Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.48.460

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 marca 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 24 lutego 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2:
a)
w lit. a dodaje się pkt 44-46 w brzmieniu:

"44) dyrektywy 2004/59/WE z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bromopropylatu (Dz. Urz. UE L 120 z 24.04.2004),

45) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej załączniki dyrektyw Rady 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych środków ochrony roślin zabronionych do stosowania we Wspólnocie Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004),

46) dyrektywy Komisji 2004/95/WE z dnia 24 września 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifentryny i famoksadonu (Dz. Urz. UE L 301 z 28.09.2004);",

b)
w lit. b dodaje się pkt 33 w brzmieniu:

"33) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywy 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych poziomów pozostałości dla pestycydów zabronionych do stosowania w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);",

c)
w lit. c dodaje się pkt 27 w brzmieniu:

"27) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywy 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych poziomów pozostałości dla pestycydów zabronionych do stosowania w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);";

2)
po § 1 dodaje się § 1a-1c w brzmieniu:

"§ 1a. 1. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, określone w załącznikach do rozporządzenia mają zastosowanie do środków spożywczych przeznaczonych do wywozu do państw niebędących członkami Unii Europejskiej, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin określone w rozporządzeniu nie mają zastosowania w przypadkach, o których mowa w ust. 1, jeżeli:

1) państwo niebędące członkiem Unii Europejskiej wymaga poddania środka spożywczego pochodzenia roślinnego specjalnej obróbce w celu zapobieżenia wprowadzeniu organizmu szkodliwego na swoje terytorium lub

2) specjalna obróbka, o której mowa w pkt 1, jest konieczna dla ochrony środków spożywczych pochodzenia roślinnego przed organizmami szkodliwymi podczas składowania lub transportu tego środka spożywczego do państwa niebędącego członkiem Unii Europejskiej.

§ 1b. Najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie stosuje się, jeżeli środki spożywcze, o których mowa w rozporządzeniu, są przeznaczone do:

1) produkcji artykułów innych niż środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi lub pasz dla zwierząt;

2) siewu lub sadzenia.

§ 1c. 1. W przypadku środków spożywczych suszonych lub przetworzonych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin ustalone w tych załącznikach, z tym że poziomy te oblicza się, uwzględniając zagęszczenie wynikające z procesu suszenia albo przetwarzania, a także rozcieńczenie spowodowane przetwarzaniem.

2. W przypadku środków spożywczych wieloskładnikowych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1, 2 i 3 do rozporządzenia, nie mogą one przekroczyć wartości określonych w tych załącznikach, z tym że poziomy te w środkach spożywczych wieloskładnikowych oblicza się, uwzględniając procentowy udział składników w danym środku spożywczym wieloskładnikowym oraz warunki określone w ust. 1.";

3)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",

b)
w tabeli:
poz. 1 otrzymuje brzmienie:
1. 1,1-dichloro 2,2-bis (4-etylo-fenylo-)etan
0,01owoce, warzywa
0,01ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
po poz. 1 dodaje się poz. 1a w brzmieniu:
1a. 1,2-dichloroetan
0,01owoce
0,01warzywa
0,01warzywa strączkowe
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 7 otrzymuje brzmienie:
7. ALDRYNA i DIELDRYNA
(łącznie - wyrażona jako dieldryna)0,01owoce
0,02pasternak
0,01pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,02ogórki
0,03melon, arbuz
0,01warzywa owocowe
0,01warzywa liściowe i łodygowe
0,01świeże zioła
0,01warzywa strączkowe
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 12 otrzymuje brzmienie:
12. ARAMIT
2-(4-tert-butylofenoksy)-1-metyloetyl 2-0,01owoce, warzywa
chloroetylo siarczan0,01ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 21 otrzymuje brzmienie:
21. BARBAN
(wyrażony jako 3-chloroanilina)0,05owoce, warzywa
3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 28 otrzymuje brzmienie:
28. BIFENTRYNA
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3- 0,1owoce cytrusowe
trifluoroprop-1-enylo)-2,2- 0,3owoce ziarnkowe
dimetylocyklopropanokarboksylan 0,2owoce pestkowe
2-metylobifenyl-3-ilometylu 0,2winogrona
0,5truskawki
0,3jeżyny, maliny
0,05pozostałe owoce jagodowe
0,1banany
0,05warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,2pomidory, papryka, oberżyna
0,1ogórki, korniszony, cukinia
0,2brokuły, kalafiory
1kapusta głowiasta, brukselka
2sałata, rzeżucha ogrodowa, roszpunka warzywna, skarole
0,5fasola w strąku
0,1groch w strąku
0,05pozostałe warzywa strączkowe
0,1nasiona roślin oleistych
0,05orzechy
0,05ziemniaki
5herbata
10chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 36 otrzymuje brzmienie:
36. BROMOPROPYLAT
4,4'-dibromobenzilan izopropylu 2,0owoce cytrusowe
2,0owoce ziarnkowe
0,05owoce pestkowe
2,0winogrona
0,05truskawki
0,05pozostałe owoce jagodowe
0,05pozostałe owoce
1,0pomidory
0,05pozostałe warzywa
1,0fasola w strąku
0,05pozostałe warzywa strączkowe
0,05ziemniaki
0,05orzechy
0,1nasiona roślin oleistych
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 41 otrzymuje brzmienie:
41. CHLORDAN
(suma cis- i trans-chlordanu)0,01owoce
1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a-0,01warzywa
tetrahydro-4,7-metanoidan0,01warzywa strączkowe
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 46 otrzymuje brzmienie:
46. CHLOROBENZYLAT
4,4'-dichlorobenzilan etylu0,02owoce, warzywa
0,02ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 48 otrzymuje brzmienie:
48. CHLOROBUFAM
(wyrażone jako 3-chloroanilina)0,05owoce, warzywa
3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 49 otrzymuje brzmienie:
49. CHLOROFENSON
4-chlorobenzenosulfonian 4-chlorofenylu0,01owoce, warzywa
0,01ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 50 otrzymuje brzmienie:
50. CHLOROKSURON
3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1,1-dimetylo 0,05owoce, warzywa
mocznik0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 52 otrzymuje brzmienie:
52. CHLOROPIRYFOS METYLOWY
tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ilo-O,O- 0,3cytryny
di-metylu 1,0mandarynki
0,5pomarańcze
0,05pozostałe owoce cytrusowe
0,5owoce ziarnkowe
0,5truskawki, brzoskwinie
0,2winogrona
0,05pozostałe owoce
0,5pomidory, papryka
0,05pozostałe warzywa
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 58 otrzymuje brzmienie:
58. CYAZOFAMID
4-chloro-2-cyjano-N,N-dimetylo-5-(4-0,01owoce cytrusowe
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid0,01owoce pestkowe, owoce ziarnkowe
0,5winogrona
0,01truskawki
0,01owoce jagodowe
0,01pozostałe owoce
0,01warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,2pomidory
0,01pozostałe warzywa owocowe
0,1melon
0,1ogórek
0,01pozostałe warzywa
0,01warzywa strączkowe
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01orzechy
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 71 otrzymuje brzmienie:
71. 2,4-DB
kwas 4-(2,4-dichlorofenoksy)butanowy0,05owoce
0,05warzywa
0,05warzywa strączkowe
0,05nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 81 otrzymuje brzmienie:
81. DIALAT
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na 0,05owoce, warzywa
trialat) 0,05ziemniaki
diizopropylotiokarbaminian S-2,3- 0,1herbata
dichloroallilu 0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 118 otrzymuje brzmienie:
118. ETOKSYSULFURON
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-il-3(2-0,05owoce, warzywa
etoksyfenoksysulfonylo))mocznik0,05warzywa strączkowe
0,05nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
po poz. 118 dodaje się poz. 118a w brzmieniu:
118a. ETYLENU TLENEK
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu0,1owoce
wyrażona jako tlenek etanolu)0,1warzywa
0,1warzywa strączkowe
0,2nasiona roślin oleistych
0,1ziemniaki
0,2herbata
0,2chmiel
0,1pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 119 otrzymuje brzmienie:
119. FAMOKSADON
3-anilino-5-metyl-5-(4-fenoksyfenol)-1,3-0,02owoce cytrusowe
oksazolidin-2,4-dion 2winogrona
0,02pozostałe owoce
1pomidory
0,2oberżyna, ogórki, korniszony, cukinia
0,3melony
0,02pozostałe warzywa
0,05nasiona roślin oleistych
0,02orzechy
0,02ziemniaki
0,05herbata
0,05chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 145 otrzymuje brzmienie:
145. FORAMSULFURON
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo)-3-(2-0,01owoce, warzywa
dimetoksykarbamoilo-5-0,01warzywa strączkowe
formamidofenylosulfonylo) mocznik0,01nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,05herbata
0,05chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 156 otrzymuje brzmienie:
156. HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH)
(suma wszystkich izomerów, z wyjątkiem 0,01owoce
izomeru gamma-)0,01warzywa
0,01warzywa strączkowe
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
uchyla się poz. 157,
poz. 159 otrzymuje brzmienie:
159. HEKSACHLOROBENZEN (HCB)0,01owoce
0,01warzywa
0,01warzywa strączkowe
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 168 otrzymuje brzmienie:
168. IMAZAMOKS
kwas (RS)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-0,05owoce, warzywa
imidazolin-2-ylo)-5-metoksymetylonikotynowy0,05warzywa strączkowe
0,05nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 193 otrzymuje brzmienie:
193. LINURON
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylo0,05owoce
mocznik 0,2pasternak
0,2marchew
0,2pietruszka, korzeń
0,5seler
0,05pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,05pozostałe warzywa
1,0pietruszka, nać
1,0seler naciowy
0,05pozostałe świeże zioła
0,1fasola łuskana
0,1groch łuskany
0,05pozostałe warzywa strączkowe
0,05orzechy
0,1nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 210 otrzymuje brzmienie:
210. METOKSYCHLOR (DMDT)
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan0,01owoce, warzywa
0,01ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
po poz. 220 dodaje się poz. 220a w brzmieniu:
220a. NITROFEN
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy0,01owoce
0,01warzywa
0,01warzywa strączkowe
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 222 otrzymuje brzmienie:
222. OKSADIARGIL
5-tetra-butylo-3-[2,4-dichloro-5-(prop-2-0,01owoce
ynyloksy)fenylo]3H-1,3,4-oksadiazol-2-on0,01warzywa
0,01warzywa strączkowe
0,01nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,05herbata
0,05chmiel
0,01orzechy
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 225 otrzymuje brzmienie:
225. OKSASULFURON
2-[3-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)-0,05owoce, warzywa
ureidosulfonylo]benzoesan oksetan-3-ylu0,05warzywa strączkowe
0,05nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 232 otrzymuje brzmienie:
232. PENDIMETALINA
N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-0,05owoce
dinitrobenzenoamina 0,2marchew, chrzan, pasternak, pietruszka korzeń
0,05pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,05pozostałe warzywa
0,2warzywa strączkowe
0,05warzywa strączkowe suszone
0,1nasiona roślin oleistych
0,05ziemniaki
0,1herbata
0,1chmiel
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 241 otrzymuje brzmienie:
241. PROCYMIDON
N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-0,02owoce cytrusowe
cyklopropanodikarboksyimid 1,0gruszki
10,0maliny
5,0winogrona, truskawki, kiwi
0,02wiśnie
2,0pozostałe owoce pestkowe
0,02pozostałe owoce
0,02warzywa korzeniowe
0,2cebula, czosnek
1,0ogórki
2,0pomidory, papryka
5,0warzywa liściowe i łodygowe
0,02pozostałe warzywa
2,0groch w strąku
1,0fasola w strąku
0,3fasola
0,02pozostałe warzywa strączkowe
1,0nasiona roślin oleistych
0,02ziemniaki
0,1herbata
0,05orzechy
0,1chmiel
0,02pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
dodaje się poz. 295 w brzmieniu:
295. ZWIĄZKI RTĘCI
(suma związków rtęci wyrażona jako rtęć)0,01owoce
0,01warzywa
0,01warzywa strączkowe
0,02nasiona roślin oleistych
0,01ziemniaki
0,02herbata
0,02chmiel
0,01pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
c)
uchyla się uwagi pod tabelą;
4)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",

b)
w części A w tabeli:
po poz. 1 dodaje się poz. 1a i 1b w brzmieniu:
1a. 1,2-dibromoetan0,01 ziarno zbóż
1b. 1,2-dichloroetan0,01 ziarno zbóż
po poz. 23 dodaje się poz. 23a w brzmieniu:
23a. BINAPAKRYL0,01 ziarno zbóż
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu
po poz. 73 dodaje się poz. 73a w brzmieniu:
73a. DINOSEB0,01 ziarno zbóż
4,6-dinitro-2-sec-butylofenol
po poz. 83 dodaje się poz. 83a w brzmieniu:
83a. ETYLENU TLENEK0,02 ziarno zbóż
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażony jako tlenek etylenu)
po poz. 121 dodaje się poz. 121a w brzmieniu:
121a. KAMFECHLOR0,1 ziarno zbóż
(mieszanina chlorowanych kamfenów zawierająca 67-69 % chloru)
po poz. 150 dodaje się poz. 150a w brzmieniu:
150a. NITROFEN0,01 ziarno zbóż
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy
dodaje się poz. 202 w brzmieniu:
202. ZWIĄZKI RTĘCI0,01 ziarno zbóż
5)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",

b)
w części A w tabeli:
po poz. 1 dodaje się poz. 1a w brzmieniu:
1a. 1,2-dichloroetan0,10,10,1
po poz. 8 dodaje się poz. 8a w brzmieniu:
8a. BINAPAKRYL0,010,010,01
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu
po poz. 28 dodaje się poz. 28a w brzmieniu:
28a. ETYLENU TLENEK0,020,020,02
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażony jako tlenek etylenu)
po poz. 37 dodaje się poz. 37a i 37b w brzmieniu:
37a. KAMFECHLOR0,05 z 0,01
(mieszanina chlorowanych kamfenów zawierająca 67-69 % chloru)wyjątkiem drobiu
37b. KAPTAN0,010,010,01
N-(trichlorometylotio)cyklo-heks-4-ene-1,2-dikarboksymid
po poz. 44 dodaje się poz. 44a w brzmieniu:
44a. NITROFEN0,010,010,01
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy
dodaje się poz. 59 w brzmieniu:
59. ZWIĄZKI RTĘCI0,010,010,01
(suma związków rtęci)
c)
w części B w tabeli po poz. 21 dodaje się poz. 21a w brzmieniu:
21a. DINOSEB0,010,010,01
4,6-dinitro-2-sec-butylofenol
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni, określone w poz. 28 i 119 tabeli zawartej w załączniku nr 1 do rozporządzenia, w brzmieniu określonym niniejszym rozporządzeniem, stosuje się od dnia 26 marca 2005 r.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).