,01pozostałe warzywa
[l5.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22-0,02orzechy
tetraen-6-spiro-2'(5',6'-dihydro-2'H-piran)-0,02nasiona roślin oleistych
12-yl 2,6-dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3-0,01ziemniaki
O-metylo-α-L-arabinoheksopiranozylo)-0,02herbata
3-O-metylo-α-L-arabino-heksopiranozylu(i)z0,05chmiel
(10E,14E,16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R,12S,0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia
13S,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-6'-roślinnego"
izopropylo-5',11,13,22-tetrametylo-2-okso
-3,7,19-trioksatetracyklo-[15.6.1.14,8.020,24]
pentakoza-10,14,16,22-tetraen-6-spiro-2'
(5',6'-dihydro-2'H-piran)-12-yl 2,6-
dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3-O-metylo-α-L
arabino-heksopiranozylo)-3-O-metylo-α-L-
arabino-heksopiranozydem (ii)
poz. 14 otrzymuje brzmienie:
"14. ATRAZYNA0,05owoce
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5-0,1kukurydza cukrowa
triazyna0,05pozostałe warzywa
0,05nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,05orzechy
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 18 otrzymuje brzmienie:
"18. AZYNOFOS ETYLOWY0,02owoce, warzywa
ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-4-0,02nasiona roślin oleistych
okso-benzo[d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu0,02ziemniaki
0,02orzechy
0,05herbata
0,05chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 25 otrzymuje brzmienie:
"25. BENOMYL0,1owoce cytrusowe
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako0,2owoce ziarnkowe
karbendazym)0,2morele, brzoskwinie włączając
1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-nektaryny i inne hybrydy
ilokarbaminian metylu0,5wiśnie, czereśnie, śliwki
0,3winogrona stołowe
0,5winogrona do produkcji wina
0,1truskawki
0,1owoce jagodowe
0,2papaja
0,1pozostałe owoce
0,5pomidory, oberżyna, brukselka
2,0ketmia jadalna
0,1pozostałe warzywa
0,2fasola w strąku, groch w strąku
0,2ziarna soi
0,1pozostałe nasiona roślin oleistych
0,1orzechy
0,1ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,1pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 30a otrzymuje brzmienie:
"30a. BOSKALID0,5Nśliwki
2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid1,0Nbrzoskwinie, wiśnie
1,0Njabłka
5,0Ntruskawki, winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska
1,0Npomidory
2,0Npapryka
1,0Nmarchew
3,0Npietruszka
1,0Nseler
2,0Nsałata i podobne
0,2Nogórek
0,1Nmelon
0,5Nkapusta głowiasta
2,0Nkapusta brukselka
10,0Nkapusta pekińska
1,0Nbrokuły, kalafiory
3,0Npor
3,0Ncebula
2,0Nfasola
0,3Ngroch
0,05Nrzepak
15,0Nchmiel"
poz. 43 otrzymuje brzmienie:
"43. CHLORFENWINFOS0,02owoce
(suma izomerów E- i Z-)0,5marchew, pasternak, rzodkiewka,
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-brukiew, rzepa
dichlorofenylowinyl-o-dietylu)0,02pozostałe warzywa korzeniowe
0,5czosnek, cebula szalotka
0,02pozostałe warzywa cebulowe
0,1cukinia, brukselka
0,5kapusta głowiasta
0,3kalarepa
0,1rzeżucha, roszpunka jadalna, szpinak,
szparagi, por
0,5pietruszka - nać, seler
0,02pozostałe warzywa
0,02nasiona roślin oleistych
0,05grzyby uprawne
0,02grzyby dziko rosnące
0,02ziemniaki
0,05herbata
0,05chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 44 otrzymuje brzmienie:
"44. CHLORMEKWAT (CCC)0,05owoce cytrusowe
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy0,2gruszki
0,05pozostałe owoce ziarnkowe
0,05pozostałe owoce
0,05warzywa
0,1oliwki
0,1nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
10,0pieczarki
0,05grzyby dziko rosnące
0,1herbata
0,1orzechy
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 58 otrzymuje brzmienie:
"58. CYAZOFAMID0,01owoce cytrusowe
4-chloro-2-cyjano-N',N'-dimetylo-5-(4-0,5winogrona
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid0,01pozostałe owoce
0,2pomidory
0,1dyniowate z jadalną i niejadalną skórką
0,01pozostałe warzywa
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,01orzechy
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 59 otrzymuje brzmienie:
"59. CYFLUTRYNA0,02owoce cytrusowe
(włączając inne mieszanki składników0,2owoce ziarnkowe
izomerycznych (suma izomerów))0,3morele, brzoskwinie włączając nektaryny
mieszanina dwóch par enancjomerów:i inne hybrydy
[(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-0,2wiśnie, czereśnie, śliwki
dimetylocyklopropanokarboksylan(R)-0,02pozostałe owoce pestkowe
α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu +0,3winogrona
(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-0,02truskawki
dimetylocyklopropanokarboksylan(S)-0,02pozostałe owoce
α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu]0,02warzywa korzeniowe i bulwiaste,
i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklo-warzywa cebulowe
propanokarboksylan(R)-α-cyjano-0,05pomidory
4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3S)-0,1ogórki
3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylo-0,3papryka
cyklopropanokarboksylan(S)-α-cyjano-0,02pozostałe warzywa owocowe
4-fluoro-3-fenoksy-benzylu]0,05brokuły, kalafiory i podobne
(w stosunku ok. 1:2) 0,2kapusta głowiasta, brukselka i podobne
0,3kapusta pekińska, jarmuż i
podobne
0,5sałata i podobne, w tym endywia
0,02pozostałe warzywa
0,05warzywa strączkowe
0,02zioła
0,05nasiona rzepaku
0,02pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,02orzechy
0,1herbata
20,0chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 77 otrzymuje brzmienie:
"77. DELTAMETRYNA0,05owoce cytrusowe
(cis-deltametryna)0,2jabłka
((1R)-cis-3-2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-0,1pozostałe owoce ziarnkowe
cyklopropanokarboksylan(S)-α-cyjano-3-0,2wiśnie i czereśnie
fenoksybenzylu0,1pozostałe owoce pestkowe
0,2winogrona, truskawki, agrest, kiwi
0,5jeżyny, maliny, porzeczki
1,0oliwki
0,05pozostałe owoce
0,1czosnek, cebula, cebula szalotka,
cebula dymka
0,3pomidory, oberżyna, okra
0,2pozostałe warzywa owocowe
0,1brokuły, kalafiory i podobne,
kapusta głowiasta, brukselka i podobne,
karczochy kuliste
0,5kapusta pekińska, jarmuż i podobne,
sałata i podobne, w tym endywia, szpinak
i podobne
0,5zioła
0,2por
0,2warzywa strączkowe
1,0nasiona roślin strączkowych
0,05pozostałe warzywa
0,1nasiona rzepaku, nasiona gorczycy
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,05orzechy
5,0herbata
5,0chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 79 otrzymuje brzmienie:
"79. DESMEDIFAM0,05owoce, warzywa
3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu0,1nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,05orzechy
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 91 otrzymuje brzmienie:
"91. DIFENOKONAZOL0,2Nczarna porzeczka
1-{2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-0,1Npozostałe owoce
metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo}-1H-1,2,4-0,1Nburaki cukrowe"
triazol
poz. 96 otrzymuje brzmienie:
"96. DIKWAT0,05owoce
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenan-0,05warzywa
trenowy0,2nasiona roślin strączkowych
5,0siemię lniane
0,1orzeszki ziemne
0,1mak
0,1ziarna sezamu
1,0ziarna słonecznika
2,0rzepak
0,2ziarna soi
0,5ziarna gorczycy
0,1nasiona bawełny
0,5nasiona konopi
0,1pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 111 otrzymuje brzmienie:
"111. ENDOSULFAN0,05owoce cytrusowe
(suma izomerów α- i β-endosulfanu oraz 0,3gruszki
siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan)0,05pozostałe owoce ziarnkowe
S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-0,05owoce pestkowe
1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-0,5winogrona
benzodioksatiepinu0,05truskawki
0,05pozostałe owoce
0,05warzywa korzeniowe
0,5pomidory
1,0papryka
0,05pozostałe warzywa
0,5nasiona soi
5,0nasiona bawełny
0,1pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1orzechy
30,0herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 114 otrzymuje brzmienie:
"114. ETEFON0,05owoce cytrusowe
kwas 2-chloroetylofosfonowy0,5jabłka
0,05pozostałe owoce ziarnkowe
3,0wiśnie
0,05pozostałe owoce pestkowe
1,0winogrona
2,0ananas
5,0porzeczki
0,05pozostałe owoce
1,0pomidory
3,0papryka
0,05pozostałe warzywa
2,0nasiona bawełny
0,1pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1orzechy
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 121 dodaje się poz. 121a w brzmieniu:
"121a. FENAZACHINA0,3Nbrzoskwinie, morele
4-{2-[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]etoksy}0,1Npozostałe owoce pestkowe
chinazolina0,1Nowoce ziarnkowe
0,1Nowoce jagodowe"
poz. 122 otrzymuje brzmienie:
"122. FENBUTATYNY TLENEK5,0owoce cytrusowe
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny]2,0owoce ziarnkowe
0,05owoce pestkowe
2,0winogrona
1,0truskawki
5,0jeżyny, maliny
3,0banany
0,05pozostałe owoce
1,0pomidory, oberżyna, papryka
0,5ogórek, cukinia
0,05zioła
0,05warzywa strączkowe
0,05pozostałe warzywa
0,05orzechy
0,05nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 124 otrzymuje brzmienie:
"124. FENHEKSAMID0,05owoce cytrusowe
2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-metylocyklo-5,0morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie
heksanokarboksanilidwłączając nektaryny i inne hybrydy
1,0śliwki
0,05pozostałe owoce pestkowe
5,0winogrona
5,0truskawki
10,0jeżyny, maliny
5,0jagody, żurawiny, porzeczki, agrest
10,0kiwi
0,05pozostałe owoce
1,0pomidory, oberżyna, dyniowate z jadalną
skórką
2,0papryka
30,0sałata i podobne, w tym endywia
30,0zioła
0,05pozostałe warzywa
0,1nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 125 otrzymuje brzmienie:
"125. FENITROTION0,01owoce cytrusowe
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4-0,01pozostałe owoce
nitrofenylu0,01warzywa
0,01nasiona roślin oleistych
0,01orzechy
0,01ziemniaki
0,5herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 126 otrzymuje brzmienie:
"126. FENMEDIFAM0,05owoce cytrusowe
3-(3-metylofenylo)-0,1truskawki
karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu0,05pozostałe owoce
0,1buraki
0,05sałata i podobne
0,5szpinak i podobne
0,2karczochy kuliste
0,05pozostałe warzywa
0,1nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 127b dodaje się poz. 127c w brzmieniu:
"127c. FENPROPIDYNA0,05Nburaki cukrowe"
(RS)-1-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-
metylopropylo]piperydyna
poz. 128 otrzymuje brzmienie:
"128. FENPROPIMORF0,05owoce cytrusowe
(±)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-1,0truskawki, maliny, jeżyny, borówki
metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolinaczarne, żurawiny, porzeczki, agrest
2,0banany
0,05pozostałe owoce
0,5brukselka
1,0por
0,05pozostałe warzywa
0,05nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,05ziemniaki
0,1herbata
10,0chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 130 otrzymuje brzmienie:
"130. FENTION3,0owoce cytrusowe
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej,2,0wiśnie i czereśnie
sulfotlenku i sulfonu wyrażone jako fention)1,0oliwki
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4-metylo-0,01pozostałe owoce
tiofenylu0,01warzywa
0,02nasiona roślin oleistych
0,01orzechy
0,01ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 134a dodaje się poz. 134b w brzmieniu:
"134b. FLONIKAMID0,2Nowoce ziarnkowe
N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3-0,05Nziemniaki"
piridynokarboksamid
poz. 141a dodaje się poz. 141b w brzmieniu:
"141b. FLUTRIAFOL0,05Njabłka
(RS)-2,4'-difluoro-A-(1H-1,2,4-triazol-1-0,5Nrzepak
ilometylo)benzhydrol0,05Nburak cukrowy"
poz. 153 otrzymuje brzmienie:
"153. GLIFOSAT0,5mandarynki włączając klementynki i inne
N-(fosfonometylo)glicynahybrydy, pomarańcze
0,1pozostałe owoce cytrusowe
0,5winogrona
1,0oliwki do produkcji oliwy
0,1pozostałe owoce
0,1warzywa
0,1grzyby uprawne
50,0grzyby dziko rosnące
2,0fasola - nasiona
10,0groch - nasiona, łubin - nasiona
0,1pozostałe nasiona roślin strączkowych
10,0siemię lniane, nasiona rzepaku,
nasiona gorczycy, nasiona bawełny
20,0ziarna słonecznika, ziarna soi
0,1pozostałe nasiona roślin oleistych
0,5ziemniaki
0,1orzechy
2,0herbata
0,1chmiel
0,1pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 177 otrzymuje brzmienie:
"177. KARBARYL0,05owoce cytrusowe
metylokarbaminian 1-naftylu5,0oliwki
0,05pozostałe owoce
0,5pomidory
0,05pozostałe warzywa
0,05nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,05orzechy
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 178 otrzymuje brzmienie:
"178. KARBENDAZYM0,1owoce cytrusowe
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako0,2owoce ziarnkowe
karbendazym)0,2morele, brzoskwinie włączając nektaryny
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylui inne hybrydy
0,5wiśnie, czereśnie, śliwki
0,3winogrona stołowe
0,5winogrona do produkcji wina
0,1truskawki
0,1owoce jagodowe
0,2papaja
0,1pozostałe owoce
0,5pomidory, oberżyna, brukselka
2,0ketmia jadalna
0,1pozostałe warzywa
0,2fasola w strąku, groch w strąku
0,2ziarna soi
0,1pozostałe nasiona roślin oleistych
0,1orzechy
0,1ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,1pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 181 otrzymuje brzmienie:
"181. KARBOFURAN0,3owoce cytrusowe
(suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu0,02pozostałe owoce
wyrażona jako karbofuran)0,02warzywa
metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-0,02orzechy
dimetylobenzofuran-7-ylu0,1nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,05herbata
0,05chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 193 otrzymuje brzmienie:
"193. LINURON0,05owoce cytrusowe
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-0,05pozostałe owoce
metylomocznik0,2marchew, pasternak, pietruszka-korzeń
0,5seler - korzeń
0,1seler naciowy
1,0zioła
0,1fasola bez strąków, groch bez strąków
0,05pozostałe warzywa strączkowe
0,05pozostałe warzywa
0,1nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 194 dodaje się poz. 194a w brzmieniu:
"194a. MANDIPROPAMID1,0Npomidory
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-N-[3-metoksy-4-(prop-2-0,3Nogórki
ynyloksy)fenetyl]-2-(prop-2-ynyloksy)acetamid0,01Nziemniaki"
po poz. 196 dodaje się poz. 196a w brzmieniu:
"196a. MCPB0,1Nwarzywa strączkowe"
kwas 4-(4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy
po poz. 198b dodaje się poz. 198c w brzmieniu:
"198c. MEPIKWATU CHLOREK3,0Nrzepak"
chlorek 1,1-dimetylopiperydyniowy
po poz. 200 dodaje się poz. 200a w brzmieniu:
"200a. METAFLUMIZON0,05Nziemniaki"
(EZ)-2'-[2-(cyanofenylo)-1-(α,α,α-trifluoro-m-
tolylo)etylideno]-4-(trifluorometoksy)
karbanilohydrazyd
poz. 203 otrzymuje brzmienie:
"203. METAMIDOFOS0,01owoce cytrusowe
amidotiofosforan O,S-dimetylu0,01owoce ziarnkowe
0,1morele
0,05brzoskwinie włączając nektaryny i inne
hybrydy
0,01pozostałe owoce pestkowe
0,01pozostałe owoce
0,02brokuły, kalafiory i podobne
0,01kapusta głowiasta, brukselka i podobne
0,5fasola w strąku, groch w strąku
0,01pozostałe warzywa strączkowe
0,1karczochy kuliste
0,01pozostałe warzywa
0,2ziarna soi, nasiona bawełny
0,01pozostałe nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,01orzechy
0,02chmiel
0,02herbata
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 212 otrzymuje brzmienie
"212. METOMYL0,5grejpfrut, pomarańcza, pomelo
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako1,0cytryna, limonka, mandarynki włączając
metomyl)klementynki i inne hybrydy
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid0,05pozostałe owoce cytrusowe
0,2owoce ziarnkowe
0,2morele, brzoskwinie włączając nektaryny
i inne hybrydy
0,1wiśnie i czereśnie
0,5śliwki
0,05pozostałe owoce pestkowe
0,05winogrona stołowe
1,0winogrona do produkcji wina
0,05pozostałe owoce
0,5rzodkiewka
0,2pomidory, oberżyna
0,2brokuły
0,3sałata
0,3zioła
0,05pozostałe warzywa
0,1ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona
bawełny
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,05orzechy
0,1herbata
10,0chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 215 otrzymuje brzmienie:
"215. METYDATION2,0owoce cytrusowe
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-0,02owoce ziarnkowe
-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu0,05brzoskwinie włączając nektaryny i inne
hybrydy
0,2śliwki
0,02pozostałe owoce pestkowe
0,02winogrona, truskawki
1,0oliwki
0,02pozostałe owoce
0,02warzywa
0,05nasiona rzepaku
0,02pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,05orzechy
0,1herbata
0,1chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 219 otrzymuje brzmienie:
"219. MYCHLOBUTANIL
(α-(3-hydroksybutylo)- α -(4-chlorofenylo)3,0owoce cytrusowe
-1H-1,2,4-triazol-1-propanonitryl (RH9090)0,5owoce ziarnkowe
wyrażony jako mychlobutanil)0,3morele
2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-1,0wiśnie i czereśnie
ylometylo) heksylokarbonitryl0,5brzoskwinie włączając nektaryny

i inne hybrydy, śliwki

0,02pozostałe owoce pestkowe
1,0winogrona, truskawki, porzeczki,
agrest, jeżyny, maliny
2,0banany
0,02pozostałe owoce
0,2marchew, chrzan, pasternak,
pietruszka - korzeń
0,3pomidory, oberżyna
0,5papryka, karczochy kuliste
0,1ogórki i dyniowate z jadalną skórką
0,2melon i dyniowate z niejadalną skórką
5,0roszpunka jadalna
0,3fasola w strąku
0,02pozostałe warzywa strączkowe
0,02pozostałe warzywa
0,05nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,02ziemniaki
2,0chmiel
0,05herbata
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 220d dodaje się poz. 220e w brzmieniu:
"220e. NAPTALAM

kwas N-1-naftyloftalamowy

0,1Nwarzywa owocowe"
poz. 221 otrzymuje brzmienie:
"221. NUARYMOL

alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy

0,02Nśrodki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 224 otrzymuje brzmienie:
"224. OKSAMYL0,02mandarynki włączając klementynki i inne
4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4-hybrydy
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid0,01pozostałe owoce cytrusowe
0,01pozostałe owoce
0,02pomidory, papryka, oberżyna, ogórki,
korniszony
0,03cukinia
0,01pozostałe warzywa
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,01orzechy
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 229 otrzymuje brzmienie:
"229. PARAKWAT0,02owoce, warzywa
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy0,02nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,05herbata
0,05chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 236 dodaje się poz. 236a w brzmieniu:
"236a. PIRYDABEN1,0Ntruskawki
2-tert-butylo-5-(4-tert-butylobenzylotio)-4-0,5Npozostałe owoce
chloropirydazin-3(2H)-on0,1Nogórki, pomidory, papryka, oberżyna"
po poz. 239 dodaje się poz. 239a w brzmieniu:
"239a. PIRYPROKSYFEN 0,2Nowoce ziarnkowe
eter (RS) 4-fenoksyfenylo-2-(2-pirydyloksy) propylowy0,1Npomidory, ogórki, papryka, oberżyna"
poz. 248 otrzymuje brzmienie:
"248. PROPARGIT3,0owoce
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)cykloheksylo-0,5ogórki
2-propenylu2,0Npomidor, papryka, oberżyna
5,0herbata
100,0Nchmiel"
po poz. 251 dodaje się poz. 251a w brzmieniu:
"251a. PROSULFOKARB

S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian)

0,01Nziemniaki"
poz. 253 otrzymuje brzmienie:
"253. PIMETROZYNA0,3owoce cytrusowe
(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno0,05morele, brzoskwinie włączając nektaryny
amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-oni inne hybrydy
0,02pozostałe owoce
0,5pomidory, oberżyna
1,0papryka
0,5dyniowate z jadalną skórką
0,2dyniowate z niejadalną skórką
0,05kapusta głowiasta
0,2kapusta pekińska, jarmuż i podobne
2,0sałata i podobne, w tym endywia
1,0zioła
1,0warzywa strączkowe
0,02pozostałe warzywa
0,02orzechy
0,05nasiona bawełny
0,02pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,1herbata
15,0chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 255a otrzymuje brzmienie:
"255a. PYRAKLOSTROBINA1,0owoce cytrusowe
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-0,3owoce ziarnkowe
iloksymetylo]fenylo}(N-metoksy)karbaminian0,2wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie
włączając nektaryny i inne hybrydy
0,1śliwki
0,02pozostałe owoce pestkowe
0,5truskawki
2,0winogrona do produkcji wina
1,0winogrona stołowe
0,05mango, papaja
0,02pozostałe owoce
0,1marchew
0,3pasternak, chrzan
0,2czosnek, cebula, cebula szalotka
0,2pomidory, oberżyna
0,5papryka
0,1brokuły, kalafiory i podobne
0,2brukselka, kapusta głowiasta
2,0sałata i podobne, w tym endywia
2,0zioła
0,5por
0,02pozostałe warzywa
0,3nasiona roślin strączkowych
0,02nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,05herbata
10,0chmiel
1,0orzechy pistacjowe
0,02pozostałe orzechy
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 262a otrzymuje brzmienie:
"262a. TEBUKONAZOL0,5Nowoce pestkowe
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-0,5Nowoce ziarnkowe
1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol0,05Nburaki cukrowe
0,5Npomidory, ogórki
0,05Nrzepak"
po poz. 272 dodaje się poz. 272a w brzmieniu:
"272a. TETRAKONAZOL0,5Njabłka
(RS)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3(1H-1,2,4-0,2Ntruskawki
triazol-1-ylo)propylo 1,1,2,2-tetrafluoroetylo0,01Nburaki cukrowe
eter0,2Nogórki, marchew, pietruszka - korzeń, buraki ćwikłowe
0,1Npomidory
0,2Nrośliny służące do sporządzania naparów ziołowych
0,2Nprzyprawy"
poz. 273 otrzymuje brzmienie:
"273. TIABENDAZOL5,0owoce cytrusowe
2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol5,0jabłka, gruszki
0,05pozostałe owoce ziarnkowe
5,0banany, mango
10,0papaja
15,0awokado
0,05pozostałe owoce
5,0brokuły
15,0maniok, słodkie ziemniaki, pochrzyn
1,0cykoria warzywna
0,05pozostałe warzywa
10,0grzyby uprawne
0,05wczesne ziemniaki
15,0ziemniaki przechowalnicze
0,1orzechy
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 275 otrzymuje brzmienie:
"275. TIODIKARB0,5grejpfrut, pomarańcza, pomelo
(suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako1,0cytryna, limonka, mandarynki włączając
metomyl)klementynki i inne hybrydy
3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia-0,05pozostałe owoce cytrusowe
4,7,9,12-tetra-azapentadeka-3,12-dieno-6,10-0,2owoce ziarnkowe
dion0,2morele, brzoskwinie włączając nektaryny
i inne hybrydy
0,1wiśnie i czereśnie
0,5śliwki
0,05pozostałe owoce pestkowe
0,05winogrona stołowe
1,0winogrona do produkcji wina
0,05pozostałe owoce
0,5rzodkiewka
0,2pomidory, oberżyna
0,2brokuły
0,3sałata
0,3zioła
0,05pozostałe warzywa
0,1ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona
bawełny
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,05orzechy
0,1herbata
10,0chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 276 otrzymuje brzmienie:
"276. TIOFANAT METYLOWY
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu0,1owoce cytrusowe
0,5owoce ziarnkowe
2,0morele, brzoskwinie włączając nektaryny
i inne hybrydy
0,3wiśnie, czereśnie, śliwki
0,1winogrona stołowe
3,0winogrona do produkcji wina
0,1truskawki
0,1owoce jagodowe
1,0papaja
0,1pozostałe owoce
2,0pomidory, oberżyna
1,0brukselka, ketmia jadalna
0,3dyniowate z niejadalną skórką (melony,
arbuzy, dynie)
0,1pozostałe warzywa
0,1warzywa strączkowe
0,3ziarna soi
0,1pozostałe nasiona roślin oleistych
0,2orzechy
0,1ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,1pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 281 otrzymuje brzmienie:
"281.TRIADIMEFON0,1owoce cytrusowe
(suma triadimefonu i triadimenolu)0,2jabłka
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-0,1pozostałe owoce ziarnkowe
triazol-1-ylo)butan-2-on0,1owoce pestkowe
2,0winogrona
0,5truskawki
1,0jagody, żurawiny, porzeczki, agrest
0,2banany
3,0ananasy
0,1pozostałe owoce
0,5cebula
1,0cebula dymka
0,3pomidory
0,5papryka
1,0karczochy kuliste
0,1pozostałe warzywa
0,1zioła
0,2nasiona roślin oleistych
0,2orzechy
0,1ziemniaki
0,2herbata
10,0chmiel
0,1pozostałe produkty pochodzenia roślinnego"
poz. 282 otrzymuje brzmienie:
"282. TRIADIMENOL0,1owoce cytrusowe
(suma triadimefonu i triadimenolu)0,2jabłka
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-0,1pozostałe owoce ziarnkowe
triazol-1-ylo)-2-butanol0,1owoce pestkowe
2,0winogrona
0,5truskawki
1,0jagody, żurawiny, porzeczki, agrest
0,2banany
3,0ananasy
0,1pozostałe owoce
0,5cebula
1,0cebula dymka
0,3pomidory
0,5papryka
1,0karczochy kuliste
0,1pozostałe warzywa
0,1zioła
0,2nasiona roślin oleistych
0,2orzechy
0,1ziemniaki
0,2herbata
10,0chmiel
0,1pozostałe produkty pochodzenia roślinnego"
poz. 285 otrzymuje brzmienie:
"285. TRIAZOFOS0,01owoce, warzywa
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo- 1H-1,2,4-0,01nasiona roślin oleistych
triaz-ol-3-ylu0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 288a otrzymuje brzmienie:
"288a. TRIFLOKSYSTROBINA0,3owoce cytrusowe
(E)-metoksyimino-{(E)-α-[1-(α, α, α-trifluoro-0,5owoce ziarnkowe
m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo}octan1,0morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie,
metyluw tym nektarynki i inne hybrydy
0,2śliwki
0,02pozostałe owoce pestkowe
5,0winogrona
0,5truskawki
1,0porzeczki, agrest
0,02pozostałe owoce jagodowe
0,05banany
0,02pozostałe owoce
0,02warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa
cebulowe
0,5pomidory
0,2dyniowate z jadalną skórką
0,3melon
0,5fasola w strąku
0,02pozostałe warzywa
0,02orzechy
0,05nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,05herbata
30,0chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 290b otrzymuje brzmienie:
"290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

kation trimetylosulfonium

0,5

0,5

mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy

pomarańcze

0,05pozostałe owoce cytrusowe
1,0oliwki do produkcji oliwy
0,05pozostałe owoce
0,05warzywa
0,05grzyby uprawne
20,0grzyby dziko rosnące
0,05warzywa strączkowe
10,0ziarna soi
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,05orzechy
0,05herbata
0,05chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 294 otrzymuje brzmienie:
"294. ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu)5,0Nowoce, warzywa
10,0Nziemniaki
1.000,0Nchmiel"
b)
w objaśnieniach:
poz. 3-5 otrzymują brzmienie:

"3. Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe):

brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, liście i pędy kapustnych, rokietta siewna (rukola), jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), karczoch, koper, por, rabarbar, rzeżucha, sałata, szczaw, szpinak, szparag - cały produkt po usunięciu wierzchołków, liści okrywowych, korzeni i przylegającej ziemi.

4. Warzywa owocowe:

arbuz, cukinia, dynia, kabaczek, melon, oberżyna, ogórek, papryka, ketmia jadalna, patison, pomidor - cały produkt po usunięciu szypułek.

5. Warzywa strączkowe:

bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soczewica, łubin - cały produkt po usunięciu strąków lub razem ze strąkami, jeśli są one przeznaczone do spożycia.",

poz. 13 otrzymuje brzmienie:

"13. Nasiona roślin oleistych:

mak, ziarna gorczycy, orzeszki ziemne, rzepak, siemię lniane, ziarna soi, ziarna sezamu, ziarna słonecznika, nasiona bawełny, nasiona konopi - cały produkt po usunięciu skorupek i łusek.";

3)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a)
poz. 16 otrzymuje brzmienie:
"16. ATRAZYNA

2-chloro-4-etyloamino-6-izo-propyloamino-1,3,5-triazyna

0,05ziarno zbóż"
b)
poz. 20 otrzymuje brzmienie:
"20. BENOMYL2,0jęczmień, owies
(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym) 0,1żyto, pszenica, pszenżyto
1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu0,01pozostałe ziarno zbóż"
c)
poz. 30 otrzymuje brzmienie:
"30. CHLORFENWINFOS0,02ziarno zbóż"
(suma izomerów E- i Z-)
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo
-dietylu)
d)
po poz. 50 dodaje się poz. 50a w brzmieniu:
"50a. CYKLOKSYDYM

(RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon

0,05Nkukurydza"
e)
poz. 59 otrzymuje brzmienie:
"59. DELTAMETRYNA

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylocyklopropa-nokarboksylan (S) - α-cyjano-3-fenoksybenzylu

2,0ziarno zbóż"
f)
po poz. 59 dodaje się poz. 59a w brzmieniu:
"59a. DESMEDIFAM

3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu

0,05ziarno zbóż"
g)
po poz. 87a dodaje się poz. 87b w brzmieniu:
"87b. FENMEDIFAM

3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu

0,05ziarno zbóż"
h)
po poz. 94a dodaje się poz. 94b w brzmieniu:
"94b. FLONIKAMID

N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3-piridynokarboksamid

2,0Npszenica"
i)
poz. 123 otrzymuje brzmienie:
"123. KARBENDAZYM 2,0jęczmień, owies
(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym)0,1żyto, pszenica, pszenżyto
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu0,01pozostałe ziarno zbóż"
j)
poz. 124 otrzymuje brzmienie:
"124. KARBOFURAN

(suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu wyrażona jako karbofuran)

metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu

0,02ziarno zbóż"
k)
po poz. 146b dodaje się poz. 146c w brzmieniu:
"146c. METRAFENON0,05Npszenica
3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylo-benzofenon0,5Njęczmień"
l)
poz. 148 otrzymuje brzmienie:
"148. METYDATION0,02ziarno zbóż"
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu
m)
poz. 151 otrzymuje brzmienie:
"151. NUARYMOL0,02Nziarno zbóż"
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy
n)
po poz. 152 dodaje się poz. 152a w brzmieniu:
"152a. OKSAMYL0,01ziarno zbóż"
4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4-metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid
o)
po poz. 172 dodaje się poz. 172a w brzmieniu:
"172a. PROSULFOKARB0,01Nziarno zbóż"
S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian)
p)
poz. 173a otrzymuje brzmienie:
"173a. PROTIOKONAZOL0,05Njęczmień, owies
(RS)-2-[2-(1-chlorocyklopropylo)-3-(2-chlorofenylo)-2-0,01Npszenica, pszenżyto"
hydroksypropylo]-2,4-dihydro-1,2,4-triazol-3-dion
r)
po poz. 184 dodaje się poz. 184a w brzmieniu:
"184a. TERBUTYLOAZYNA0,05Nkukurydza"
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna
s)
po poz. 186 dodaje się poz. 186a w brzmieniu:
"186a. TIAMETOKSAM0,05Nziarno zbóż"
(EZ)-3-(2-chloro-1,3-tiazol-5-ylometylo)-5-metylo-1,3,5-
oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina
t)
poz. 189 otrzymuje brzmienie:
"189. TIOFANAT METYLOWY0,3jęczmień, owies
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu0,05żyto, pszenica, pszenżyto
0,01pozostałe ziarno zbóż"
u)
poz. 194 otrzymuje brzmienie:
"194. TRIAZOFOS0,02ziarno zbóż"
tiofosforan O,O-dietylo-O-1- fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu
w)
po poz. 197 dodaje się poz. 197a w brzmieniu:
"197a.TRIFLURALINA0,01Nziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina
4)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
w części A w tabeli:
poz. 5 otrzymuje brzmienie:
"5. AZYNOFOS ETYLOWY0,010,010,01"
ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-
-4-okso-benzo[d]-1,2,3- triazyn-3-ylo) metylu
po poz. 9a dodaje się poz. 9b w brzmieniu:
"9b. CHLORFENWINFOS0,010,010,01"
(suma izomerów E- i Z-)
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-
dietylu)
po poz. 29 dodaje się poz. 29a w brzmieniu:
"29a. FENTION0,050,01-"
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku
i sulfonu wyrażone jako fention)
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-
-4-metylo-tiofenylu
poz. 38 otrzymuje brzmienie:
"38. KARBARYL

metylokarbaminian 1-naftylu

0,050,050,05"
poz. 55 otrzymuje brzmienie:
"55. TRIAZOFOS

tiofosforan O,O-dietylo-O- 1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu

0,010,010,01"
b)
w części B w tabeli:
uchyla się poz. 9,
po poz. 18 dodaje się poz. 18a w brzmieniu:
"18a. DELTAMETRYNA0,03 wątroba,0,050,05"
(cis-deltametryna) nerki
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-0,1 drób i
dimetylocyklopropanokarboksylanprodukty
(S)-α-cyjano-3-fenoksybenzyludrobiowe
0,5 pozostałe
produkty
po poz. 31 dodaje się poz. 31a w brzmieniu:
"31a. FENMEDIFAM0,050,050,05"
(N-(3-hydroksyfenylo)-karbaminian metylu
(MHPC) wyrażony jako fenmedifam)
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian
metylu
poz. 40 otrzymuje brzmienie:
"40. KARBENDAZYM0,050,050,05"
(karbendazym i tiofanat metylowy wyrażone jako
karbendazym)
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu
poz. 68 otrzymuje brzmienie:
"68. TIOFANAT METYLOWY0,050,050,05"
(karbendazym i tiofanat metylowy
wyrażone jako karbendazym)
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia, z tym że w § 1:
1)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 25, 178 i 276, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 20, 123 i 189 oraz pkt 4 lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 9, 40 i 68 wchodzą w życie z dniem ogłoszenia;
2)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 58, 122, 124, 193, 253, 281 i 282 wchodzą w życie z dniem 9 grudnia 2006 r.;
3)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 77, 111, 125, 177 i 215, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 59 i 148 oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 38 i lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 18a wchodzą w życie z dniem 30 grudnia 2006 r.;
4)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 2, 14, 18, 59, 114, 128, 130, 153, 203, 212, 219, 229, 273, 275, 285, 288a i 290b, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 16 i 194 oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 5, 29a i 55 wchodzą w życie z dniem 21 stycznia 2007 r.;
5)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 255a wchodzi w życie z dniem 21 kwietnia 2007 r.;
6)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 224 oraz pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 152a wchodzą w życie z dniem 30 grudnia 2007 r.;
7)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 43, 79 i 126, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 30, 59a i 87b oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 9b i lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 31a wchodzą w życie z dniem 21 stycznia 2008 r.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 48, poz. 460, Nr 108, poz. 907 i Nr 242, poz. 2047 oraz z 2006 r. Nr 106, poz. 718.