Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Dz.U.2005.48.460
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 24 lutego 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
"44) dyrektywy 2004/59/WE z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bromopropylatu (Dz. Urz. UE L 120 z 24.04.2004),
45) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej załączniki dyrektyw Rady 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych środków ochrony roślin zabronionych do stosowania we Wspólnocie Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004),
46) dyrektywy Komisji 2004/95/WE z dnia 24 września 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifentryny i famoksadonu (Dz. Urz. UE L 301 z 28.09.2004);",
"33) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywy 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych poziomów pozostałości dla pestycydów zabronionych do stosowania w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);",
"27) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywy 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych poziomów pozostałości dla pestycydów zabronionych do stosowania w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);";
"§ 1a. 1. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, określone w załącznikach do rozporządzenia mają zastosowanie do środków spożywczych przeznaczonych do wywozu do państw niebędących członkami Unii Europejskiej, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin określone w rozporządzeniu nie mają zastosowania w przypadkach, o których mowa w ust. 1, jeżeli:
1) państwo niebędące członkiem Unii Europejskiej wymaga poddania środka spożywczego pochodzenia roślinnego specjalnej obróbce w celu zapobieżenia wprowadzeniu organizmu szkodliwego na swoje terytorium lub
2) specjalna obróbka, o której mowa w pkt 1, jest konieczna dla ochrony środków spożywczych pochodzenia roślinnego przed organizmami szkodliwymi podczas składowania lub transportu tego środka spożywczego do państwa niebędącego członkiem Unii Europejskiej.
§ 1b. Najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie stosuje się, jeżeli środki spożywcze, o których mowa w rozporządzeniu, są przeznaczone do:
1) produkcji artykułów innych niż środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi lub pasz dla zwierząt;
2) siewu lub sadzenia.
§ 1c. 1. W przypadku środków spożywczych suszonych lub przetworzonych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin ustalone w tych załącznikach, z tym że poziomy te oblicza się, uwzględniając zagęszczenie wynikające z procesu suszenia albo przetwarzania, a także rozcieńczenie spowodowane przetwarzaniem.
2. W przypadku środków spożywczych wieloskładnikowych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1, 2 i 3 do rozporządzenia, nie mogą one przekroczyć wartości określonych w tych załącznikach, z tym że poziomy te w środkach spożywczych wieloskładnikowych oblicza się, uwzględniając procentowy udział składników w danym środku spożywczym wieloskładnikowym oraz warunki określone w ust. 1.";
"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",
1. 1,1-dichloro 2,2-bis (4-etylo-fenylo-)etan | ||
0,01 | owoce, warzywa | |
0,01 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
1a. 1,2-dichloroetan | ||
0,01 | owoce | |
0,01 | warzywa | |
0,01 | warzywa strączkowe | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
7. ALDRYNA i DIELDRYNA | ||
(łącznie - wyrażona jako dieldryna) | 0,01 | owoce |
0,02 | pasternak | |
0,01 | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0,02 | ogórki | |
0,03 | melon, arbuz | |
0,01 | warzywa owocowe | |
0,01 | warzywa liściowe i łodygowe | |
0,01 | świeże zioła | |
0,01 | warzywa strączkowe | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
12. ARAMIT | ||
2-(4-tert-butylofenoksy)-1-metyloetyl 2- | 0,01 | owoce, warzywa |
chloroetylo siarczan | 0,01 | ziemniaki |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
21. BARBAN | ||
(wyrażony jako 3-chloroanilina) | 0,05 | owoce, warzywa |
3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu | 0,05 | ziemniaki |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
28. BIFENTRYNA | ||
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3- | 0,1 | owoce cytrusowe |
trifluoroprop-1-enylo)-2,2- | 0,3 | owoce ziarnkowe |
dimetylocyklopropanokarboksylan | 0,2 | owoce pestkowe |
2-metylobifenyl-3-ilometylu | 0,2 | winogrona |
0,5 | truskawki | |
0,3 | jeżyny, maliny | |
0,05 | pozostałe owoce jagodowe | |
0,1 | banany | |
0,05 | warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0,2 | pomidory, papryka, oberżyna | |
0,1 | ogórki, korniszony, cukinia | |
0,2 | brokuły, kalafiory | |
1 | kapusta głowiasta, brukselka | |
2 | sałata, rzeżucha ogrodowa, roszpunka warzywna, skarole | |
0,5 | fasola w strąku | |
0,1 | groch w strąku | |
0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | orzechy | |
0,05 | ziemniaki | |
5 | herbata | |
10 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
36. BROMOPROPYLAT | ||
4,4'-dibromobenzilan izopropylu | 2,0 | owoce cytrusowe |
2,0 | owoce ziarnkowe | |
0,05 | owoce pestkowe | |
2,0 | winogrona | |
0,05 | truskawki | |
0,05 | pozostałe owoce jagodowe | |
0,05 | pozostałe owoce | |
1,0 | pomidory | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
1,0 | fasola w strąku | |
0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
0,05 | ziemniaki | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
41. CHLORDAN | ||
(suma cis- i trans-chlordanu) | 0,01 | owoce |
1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a- | 0,01 | warzywa |
tetrahydro-4,7-metanoidan | 0,01 | warzywa strączkowe |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
46. CHLOROBENZYLAT | ||
4,4'-dichlorobenzilan etylu | 0,02 | owoce, warzywa |
0,02 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
48. CHLOROBUFAM | ||
(wyrażone jako 3-chloroanilina) | 0,05 | owoce, warzywa |
3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu | 0,05 | ziemniaki |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
49. CHLOROFENSON | ||
4-chlorobenzenosulfonian 4-chlorofenylu | 0,01 | owoce, warzywa |
0,01 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
50. CHLOROKSURON | ||
3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1,1-dimetylo | 0,05 | owoce, warzywa |
mocznik | 0,05 | ziemniaki |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
52. CHLOROPIRYFOS METYLOWY | ||
tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ilo-O,O- | 0,3 | cytryny |
di-metylu | 1,0 | mandarynki |
0,5 | pomarańcze | |
0,05 | pozostałe owoce cytrusowe | |
0,5 | owoce ziarnkowe | |
0,5 | truskawki, brzoskwinie | |
0,2 | winogrona | |
0,05 | pozostałe owoce | |
0,5 | pomidory, papryka | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
58. CYAZOFAMID | ||
4-chloro-2-cyjano-N,N-dimetylo-5-(4- | 0,01 | owoce cytrusowe |
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid | 0,01 | owoce pestkowe, owoce ziarnkowe |
0,5 | winogrona | |
0,01 | truskawki | |
0,01 | owoce jagodowe | |
0,01 | pozostałe owoce | |
0,01 | warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0,2 | pomidory | |
0,01 | pozostałe warzywa owocowe | |
0,1 | melon | |
0,1 | ogórek | |
0,01 | pozostałe warzywa | |
0,01 | warzywa strączkowe | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | orzechy | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
71. 2,4-DB | ||
kwas 4-(2,4-dichlorofenoksy)butanowy | 0,05 | owoce |
0,05 | warzywa | |
0,05 | warzywa strączkowe | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
81. DIALAT | ||
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na | 0,05 | owoce, warzywa |
trialat) | 0,05 | ziemniaki |
diizopropylotiokarbaminian S-2,3- | 0,1 | herbata |
dichloroallilu | 0,1 | chmiel |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
118. ETOKSYSULFURON | ||
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-il-3(2- | 0,05 | owoce, warzywa |
etoksyfenoksysulfonylo))mocznik | 0,05 | warzywa strączkowe |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
118a. ETYLENU TLENEK | ||
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu | 0,1 | owoce |
wyrażona jako tlenek etanolu) | 0,1 | warzywa |
0,1 | warzywa strączkowe | |
0,2 | nasiona roślin oleistych | |
0,1 | ziemniaki | |
0,2 | herbata | |
0,2 | chmiel | |
0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
119. FAMOKSADON | ||
3-anilino-5-metyl-5-(4-fenoksyfenol)-1,3- | 0,02 | owoce cytrusowe |
oksazolidin-2,4-dion | 2 | winogrona |
0,02 | pozostałe owoce | |
1 | pomidory | |
0,2 | oberżyna, ogórki, korniszony, cukinia | |
0,3 | melony | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,02 | orzechy | |
0,02 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
145. FORAMSULFURON | ||
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo)-3-(2- | 0,01 | owoce, warzywa |
dimetoksykarbamoilo-5- | 0,01 | warzywa strączkowe |
formamidofenylosulfonylo) mocznik | 0,01 | nasiona roślin oleistych |
0,01 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
156. HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH) | ||
(suma wszystkich izomerów, z wyjątkiem | 0,01 | owoce |
izomeru gamma-) | 0,01 | warzywa |
0,01 | warzywa strączkowe | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
159. HEKSACHLOROBENZEN (HCB) | 0,01 | owoce |
0,01 | warzywa | |
0,01 | warzywa strączkowe | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
168. IMAZAMOKS | ||
kwas (RS)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2- | 0,05 | owoce, warzywa |
imidazolin-2-ylo)-5-metoksymetylonikotynowy | 0,05 | warzywa strączkowe |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
193. LINURON | ||
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylo | 0,05 | owoce |
mocznik | 0,2 | pasternak |
0,2 | marchew | |
0,2 | pietruszka, korzeń | |
0,5 | seler | |
0,05 | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
1,0 | pietruszka, nać | |
1,0 | seler naciowy | |
0,05 | pozostałe świeże zioła | |
0,1 | fasola łuskana | |
0,1 | groch łuskany | |
0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
210. METOKSYCHLOR (DMDT) | ||
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan | 0,01 | owoce, warzywa |
0,01 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
220a. NITROFEN | ||
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy | 0,01 | owoce |
0,01 | warzywa | |
0,01 | warzywa strączkowe | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
222. OKSADIARGIL | ||
5-tetra-butylo-3-[2,4-dichloro-5-(prop-2- | 0,01 | owoce |
ynyloksy)fenylo]3H-1,3,4-oksadiazol-2-on | 0,01 | warzywa |
0,01 | warzywa strączkowe | |
0,01 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,05 | herbata | |
0,05 | chmiel | |
0,01 | orzechy | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
225. OKSASULFURON | ||
2-[3-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)- | 0,05 | owoce, warzywa |
ureidosulfonylo]benzoesan oksetan-3-ylu | 0,05 | warzywa strączkowe |
0,05 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
232. PENDIMETALINA | ||
N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6- | 0,05 | owoce |
dinitrobenzenoamina | 0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka korzeń |
0,05 | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,2 | warzywa strączkowe | |
0,05 | warzywa strączkowe suszone | |
0,1 | nasiona roślin oleistych | |
0,05 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,1 | chmiel | |
0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
241. PROCYMIDON | ||
N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2- | 0,02 | owoce cytrusowe |
cyklopropanodikarboksyimid | 1,0 | gruszki |
10,0 | maliny | |
5,0 | winogrona, truskawki, kiwi | |
0,02 | wiśnie | |
2,0 | pozostałe owoce pestkowe | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,02 | warzywa korzeniowe | |
0,2 | cebula, czosnek | |
1,0 | ogórki | |
2,0 | pomidory, papryka | |
5,0 | warzywa liściowe i łodygowe | |
0,02 | pozostałe warzywa | |
2,0 | groch w strąku | |
1,0 | fasola w strąku | |
0,3 | fasola | |
0,02 | pozostałe warzywa strączkowe | |
1,0 | nasiona roślin oleistych | |
0,02 | ziemniaki | |
0,1 | herbata | |
0,05 | orzechy | |
0,1 | chmiel | |
0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
295. ZWIĄZKI RTĘCI | ||
(suma związków rtęci wyrażona jako rtęć) | 0,01 | owoce |
0,01 | warzywa | |
0,01 | warzywa strączkowe | |
0,02 | nasiona roślin oleistych | |
0,01 | ziemniaki | |
0,02 | herbata | |
0,02 | chmiel | |
0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",
1a. 1,2-dibromoetan | 0,01 ziarno zbóż |
1b. 1,2-dichloroetan | 0,01 ziarno zbóż |
23a. BINAPAKRYL | 0,01 ziarno zbóż |
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu |
73a. DINOSEB | 0,01 ziarno zbóż |
4,6-dinitro-2-sec-butylofenol |
83a. ETYLENU TLENEK | 0,02 ziarno zbóż |
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażony jako tlenek etylenu) |
121a. KAMFECHLOR | 0,1 ziarno zbóż |
(mieszanina chlorowanych kamfenów zawierająca 67-69 % chloru) |
150a. NITROFEN | 0,01 ziarno zbóż |
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy |
202. ZWIĄZKI RTĘCI | 0,01 ziarno zbóż |
"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",
1a. 1,2-dichloroetan | 0,1 | 0,1 | 0,1 |
8a. BINAPAKRYL | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu |
28a. ETYLENU TLENEK | 0,02 | 0,02 | 0,02 |
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażony jako tlenek etylenu) |
37a. KAMFECHLOR | 0,05 z | 0,01 | |
(mieszanina chlorowanych kamfenów zawierająca 67-69 % chloru) | wyjątkiem drobiu | ||
37b. KAPTAN | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
N-(trichlorometylotio)cyklo-heks-4-ene-1,2-dikarboksymid |
44a. NITROFEN | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy |
59. ZWIĄZKI RTĘCI | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
(suma związków rtęci) |
21a. DINOSEB | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
4,6-dinitro-2-sec-butylofenol |
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »