Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.106.718

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 czerwca 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 1 czerwca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801 oraz z 2005 r. Nr 48, poz. 460, Nr 108, poz. 907 i Nr 242, poz. 2047) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 w lit. a dodaje się pkt 50-52 w brzmieniu:

"50) dyrektywy 2005/70/WE z dnia 20 października 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 276 z 21.10.2005, str. 35),

51) dyrektywy 2005/74/WE z dnia 25 października 2005 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etofumesatu, lamda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu (Dz. Urz. UE L 282 z 26.10.2005, str. 9),

52) dyrektywy 2005/76/WE z dnia 8 listopada 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 90/642/EWG i 86/362/EWG odnośnie do ustalonych w nich najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości krezoksymu metylowego, cyromazyny, bifentryny, metalaksylu i azoksystrobiny (Dz. Urz. UE L 293 z 9.11.2005, str. 14);";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w tabeli:
po poz. 3a dodaje się poz. 3b w brzmieniu:
"3b. ACETOCHLOR

2-chloro-2'etylo-6'-metylo-N-(etoksymetylo)acetanilid

0,02Nowoce"
poz. 16 otrzymuje brzmienie:
"16. AZOKSYSTROBINA 1,0owoce cytrusowe
metylo (E)-2-{2-[6-(2-cyjanofenoksy)pirimidyno-4-yloksy] fenyl}-3-metoksyakrylan 0,05

2,0

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

banany

2,0winogrona, truskawki
3,0jeżyny, maliny
0,2mango, papaja
0,05pozostałe owoce
2,0pomidory, papryka, oberżyna i pozostałe psiankowate
2,0cebula dymka
1,0ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką
0,5melony i inne dyniowate z niejadalną skórką, kalafiory, brokuły
0,2marchew, chrzan, pietruszka - korzeń, pasternak, salsefia, rzodkiewka
0,3seler - korzeń
0,3kapusta głowiasta, brukselka
5,0jarmuż, kapusta pekińska i podobne
0,2kalarepa, cykoria
3,0sałata i podobne, w tym endywia
1,0fasola w strąku
0,2fasola łuskana
0,5groch w strąku
0,2groch łuskany
0,05pozostałe warzywa strączkowe
5,0seler naciowy
1,0karczochy
0,1por
0,1nasiona roślin strączkowych
0,05pozostałe warzywa
0,5nasiona rzepaku, nasiona soi
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1orzechy
0,1herbata
20,0chmiel
3,0zioła
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 28 otrzymuje brzmienie:
"28. BIFENTRYNA
(Z)-(1RS, 3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan

2-metylobifenyl-3-ilometylu

0,1

0,3

0,2

0,2

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

winogrona

0,5truskawki
0,3jeżyny, maliny
0,5porzeczki
0,05pozostałe owoce jagodowe
0,1banany
0,05pozostałe owoce
0,05warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,2pomidory, papryka, oberżyna i inne psiankowate
0,1ogórki, korniszony, cukinia i inne dyniowate z jadalną skórką
0,2brokuły, kalafiory
1,0kapusta głowiasta, brukselka
2,0sałata i podobne, w tym endywia
0,5fasola w strąku
0,1groch w strąku
0,05pozostałe warzywa strączkowe
0,05pozostałe warzywa
0,1nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,05ziemniaki
5,0herbata
10,0chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 35 dodaje się poz. 35a w brzmieniu:
"35a. BROMOKSYNIL 0,05Nowoce, warzywa
(włączając jego estry wyrażone jako 0,1Nnasiona roślin oleistych
bromoksynil) 0,05Norzechy
3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl 0,05Nziemniaki
0,1Nherbata
0,1Nchmiel
0,05Npozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
po poz. 38a dodaje się poz. 38b w brzmieniu:
"38b. CHINOKSYFEN 0,02Nowoce cytrusowe
5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina 0,02Nowoce ziarnkowe
0,3Nwiśnie, czereśnie
0,02Npozostałe owoce pestkowe
1,0Nwinogrona
0,3Ntruskawki
1,0Nporzeczki, żurawiny, agrest, czarna jagoda
0,02Npozostałe owoce
0,05Nmelony, arbuzy
0,02Npozostałe warzywa
0,05Nnasiona roślin oleistych
0,02Norzechy
0,02Nziemniaki
0,05Nherbata
0,5Nchmiel
0,02Npozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 40 otrzymuje brzmienie:
"40. CHLOMAZON 0,01Nmarchew
2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on 0,01N

0,05N

ogórki, dynia, cukinia

ziemniaki

0,05Nwarzywa strączkowe
0,02Nrzepak"
poz. 53 otrzymuje brzmienie:
"53. CHLOROPROFAM 0,05owoce, warzywa
(chloroprofam i 3-chloroanilona wyrażone jako chloroprofam)* 0,05

0,1

orzechy

nasiona roślin oleistych

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu 10,0ziemniaki*
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

* definicja NDP dla chloroprofamu w ziemniakach obejmuje tylko chloroprofam",

poz. 70 otrzymuje brzmienie:
"70. CYROMAZYNA 0,05owoce cytrusowe
cyklopropylo-1,3,5-triazino-2,4,6-tiamina 0,05

1,0

pozostałe owoce

pomidory, papryka, oberżyna i inne psiankowate

1,0ogórki, korniszony, cukinia i inne dyniowate z jadalną skórką
1,0marchew
0,3melony, arbuzy
0,05inne dyniowate z niejadalną skórką
15,0sałata i podobne, w tym endywia
2,0seler naciowy, karczochy
5,0fasola w strąku, groch w strąku
0,05pozostałe warzywa strączkowe
0,05pozostałe warzywa
5,0grzyby uprawne
0,05grzyby dziko rosnące
0,05nasiona roślin oleistych
15,0zioła
0,05orzechy
1,0ziemniaki
0,05herbata
0,05chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 88 otrzymuje brzmienie:
"88. DICHLORFOS (DDVP) 0,1owoce, warzywa
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu 0,1herbata
0,1Npozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 98 dodaje się poz. 98a w brzmieniu:
"98a. DIMETENAMID-P 0,01Nowoce, warzywa
(właczając inne mieszaniny izomerów, 0,01Norzechy
suma izomerów) 0,02Nnasiona roślin oleistych
(S)-2-chloro-N-(2,4-dimetylo-3-tienylo-N-(2-metoksy-1-metyloetylo)acetamid 0,01N

0,02N

ziemniaki

herbata

0,02Nchmiel
0,01Npozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 100a dodaje się poz. 100b w brzmieniu:
"100b. DIMETOMORF 0,5Npomidory
(E, Z)-4-[3-(4-chlorofenylo)-3-(3,4-dimetoksyfenylo)-akryloilo]morfolina 0,5N

0,2N

ogórki

cebula

0,05Nziemniaki"
poz. 106 otrzymuje brzmienie:
"106. DITIANON 3,0Nowoce
2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon 100,0Nchmiel"
poz. 117 otrzymuje brzmienie:
"117. ETOFUMESAT 0,05owoce
(suma etofumesatu i metabolitu metanosulfonianu

2,3-dihydro-3,3-dimetylo-2-oksobenzofuran-5-yl wyrażone jako etofumesat)

0,1

0,05

1,0

0,1

buraki

pozostałe warzywa

zioła

nasiona roślin oleistych

metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylobenzofuran-5-ylu 0,05

0,1

ziemniaki

herbata

0,1chmiel
0,5przyprawy
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 127 dodaje się poz. 127a i 127b w brzmieniu:
"127a. FENOKSYKARB

2-(4-fenoksyfenoksy) etylokarbaminian etylu

0,5Nowoce ziarnkowe, owoce pestkowe
127b. FENPIROKSYMAT 0,5Nowoce
(E)-α-(1,3-dimetylo-5-fenoksypirazol-4-ilometylenoamino-oksy)-p-toluinian tert-butylu 0,2N

0,2N

pomidory, bakłażany, papryka

ogórek"

po poz. 133 dodaje się poz. 133a w brzmieniu:
"133a. FIPRONIL

(±)-5-amino-1-(2,6-dichloro-4-trifluorometylofenylo)-trifluorometanosulfinylo-pirazol-4-ilo-3-karbonitryl

0,02Nziemniaki"
po poz. 134 dodaje się poz. 134a w brzmieniu:
"134a. FLAZASULFURON 0,02Nowoce cytrusowe
1-(4-4,6-dimetoksypirimidyn-2-ylo)-3-(3-trifluorometylo-2-pirydylosulfonylo)mocznik 0,01N

0,02N

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

winogrona

0,01Ntruskawki, owoce jagodowe
0,02Noliwki
0,01Nwarzywa
0,02Nnasiona roślin oleistych
0,01Norzechy
0,01Nziemniaki
0,02Nherbata
0,02Nchmiel
0,01Npozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 135a dodaje się poz. 135b w brzmieniu:
"135b. FLUCHINKONAZOL

3-(2,4-dichlorofenylo)-6-fluoro-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-chinazolin-4 (3H)-on

1,0Nowoce ziarnkowe"
poz. 136a otrzymuje brzmienie:
"136a. FLUDIOKSONIL 3,0Ntruskawki
4-(2,2-difluorobenzo[1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl 0,5N

0,2N

pomidory

fasola szparagowa

0,05Ngroch
0,05Nrzepak"
po poz. 141 dodaje się poz. 141a w brzmieniu:
"141a. FLURTAMON 0,02Nowoce, warzywa
(RS)-5-metyloamino-2-fenylo-4-(3-trifluorometylofenylo)furan-3-on 0,05N

0,02N

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

0,05Nherbata
0,05Nchmiel
0,02Npozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 153 otrzymuje brzmienie:
"153. GLIFOSAT

N-(fosfonometylo)glicyna

0,1grejpfruty, cytryny, mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy
0,5pomarańcze
0,1pozostałe owoce cytrusowe
0,5winogrona
1,0oliwki (oliwa)
0,05pozostałe owoce różne
0,1pozostałe owoce
0,1warzywa
0,1orzechy
0,1grzyby uprawowe
50,0grzyby dziko rosnące
2,0fasola - suche nasiona
10,0groch - suche nasiona
0,1pozostałe nasiona roślin strączkowych
10,0nasiona lnu, rzepak, nasiona gorczycy, nasiona bawełny
20,0nasiona słonecznika, nasiona soi
0,1pozostałe nasiona roślin oleistych
0,5ziemniaki
2,0herbata
0,1chmiel
0,1pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 168a otrzymuje brzmienie:
"168a. IMIDAKLOPRYD 0,5Npomidory, papryka, oberżyna
1-((6-chloro-3-pirydynylo) metylo)-4,5-dihydro-N-nitro-imidazolo amina 1,0N

0,05N

ogórki

cebula

0,05Nmarchew, chrzan
0,05Nkapusta
0,05Nburaki cukrowe
0,05Nwarzywa strączkowe
0,05Nrzepak
0,05Nziemniaki
2,0Nchmiel"
po poz. 168a dodaje się poz. 168b w brzmieniu:
"168b. INDOKSAKARB

(S)-N-[7-chloro-2,3,4a, 5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo) indeno [1,2e]

0,3N

0,2N

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

warzywa liściowe i łodygowe"

1,3,4-oksadiazyn-2-ylokarbonylo-4'-(trifluorometoksy)karbanilan metylu
poz. 173 otrzymuje brzmienie:
"173. JOKSYNIL 0,05Nowoce
(włączając jego estry wyrażone jako joksynil)

4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl

0,2N

0,2N

0,05N

marchew, pasternak

cebula

pozostałe warzywa

0,1Nnasiona roślin oleistych
0,05Nziemniaki
0,1Nherbata
0,1Nchmiel
0,05Npozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 183 dodaje się poz. 183a w brzmieniu:
"183a. KLETODYM 0,05Ntruskawki
(±)-2-{E)-1-[(E)-chloroalliloksyimino] propylo}-5-{2-etylotio) propylo]-3-hydroksycykloheksan-2-on 1,0N

0,5N

0,2N

pomidory

pozostałe warzywa

ziemniaki

0,05Nburaki cukrowe
0,05Nrzepak"
poz. 186 otrzymuje brzmienie:
"186. KREZOKSYM METYLOWY 0,05owoce cytrusowe
(E)-2-metoksyimino-(2-o-toliloksymetylofenylo)octan metylu 0,2

0,05

owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

1,0winogrona
1,0truskawki
1,0porzeczki, agrest
0,05pozostałe owoce
0,2oliwki
0,5pomidory, oberżyna
1,0papryka
0,2melony i inne dyniowate z niejadalną skórką
5,0pory
0,05pozostałe warzywa
0,1nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1orzechy
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 190 otrzymuje brzmienie:
"190. LAMBDA-CYHALOTRYNA 0,1grejpfruty, pomarańcze, pomelo
produkt reakcji zawierający równe ilości:

(Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-

0,2cytryny, limonki, mandarynki, w tym klementynki i inne hybrydy
trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-

0,02

0,1

0,2

pozostałe owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie, w tym nektarynki i podobne hybrydy

trifluoro-propenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarbo-ksylanu (R)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu 0,1

0,2

0,5

0,1

pozostałe owoce pestkowe

winogrona

truskawki

porzeczki, agrest

0,2dzikie jagody i dzikie owoce
0,02pozostałe owoce
0,1seler - korzeń, rzodkiewki
0,05cebula dymka
0,1pomidory, papryka
0,5oberżyna
0,1dyniowate z jadalną skórką (ogórki)
0,05dyniowate z niejadalną skórką
(melon, dynia, arbuz)
0,05słodka kukurydza
0,1brokuły, kalafiory
0,05brukselka
0,2kapusta głowiasta
1,0kapusta pekińska, jarmuż, sałata i podobne, w tym endywia
0,5szpinak, botwina i podobne
0,3seler, por
0,02pozostałe warzywa
1,0zioła
0,2fasola w strąku
0,02fasola bez strąka
0,2groch
0,05orzechy
0,02grzyby uprawowe
0,5grzyby dziko rosnące
0,02nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
1,0herbata
10,0chmiel
0,02pozostałe produkty pochodzenia
roślinnego"
po poz. 198a dodaje się poz. 198b w brzmieniu:
"198b. MEPANIPIRYM 0,01Nowoce cytrusowe
(mepanipyrim i jego metabolit (2-anilino-4-2-hydroksypropyl)-6-metylopirymidyna wyrażone jako mepanipyrim)

N-(4-metylo-6-prop-1-ynylopirymidyn-2-

0,01N

3,0N

2,0N

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

winogrona

truskawki

ylo) anilina 0,01N

1,0N

pozostałe owoce

pomidory

0,01Npozostałe warzywa
0,01Norzechy
0,02Nnasiona roślin oleistych
0,01Nziemniaki
0,02Nherbata
0,02Nchmiel
0,01Npozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 202 otrzymuje brzmienie:
"202. METALAKSYL 0,5owoce cytrusowe
(w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-m) 1,0

2,0

1,0

owoce ziarnkowe

winogrona stołowe

winogrona winne

(suma izomerów) (±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu 0,5

0,05

0,1

truskawki

pozostałe owoce

marchew, pasternak, chrzan, rzodkiewka

0,2cebula dymka
0,5czosnek, cebula, cebula szalotka
0,2pomidory
0,5papryka
0,5ogórki
0,2melony, arbuzy
0,1brokuły, kalafior i inne odmiany
1,0kapusta głowiasta
0,2jarmuż, pory
2,0sałata
1,0endywia
0,3cykoria
1,0zioła
0,05pozostałe warzywa
0,05orzechy
0,1nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
10,0chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 207 dodaje się poz. 207a w brzmieniu:
"207a. METKONAZOL

(1RS, 5RS; RRS, 5S1)-5-(4-chlorobenzylo)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo) cyklopentanol

0,1Nrzepak"
poz. 212 otrzymuje brzmienie:
"212. METOMYL 0,5grejpfruty, pomarańcze, pomelo
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl) 1,0cytryny, limonki, mandarynki w tym klementynki i inne hybrydy
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid 0,05

0,2

pozostałe owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

0,2morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy
0,1wiśnie, czereśnie
0,5śliwki
0,05pozostałe owoce pestkowe
0,05winogrona stołowe
1,0winogrona winne
0,05truskawki
0,05pozostałe owoce
0,5rzodkiewki
0,5pomidory, oberżyna
0,2papryka
0,2brokuły
2,0sałata, szpinak, botwina i podobne
0,05pozostałe warzywa
2,0zioła
0,1orzeszki ziemne, nasiona soi,
nasiona bawełny
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,05ziemniaki
0,1herbata
10,0chmiel
0,05pozostałe produkty pochodzenia
roślinnego"
poz. 239 otrzymuje brzmienie:
"239. PIRYMIKARB 0,5Nowoce
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamidopirymikarbu) dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu 1,0N

0,5N

0,01N

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

orzechy laskowe, orzechy włoskie"

po poz. 245 dodaje się poz. 245a w brzmieniu:
"245a. PROPACHIZAFOP 0,05Nowoce
(R)-2 [4-(6-chlorochinoksalin-2-yloksy)fenoksy]propian 2-izopropylidenoaminooksyetylu 0,05N

0,05N

0,05N

warzywa

buraki cukrowe

rzepak

0,05Nziemniaki"
poz. 247 otrzymuje brzmienie:
"247. PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK 1,0Npomidory
chlorowodorek 3-(dimetyloamino) propylokarbaminian propylu 1,0N

15,0N

ogórki

sałata

0,2Ncebula
0,2Nziemniaki"
po poz. 250 dodaje się poz. 250a w brzmieniu:
"250a. PROPOKSYKARBAZON 0,02Nowoce, warzywa
(propoksykarbazon, 0,02Nnasiona roślin oleistych
jego sole i 2-hydroksy-propoksy-propoksykarbazon liczone jako propoksykarbazon)

metylo 2-(4,5-dihydro-4-metylo-5-okso-

0,02N

0,02N

0,05N

orzechy

ziemniaki

herbata

3-propoksy-1H-1,2,4-triazol-1-yl) karboksamido-sulfonylobenzen 0,05N

0,02N

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

poz. 253 otrzymuje brzmienie:
"253. PYMETROZYNA 0,3owoce cytrusowe
(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-piridylometyleneamino)-1,2,4-trazino-3 (2H)-on 0,02

0,05

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy

0,02pozostałe owoce pestkowe
0,02pozostałe owoce
0,5pomidory, oberżyna
1,0papryka
0,5dyniowate z jadalną skórką (ogórki)
0,2dyniowate z niejadalną skórką (melony, dynie, arbuzy)
0,05kapusta głowiasta
0,1jarmuż
1,0sałata i podobne, w tym endywia
0,02pozostałe warzywa
1,0zioła
0,05nasiona bawełny
0,02pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,02orzechy
0,1herbata
5,0chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 255a otrzymuje brzmienie:
"255a. PYRAKLOSTROBINA 1,0Nowoce cytrusowe
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian 0,02N

0,2N

0,02N

owoce ziarnkowe

wiśnie, czereśnie

pozostałe owoce pestkowe

0,5Ntruskawki
2,0Nwinogrona na wino
0,02Nwinogrona stołowe
0,05Nmango, papaja
0,02Npozostałe owoce
0,2Nczosnek, cebula, cebula szalotka
2,0Nsałata i podobne, w tym endywia
0,02Npozostałe warzywa
0,3Nnasiona roślin strączkowych
0,02Nnasiona roślin oleistych
0,02Nziemniaki
0,05Nherbata
0,05Nchmiel
1,0Norzechy pistacjowe
0,02Npozostałe orzechy
0,02Npozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 261 dodaje się poz. 261a w brzmieniu:
"261a. TAU-FLUWALINAT 0,2Nowoce ziarnkowe
(R)-2-[2-chloro-4-(triluorometylo) anilino]-3-metylobutanian (RS)-cyjano(3-fenoksyfenylo)metylu 0,02Nrzepak"
po poz. 267 dodaje się poz. 267a w brzmieniu:
"267a. TEPRALOKSYDYM 0,5Nmarchew
(ZE)-(RS)-2-{1-[(2E)-3-chloroalliloksyimino]propylo}-3-hydroksy-5-tetra-hydropiran-4-ylocykloheks-2-enon 0,5N

0,1N

1,0N

0,5N

cebula

buraki cukrowe

warzywa strączkowe

ziemniaki"

poz. 273 otrzymuje brzmienie:
"273. TIABENDAZOL 5,0owoce cytrusowe
2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol 5,0jabłka, gruszki
0,05pozostałe owoce ziarnkowe
15,0awokado
5,0banany, mango
10,0papaja
0,05pozostałe owoce
15,0maniok, słodkie ziemniaki, jam
5,0brokuły
0,05pozostałe warzywa
10,0grzyby uprawowe
0,05grzyby dziko rosnące
0,05nasiona roślin oleistych
0,1orzechy
0,05ziemniaki wczesne
15,0ziemniaki późne
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe produkty pochodzenia
roślinnego"
poz. 273b otrzymuje brzmienie:
"273b. TIAMETOKSAM 0,1Nowoce ziarnkowe
3-(2-chloro-1,3-triazol-5-ilometylo)-5-metylo-1,3,5-oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina 0,05N

0,05N

0,1N

burak cukrowy

rzepak

ziemniaki"

poz. 275 otrzymuje brzmienie:
"275. TIODIKARB 0,5grejpfruty, pomarańcze, pomelo
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl)

S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid

1,0cytryny, limonki, mandarynki

w tym klementynki i inne hybrydy

0,05pozostałe owoce cytrusowe
0,2owoce ziarnkowe
0,2morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy
0,1wiśnie, czereśnie
0,5pozostałe owoce pestkowe
0,05winogrona stołowe
1,0winogrona winne
0,05truskawki
0,05pozostałe owoce
0,5rzodkiewki
0,5pomidory, oberżyna
0,2papryka
0,2brokuły
2,0sałata, szpinak, botwina i podobne
0,05pozostałe warzywa
2,0zioła
0,1orzeszki ziemne, nasiona soi,
nasiona bawełny
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,05ziemniaki
0,1herbata
10,0chmiel
0,05pozostałe produkty pochodzenia
roślinnego"
po poz. 290 dodaje się poz. 290a i 290b w brzmieniu:
"290a. TRIFLUSULFURON METYLU 0,05Nburaki cukrowe
kwas 2-[4-dimetyloamino-6-(2,2,2-trifluoroetoksy)-1,3,5-triazyn-2-ylokarbamoilosulfamoilo]-3-metylobenzoesowy
290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

kation trimetylosulfonium

0,05

0,5

mandarynki, włączając klementynki i inne hybrydy

pomarańcze

0,05pozostałe owoce cytrusowe
1,0oliwki (oliwa)
0,05pozostałe owoce
0,05warzywa
0,05grzyby uprawowe
20,0grzyby dziko rosnące
0,05orzechy
10,0nasiona soi
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05warzywa strączkowe
0,05ziemniaki
0,05herbata
0,05chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 293a otrzymuje brzmienie:
"293a. ZOKSAMID 0,02Nowoce cytrusowe
3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid 5,0N

0,02N

winogrona

pozostałe owoce

0,5Npomidory
0,02Npozostałe warzywa
0,02Nwarzywa strączkowe
0,02Norzechy
0,05Nnasiona roślin oleistych
0,02Nziemniaki
0,05Nherbata
0,05Nchmiel
0,02Npozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
b)
w objaśnieniach po poz. 17 dodaje się poz. 18 w brzmieniu:

"18. Przyprawy - nasiona kminku, nasiona jałowca, gałka muszkatołowa, pieprz (czarny, biały), laska wanilii i inne.";

3)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a)
po poz. 3 dodaje się poz. 3a w brzmieniu:
"3a. ACETOCHLOR

2-chloro-2'etylo-6'-metylo-N-(etoksymetylo) acetanilid

0,02Nkukurydza"
b)
poz. 26 otrzymuje brzmienie:
"26. BROMOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako bromoksynil)

3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl

0,1

0,05

kukurydza

pozostałe ziarno zbóż"

c)
poz. 28a otrzymuje brzmienie:
"28a. CHINOKSYFEN

5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina

0,02

0,2

0,02

pszenica, żyto, pszenżyto

jęczmień, owies

pozostałe ziarno zbóż"

d)
po poz. 38 dodaje się poz. 38a w brzmieniu:
"38a. CHLOROPROFAM

(chloroprofam i 3-chloroanilina wyrażone jako chloroprofam)

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu

0,02Nziarno zbóż"
e)
po poz. 67 dodaje się poz. 67a w brzmieniu:
"67a. DIFENOKONAZOL

1-(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol

0,02Nziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
f)
poz. 70 otrzymuje brzmienie:
"70. DIKAMBA

kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy

0,01N

0,3N

kukurydza

pozostałe ziarno zbóż"

g)
poz. 72a otrzymuje brzmienie:
"72a. DIMOKSYSTROBINA

(E)-2-(metoksyimino)-N-metylo-2-[α-(2,5-ksyloksy)-o-tolylo]acetamid

0,1N

0,1N

pszenica

żyto"

h)
po poz. 72a dodaje się poz. 72b w brzmieniu:
"72b. DIMETENAMID-P

(włączając inne mieszaniny izomerów, suma izomerów)

(S)-2-chloro-N-(2,4-dimetylo-3-tienylo)-N-(2-metoksy-1-metyloetylo)acetamid

0,01Nziarno zbóż"
i)
po poz. 87 dodaje się poz. 87a w brzmieniu:
"87a. FENITROTION

tiofosforan O, O-dimetylo-O-3-metylo-4-nitrofenu

10,0Nziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
j)
po poz. 93 dodaje się poz. 93a w brzmieniu:
"93a. FIPRONIL

(±)-5-amino-1-(2,6-dichloro-4-trifluorometylofenylo)-trifluorometanosulfinylo-pirazol-4-ilo-3-karbonitryl

0,02Nziarno zbóż"
k)
po poz. 94 dodaje się poz. 94a w brzmieniu:
"94a. FLAZASULFURON

1-(4-4,6-dimetoksypirimidyn-2-ylo)-3-(3-trifluorometylo-2-pirydylosulfonylo)mocznik

0,02Nziarno zbóż"
l)
po poz. 95 dodaje się poz. 95a w brzmieniu:
"95a. FLUCHINKONAZOL

3-(2,4-dichlorofenylo)-6-fluoro-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-chinazolin-4 (3H)-on

0,05Nziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
m)
po poz. 96a dodaje się poz. 96b w brzmieniu:
"96b. FLUDIOKSONIL

4-(2,2-difluorobenzo [1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl

0,05Nziarno zbóż"
n)
po poz. 102 dodaje się poz. 102a w brzmieniu:
"102a. FLURTAMON

(RS)-5-metyloamino-2-fenylo-4-(3-trifluorometylofenylo) furan-3-on

0,02Nziarno zbóż"
o)
poz. 108 otrzymuje brzmienie:
"108. GLIFOSAT 10,0pszenica, żyto, pszenżyto
N-(fosfonometylo)glicyna 20,0jęczmień, owies, sorgo
1,0kukurydza
0,1pozostałe ziarno zbóż"
p)
poz. 120a otrzymuje brzmienie:
"120a. IZOKSAFLUTOL

5-cyklopropylo-4-(2-metanosulfonylo-4-trifluorometylobenzoilo)izoksazol

0,05Nkukurydza"
r)
po poz. 121b dodaje się poz. 121c w brzmieniu:
"121c. JOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako joksynil)

4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl

0,05Nziarno zbóż"
s)
po poz. 137 dodaje się poz. 137a w brzmieniu:
"137a. MEPANIPYRIM

(mepanipyrym i jego metabolit (2-anilino-4-(2-hydroksypropyl)-6-metylopirymidyn wyrażony jako metanipyrym)

N-(4-metylo-6-prop-1-ynylopyrymidyn-2-ylo)anilina

0,01Nziarno zbóż"
t)
poz. 141 otrzymuje brzmienie:
"141. METALAKSYL

(w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-m)

(suma izomerów)

(±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu

0,05ziarno zbóż"
u)
po poz. 143a dodaje się poz. 143b w brzmieniu:
"143b. METKONAZOL

(1RS, 5RS; 1RS, 5SR)-5-(4-chlorobenzylo)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo) cyklopentanol

0,05Nziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
w)
po poz. 146a dodaje się poz. 146b w brzmieniu:
"146b. METOSULAM

2', 6'-dichloro-5,7-dimetoksy-3'-metylo [1,2,4]-triazolo [1,5]-pirymidyno-2-sulfonoanilid

0,01Nziarno zbóż"
z)
po poz. 160 dodaje się poz. 160a w brzmieniu:
"160a. PINOKSADEN

8-(2,6-dietyl-4-metylofenylo)-9-okso-1,2,4,5-tetrahydro-9H-pirazolo [1,2-d][1,4,5] oksadiazepin-7-yloester kwasu 2,2-dimetylopropionowego

0,5Nziarno zbóż"
za)
po poz. 168 dodaje się poz. 168a w brzmieniu:
"168a. PROKWINAZID

6-jodo-2-proksy-3-propylo-3H-kwinazolino-4-on

0,01Nziarno zbóż"
zb)
po poz. 171 dodaje się poz. 171a w brzmieniu:
"171a. PROPOKSYKARBAZON

(propoksykarbazon, jego sole i 2-hydroksypropoksy-propoksykarbazon liczone jako propoksykarbazon)

metylo 2-(4,5-dihydro-4-metylo-5-okso-3-propoksy-1H-1,2,4-triazol-1-yl)karboksamidosulfonylobenzen

0,02Nziarno zbóż"
zc)
poz. 176a otrzymuje brzmienie:
"176a. PYRAKLOSTROBINA 0,1pszenica, żyto, pszenżyto
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian 0,3

0,02

jęczmień, owies

pozostałe ziarno zbóż"

zd)
po poz. 199c dodaje się poz. 199d w brzmieniu:
"199d. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

kation trimetylosulfonium

5,0N

10,0N

0,05N

pszenica, żyto, pszenżyto

jęczmień, owies

pozostałe ziarno zbóż"

ze)
po poz. 201 dodaje się poz. 201a w brzmieniu:
"201a. ZOKSAMID

3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid

0,02Nziarno zbóż"
4)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
w części A w tabeli:
po poz. 8a dodaje się poz. 8b w brzmieniu:
"8b. BROMOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako bromoksynil)

3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl

0,05 mięso

0,2 podroby

0,01"
po poz. 9 dodaje się poz. 9a w brzmieniu:
"9a. CHINOKSYFEN

5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina

0,2 0,05 0,02"
po poz. 14 dodaje się poz. 14a w brzmieniu:
"14a. CHLOROPROFAM

(chloroprofam i kwas 4'-hydroksy-chloroprofam-O-sulfoniowy (4-HSA) wyrażone jako chloroprofam)

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu

0,05 mięso,

wątroba

0,2 nerki

0,2"
po poz. 37b dodaje się poz. 37c w brzmieniu:
"37c. JOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako joksynil)

4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl

0,05 mięso,

0,2 podroby

0,01"
po poz. 51 dodaje się poz. 51a w brzmieniu:
"51a. PYRAKLOSTROBINA

metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian

0,05 0,01 0,05"
po poz. 58 dodaje się poz. 58a w brzmieniu:
"58a. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

kation trimetylosulfonium

0,2 mięso i nerki

cielęce

0,5 wątroba cielęca

0,1 nerki drobiowe

0,05 pozostałe

produkty

0,1 0,01"
b)
w części B w tabeli poz. 36 otrzymuje brzmienie:
"36. GLIFOSAT

N-(fosfonometylo)glicyna

2,0 nerki cielęce

0,2 wątroba cielęca

0,5 nerki wieprzowe

0,1 nerki drobiowe

0,05 pozostałe

produkty

0,01 0,01"
1.
Narodowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin oznaczone symbolem (N) określone w:
1)
załączniku nr 1 do rozporządzenia w poz. 35a, 38b, 98a, 134a, 141a, 173, 198b, 250a, 255a, 293a, w brzmieniu ustalonym w niniejszym rozporządzeniu,
2)
załączniku nr 2 do rozporządzenia w poz. 38a, 72b, 94a, 102a, 121c, 137a, 171a, 199d, 201a, w brzmieniu ustalonym w niniejszym rozporządzeniu

- z dniem 21 kwietnia 2007 r. stają się wspólnotowymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości chemicznych środków ochrony roślin.

2.
Z dniem 21 kwietnia 2007 r. przy najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, o których mowa w ust. 1, uchyla się oznaczenie symbolem "N".
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 1 pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 53, 153 i 290b, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 26, 28a, 108 i 176a oraz pkt 4 wchodzą w życie z dniem 21 kwietnia 2007 r.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 220, poz. 1901).