Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.
Dz.U.2012.902
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 lipca 2012 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności
"Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:",
"e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej",
"3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca;
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:
- grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą M,
- grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą F,
b) klasy jakości,
c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,
f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.",
"3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.";
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 120, poz. 690.
ZAŁĄCZNIK
PROTOKÓŁ NR ............./..............
(kolejny nr/rok)
Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WOŁOWYCH
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).
1. Miejsce ustalenia klas jakości: ....................................................................................................................................................
(nazwa i adres zakładu)
2. Data ustalenia klas jakości: .........................................................................................................................................................
3. Dostawca żywca1): .......................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
4. Rzeczoznawca: ............................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
w ............................................... pod numerem ...........................................................................................................................
5. Metoda ustalenia klas jakości: wzrokowa/aparaturowa*
6. Wyniki ustalenia klas jakości i masy tusz:
Numer ubojowy | Numer identyfikacyjny zwierzęcia | Kategoria tuszy | Klasa uformowania | Klasa otłuszczenia | Masa tuszy ciepłej (kg) | Masa tuszy ciepłej skorygowana2) (kg) |
7. Określenie prezentacji tusz podczas ważenia**:
1) prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 paździer-
nika 2007 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych
produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1,
z późn. zm.)
2) prezentacja inna niż w pkt 1***:
Tusze o numerach ubojowych: .............................. różnią się od prezentacji wzorcowej Unii Europejskiej następującymi
elementami: ...........................................................................................................................................................................
Sumaryczny współczynnik korekty wynosi: .........................................................................................................................
8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag*
......................................................................................................................................................................................................
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
.........................................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Potwierdzenie odbioru protokołu:
.........................................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
_____________________________
1) Wymagane w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem.
2) Masa tuszy ciepłej po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi, określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE)
nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych,
wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną
prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.
* Niepotrzebne skreślić.
** Właściwe zaznaczyć.
*** W przypadku gdy zastosowano kilka różnych prezentacji, należy wskazać wszystkie odstępstwa oraz uwzględnić odpowiednie
współczynniki korygujące.
)
WZÓR nr 2
PROTOKÓŁ NR ............./..............
(kolejny nr/rok)
Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WIEPRZOWYCH
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).
1. Miejsce ustalenia klas jakości: ....................................................................................................................................................
(nazwa i adres zakładu)
2. Data ustalenia klas jakości: .........................................................................................................................................................
3. Dostawca żywca1): .......................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
4. Rzeczoznawca: ............................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
w ............................................ pod numerem ..............................................................................................................................
5. Metoda ustalenia klas jakości (nazwa urządzenia) .....................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................
6. Wyniki ustalenia klas jakości i masy tusz:
Numer ubojowy | Numer identyfikacyjny | Opis oszacowanych wartości | Klasa jakości | Oszacowana zawartość mięsa w tuszy (w %) | Masa tuszy ciepłej (kg) | Masa tuszy ciepłej skorygowana2) (kg) | Masa tuszy schłodzonej skorygowana3) (kg) | |||
pomiar/y grubości mięśnia1) | pomiar/y grubości słoniny (widocznej okrywy tłuszczowej)1) | |||||||||
M lub M1 | M2 | F lub F1 | F2 | |||||||
7. Określenie prezentacji tusz podczas ważenia, w przypadku gdy zastosowana prezentacja różni się od prezentacji
wzorcowej Unii Europejskiej, określonej w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r.
ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów
rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.)*.
......................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................
8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag**:
......................................................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................................................
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
.........................................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Potwierdzenie odbioru protokołu:
.........................................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
_______________________________
1) Należy wypełnić właściwe kolumny w zależności od stosowanej metody klasyfikacji tusz, o której mowa w decyzji Komisji 2005/240/WE
z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62,
z późn. zm.).
2) Należy wypełnić, jeżeli masa tuszy ciepłej jest korygowana w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE
z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
3) Należy wypełnić, jeżeli ważenie tuszy odbywa się później niż 45 minut po uboju, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U.
Nr 28, poz. 181).
* Należy umieścić w protokole, jeżeli wypełniono kolumnę tabeli zatytułowaną Masa tuszy ciepłej skorygowana (kg). Wskazać wszystkie
zastosowane odstępstwa w odniesieniu do każdej tuszy, dla której odstępstwa wystąpiły.
** Niepotrzebne skreślić.
)
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »