Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2012.902

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 sierpnia 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 lipca 2012 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności

Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. Nr 35, poz. 300, z 2004 r. Nr 128, poz. 1345 oraz z 2005 r. Nr 181, poz. 1511) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 8:
a)
w ust. 2:
wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:",

w pkt 6 lit. e otrzymuje brzmienie:

"e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej",

b)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca;

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:

- grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą M,

- grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą F,

b) klasy jakości,

c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,

f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.",

c)
po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

"3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.";

2)
załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 120, poz. 690.

ZAŁĄCZNIK

WZÓR nr 1

PROTOKÓŁ NR ............./..............

(kolejny nr/rok)

Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WOŁOWYCH

Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

(Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

1. Miejsce ustalenia klas jakości: ....................................................................................................................................................

(nazwa i adres zakładu)

2. Data ustalenia klas jakości: .........................................................................................................................................................

3. Dostawca żywca1): .......................................................................................................................................................................

(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)

4. Rzeczoznawca: ............................................................................................................................................................................

(imię i nazwisko)

wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ............................................... pod numerem ...........................................................................................................................

5. Metoda ustalenia klas jakości: wzrokowa/aparaturowa*

6. Wyniki ustalenia klas jakości i masy tusz:

Numer

ubojowy

Numer

identyfikacyjny

zwierzęcia

Kategoria

tuszy

Klasa

uformowania

Klasa

otłuszczenia

Masa tuszy

ciepłej (kg)

Masa tuszy ciepłej

skorygowana2)

(kg)

7. Określenie prezentacji tusz podczas ważenia**:

1) prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 paździer-

nika 2007 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych

produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1,

z późn. zm.)

2) prezentacja inna niż w pkt 1***:

Tusze o numerach ubojowych: .............................. różnią się od prezentacji wzorcowej Unii Europejskiej następującymi

elementami: ...........................................................................................................................................................................

Sumaryczny współczynnik korekty wynosi: .........................................................................................................................

8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag*

......................................................................................................................................................................................................

Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:

.........................................................

(miejsce i data wystawienia protokołu)

Potwierdzenie odbioru protokołu:

.........................................................

(data, imię i nazwisko, podpis)

_____________________________

1) Wymagane w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem.

2) Masa tuszy ciepłej po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi, określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE)

nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych,

wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną

prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.

* Niepotrzebne skreślić.

** Właściwe zaznaczyć.

*** W przypadku gdy zastosowano kilka różnych prezentacji, należy wskazać wszystkie odstępstwa oraz uwzględnić odpowiednie

współczynniki korygujące.

)

WZÓR nr 2

PROTOKÓŁ NR ............./..............

(kolejny nr/rok)

Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WIEPRZOWYCH

Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

(Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

1. Miejsce ustalenia klas jakości: ....................................................................................................................................................

(nazwa i adres zakładu)

2. Data ustalenia klas jakości: .........................................................................................................................................................

3. Dostawca żywca1): .......................................................................................................................................................................

(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)

4. Rzeczoznawca: ............................................................................................................................................................................

(imię i nazwisko)

wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ............................................ pod numerem ..............................................................................................................................

5. Metoda ustalenia klas jakości (nazwa urządzenia) .....................................................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

6. Wyniki ustalenia klas jakości i masy tusz:

Numer

ubojowy

Numer

identyfikacyjny

Opis oszacowanych wartościKlasa

jakości

Oszacowana

zawartość

mięsa

w tuszy

(w %)

Masa

tuszy

ciepłej

(kg)

Masa tuszy

ciepłej

skorygowana2)

(kg)

Masa tuszy

schłodzonej

skorygowana3)

(kg)

pomiar/y

grubości

mięśnia1)

pomiar/y

grubości

słoniny

(widocznej

okrywy

tłuszczowej)1)

M

lub

M1

M2F

lub

F1

F2

7. Określenie prezentacji tusz podczas ważenia, w przypadku gdy zastosowana prezentacja różni się od prezentacji

wzorcowej Unii Europejskiej, określonej w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r.

ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów

rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.)*.

......................................................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag**:

......................................................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:

.........................................................

(miejsce i data wystawienia protokołu)

Potwierdzenie odbioru protokołu:

.........................................................

(data, imię i nazwisko, podpis)

_______________________________

1) Należy wypełnić właściwe kolumny w zależności od stosowanej metody klasyfikacji tusz, o której mowa w decyzji Komisji 2005/240/WE

z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62,

z późn. zm.).

2) Należy wypełnić, jeżeli masa tuszy ciepłej jest korygowana w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE

z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.

3) Należy wypełnić, jeżeli ważenie tuszy odbywa się później niż 45 minut po uboju, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa

i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U.

Nr 28, poz. 181).

* Należy umieścić w protokole, jeżeli wypełniono kolumnę tabeli zatytułowaną Masa tuszy ciepłej skorygowana (kg). Wskazać wszystkie

zastosowane odstępstwa w odniesieniu do każdej tuszy, dla której odstępstwa wystąpiły.

** Niepotrzebne skreślić.

)