§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Dz.U.2004.84.793
Akt jednorazowy"3) nie wykazują zmian organoleptycznych;
4) nie wykazują zapleśnienia;
5) nie występują żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5 % (m/m) partii grzybów;
6) zawartość zanieczyszczeń organicznych (ściółka, mech, igliwie) nie przekracza 0,3 % (m/m);
7) zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);",
"1a. Do wymagań odnoszących się do pieczarek uprawnych (hodowlanych) przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta w postaci świeżej stosuje się przepisy rozporządzenia Komisji Nr 982/2002 z dnia 7 czerwca 2002 r. ustanawiającego normy rynkowe dla pieczarek hodowlanych (agaricus) (Dz. Urz. WE L 150 z 08.06.2002).",
"2) zaczerwienie pierwotne nie przekracza 5 % (m/m);
3) nie stwierdza się zapleśnienia oraz obecności szkodników żywności;",
"5) zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);",
"6) zawartość zanieczyszczeń organicznych nie przekracza 0,3 % (m/m);
7) nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).";
"2) posiada co najmniej wykształcenie średnie;";
"35) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai Syn. Collybia nameko T. Ito Pholiota gultinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito;",
"38) trufla zimowa - Tuber brumale Pico & Vitt;";
"Grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzone z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:",
"1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych po odsoleniu albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;",
"7. Inne przetwory grzybowe, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych lub mieszaniny trzech gatunków grzybów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub półproduktów.";