§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie funduszu zakładowego w niektórych przedsiębiorstwach resortu przemysłu spożywczego i skupu.
Dz.U.1972.5.22
Akt jednorazowy"4) "dyrektywnym wskaźniku" - należy przez to rozumieć ustalony przez jednostkę nadrzędną jeden z następujących wskaźników wynikających z zadań narodowego planu gospodarczego:
a) rentowności,
b) kwoty zysku,
c) wynikowego poziomu kosztów,
d) stopy zysku,
e) udziału kosztów w wartości produkcji",
"1. W przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego dodatkowy fundusz zakładowy tworzy się w zależności od stopnia osiągniętej poprawy planowanego zysku albo zmniejszenia planowanej straty. Stawki stanowiące podstawę do naliczania wysokości odpisów dodatkowego funduszu zakładowego za poprawę planowanego wyniku finansowego ustala Przewodniczący Komitetu Pracy i Płac w porozumieniu z Ministrem Finansów, na wniosek Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu uzgodniony z Zarządem Głównym Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Spożywczego i Cukrowniczego.",
"§ 8. 1. Jeżeli przedsiębiorstwa, o których mowa w § 7, zaplanują poprawę wskaźnika dyrektywnego i osiągną ją, fundusz zakładowy przypadający za osiągnięcie zaplanowanej poprawy wskaźnika dyrektywnego oblicza się według stawek podanych w tabeli (załącznik nr 2 do rozporządzenia), zwiększonych o 30%.
2. W razie przekroczenia planowanego wskaźnika dyrektywnego, o którym mowa w ust. 1, fundusz zakładowy, przypadający za to przekroczenie, oblicza się według stawek podanych w tabeli (załącznik nr 2 do rozporządzenia).";
"§ 13. 1. W zakładach wchodzących w skład przedsiębiorstw przemysłu mięsnego oraz przemysłu zbożowo-młynarskiego, prowadzących oprócz działalności przemysłowej także działalność w zakresie obrotu (skupu) i tuczu, tworzy się zasadniczy fundusz zakładowy w sposób określony w § 4.
2. W zakładach, o których mowa w ust. 1, dodatkowy fundusz zakładowy tworzy się:
1) w przemyśle mięsnym - w sposób określony w § 6 ust. 1,
2) w przemyśle zbożowo-młynarskim - w sposób określony w § 7.";