§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.84.793

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 kwietnia 2004 r.
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 5:
a)
w ust. 1 pkt 3-7 otrzymują brzmienie:

"3) nie wykazują zmian organoleptycznych;

4) nie wykazują zapleśnienia;

5) nie występują żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5 % (m/m) partii grzybów;

6) zawartość zanieczyszczeń organicznych (ściółka, mech, igliwie) nie przekracza 0,3 % (m/m);

7) zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);",

b)
po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:

"1a. Do wymagań odnoszących się do pieczarek uprawnych (hodowlanych) przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta w postaci świeżej stosuje się przepisy rozporządzenia Komisji Nr 982/2002 z dnia 7 czerwca 2002 r. ustanawiającego normy rynkowe dla pieczarek hodowlanych (agaricus) (Dz. Urz. WE L 150 z 08.06.2002).",

c)
w ust. 2:
-
pkt 2 i 3 otrzymują brzmienie:

"2) zaczerwienie pierwotne nie przekracza 5 % (m/m);

3) nie stwierdza się zapleśnienia oraz obecności szkodników żywności;",

-
pkt 5 otrzymuje brzmienie:

"5) zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);",

-
dodaje się pkt 6 i 7 w brzmieniu:

"6) zawartość zanieczyszczeń organicznych nie przekracza 0,3 % (m/m);

7) nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).";

2)
w § 17 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) posiada co najmniej wykształcenie średnie;";

3)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
pkt 35 otrzymuje brzmienie:

"35) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai Syn. Collybia nameko T. Ito Pholiota gultinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito;",

b)
pkt 38 otrzymuje brzmienie:

"38) trufla zimowa - Tuber brumale Pico & Vitt;";

4)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
w części A w ust. 4 zdanie wstępne otrzymuje brzmienie:

"Grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzone z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:",

b)
w części B:
-
w ust. 5 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych po odsoleniu albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;",

-
ust. 7 otrzymuje brzmienie:

"7. Inne przetwory grzybowe, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych lub mieszaniny trzech gatunków grzybów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub półproduktów.";

5)
załącznik nr 4 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.