§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.
Dz.U.2012.902
Akt jednorazowy"Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:",
"e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej",
"3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca;
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:
- grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą M,
- grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą F,
b) klasy jakości,
c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,
f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.",
"3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.";
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »