Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Dz.U.2006.106.718
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 1 czerwca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
"50) dyrektywy 2005/70/WE z dnia 20 października 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 276 z 21.10.2005, str. 35),
51) dyrektywy 2005/74/WE z dnia 25 października 2005 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etofumesatu, lamda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu (Dz. Urz. UE L 282 z 26.10.2005, str. 9),
52) dyrektywy 2005/76/WE z dnia 8 listopada 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 90/642/EWG i 86/362/EWG odnośnie do ustalonych w nich najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości krezoksymu metylowego, cyromazyny, bifentryny, metalaksylu i azoksystrobiny (Dz. Urz. UE L 293 z 9.11.2005, str. 14);";
"3b. ACETOCHLOR 2-chloro-2'etylo-6'-metylo-N-(etoksymetylo)acetanilid | 0,02N | owoce" |
"16. AZOKSYSTROBINA | 1,0 | owoce cytrusowe |
metylo (E)-2-{2-[6-(2-cyjanofenoksy)pirimidyno-4-yloksy] fenyl}-3-metoksyakrylan | 0,05 2,0 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe banany |
2,0 | winogrona, truskawki | |
3,0 | jeżyny, maliny | |
0,2 | mango, papaja | |
0,05 | pozostałe owoce | |
2,0 | pomidory, papryka, oberżyna i pozostałe psiankowate | |
2,0 | cebula dymka | |
1,0 | ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką | |
0,5 | melony i inne dyniowate z niejadalną skórką, kalafiory, brokuły | |
0,2 | marchew, chrzan, pietruszka - korzeń, pasternak, salsefia, rzodkiewka | |
0,3 | seler - korzeń | |
0,3 | kapusta głowiasta, brukselka | |
5,0 | jarmuż, kapusta pekińska i podobne | |
0,2 | kalarepa, cykoria | |
3,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
1,0 | fasola w strąku | |
0,2 | fasola łuskana | |
0,5 | groch w strąku | |
0,2 | groch łuskany | |
0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
5,0 | seler naciowy | |
1,0 | karczochy | |
0,1 | por | |
0,1 | nasiona roślin strączkowych | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,5 | nasiona rzepaku, nasiona soi | |
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
20,0 | chmiel | |
3,0 | zioła | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"28. BIFENTRYNA | ||
(Z)-(1RS, 3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ilometylu | 0,1 0,3 0,2 0,2 | owoce cytrusowe owoce ziarnkowe owoce pestkowe winogrona |
0,5 | truskawki | |
0,3 | jeżyny, maliny | |
0,5 | porzeczki | |
0,05 | pozostałe owoce jagodowe | |
0,1 | banany | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,05 | warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0,2 | pomidory, papryka, oberżyna i inne psiankowate | |
0,1 | ogórki, korniszony, cukinia i inne dyniowate z jadalną skórką | |
0,2 | brokuły, kalafiory | |
1,0 | kapusta głowiasta, brukselka | |
2,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
0,5 | fasola w strąku | |
0,1 | groch w strąku | |
0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
5,0 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"35a. BROMOKSYNIL | 0,05N | owoce, warzywa |
(włączając jego estry wyrażone jako | 0,1N | nasiona roślin oleistych |
bromoksynil) | 0,05N | orzechy |
3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl | 0,05N | ziemniaki |
0,1N | herbata | |
0,1N | chmiel | |
0,05N | pozostałe środki spożywcze | |
pochodzenia roślinnego" |
"38b. CHINOKSYFEN | 0,02N | owoce cytrusowe |
5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina | 0,02N | owoce ziarnkowe |
0,3N | wiśnie, czereśnie | |
0,02N | pozostałe owoce pestkowe | |
1,0N | winogrona | |
0,3N | truskawki | |
1,0N | porzeczki, żurawiny, agrest, czarna jagoda | |
0,02N | pozostałe owoce | |
0,05N | melony, arbuzy | |
0,02N | pozostałe warzywa | |
0,05N | nasiona roślin oleistych | |
0,02N | orzechy | |
0,02N | ziemniaki | |
0,05N | herbata | |
0,5N | chmiel | |
0,02N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"40. CHLOMAZON | 0,01N | marchew |
2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on | 0,01N 0,05N | ogórki, dynia, cukinia ziemniaki |
0,05N | warzywa strączkowe | |
0,02N | rzepak" |
"53. CHLOROPROFAM | 0,05 | owoce, warzywa |
(chloroprofam i 3-chloroanilona wyrażone jako chloroprofam)* | 0,05 0,1 | orzechy nasiona roślin oleistych |
3-chlorofenylokarbaminian izopropylu | 10,0 | ziemniaki* |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
* definicja NDP dla chloroprofamu w ziemniakach obejmuje tylko chloroprofam",
"70. CYROMAZYNA | 0,05 | owoce cytrusowe |
cyklopropylo-1,3,5-triazino-2,4,6-tiamina | 0,05 1,0 | pozostałe owoce pomidory, papryka, oberżyna i inne psiankowate |
1,0 | ogórki, korniszony, cukinia i inne dyniowate z jadalną skórką | |
1,0 | marchew | |
0,3 | melony, arbuzy | |
0,05 | inne dyniowate z niejadalną skórką | |
15,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
2,0 | seler naciowy, karczochy | |
5,0 | fasola w strąku, groch w strąku | |
0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
5,0 | grzyby uprawne | |
0,05 | grzyby dziko rosnące | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
15,0 | zioła | |
0,05 | orzechy | |
1,0 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"88. DICHLORFOS (DDVP) | 0,1 | owoce, warzywa |
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu | 0,1 | herbata |
0,1N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"98a. DIMETENAMID-P | 0,01N | owoce, warzywa |
(właczając inne mieszaniny izomerów, | 0,01N | orzechy |
suma izomerów) | 0,02N | nasiona roślin oleistych |
(S)-2-chloro-N-(2,4-dimetylo-3-tienylo-N-(2-metoksy-1-metyloetylo)acetamid | 0,01N 0,02N | ziemniaki herbata |
0,02N | chmiel | |
0,01N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"100b. DIMETOMORF | 0,5N | pomidory |
(E, Z)-4-[3-(4-chlorofenylo)-3-(3,4-dimetoksyfenylo)-akryloilo]morfolina | 0,5N 0,2N | ogórki cebula |
0,05N | ziemniaki" |
"106. DITIANON | 3,0N | owoce |
2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon | 100,0N | chmiel" |
"117. ETOFUMESAT | 0,05 | owoce |
(suma etofumesatu i metabolitu metanosulfonianu 2,3-dihydro-3,3-dimetylo-2-oksobenzofuran-5-yl wyrażone jako etofumesat) | 0,1 0,05 1,0 0,1 | buraki pozostałe warzywa zioła nasiona roślin oleistych |
metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylobenzofuran-5-ylu | 0,05 0,1 | ziemniaki herbata |
0,1 | chmiel | |
0,5 | przyprawy | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"127a. FENOKSYKARB 2-(4-fenoksyfenoksy) etylokarbaminian etylu | 0,5N | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe |
127b. FENPIROKSYMAT | 0,5N | owoce |
(E)-α-(1,3-dimetylo-5-fenoksypirazol-4-ilometylenoamino-oksy)-p-toluinian tert-butylu | 0,2N 0,2N | pomidory, bakłażany, papryka ogórek" |
"133a. FIPRONIL (±)-5-amino-1-(2,6-dichloro-4-trifluorometylofenylo)-trifluorometanosulfinylo-pirazol-4-ilo-3-karbonitryl | 0,02N | ziemniaki" |
"134a. FLAZASULFURON | 0,02N | owoce cytrusowe |
1-(4-4,6-dimetoksypirimidyn-2-ylo)-3-(3-trifluorometylo-2-pirydylosulfonylo)mocznik | 0,01N 0,02N | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe winogrona |
0,01N | truskawki, owoce jagodowe | |
0,02N | oliwki | |
0,01N | warzywa | |
0,02N | nasiona roślin oleistych | |
0,01N | orzechy | |
0,01N | ziemniaki | |
0,02N | herbata | |
0,02N | chmiel | |
0,01N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"135b. FLUCHINKONAZOL 3-(2,4-dichlorofenylo)-6-fluoro-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-chinazolin-4 (3H)-on | 1,0N | owoce ziarnkowe" |
"136a. FLUDIOKSONIL | 3,0N | truskawki |
4-(2,2-difluorobenzo[1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl | 0,5N 0,2N | pomidory fasola szparagowa |
0,05N | groch | |
0,05N | rzepak" |
"141a. FLURTAMON | 0,02N | owoce, warzywa |
(RS)-5-metyloamino-2-fenylo-4-(3-trifluorometylofenylo)furan-3-on | 0,05N 0,02N | nasiona roślin oleistych ziemniaki |
0,05N | herbata | |
0,05N | chmiel | |
0,02N | pozostałe środki spożywcze | |
pochodzenia roślinnego" |
"153. GLIFOSAT N-(fosfonometylo)glicyna | 0,1 | grejpfruty, cytryny, mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy |
0,5 | pomarańcze | |
0,1 | pozostałe owoce cytrusowe | |
0,5 | winogrona | |
1,0 | oliwki (oliwa) | |
0,05 | pozostałe owoce różne | |
0,1 | pozostałe owoce | |
0,1 | warzywa | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | grzyby uprawowe | |
50,0 | grzyby dziko rosnące | |
2,0 | fasola - suche nasiona | |
10,0 | groch - suche nasiona | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin strączkowych | |
10,0 | nasiona lnu, rzepak, nasiona gorczycy, nasiona bawełny | |
20,0 | nasiona słonecznika, nasiona soi | |
0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,5 | ziemniaki | |
2,0 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,1 | pozostałe środki spożywcze | |
pochodzenia roślinnego" |
"168a. IMIDAKLOPRYD | 0,5N | pomidory, papryka, oberżyna |
1-((6-chloro-3-pirydynylo) metylo)-4,5-dihydro-N-nitro-imidazolo amina | 1,0N 0,05N | ogórki cebula |
0,05N | marchew, chrzan | |
0,05N | kapusta | |
0,05N | buraki cukrowe | |
0,05N | warzywa strączkowe | |
0,05N | rzepak | |
0,05N | ziemniaki | |
2,0N | chmiel" |
"168b. INDOKSAKARB (S)-N-[7-chloro-2,3,4a, 5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo) indeno [1,2e] | 0,3N 0,2N | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe warzywa liściowe i łodygowe" |
1,3,4-oksadiazyn-2-ylokarbonylo-4'-(trifluorometoksy)karbanilan metylu |
"173. JOKSYNIL | 0,05N | owoce |
(włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | 0,2N 0,2N 0,05N | marchew, pasternak cebula pozostałe warzywa |
0,1N | nasiona roślin oleistych | |
0,05N | ziemniaki | |
0,1N | herbata | |
0,1N | chmiel | |
0,05N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"183a. KLETODYM | 0,05N | truskawki |
(±)-2-{E)-1-[(E)-chloroalliloksyimino] propylo}-5-{2-etylotio) propylo]-3-hydroksycykloheksan-2-on | 1,0N 0,5N 0,2N | pomidory pozostałe warzywa ziemniaki |
0,05N | buraki cukrowe | |
0,05N | rzepak" |
"186. KREZOKSYM METYLOWY | 0,05 | owoce cytrusowe |
(E)-2-metoksyimino-(2-o-toliloksymetylofenylo)octan metylu | 0,2 0,05 | owoce ziarnkowe owoce pestkowe |
1,0 | winogrona | |
1,0 | truskawki | |
1,0 | porzeczki, agrest | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,2 | oliwki | |
0,5 | pomidory, oberżyna | |
1,0 | papryka | |
0,2 | melony i inne dyniowate z niejadalną skórką | |
5,0 | pory | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze | |
pochodzenia roślinnego" |
"190. LAMBDA-CYHALOTRYNA | 0,1 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo |
produkt reakcji zawierający równe ilości: (Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3- | 0,2 | cytryny, limonki, mandarynki, w tym klementynki i inne hybrydy |
trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3- | 0,02 0,1 0,2 | pozostałe owoce cytrusowe owoce ziarnkowe morele, brzoskwinie, w tym nektarynki i podobne hybrydy |
trifluoro-propenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarbo-ksylanu (R)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,1 0,2 0,5 0,1 | pozostałe owoce pestkowe winogrona truskawki porzeczki, agrest |
0,2 | dzikie jagody i dzikie owoce | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,1 | seler - korzeń, rzodkiewki | |
0,05 | cebula dymka | |
0,1 | pomidory, papryka | |
0,5 | oberżyna | |
0,1 | dyniowate z jadalną skórką (ogórki) | |
0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | |
(melon, dynia, arbuz) | ||
0,05 | słodka kukurydza | |
0,1 | brokuły, kalafiory | |
0,05 | brukselka | |
0,2 | kapusta głowiasta | |
1,0 | kapusta pekińska, jarmuż, sałata i podobne, w tym endywia | |
0,5 | szpinak, botwina i podobne | |
0,3 | seler, por | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
1,0 | zioła | |
0,2 | fasola w strąku | |
0,02 | fasola bez strąka | |
0,2 | groch | |
0,05 | orzechy | |
0,02 | grzyby uprawowe | |
0,5 | grzyby dziko rosnące | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,02 | ziemniaki | |
1,0 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,02 | pozostałe produkty pochodzenia | |
roślinnego" |
"198b. MEPANIPIRYM | 0,01N | owoce cytrusowe |
(mepanipyrim i jego metabolit (2-anilino-4-2-hydroksypropyl)-6-metylopirymidyna wyrażone jako mepanipyrim) N-(4-metylo-6-prop-1-ynylopirymidyn-2- | 0,01N 3,0N 2,0N | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe winogrona truskawki |
ylo) anilina | 0,01N 1,0N | pozostałe owoce pomidory |
0,01N | pozostałe warzywa | |
0,01N | orzechy | |
0,02N | nasiona roślin oleistych | |
0,01N | ziemniaki | |
0,02N | herbata | |
0,02N | chmiel | |
0,01N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"202. METALAKSYL | 0,5 | owoce cytrusowe |
(w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-m) | 1,0 2,0 1,0 | owoce ziarnkowe winogrona stołowe winogrona winne |
(suma izomerów) (±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu | 0,5 0,05 0,1 | truskawki pozostałe owoce marchew, pasternak, chrzan, rzodkiewka |
0,2 | cebula dymka | |
0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka | |
0,2 | pomidory | |
0,5 | papryka | |
0,5 | ogórki | |
0,2 | melony, arbuzy | |
0,1 | brokuły, kalafior i inne odmiany | |
1,0 | kapusta głowiasta | |
0,2 | jarmuż, pory | |
2,0 | sałata | |
1,0 | endywia | |
0,3 | cykoria | |
1,0 | zioła | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"207a. METKONAZOL (1RS, 5RS; RRS, 5S1)-5-(4-chlorobenzylo)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo) cyklopentanol | 0,1N | rzepak" |
"212. METOMYL | 0,5 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo |
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl) | 1,0 | cytryny, limonki, mandarynki w tym klementynki i inne hybrydy |
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid | 0,05 0,2 | pozostałe owoce cytrusowe owoce ziarnkowe |
0,2 | morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy | |
0,1 | wiśnie, czereśnie | |
0,5 | śliwki | |
0,05 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,05 | winogrona stołowe | |
1,0 | winogrona winne | |
0,05 | truskawki | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | rzodkiewki | |
0,5 | pomidory, oberżyna | |
0,2 | papryka | |
0,2 | brokuły | |
2,0 | sałata, szpinak, botwina i podobne | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
2,0 | zioła | |
0,1 | orzeszki ziemne, nasiona soi, | |
nasiona bawełny | ||
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
10,0 | chmiel | |
0,05 | pozostałe produkty pochodzenia | |
roślinnego" |
"239. PIRYMIKARB | 0,5N | owoce |
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamidopirymikarbu) dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu | 1,0N 0,5N 0,01N | warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa orzechy laskowe, orzechy włoskie" |
"245a. PROPACHIZAFOP | 0,05N | owoce |
(R)-2 [4-(6-chlorochinoksalin-2-yloksy)fenoksy]propian 2-izopropylidenoaminooksyetylu | 0,05N 0,05N 0,05N | warzywa buraki cukrowe rzepak |
0,05N | ziemniaki" |
"247. PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK | 1,0N | pomidory |
chlorowodorek 3-(dimetyloamino) propylokarbaminian propylu | 1,0N 15,0N | ogórki sałata |
0,2N | cebula | |
0,2N | ziemniaki" |
"250a. PROPOKSYKARBAZON | 0,02N | owoce, warzywa |
(propoksykarbazon, | 0,02N | nasiona roślin oleistych |
jego sole i 2-hydroksy-propoksy-propoksykarbazon liczone jako propoksykarbazon) metylo 2-(4,5-dihydro-4-metylo-5-okso- | 0,02N 0,02N 0,05N | orzechy ziemniaki herbata |
3-propoksy-1H-1,2,4-triazol-1-yl) karboksamido-sulfonylobenzen | 0,05N 0,02N | chmiel pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"253. PYMETROZYNA | 0,3 | owoce cytrusowe |
(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-piridylometyleneamino)-1,2,4-trazino-3 (2H)-on | 0,02 0,05 | owoce ziarnkowe morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy |
0,02 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,5 | pomidory, oberżyna | |
1,0 | papryka | |
0,5 | dyniowate z jadalną skórką (ogórki) | |
0,2 | dyniowate z niejadalną skórką (melony, dynie, arbuzy) | |
0,05 | kapusta głowiasta | |
0,1 | jarmuż | |
1,0 | sałata i podobne, w tym endywia | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
1,0 | zioła | |
0,05 | nasiona bawełny | |
0,02 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,02 | ziemniaki | |
0,02 | orzechy | |
0,1 | herbata | |
5,0 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"255a. PYRAKLOSTROBINA | 1,0N | owoce cytrusowe |
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian | 0,02N 0,2N 0,02N | owoce ziarnkowe wiśnie, czereśnie pozostałe owoce pestkowe |
0,5N | truskawki | |
2,0N | winogrona na wino | |
0,02N | winogrona stołowe | |
0,05N | mango, papaja | |
0,02N | pozostałe owoce | |
0,2N | czosnek, cebula, cebula szalotka | |
2,0N | sałata i podobne, w tym endywia | |
0,02N | pozostałe warzywa | |
0,3N | nasiona roślin strączkowych | |
0,02N | nasiona roślin oleistych | |
0,02N | ziemniaki | |
0,05N | herbata | |
0,05N | chmiel | |
1,0N | orzechy pistacjowe | |
0,02N | pozostałe orzechy | |
0,02N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"261a. TAU-FLUWALINAT | 0,2N | owoce ziarnkowe |
(R)-2-[2-chloro-4-(triluorometylo) anilino]-3-metylobutanian (RS)-cyjano(3-fenoksyfenylo)metylu | 0,02N | rzepak" |
"267a. TEPRALOKSYDYM | 0,5N | marchew |
(ZE)-(RS)-2-{1-[(2E)-3-chloroalliloksyimino]propylo}-3-hydroksy-5-tetra-hydropiran-4-ylocykloheks-2-enon | 0,5N 0,1N 1,0N 0,5N | cebula buraki cukrowe warzywa strączkowe ziemniaki" |
"273. TIABENDAZOL | 5,0 | owoce cytrusowe |
2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol | 5,0 | jabłka, gruszki |
0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe | |
15,0 | awokado | |
5,0 | banany, mango | |
10,0 | papaja | |
0,05 | pozostałe owoce | |
15,0 | maniok, słodkie ziemniaki, jam | |
5,0 | brokuły | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
10,0 | grzyby uprawowe | |
0,05 | grzyby dziko rosnące | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,1 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki wczesne | |
15,0 | ziemniaki późne | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe produkty pochodzenia | |
roślinnego" |
"273b. TIAMETOKSAM | 0,1N | owoce ziarnkowe |
3-(2-chloro-1,3-triazol-5-ilometylo)-5-metylo-1,3,5-oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina | 0,05N 0,05N 0,1N | burak cukrowy rzepak ziemniaki" |
"275. TIODIKARB | 0,5 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo | ||
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl) S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid | 1,0 | cytryny, limonki, mandarynki w tym klementynki i inne hybrydy | ||
0,05 | pozostałe owoce cytrusowe | |||
0,2 | owoce ziarnkowe | |||
0,2 | morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy | |||
0,1 | wiśnie, czereśnie | |||
0,5 | pozostałe owoce pestkowe | |||
0,05 | winogrona stołowe | |||
1,0 | winogrona winne | |||
0,05 | truskawki | |||
0,05 | pozostałe owoce | |||
0,5 | rzodkiewki | |||
0,5 | pomidory, oberżyna | |||
0,2 | papryka | |||
0,2 | brokuły | |||
2,0 | sałata, szpinak, botwina i podobne | |||
0,05 | pozostałe warzywa | |||
2,0 | zioła | |||
0,1 | orzeszki ziemne, nasiona soi, | |||
nasiona bawełny | ||||
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |||
0,05 | orzechy | |||
0,05 | ziemniaki | |||
0,1 | herbata | |||
10,0 | chmiel | |||
0,05 | pozostałe produkty pochodzenia | |||
roślinnego" |
"290a. TRIFLUSULFURON METYLU | 0,05N | buraki cukrowe |
kwas 2-[4-dimetyloamino-6-(2,2,2-trifluoroetoksy)-1,3,5-triazyn-2-ylokarbamoilosulfamoilo]-3-metylobenzoesowy | ||
290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION (efekt zastosowania glifosatu) kation trimetylosulfonium | 0,05 0,5 | mandarynki, włączając klementynki i inne hybrydy pomarańcze |
0,05 | pozostałe owoce cytrusowe | |
1,0 | oliwki (oliwa) | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,05 | warzywa | |
0,05 | grzyby uprawowe | |
20,0 | grzyby dziko rosnące | |
0,05 | orzechy | |
10,0 | nasiona soi | |
0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych | |
0,05 | warzywa strączkowe | |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"293a. ZOKSAMID | 0,02N | owoce cytrusowe |
3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid | 5,0N 0,02N | winogrona pozostałe owoce |
0,5N | pomidory | |
0,02N | pozostałe warzywa | |
0,02N | warzywa strączkowe | |
0,02N | orzechy | |
0,05N | nasiona roślin oleistych | |
0,02N | ziemniaki | |
0,05N | herbata | |
0,05N | chmiel | |
0,02N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
"18. Przyprawy - nasiona kminku, nasiona jałowca, gałka muszkatołowa, pieprz (czarny, biały), laska wanilii i inne.";
"3a. ACETOCHLOR 2-chloro-2'etylo-6'-metylo-N-(etoksymetylo) acetanilid | 0,02N | kukurydza" |
"26. BROMOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako bromoksynil) 3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl | 0,1 0,05 | kukurydza pozostałe ziarno zbóż" |
"28a. CHINOKSYFEN 5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina | 0,02 0,2 0,02 | pszenica, żyto, pszenżyto jęczmień, owies pozostałe ziarno zbóż" |
"38a. CHLOROPROFAM (chloroprofam i 3-chloroanilina wyrażone jako chloroprofam) 3-chlorofenylokarbaminian izopropylu | 0,02N | ziarno zbóż" |
"67a. DIFENOKONAZOL 1-(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol | 0,02N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
"70. DIKAMBA kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy | 0,01N 0,3N | kukurydza pozostałe ziarno zbóż" |
"72a. DIMOKSYSTROBINA (E)-2-(metoksyimino)-N-metylo-2-[α-(2,5-ksyloksy)-o-tolylo]acetamid | 0,1N 0,1N | pszenica żyto" |
"72b. DIMETENAMID-P (włączając inne mieszaniny izomerów, suma izomerów) (S)-2-chloro-N-(2,4-dimetylo-3-tienylo)-N-(2-metoksy-1-metyloetylo)acetamid | 0,01N | ziarno zbóż" |
"87a. FENITROTION tiofosforan O, O-dimetylo-O-3-metylo-4-nitrofenu | 10,0N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
"93a. FIPRONIL (±)-5-amino-1-(2,6-dichloro-4-trifluorometylofenylo)-trifluorometanosulfinylo-pirazol-4-ilo-3-karbonitryl | 0,02N | ziarno zbóż" |
"94a. FLAZASULFURON 1-(4-4,6-dimetoksypirimidyn-2-ylo)-3-(3-trifluorometylo-2-pirydylosulfonylo)mocznik | 0,02N | ziarno zbóż" |
"95a. FLUCHINKONAZOL 3-(2,4-dichlorofenylo)-6-fluoro-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-chinazolin-4 (3H)-on | 0,05N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
"96b. FLUDIOKSONIL 4-(2,2-difluorobenzo [1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl | 0,05N | ziarno zbóż" |
"102a. FLURTAMON (RS)-5-metyloamino-2-fenylo-4-(3-trifluorometylofenylo) furan-3-on | 0,02N | ziarno zbóż" |
"108. GLIFOSAT | 10,0 | pszenica, żyto, pszenżyto |
N-(fosfonometylo)glicyna | 20,0 | jęczmień, owies, sorgo |
1,0 | kukurydza | |
0,1 | pozostałe ziarno zbóż" |
"120a. IZOKSAFLUTOL 5-cyklopropylo-4-(2-metanosulfonylo-4-trifluorometylobenzoilo)izoksazol | 0,05N | kukurydza" |
"121c. JOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | 0,05N | ziarno zbóż" |
"137a. MEPANIPYRIM (mepanipyrym i jego metabolit (2-anilino-4-(2-hydroksypropyl)-6-metylopirymidyn wyrażony jako metanipyrym) N-(4-metylo-6-prop-1-ynylopyrymidyn-2-ylo)anilina | 0,01N | ziarno zbóż" |
"141. METALAKSYL (w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-m) (suma izomerów) (±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu | 0,05 | ziarno zbóż" |
"143b. METKONAZOL (1RS, 5RS; 1RS, 5SR)-5-(4-chlorobenzylo)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo) cyklopentanol | 0,05N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
"146b. METOSULAM 2', 6'-dichloro-5,7-dimetoksy-3'-metylo [1,2,4]-triazolo [1,5]-pirymidyno-2-sulfonoanilid | 0,01N | ziarno zbóż" |
"160a. PINOKSADEN 8-(2,6-dietyl-4-metylofenylo)-9-okso-1,2,4,5-tetrahydro-9H-pirazolo [1,2-d][1,4,5] oksadiazepin-7-yloester kwasu 2,2-dimetylopropionowego | 0,5N | ziarno zbóż" |
"168a. PROKWINAZID 6-jodo-2-proksy-3-propylo-3H-kwinazolino-4-on | 0,01N | ziarno zbóż" |
"171a. PROPOKSYKARBAZON (propoksykarbazon, jego sole i 2-hydroksypropoksy-propoksykarbazon liczone jako propoksykarbazon) metylo 2-(4,5-dihydro-4-metylo-5-okso-3-propoksy-1H-1,2,4-triazol-1-yl)karboksamidosulfonylobenzen | 0,02N | ziarno zbóż" |
"176a. PYRAKLOSTROBINA | 0,1 | pszenica, żyto, pszenżyto |
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian | 0,3 0,02 | jęczmień, owies pozostałe ziarno zbóż" |
"199d. TRIMETYLOSULFONIUM KATION (efekt zastosowania glifosatu) kation trimetylosulfonium | 5,0N 10,0N 0,05N | pszenica, żyto, pszenżyto jęczmień, owies pozostałe ziarno zbóż" |
"201a. ZOKSAMID 3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid | 0,02N | ziarno zbóż" |
"8b. BROMOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako bromoksynil) 3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl | 0,05 mięso 0,2 podroby | 0,01 | " |
"9a. CHINOKSYFEN 5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina | 0,2 | 0,05 | 0,02" |
"14a. CHLOROPROFAM (chloroprofam i kwas 4'-hydroksy-chloroprofam-O-sulfoniowy (4-HSA) wyrażone jako chloroprofam) 3-chlorofenylokarbaminian izopropylu | 0,05 mięso, wątroba 0,2 nerki | 0,2 | " |
"37c. JOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | 0,05 mięso, 0,2 podroby | 0,01 | " |
"51a. PYRAKLOSTROBINA metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian | 0,05 | 0,01 | 0,05" |
"58a. TRIMETYLOSULFONIUM KATION (efekt zastosowania glifosatu) kation trimetylosulfonium | 0,2 mięso i nerki cielęce 0,5 wątroba cielęca 0,1 nerki drobiowe 0,05 pozostałe produkty | 0,1 | 0,01" |
"36. GLIFOSAT N-(fosfonometylo)glicyna | 2,0 nerki cielęce 0,2 wątroba cielęca 0,5 nerki wieprzowe 0,1 nerki drobiowe 0,05 pozostałe produkty | 0,01 | 0,01" |
- z dniem 21 kwietnia 2007 r. stają się wspólnotowymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości chemicznych środków ochrony roślin.
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 220, poz. 1901).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »